Χρηματοδοτήσεις, κίνητρα , επενδύσεις και θέσεις εργασίας ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ!

0
1634

Σε λίγες ημέρες συμπληρώνουμε ένα χρόνο από τις επίσημες εξαγγελίες της Κυβέρνησης ότι θα κλείσουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ. Βέβαια οι λιγνιτικές μονάδες για όσους γνωρίζουν είναι ήδη σβηστές λόγω ακριβής τιμής προσφοράς στην ημερήσιο προγραμματισμό της κατανομής ηλεκτρικής ενέργειας, αφού επίσης πολιτικές αποφάσεις έχουν επιβάλει ένα πολύ μεγάλο φόρο καυσαερίων στον λιγνίτη.

Ένα χρόνο μετά λοιπόν στην Μεγαλόπολη η 3 μονάδα έχει λειτουργήσει ελάχιστα, η 4 και αυτή πολύ λίγο και ήδη οι πρώτες επιπτώσεις είναι ορατές παντού. Οι θέσεις εργασίας στην ΔΕΗ μειώνονται, τα 8μηνα εξαφανισμένα, οι εργολαβικοί εργαζόμενοι χωρίς δουλειά αφού οι δραστηριότητες έχουν σταματήσει. Σαν άμεσο αποτέλεσμα έχει έρθει και η σημαντική μείωση των τζίρων των καταστημάτων. Αν προσθέσουμε σε αυτό και τις επιπτώσεις από την πανδημία, καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση.

Μέχρι σήμερα λοιπόν έχουμε χορτάσει από λόγια και υποσχέσεις που οι Κυβερνητικοί παράγοντες κάθε λίγο ανακοινώνουν. Εκατομμύρια ευρώ που όμως ακόμα δεν έχουν βρεθεί, εμβληματικά έργα που ακόμα δεν ξέρουμε που ακριβώς θα γίνουν, χιλιάδες θέσεις εργασίας που φαντάζουν σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας.

Εδώ στην Μεγαλόπολη η κοινωνία , οι φορείς, οι πολίτες , παρακολουθούν τις εξελίξεις από απόσταση, περιμένοντας απλά το τέλος. Οι εκλεγμένοι μας άρχοντες δεν έχουν καταφέρει να βρουν κοινό βηματισμό, εκτός από την μοναδική περίπτωση της δημιουργίας φυλακών. Σε όλα τα άλλα θέματα υπάρχουν μεγάλες και σημαντικές διαφωνίες και όλη αυτή η κατάσταση δημιουργεί περισσότερα προβλήματα.

Το τοπικό Masterplan που έφτιαξε η Περιφέρεια παραδόθηκε στην Κυβέρνηση και στην αρμόδια επιτροπή, όμως αυτό το κείμενο δεν θα έρθει ποτέ για ενημέρωση των πολιτών και διαβούλευση αφού θα χρησιμοποιηθεί μόνο για την δημιουργία του γενικού σχεδίου της Κυβέρνησης. Αυτό το κεντρικό σχέδιο είναι που περιμένουμε να βγει σε διαβούλευση τον Σεπτέμβριο.

Όλα τα έργα και οι προτάσεις έχουν ορίζοντα υλοποίησης τα 8 με 10 χρόνια όπως επίσημα μας ανέφερε ο κ. Μουσουρούλης. Επίσης μας είπε ότι αν κάποια επένδυση είναι σημαντική αλλά δεν μπορεί να γίνει στην Μεγαλόπολη, μπορεί να γίνει σε διπλανή πόλη. (Τρίπολη-Μελιγαλά π.χ.). Και όπως το Καφενείο της Μεγαλόπολης έχει αναφέρει (δείτε ΕΔΩ), ήδη τα 2 από 5 εμβληματικά έργα φαίνεται να οδηγούνται σε άλλες περιοχές και ας διαμαρτύρονται όσο θέλουν κάποιοι.

Αυτή την στιγμή και με βάση τα όσα γνωρίζουμε, στην Μεγαλόπολη υπάρχει περίπτωση να γίνουν οι αγροτικές φυλακές (αν βρεθούν τα 1.500 στρέμματα) και τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Τα φωτοβολταϊκά θα προσφέρουν κάποιες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή τους και μετά τίποτα.

