O κ. Γεώργιος Αδαμόπουλος πρόεδρος του Συλλόγου Καρυτινών Αθήνας-Πειραιά, μας έστειλε το σχόλιό του / προσθήκη στην πολύ ωραία πρόταση του Μάκη Παπούλια να γίνει Γεωργική Σχολή Νότιας Ελλάδας στην Πελοπόννησο . Ο κ. Αδαμόπουλος κάνει αναφορά στο θέμα της αξιοποίησης του Κάμπου της Καρύταινας ιδιαίτερα σημαντικό για τον τόπο μας.
KON ΜΑΚΗ ΠΑΠΟΥΛΙΑ,
Αγαπητέ Μάκη,
Η πρότασή σου που δημοσιεύτηκε στο «Καφενείο της Μεγαλόπολης», για ίδρυση Γεωργικής Σχολής στην περιοχή μας είναι εξαιρετική. Αν μάλιστα η πρότασή σου συνδυαστεί και με άλλες σχετικές υποστηρικτικές δράσεις, ίσως ανατείλουν καλύτερες μέρες για το πολύπαθο ευρύτερο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης. Τολμώ να πω, ότι το ευρύτερο λεκανοπέδιο υπέστη σοβαρότερες συνέπειες, κατά την περίοδο της λιγνιτικής εκμετάλλευσης, σε σύγκριση με την κυρίως Μεγαλόπολη, γιατί αυτό την ίδια εποχή, δεν απόλαυσε κανένα αντισταθμιστικό όφελος, παρά μόνο την απόλυτη παρακμή και ερήμωση.. Αντίθετα την ίδια περίοδο η κυρίως πόλη, παρόλα τα αρνητικά στοιχεία (περιβάλλον κλπ) απόλαυσε μια πρωτόγνωρη οικονομική ανάπτυξη, που τώρα και εύλογα και δίκαια θέλει και πρέπει να διατηρήσει.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το ευρύτερο λεκανοπέδιο ‘ερημώθηκε’ δύο φορές στην μακραίωνη ιστορία του, μία επί Επαμεινώνδα και μία επί ΔΕΗ !
Σαν μια παράλληλη και υποστηρικτική δράση στην εξαιρετική πρότασή σου, θέτω το θέμα της ανάπτυξης του κάμπου της Καρύταινας. Η παραγωγική αξιοποίηση του κάμπου αυτού είναι μεγάλης σημασίας, όχι μόνο για την Καρύταινα αλλά και για την ευρύτερη περιοχή. Μάλιστα η δράση αυτή εμπίπτει πλήρως στην εκπεφρασμένη αναπτυξιακή πολιτική της Πολιτείας, που σχεδιάζεται για τα προσεχή χρόνια και έχει σαν ένα από τους τέσσερες βασικούς πυλώνες της, την ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής.
Προωθώ συνημμένα ορισμένα καταγεγραμμένα στοιχεία για τον κάμπο της Καρύταινας, που αντλήσαμε από το ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ του 1910 του Κοινοτικού Συνδέσμου του Δήμου Γόρτυνος, που τότε είχε πρόεδρο τον Νικόλαο Δημητρακόπουλο. Στις αρχές του 20ου αιώνα ο κάμπος εξέτρεφε ένα πληθυσμό (μαζί με τα γειτονικά χωριά) τουλάχιστον 4.000 κατοίκων, με εκτεταμένους αμπελώνες και καταγεγραμμένο αριθμό αροτριόντων ζώων περίπου 1.000. (τότε κατεγράφοντο τα αροτριόντα ζώα, σήμερα τα τρακτέρ ! ).
Τότε ο παραπλησίων κλιματολογικών συνθηκών κάμπος της γειτονικής Νεμέας υστερούσε σε αμπελουργικές δραστηριότητες του κάμπου της Καρύταινας και ευρύτερα της Μεγαλόπολης. Σήμερα ο δικός μας κάμπος είναι πρακτικά νεκρός, ενώ αντίθετα ο της Νεμέας σφύζει από αμπελουργικές δραστηριότητες. Είναι προφανές ότι και η Καρύταινα και η ευρύτερη περιοχή πλήρωσε, με βαρύτατο τίμημα, την λιγνιτική εκμετάλλευση, με την ρύπανση της ατμόσφαιρας και του Αλφειού, με τον υδροφόρο ορίζοντα του κάμπου της να υποχωρεί, και με τους κατοίκους της να εγκαταλείπουν την πρωτογενή παραγωγή και να στρέφονται στη μετανάστευση και στην υπαλληλία στη ΔΕΗ.
