Το Μάρτιο του 2020 θα είναι έτοιμες οι μονάδες μικτής καύσης λιγνίτη-πέλετ για την τηλεθέρμανση του Αμυνταίου

0
244

Μπορεί τα προβλήματα με τη λειτουργία του ΑΗΣ Αμυνταίου και τις εναπομείνασες ώρες λειτουργίας να έχουν απασχολήσει πολύ την ενεργειακή αγορά και να έχουν προκαλέσει προβληματισμό και για το μέλλον της τηλεθέρμανσης, όμως του χρόνου το τελευταίο αυτό σκέλος θα πάψει να είναι πρόβλημα.

Κι αυτό γιατί το Μάρτιο του 2020 αναμένεται να είναι έτοιμες οι μονάδες μικτής καύσης λιγνίτη-πέλετ 30MW, οι οποίες θα μπορούν, σύμφωνα με το σχεδιασμό, να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης Αμυνταίου.

Πρόκειται για ένα έργο που θεωρείται πρωτοποριακό για τα ελληνικά δεδομένα, καθώς θα είναι το πρώτο έργο παραγωγής θερμικής ενεργείας με αποκλειστικό προορισμό την τροφοδοσία τηλεθέρμανσης.

Το έργο ωρίμασε σε σύντομο χρονικό διάστημα από μηδενική βάση, αφού οι σχετικοί σχεδιασμοί και διαδικασίες από τη ΔΕΤΕΠΑ ξεκίνησαν το 2015.

Μετά την οριστικοποίηση των μελετών, την εξασφάλιση των περιβαλλοντικών όρων και όλων των αδειοδοτήσεων, το έργο δημοπρατήθηκε στα τέλη του 2017 και η σύμβαση κατασκευής του υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2018.

Με τμήματα του έργου να μοντάρονται ήδη στο χώρο του αναδόχου εργολάβου (ΗΛΛΕΚΤΩΡ ΑΕ), το έργο, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, αναμένεται να είναι έτοιμο στις αρχές του 2020.

Οι μονάδες θα εγκατασταθούν σε χώρο 17 στρεμμάτων, τον οποίο παραχώρησε η ΔΕΗ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 15,5 εκατ. ευρώ και για την εκτέλεσή του η ΔΕΤΕΠΑ έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ.

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here