Οι αγροτικές φυλακές είναι μια σοβαρή λύση, όμως θα πρέπει να αναρωτηθούμε πόσο δεδομένο είναι ότι θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας από συμπολίτες μας και επίσης γιατί είμαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι, οι δικηγόροι και οι υπόλοιπες έμμεσες θέσεις θα προτιμήσουν να μείνουν στην Μεγαλόπολη και δεν θα επιλέξουν την Τρίπολη , την Καλαμάτα, την Σπάρτη. Ποιο κίνητρο έχουν αυτοί για να μείνουν εδώ; Αυτή την στιγμή υπάρχει μόνο η μείωση του 30% στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος, τίποτα άλλο.

Το σημαντικότερο πρόβλημα μας αυτή την στιγμή είναι ότι δεν έχουμε Βιομηχανική περιοχή. Αν οι πρώην και παραπρώην είχαν φροντίσει να την είχαν κάνει, σήμερα δεν θα μπορούσε κανείς να δώσει χρήματα της Μεγαλόπολης σε επενδύσεις στην Τρίπολη και σε άλλες πόλεις. Εμείς τελικά δεν έχουμε ΒΙΠΕ αλλά και ο χώρος που νομίζουμε ότι έχουμε τώρα , κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν μας κάνει και προτείνουμε μια άλλη τοποθεσία. Και με αυτά τα μυαλά , μέχρι να κατασταλάξουμε τι θέλουμε, όλες οι σημαντικές χρηματοδοτήσεις με τις πολλές θέσεις εργασίας θα έχουν πάρει τους νέους μεγάλους δρόμους και θα πάνε εκτός Μεγαλόπολης. Εμείς πάλι θα φτιάξουμε όλους τους άλλους, αφού ακόμα και τώρα κανείς δεν έχει μιλήσει για να βρούμε τρόπους να θέλει κάποιος να μείνει στην Μεγαλόπολη ή στα χωριά της.

Έχουμε γίνει σαν σελίδα κουραστικοί και γραφικοί, έχω και εγώ σαν αρθρογράφος χάσει το μέτρημα πόσες φορές λέμε τα ίδια πράγματα. Η Μεγαλόπολη για να σωθεί και να προχωρήσει χρειάζεται συνεννόηση, σύμπνοια, συνεργασία δυνάμεων. Δυστυχώς το μόνο που βλέπουμε είναι καταστάσεις οπαδισμού και όλοι στα χαρακώματα να πολεμούν μεταξύ τους. Δυστυχώς έχουμε χάσει την μάχη και εμείς τσακωνόμαστε πάνω στα ερείπεια. Δυστυχώς έχουμε χάσει τη γη κάτω από τα πόδια μας και κάποιοι δεν έχουν μάθει ούτε να δέχονται κριτική, ούτε να ακούσουν την παραμικρή κουβέντα. Ο καθένας τραβάει τον δρόμο του , εγωισμοί και εμπάθειες είναι η ημερήσια διάταξη και πολύ φοβάμαι ότι έτσι η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Τα βλέπουν αυτά κάποιοι δίπλα μας και τρίβουν τα χέρια τους. Και τα έχουν ήδη χώσει μέσα στο ταμείο μας. Τι άλλο πρέπει δηλαδή να γίνει για να σοβαρευτούμε;

Πρέπει όλοι μαζί να απαιτήσουμε , χρηματοδοτήσεις, κίνητρα , επενδύσεις και θέσεις εργασίας ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ!

Αλεβίζος Παναγιώτης

Σημείωση: Σε αυτό το άρθρο δεν έγραψα τίποτα για το φυσικό αέριο γιατί θέλω τις επόμενες ημέρες να δημοσιεύσω ένα άρθρο μόνο για αυτό το θέμα. Γιατί επιτέλους πρέπει να κλείσουμε αυτό το κεφάλαιο και να ασχοληθούμε με πολύ σοβαρότερα θέματα.

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here