ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΤο Εδαφικό σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης Μεγαλόπολης περιλαμβάνει την Τρίπολη, την Γορτυνία και...

Το Εδαφικό σχέδιο Δίκαιης Μετάβασης Μεγαλόπολης περιλαμβάνει την Τρίπολη, την Γορτυνία και την Οιχαλία

Βασική προϋπόθεση για να προχωρήσουν οι διαδικασίες της απολιγνιτοποίησης και να στηριχθεί από το Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, είναι η εκπόνηση των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης- ΕΣΔΙΜ.

Για την Μακεδονία, το προσχέδιο αυτό δόθηκε για διαβούλευση στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας στις 8 Φεβρουαρίου και η συντονιστική επιτροπή του ΣΔΑΜ (Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης) θα παρουσιάσει το προσχέδιο στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που θα συνεδριάσει την ερχόμενη Δευτέρα 1 Μαρτίου στις 12 το μεσημέρι.

Για την Μεγαλόπολη έχει επίσης κυκλοφορήσει το σχετικό προσχέδιο, δεν έχουμε όμως ακόμα καμία επίσημη ενημέρωση αν έχει δοθεί στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και τον Δήμο Μεγαλόπολης, πότε ξεκινάει η διαβούλευση, σε ποιο επίπεδο θα γίνει και πότε λήγει. Στο τέλος του άρθρου θα δείτε ολόκληρο το προσχέδιο για την Μεγαλόπολη.

Τα προσχέδια των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης (ΕΣΔΙΜ) δείχνουν το μέγεθος των επιπτώσεων για τις δύο ενεργειακές περιφέρειες της χώρας – Δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη, Ειδικότερα, η Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (ΑΠΑ) εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,3 δισ. ευρώ κατά τη δεκαετία 2020-2029.

Τα εδαφικά σχέδια – τα οποία εκπόνησε η γραμματεία ΣΔΑΜ – υποδεικνύουν τις επιλέξιμες περιοχές για τις οποίες θα γίνει χρήση των πόρων από τους τρεις πυλώνες του Μηχανισμού Δίκαιης Μετάβασης, και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τις εκτιμήσεις των οικονομικών, κοινωνικών και εδαφικών επιπτώσεων της μετάβασης προς μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία και τις ανάγκες και στόχους που συνδέονται με την ανάπτυξή τους έως το 2030.

Για τη Μεγαλόπολη, ο κύκλος εργασιών 315 επιχειρήσεων μπορεί να μειωθεί κατά 107 εκατ. ευρώ, θα χαθούν 3.000 θέσεις εργασίας έως το 2024, με την πλειονότητα να αφορά το εργατικό δυναμικό που απασχολεί η ΔΕΗ στις λιγνιτικές μονάδες.

Στο προσχέδιο της Μεγαλόπολης βλέπουμε όλοι οι υπολογισμοί να γίνονται σε επίπεδο περιφ.ενότητας Αρκαδίας και με στατιστικά στοιχεία που αφορούν την Πελοπόννησο, αφού μόνο αυτά υπάρχουν, δεν έγινε ποτέ έρευνα σε επίπεδο του Δήμου Μεγαλόπολης.

Βασικό στοιχείο του σχεδίου και αρνητικό για την Μεγαλόπολη, είναι ότι οι στόχοι και οι προτάσεις του κάνουν λόγο και για τους όμορους επηρεαζόμενους δήμους, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο και την όρεξη , να οδηγηθούν επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις στην Τρίπολη και σε πολλές άλλες περιοχές.

Συγκεκριμένα υπάρχει σαφέστατη αναφορά για την Ζώνη Απολιγνιτοποίησης Μεγαλόπολης αλλά υπάρχουν και οι Δήμοι Τρίπολης, Γορτυνίας και Οιχαλίας , που έχουν μπει μέσα στους υπολογισμούς για τις επενδύσεις και τις χρηματοδοτήσεις. Η μόνη διαφορά της Μεγαλόπολης είναι προβλέπεται η χρηματοδότηση από το Τ.Δ.Μ. μόνο στην ΖΑΠ Μεγαλόπολης.

δείτε ολόκληρο το προσχέδιο για την Μεγαλόπολη που είναι προς διαβούλευση:

ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ_ΕΔΑΦΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΜΕ… by Πάνος Αλεβίζος

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια