ΑρχικήΑΡΘΡΑ3 θέματα από το φύλλο Ιανουαρίου 2017 της εφημερίδας "Νέα της...

3 θέματα από το φύλλο Ιανουαρίου 2017 της εφημερίδας “Νέα της Μεγαλόπολης”

Κυκλοφόρησε το φύλο Ιανουαρίου 2017 από τα  “Νέα της Μεγαλόπολης” . Με την βοήθεια του εκδότη Κώστα Φίλανδρου , σας παρουσιάζουμε 3 από τα πολλά θέματα που δημοσιεύονται στην εφημερίδα.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την διάθεση της εφημερίδας καλέστε στα τηλέφωνα 2109311183 – 6944454439

Καταστρέφεται ο βυζαντινός ναός των Αγίων Αποστόλων Λεονταρίου!   

Στο φ. Οκτωβρίου 2013 είχαμε δημοσιεύσει επιστολή – κραυγή αγωνίας – από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Λεονταρίου κ. Θεοδ. Νικολακόπουλο, ο οποίος μεταξύ άλλων έγραφε: «…Η εικόνα που παρουσιάζει ο ναός είναι απαράδεκτη και προσβλητική… Πόρτες από «τσιγαρόχαρτα» που ήδη σάπισαν, δάπεδα με μαρμαρίνες, σιδηρόσκαλες ακατάλληλες ακόμα και για λοκατζήδες, προσβλητικό από κάθε άποψη καμπαναριό… Η εκκλησία βρίσκεται διαρκώς μέσα σε νερά και καταρρέει…».

Στο φ. Απριλίου 2016 γράφαμε: «Δυόμιση χρόνια μετά, η κατάσταση παραμένει ίδια ή και χειρότερη. Νερά εξακολουθούν να μπαίνουν από τη νότια πλευρά και από τις ξεχαρβαλωμένες πόρτες. Τα φώτα δεν μπορούν να ανάψουν, αφού ο ηλεκτρικός πίνακας είναι γεμάτος νερά. Ο αφυγραντήρας δεν δουλεύει… Ο ναός καταστρέφεται!

Το πρόβλημα είναι γνωστό τόσο στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και το Υπουργείο Πολιτισμού, όσο και στους τοπικούς άρχοντες (δήμαρχο Μεγαλόπολης, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου και Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας). Όμως ουδείς έχει ασχοληθεί για να επιλυθούν τα σοβαρά προβλήματα του ναού, αλλά και να ζητηθούν ευθύνες (το κόστος των εργασιών είχε ξεπεράσει τα 2 εκατ. ευρώ) για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση».

Πρωτοχρονιά 2017. Τα προβλήματα παραμένουν. Επιπλέον έχουν πέσει κεραμίδια από τον ένα τρούλο…-Κ.Φ.

 

Μεγαλοπολίτες που μας κάνουν υπερήφανους!

Τον Μεγαλοπολίτη  ιατρό Χαράλαμπο Μενενάκο παρουσίασε η «Καθημερινή» στις 2.1.2017 ως έναν από τους χιλιάδες Έλληνες που γιορτάζουν εκτός συνόρων. Έγραφε η «Κ» μεταξύ άλλων:

«Η χειρουργική δεν έχει αργίες. Καλά Χριστούγεννα σε όλους». Αυτή η ευχή συνόδευε τη φωτογραφία του Χαράλαμπου Μενενάκου, ενός από τους χιλιάδες Ελληνες expatriates που γιορτάζουν εκτός συνόρων, στις 23 Δεκεμβρίου, μέρα που εφημέρευε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο του Charité στο Βερολίνο. Η επιλογή, φυσικά, δεν ήταν τυχαία. Ο Έλληνας χειρουργός είχε εφημερία τη μοιραία 19η Δεκεμβρίου. «Σε εμάς έφεραν ορισμένους τραυματίες, οι υπόλοιποι μοιράστηκαν στα άλλα νοσοκομεία της πόλης», περιγράφει στην «Καθημερινή» συγκλονισμένος ακόμα ο δρ Μενενάκος…

«Στις γιορτές μένω πάντοτε εδώ, αλλά διατηρώ τα ελληνικά έθιμα», διευκρινίζει, «γιορτάζω μαζί με Έλληνες φίλους και πηγαίνω στην ελληνορθόδοξη εκκλησία»…

