ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΤο Τουρκολέκα και τα 200 χρόνια 1821-2021

Το Τουρκολέκα και τα 200 χρόνια 1821-2021

Eθνικά δίκαιο και πρέπον είναι να λάβει δημοσιότητα το παρόν κείμενο για τον εορτασμό των διακοσίων χρόνων από το 1821-2021.

Πολλοί θέλουν να αναδείξουν την ιδιαιτέρα τους πατρίδα με την προβολή κάποιου γεγονότος ή προσώπου. Προς τούτο γράφτηκαν, γράφονται και θα γραφούν πολλά απ’ αυτούς που έχουν σχέση με την ιστορία, αλλά και από άσχετους. Η έρευνα οδηγεί στο σωστό. Όσοι θελήσουν να γράψουν χωρίς να ερευνήσουν, μετά λαθών θα πορευθούν την πεπατημένη. Ό,τι πρωταρχικά σημειώθηκε λάθος, όσοι αντιγράφουν θα το δώσουν λάθος. Μεγάλο λάθος από τους ιστορικούς, που δεν έδωσαν στην ιστορία την αξία της προσφοράς του ορεινού ιστορικού Χωρίου Τουρκολέκα Μεγαλοπόλεως Αρκαδίας, όχι μόνο για το 1821, αλλά προ και μετά, αλλά μέχρι και σήμερα. Η ευθύνη πολλών, ιδιαίτερα της Ελληνικής Πολιτείας, που δεν αναθέτει το κάθε αντικείμενο σε ειδήμονα.

Πολλοί αυτεξεφτιλίζονται. Αρκετοί υπεύθυνοι κοντόφθαλμοι πωλούν μάλιστα και ζοριλίκι εκεί που ο μύλος βροντάει. Ξάστερες κουβέντες, ιστορικά στηριγμένες, το Τουρκολέκα είναι από μόνο του ιστορικά αναδειγμένο, κατέχει την πρώτη θέση λόγω της ουσιαστικής μεγάλης προσφοράς του. Παραγκωνίζεται όμως συστηματικά μόνο από τους ανιστόρητους και πιο πολύ από μεμψίμοιρους της Κρατικής μηχανής που δεν γνωρίζουν, μα ούτε αποδίδουν αυτό που η Ιστορία του Γένους προστάζει.

Το Τουρκολέκα πήρε αυτό το όνομα, όταν η Τουρκιά σκληρά είχε καβαλήσει στο σβέρκο του Έλληνα. Σε εκείνο το χώρο Αντιστάθηκαν γενναία. Σκότωσαν το φοροεισπράκτορα Τουρκαλβανό Λέκα και την ακολουθία του το 1673 οι Ντούρος και ο προεστός Κότσικας που ονομάσθηκε Τουρκοπελέκας ή Τουρκολέκας. Ο χώρος αυτός, κατά χρονικά διαστήματα ονομαζόταν Ντορομαρός, Μπότσικας,  Κότσικας, Καλύβια. Από το 1673 μέχρι και σήμερα και εσαεί θα μένει Τουρκολέκα, για να σελαγίζει στα πέρατα του κόσμου, από το κέντρο του Μοριά, πως οι «δούλοι γίνονται ελεύθεροι» και «του Έλληνα ο τράχηλος ζυγό δεν δέχεται». Αυτά σε ώρες που ο Τούρκος λιχουδεύεται να πάρει αυτά που δεν του ανήκουν.