Προφανώς, δεν είμαστε ειδικοί να προτείνουμε συγκεκριμένο λεπτομερές σχέδιο. Επίσης νομίζουμε ότι αυτό, υπερβαίνει και τις δυνατότητες του Δήμου μας. Για το μείζον αυτό θέμα μάλλον επιβάλλεται εμπλοκή του Υπουργείου Γεωργίας, για την σύνταξη από ειδικούς συγκεκριμένων μελετών, όπως πχ.
- Μελέτη προτύπων καλλιεργειών κατάλληλων για τις κλιματικές συνθήκες του κάμπου.
- Σχεδιασμός αναδασμού για την δημιουργία μεγάλων εκμεταλλεύσεων,
- Μελέτη αρδευτικού συστήματος από κεφαλάρι, λίμνη, ποτάμι,
- Σχεδιασμός συστήματος ισχυρών κινήτρων για νέους επιχειρηματίες, αγρότες και κτηνοτρόφους.
- Κλπ
Ευελπιστούμε ότι ο Δήμος της Μεγαλόπολης θα δει και το θέμα αυτό, ώστε να το συμπεριλάβει στις προτάσεις του, στα πλαίσια του σχεδιασμού της Δίκαιης Μεταλιγνιτικής Μετάβασης.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Αδαμόπουλος
Δρ. Χημικός Μηχανικός
Καρύταινα


Σας φαίνεται ότι έχουν καμά σχέση αυτά που λέτε με αυτά που θα υλοποιηθούν από τα προγράμματα κυκλικής αναπτυξης???
Διαβάστε προσεχτικά τις σχετικές προκηρύξεις https://www.prasinotameio.gr
Ενδεικτικά:
“Επίσης, λαμβάνονται υπόψη οι πρόνοιες που περιλαμβάνονται στο Σχέδιο δράσης για την κυκλική οικονομία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΣΔΚΟΕΕ), αναφορικά με τους τομείς που χρησιμοποιούν τους περισσότερους πόρους και στους οποίους υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες κυκλικότητας, όπως ενδεικτικά είναι, σύμφωνα με το Σχέδιο, τα απόβλητα (αστικά και επικίνδυνα), οι υδατικοί πόροι, τα ηλεκτρονικά απόβλητα και τα κλωστοϋφαντουργικά, οι νέες τεχνολογίες και η οικοκαινοτομία, οι συσσωρευτές και τα ηλεκτρικά οχήματα, τα απόβλητα εκσκαφών, κατεδαφίσεων και κατασκευών, και τα απόβλητα από τροφές και τρόφιμα. Τέλος, προτεραιότητα 7/12 πρέπει να δοθεί τόσο στην ενίσχυση της πράσινης επιχειρηματικότητας, όσο και στην προώθηση της καινοτομίας.”
Παρακαλώ,να μην σταθούμε στο ποιός φταίει στην ερήμωση της Επαρχίας.Να σκεφθούμε τι μπορούμε να κάνουμε στις δύσκολες μέρες που ήρθαν.Να ιδούμε την πραγματικότητα.
Εδώ θέλω να σημειώσω κάτι,για να δούμε και να συγκρίνουμε καταστάσεις.
Στή 10ετία του 1960-70,που υπηρετούσα στην Επιθεώρηση των Σχολείων της Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Μεγαλοπόλεως,Λειτουργούσαν 108 Εκατόν Οκτώ Σχολεία σε όλη την Περιφέρεια, ακόμη και στα πιό απόμακρα χωριά, στις Άνω Καρυές με 20 Μαθητές,στου Παλάτου { πάνω στο Λύκαιο} με 18 μαθητές!! Σήμερα στα χωριά δεν υπάρχει μαθητής ούτε για δείγμα. Λειτουργούν τώρα μόνο 5-6 Σχολεία σε ολόκληρη την Περιφέρεια!!
Ευχαριστώ για τη Φιλοξενία
ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
7 Ιουλίου 2020
Το σχόλιο περί ερήμωσης μια επί Επαμεινώνδα και μια από τη ΔΕΗ είναι τουλάχιστον ατυχές. Είπαμε ανεκτή και καμία υπερβολή αλλά να μην το τερματίζουμε γιατί πάει αλλού. Η ΔΕΗ έσωσε τη ευρύτερη περιοχή Μεγαλόπολης
Σωστα ολα εκτος απο το σχόλιο περι ερημωσης της Περιοχης 2 φορες, επι Επαμεινώνδα και επι ΔΕΗ.
Τη δεκαετία του 1960 ο ρυθμος μεταναστευσης σε Αμερικη και Αυστραλία ηταν τοσο μεγάλος που αν δεν ξεκινουσε η δραστηριότητα της ΔΕΗ, σήμερα το λεκανοπέδιο θα ειχε λιγοτερους κατοίκους απο την Τεγέα