Ο Χάρης είναι γιός του Γιάννη Μενενάκου από τη Μάνη και της Ντίνας Χαρ. Βαρελά από το Καμποχώρι Φαλαισίας. Μεγάλωσε στη Μεγαλόπολη, όπου τελείωσε Γυμνάσιο και Λύκειο (ο πατέρας του εργαζόταν στη ΔΕΗ). Αριστούχος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικεύτηκε στην Γενική Χειρουργική  και εν συνεχεία μετεκπαιδεύτηκε στην ογκολογική χειρουργική στο Νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου καθώς και στο Νοσοκομείο Mεμόριαλ της Νέας Υόρκης. Σήμερα εργάζεται ως χειρουργός στο Νοσοκομείο Σαριτέ του Βερολίνου στο τμήμα Ειδικής Ογκολογικής Χειρουργικής με εξειδίκευση τη χειρουργική αντιμετώπιση των προχωρημένων όγκων της κοιλίας.

 

 

Οι εκλεκτοί του τόπου μας

Ιωάννης  Αθαν.  Χάσουλας

Ο Γραικός είναι περήφανος για τα άξια παιδιά του τα οποία διέπρεψαν και διαπρέπουν σε όλους τους τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Μεταξύ των εκλεκτών τέκνων του είναι και ο Ιωάννης Αθαν. Χάσουλας.

Γιος του Αθανασίου Ιωάννου Χάσουλα και της Αναστασίας Μίχου από την γειτονική μας Πετρίνα, γεννήθηκε στο χωριό μας, όπου και παρακολούθησε τις πρώτες τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Ακολούθως τα αδέλφια του πατέρα του τον κάλεσαν στην Αθήνα στην οποία περάτωσε την πρωτοβάθμια εκπαίδευσή του. Τη μέση εκπαίδευση τελείωσε στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, όπου τον προσκάλεσε ο εκεί εγκαταστημένος αδελφός του πατέρα του Αναστάσιος Χάσουλας. Εκεί ο θείος του ήταν πολύ ευκατάστατος και τον παρακάλεσε φορτικά να εργαστεί στις επιχειρήσεις  του για μια βέβαιη οικονομική σταδιοδρομία.

Όμως η δίψα του Γιάννη για μάθηση ήταν ακατανίκητη και η φιλοδοξία να σπουδάσει ήταν ακόμη ισχυρότερη. Έτσι εισήχθη στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πραιτώριας, όπου, παράλληλα με την εργασία του στις επιχειρήσεις του θείου του, πραγματοποίησε λαμπρές σπουδές.

Το1971 αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στη Γενική Χειρουργική και Μαιευτική Γυναικολογία στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της ίδιας πόλης. Επίσης στο ίδιο χρονικό διάστημα μιας διετίας ειδικεύτηκε στην Καρδιοθωρακοχειρουργική.

Την τριετία 1975-1977 συνέχισε την εξάσκησή του στην ειδικότητα της χειρουργικής της καρδιάς και του θώρακος στην Πόλη του Ακρωτηρίου (Cape Town) και απέκτησε το ειδικό μεταπτυχιακό πτυχίο MASTER OF MEDISINE. Εκεί διετέλεσε στενότατος συνεργάτης του διάσημου καθηγητή  καρδιοχειρουργικής και πρωτοπόρου παγκοσμίως στις μεταμοσχεύσεις καρδιάς CHRISTIAΑN BARNARD, τον οποίο αντικαθιστούσε στις μακροχρόνιες απουσίες του στα διεθνή συνέδρια και διαλέξεις του. Στην πραγματικότητα ο Γιάννης ήταν ο εκλεκτός και αγαπητός συνεργάτης του.

Επίσης στο CAPE TOWN πραγματοποίησε υψηλού επιπέδου επιστημονικό έργο, όχι μόνο στον τομέα της μεταμοσχεύσεως της καρδιάς και των πειραματικών ερευνών του επί ζώων, αλλά εξ ίσου και στις επίκτητες καρδιακές παθήσεις και στις συγγενείς καρδιοπάθειες σε όλες τις ηλικίες.

Στο ίδιο Πανεπιστήμιο άσκησε διδακτικά καθήκοντα σε ειδικευόμενους συναδέλφους του και επί μια δεκαετία είχε την αποκλειστική διδασκαλία σε προπτυχιακό επίπεδο.