 Στο χώρο του Τουρκολέκα  ορθώνεται η Πατρίδα Ελλάδα με: 1) τα Κόκαλα, από όπου ξεπήδησε «.. από τα κόκαλα των Ελλήνων τα ιερά..» η Λευτεριά μετά από τετρακόσια χρόνια δουλείας. 2) το Κάστρο της Ωριάς με το αλώνισμα των 5.500 τελευταίων Βυζαντινομάχων στα Κόκκαλα,, οι σπηλιές, τα λαγκάδια, τα ρουμάνια, τα βουνά στα οποία προστατεύτηκε και γιγαντώθηκε η Αθάνατη Κλεφτουριά με τους προ του 1821 επαναστάτες: α) Ο Ρουπακιώτης Τριαντάφυλλος Τσεργίνης, που το 1532 «χάλασε το Ρουπάκι», γενάρχης των Κολοκοτρωναίων, (η γέννηση του Θεοδώρου Κολοκοτρώνη τη Δευτέρα της Λαμπρής 5 Απριλίου 1770 σε ένα βουνό Ραμαβούνι ή Αλαφοβούνι του Τουρκολέκα και όχι στην πεδινή Μεσσηνία). {Φτάνει πια η πλαστογράφηση της Ιστορίας μας}, β) οι προεστοί Ντούρος και Κότσικας ή Τουρκοπελέκας 1673, γ) οι αφοί Τριγκαίοι +1806, δ) ο Σταματέλος Τουρκοπελέκας +1816. Και του 1821 Επαναστάτες Νικηταράς ο Τουρκοφάγος με τους πάνω από 50 Τουρκολεκαίους μικροκαπεταναίους και απλούς αγωνιστές. 3) Έπεσαν μαχόμενοι κατά των Τούρκων οι Τουρκολεκαίοι: ο αδελφός του Νικηταρά Νικόλαος Σταματέλου Σταματελόπουλος, Λοχαγός, πρώτος δάσκαλος της Τακτικής και πολιορκητής του Ναυπλίου, έξω από το Ναύπλιο την 18-9-1822, ο Στρατηγός Επαναστάτης Αντώνιος Παν. Παναγιωτόπουλος ή Τουρκοπελέκας με άλλους 6 συγχωριανούς του και συμπολεμιστές του Τουρκολεκαίους στο Μανιάκι, από τις ορδές του Ιμπραήμ την 18-19/5/1825, την δε 5-6 Ιουνίου 1825 στην Τραμπάλα Ακόβου 3 Τουρκολεκαίοι αποκρούοντας τους Αραπάδες του Ιμπραήμ. Τέλος δε το σκάσιμο παιδιού που έκλεγε για να μην το ακούσουν ο Αραπάδες που ανέβαιναν το Στενό και συλλάβουν τα γυναικόπαιδα του Χωριού που είχαν καταφύγει στα λημέρια της Κλεφτουριάς, η μάνα του την 7-6-1825 του έκλεισε το στόμα και έσκασε το παιδί. Έτσι δώδεκα (12) Τουρκολεκαίοι θυσιάστηκαν για την Ελευθερία στον βωμό της Πατρίδας. Και προστίθενται: Η πυρπόληση  18 οικιών στο Τουρκολέκα  και του Μοναστηριού του Αγίου Δημητρίου Τουρκολέκα την 7-6-1825 από τις ορδές του Ιμπραήμ. Όλα αυτά και άλλα πολλά μόνο στα πέντε (5) πρώτα χρόνια του Μεγάλου Αγώνα, σε αίμα και υλική προσφορά, των Τουρκολεκαίων, από την ημέρα που ο Νικηταράς την 25η Μαρτίου 1821 στο Τουρκολέκα επαναστάτησε τους υπέρ 50 συμπατριώτες του Τουρολεκαίους και πάνοπλοι μπήκαν στην Μεγάλη Επανάσταση των Ελλήνων του 1821.

Αυτά για τα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Πάμε στα από εκεί και πέρα, μέχρι σήμερα χρόνια. Και σ’ αυτά είναι ανυπολόγιστη η προσφορά σε αίμα και θυσίες των παιδιών του Τουρκολέκα προς την «δόλια Πατρίδα» καθώς έλεγε ο Θεόδωρος Κ. Κολοκοτρώνης.

Έχει ή δεν έχει λοιπόν δικαιολογημένα και περήφανα το Τουρκολέκα και τα Σαμπάζικα, η κοιτίδα της Επανάστασης του 182 την πρώτη θέση στον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821 – 2021;

Καιρός επομένως με ιστορική Εθνική γνώση και ευαισθησία να αποδοθεί δίκαιη τιμή…

Αντώνιος Ιωάννου Παναγιωτόπουλος
Ίλιον Αθηνών, 1 Mαρτίου 2021

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια