Ένα από τα σημαντικότερα θέματα που έχουν απασχολήσει την Μεγαλόπολη λόγω της απολιγνιτοποίησης, είναι η δημιουργία βιομηχανικού πάρκου , όπου θα μπορούν εκεί να εγκατασταθούν επιχειρήσεις και να μπορέσει η περιοχή μας να εξασφαλίσει νέες θέσεις εργασίας.
Από τα ποιο γνωστά θέματα για τον σκοπό αυτό είναι όλα όσα έχουν γίνει για την θέση στο ορυχείο Ψαθί. Εκεί που αρχικά ο χώρος είχε παραχωρηθεί στον Δήμο αλλά τελικά μετά από πολύ μεγάλο παρασκήνιο κατέληξε να χαθεί και να είναι πλέον ιδιοκτησία της ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΑΕ.
Όλα τα προηγούμενα χρόνια , υπήρχε μια μεγάλη εμπλοκή και ο συγκεκριμένος χώρος είχε χαρακτηριστεί ΓΗ ΥΨΗΛΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΤΗΤΑΣ, οπότε δεν μπορούσε να γίνει βιομηχανικό πάρκο, με βασικότερη αιτία την ύπαρξη ακριβώς δίπλα μιας έκτασης 700 περίπου στρεμμάτων, η οποία ανήκε στο Υπουργείο Γεωργίας και είχε ενοικιαστεί σε μια εταιρία για γεωργική εκμετάλλευση. Είναι πραγματικά σενάριο ταινίας δράσης , κατασκοπείας και δολοπλοκίας, όλα όσα έχουν συμβεί.
Αμέσως μετά την ανακοίνωση κλεισίματος των λιγνιτικών μονάδων και αφού όλοι καταλάβαιναν ότι η Μεγαλόπολη χρειάζεται επειγόντως βιομηχανική περιοχή, ο χώρος των 300 στρ στο Ψαθί εμφανίστηκε να έχει σοβαρά προβλήματα και μια μελέτη που έγινε από την Περιφέρεια έβγαλε σαν μοναδική λύση τη δημιουργία νέου πάρκου στο Λεύκτρο, εκεί που τελικά σαν Μεγαλόπολη χάσαμε αρκετά χρόνια αφού όλη η περιοχή ήταν δάσος. Οι εμπλοκές στο Ψαθί και το προβληματικό Λεύκτρο μας έφεραν αρκετή και πολύ σημαντική καθυστέρηση.
Έχουμε γράψει δεκάδες άρθρα για το Λεύκτρο και το Ψαθί, σήμερα θα δούμε όμως πως παίχτηκε ένα παιχνίδι εις βάρος της Μεγαλόπολης σχετικά με την περιβόητη έκταση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Την ώρα που ο χώρος στο Ψαθί είχε χαθεί για τον Δήμο, την ώρα που γίνονταν προσπάθειες να ξεκινήσει κάτι στο βιομηχανικό πάρκο , στις 8 Αυγούστου 2023 το Υπουργείο Γεωργίας κάνει την “Παραχώρηση με τίμημα στην εταιρεία με την επωνυμία NEXUS CONNECTING BUSINESS LTD, αγροτεμαχίου 707.483 τ.μ., που βρίσκεται εκτός των οικισμών Μαραθούσας και Μεγαλόπολης, Δήμου Μεγαλόπολης της Π.Ε Αρκαδίας, με σκοπό τη γεωργική χρήση- δενδροκαλλιέργεια”. Αυτός ο χώρος είναι δίπλα ακριβώς το πάρκο Ψαθιού, είναι μέσα στα σχέδια της ΔΕΗ για αντλησιοταμίευση και φτάνει μέχρι την Τηλεθέρμανση.
Δηλαδή για να το κάνουμε πιο αναλυτικό, την ώρα που η Μεγαλόπολη πέθαινε, χάνονταν χιλιάδες θέσεις εργασίας και υπήρχε ανάγκη να βρεθεί ένας χώρος για βιομηχανική περιοχή, η Κυβέρνηση δια του Υπουργείου Γεωργίας είχε τον χώρο αλλά χωρίς να μιλήσει τον νοίκιασε σε μια εταιρία για να φυτέψει κάποια δένδρα.
Δείτε την σχετική απόφαση ΕΔΩ
Παράνομες αποφάσεις του Υπουργείο Γεωργίας
Και εδώ να σταμάταγε το άρθρο, έχουμε ήδη σοβαρά ερωτήματα και προβληματισμούς για τα όσα συνέβαιναν εκείνη την περίοδο. Θυμηθείτε με τι αγωνία και ένταση όλοι έψαχναν ένα παρόμοιο χώρο να γίνει πάρκο!! όμως τα παράξενα δεν σταματούν εδώ…
Μέσα στην απόφαση που είδατε πριν, υπάρχει ένας βασικός όρος είναι πότε θα πληρωθεί το πρώτο τίμημα του ενοικίου. Η απόφαση λοιπόν αναφέρει στην παράγραφο 4 ότι το πρώτο τίμημα πρέπει να πληρωθεί μέχρι την 1η Μαρτίου 2024 αλλιώς το συμβόλαιο δεν ισχύσει και το ακίνητο πρέπει να επιστραφεί.