Ακόμη εκεί συνεργάστηκε στενά με τον καθηγητά CHRISTIAΑN BARNARD στην ετεροτοπική μεταμόσχευση της καρδιάς. Δηλαδή στην τοποθέτηση της μεταμοσχευμένης καρδιάς δίπλα στη βιολογική προς υποβοήθησή της.

Την εποχή εκείνη το καρδιοθωρακοχειρουργικο κέντρο του ιστορικού πλέον και ξακουστού Νοσοκομείου του GROOTE SCHUUR του CAPE TOWN  κατέστη παγκόσμιο κέντρο μεταμοσχεύσεων καρδιάς με ασθενείς από όλο τον κόσμο. Τότε έγινε εκεί κατορθωτό να διατηρείται η μεταμοσχευμένη καρδιά επί 24 ώρες εκτός σώματος με όλες τις ως εκ τούτου ευεργετικές συνέπειες για τη σωτηρία των πασχόντων συνανθρώπων μας. Το έτος 1982 μετέβη επί εξάμηνο στις Η.Π.Α., όπου παρακολούθησε και εργάστηκε στα δυο μεγάλα καρδιοχειρουργικά κέντρα των Πανεπιστημίων STANFORD και MINESSOTA.

Όμως η ακατανίκητη δύναμη του Νόστου η οποία βασάνισε τον Οδυσσέα επί μια δεκαετία για την επιστροφή στην Ιθάκη, τον υποχρέωσε να επιστρέψει και να συνεχίσει το έργο του στην Πατρίδα. Έτσι το 1986 εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη, όπου ανέλαβε τη Διεύθυνση του “Βελλίδειου Σύγχρονου Καρδιοχειρουργικού και Μαστολογικού Κέντρου Βορείου Ελλάδος”. Παράλληλα με αυτά τα καθήκοντα κατά τα έτη 1988-1994 οργάνωσε και λειτούργησε υπό την Διεύθυνσή του την ιδιωτική καρδιοχειρουργική μονάδα της Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης.

Το έτος 1990 του απονεμήθηκε το δίπλωμα του διδάκτορα της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Αθηνών με το βαθμό ΑΡΙΣΤΑ με τη διατριβή που εκπόνησε “Η Κλινική Εφαρμογή της Ετεροτοπικής Καρδιακής Μεταμόσχευσης στην υποστήριξη της ανεπαρκούσης καρδίας”.

Το 1994 άρχισε υπό την Διεύθυνσή του η λειτουργία μιας νέας υπερσύγχρονης καρδιοχειρουργικής μονάδας επίσης στη Θεσσαλονίκη, το Καρδιοχειρουργικό κέντρο της Πολυκλινικής Αθανασιάδη, με 160-200 επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς ετησίως.

Περαίνοντας το επιστημονικό έργο του Γιάννη στη Συμπρωτεύουσα κατά τη διάρκεια της εκεί διαμονής του, θα ήταν παράλειψή μας να μην αναφέρουμε ότι η εκεί παρουσία του κοσμούσε την ομήγυρη των κορυφαίων της επιστήμης του.

Στη Θεσσαλονίκη επίσης γνώρισε την εξαίρετη και χαρισματική σύζυγό του Θεοδώρα και ευτύχησαν να αποκτήσουν τον νεαρό και πολλά υποσχόμενο βλαστό τους, τον Αριστοτέλη.

Το έτος 1999 εξελέγη καθηγητής Καρδιοχειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Έκτοτε εγκαταστάθηκε  οικογενειακώς στο Ηράκλειο. Εκεί το 2003 οργάνωσε τη λειτουργία μιας ακόμη καρδιοχειρουργικής μονάδας. Η απόφαση αυτή αποτελεί πανελλήνια πρωτιά και πρόκειται περί πραγματικού άθλου, το να τολμήσει δηλαδή καρδιοχειρουργός να ιδρύσει μια τέτοια μονάδα σε ιδιωτική κλινική της περιφέρειας. Είναι δε άξιο παρατήρησης, ότι σε διάστημα 9 μηνών λειτουργίας της, χειρουργήθηκαν περισσότεροι από 100 ασθενείς με μηδενική σχεδόν θνησιμότητα.