Πέρασε η 1η Μαρτίου 2024 , δεν πληρώθηκε το πρώτο τίμημα και αντί το Υπουργείο Γεωργίας να πάρει πίσω το ακίνητο και να το δώσει να γίνει βιομηχανικό πάρκο, τι λέτε ότι έκανε;;
Στις 21 Μαρτίου 2024 κάνει τροποποίηση της αρχική απόφασης και δίνει στην εταιρία περιθώριο να πληρώσει το πρώτο τίμημα μέχρι τον Οκτώβριο του 2024!! Ενώ έχει ήδη λήξει η αρχική προθεσμία !! Αυτό είναι μια απίστευτη παρανομία εκ μέρους του Υπουργείου και δείχνει ξεκάθαρα ότι υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο να παραμείνει ο χώρος στον ιδιώτη και όχι στη Μεγαλόπολη.

Δείτε την τροποποίηση της 21ης Μαρτίου 2024 ΕΔΩ
Η συνέχεια είναι γνωστή, ακόμα μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα στον συγκεκριμένο χώρο, παραμένει το μπλοκάρισμα στο πάρκο του Ψαθιού και το σημαντικότερο έχει μπλοκαριστεί και η μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ για την αντλησιοταμίευση.
Όταν ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης Κώστας Μιχόπουλος ξεκίνησε να ψάχνει το θέμα και έφτασε μέχρι το Υπουργείο Γεωργίας, συνέβησαν τα εξής:
Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε συνέντευξη του στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης ο κ Μιχόπουλος, έξι μήνες αφότου η σημερινή δημοτική Αρχή είχε αναλάβει τα καθήκοντά της, επισκέφθηκε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και προσπάθησε να μάθει γιατί δεν ξεκινάει το συγκεκριμένο έργο. Ο δήμαρχος Μεγαλόπολης εξήγησε ότι έγινε μια συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο γραφείο του υπουργού μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2025 ύστερα από αίτημα του Δήμου Μεγαλόπολης με θέμα συζήτησης τους λόγους που δεν προχωρεί το έργο της αντλησιοταμίεσης.
Εκεί, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Μιχόπουλος, ειπώθηκε από κάποιον εκπρόσωπο ανώνυμης εταιρείας ξένων συμφερόντων ότι υπάρχει πρόθεση για αγροτοκαλλιέργεια φουντουκιών, με αποτέλεσμα να προκαλέσει την έντονη αντίδραση και απογοήτευση του ιδίου και την αποχώρησή του για την απαξίωση ενός πολύ σημαντικού έργου για τη Μεγαλόπολη και την τοπική κοινωνία. Πρόσθεσε επίσης ότι δέχθηκε ειρωνική στάση από τον εκπρόσωπο της συγκεκριμένης εταιρείας. Ανέφερε ακόμα ότι κανένα από τα στελέχη του υπουργείου δεν μίλησε για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σύμφωνα με τον κ. Μιχόπουλο, στη σύσκεψη αυτή ως εκπρόσωπος της εταιρείας εμφανίστηκε ο κ. Ανδρέας Γεωργίου. Μάλιστα, όταν την περασμένη Παρασκευή είδε και άκουσε από τα δελτία ειδήσεων για την υπόθεση με την έρευνα και τη δέσμευση χρημάτων του προέδρου της ΓΣΕΕ, ενώ στα πρόσωπα που φέρεται να εμπλέκονται είναι και αυτό του κ. Γεωργίου και της κυπριακής εταιρείας, ο δήμαρχος Μεγαλόπολης συμφώνησε ότι «έπεσε από τα σύννεφα».
Ο Δήμος Μεγαλόπολης ζητάει την ανάκληση παραχώρησης αγροτεμαχίου δίπλα στη ΒΙΠΕ Ψαθιού και την παραχώρηση του στον Δήμο
Η τελευταία εξέλιξη στο θέμα είναι η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης την Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου, με την οποία ζητείται να δοθεί στον Δήμο το οικοπέδο των 707 στρεμμάτων από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να ξεκινήσει το έργο της αντλησιοταμίευσης της ΔΕΗ, ένα έργο που θα φέρει «ανάσα» στην περιοχή.
Δείτε την απόφαση ΕΔΩ
Είναι δεδομένο ότι υπάρχει πολύ μεγάλο παρασκήνιο και πρέπει να δοθούν πολλές απαντήσεις από όσους έχουν εμπλοκή σε όσα αναφέρονται παραπάνω, κάποιοι έχουν παίξει παιχνίδια σε βάρος της Μεγαλόπολης και πρέπει όλοι μας να μάθουμε τι έχει συμβεί.
δείτε στην φωτογραφία που βρίσκεται ο συγκεκριμένος χώρος. Mε το κόκκινο χρώμα είναι το βιομηχανικό πάρκο Ψαθί, με το πράσινο ο χώρος που ΔΕΗ χρειάζεται και με το κίτρινο το αγροτεμάχιο που νοικίασε το Υπουργείο Γεωργίας στην εταιρία του κ. Γεωργίου και μπλόκαραν τα πάντα!!