Όμως ο ασίγαστος και ακούραστος αυτός θεράπων της Ιατρικής, δεν

αρκέστηκε μόνο στη διακονία της καρδιοχειρουργικής, αλλά επί κεφαλής ενός υψηλού επιπέδου επιστημονικού επιτελείου, επιδόθηκε και συνεχίζει αόκνως το έργο του στην κατασκευή τεχνητής καρδιάς, μιας καρδιάς η οποία όταν γίνει πραγματικότητα θα διασώζει εκατομμύρια συνανθρώπων μας.

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι σε πρώτο στάδιο δεν θα αφαιρείται η καρδιά του ασθενή, αλλά θα δημιουργηθεί ένα τεχνητό μυοκάρδιο, το οποίο θα περιτυλίγεται γύρω από την καρδιά υπό μορφή χιτώνος, θα συσπάται μαζί της και θα την υποβοηθεί στην άντληση του αίματος. Δια πλείονα επί του θέματος τούτου, βλέπετε τις εφημερίδες «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της 23-11-2008 και «Νέα Κρήτη» της 24-11-2008.

Σήμερα, παρότι έχει συνταξιοδοτηθεί, συνεχίζει χωρίς ανάπαυλα το έργο του στην κατασκευή της τεχνικής καρδιάς, το οποίο είναι διεθνώς πρωτοποριακό διότι τα χαρακτηριστικά που διαθέτει πλεονεκτούν των αντιστοίχων των επιστημόνων των άλλων χωρών.

Ο Γιάννης Χάσουλας, ο άνθρωπος των πολύ χαμηλών τόνων, που επέστρεψε στην πατρίδα με τις εξαίρετες επιστημονικές του δάφνες από την πόλη του Ακρωτηρίου, ο επιστήμων που λάμπρυνε με το έργο του:

  1. Την Διεύθυνση του Βελλίδειου Καρδιοχειρουργικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,
  2. Την οργάνωση και λειτουργία του Καρδιοχειρουργικού Τμήματος της Γενικής Κλινικής Θεσσαλονίκης,
  3. Τη λειτουργία της οργάνωσης και διεύθυνσης της υπερσύγχρονης καρδιοχειρουργικής μονάδας στο Καρδιοχειρουργικό Κέντρο της Πολυκλινικής Αθανασιάδη στη Θεσσαλονίκη,
  4. Την οργάνωση και λειτουργία μιας ακόμη καρδιοχειρουργικής μονάδας σε ιδιωτική κλινική στο Ηράκλειο και,
  5. Τις άοκνες προσπάθειες που καταβάλλει με το επιτελείο του στο φιλόδοξο έργο της τεχνητής καρδιάς, είναι άξιος παντός επαίνου και η παρουσία του περιποιεί ιδιαίτερη και μεγάλη τιμή, για τον Γραικό, για την επαρχία μας, για την Αρκαδία, για την Ελλάδα, γιατί συγκαταλέγεται στους σκαπανείς και θεμελιωτές της καρδιοχειρουργικής στη χώρα μας.

Αλλά ας μου επιτραπεί να προσθέσω, ότι ο Γιάννης Χάσουλας τιμά και διεθνώς τη Χώρα μας με τις πρωτοπόρες υπηρεσίες που προσέφερε στον τομέα των μεταμοσχεύσεων της καρδιάς στην Πόλη του Ακρωτηρίου και με τις δημοσιεύσεις των πολλών σχετικών μελετών του στα εγκυρότερα διεθνή Ιατρικά περιοδικά.

Αυτό είναι σε στοιχειώδη περίληψη το επιστημονικό έργο του Γιάννη Χάσουλα, η πλήρης έκθεση του οποίου θα απαιτούσε ένα ολόκληρο βιβλίο. Τώρα, ύστερα από τόσα χρόνια μόχθου στην άσκηση των επιστημονικών του καθηκόντων με αίσθημα υψηλής ευθύνης στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου, έχει κάθε δικαίωμα να ξεκουραστεί.

Αυτός όμως ακάματος συνεχίζει το έργο του, λες και τηρεί πιστά τη ρήση του Φραγκλίνου Ρούσβελτ, ότι: η ανάπαυση είναι για την άλλη ζωή!

Πάντως οι Γραικαίοι του εύχονται ολόψυχα υγεία και μακροημέρευση και κάθε προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Αναστάσιος Αθαν. Τσέκερης

 

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