Το έθιμο του κουρμπαρνιού την Κυριακή 5 Ιουλίου στον Άκοβο

0
253

Το έθιμο του κουρμπαρνιού που πραγματοποιείται κάθε χρόνο εις την μνήμη Μεγαλομάρτυρας Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον Άκοβο Αρκαδίας είναι έθιμο που οι απαρχές του βρίσκονται στον 18ο Αιώνα , κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας, και αποτελεί ένα θρησκευτικό τάμα του τότε προεστού του Ακόβου Αρκαδίας προς τον Άγιο προκειμένου να σωθεί από τους Τούρκους. Είναι ένα τάμα που έχουν την υποχρέωση να εκπληρώνουν οι Ακοβίτες κάθε χρόνο, υπηρετώντας τους ξένους πιστούς που προσέρχονται για προσκύνημα, προσφέροντας τους το κουρμπάνι, από το οποίο οι ντόπιοι δεν τρώγουν . Πλήθος πιστών εκατοντάδες χρόνια, την ημέρα της μνήμης του Αγίου, καταφθάνει στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Άκοβο για να λάβει την χάρη και ευλογία του.

  Φέτος λόγω των δύσκολων συνθηκών που επικρατούσαν εξαιτίας της πανδημίας που ταλάνισε και την  χώρα μας, το έθιμο του Κουρμπανιού δεν πραγματοποιήθηκε την ημέρα της μνήμης του Αγίου Γεωργίου.

  Έχοντας περάσει από τις δύσκολες μέρες της πανδημίας και με την εφαρμογή και τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας, το έθιμο του Κουρμπανιού θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου στον Άκοβο Αρκαδίας.

  Πιο συγκεκριμένα :

Το Σάββατο 4 Ιουλίου 2020 και ώρα 19:00 θα τελεστεί Πανηγυρικός Εσπερινός επί τη μνήμη του Μνήμη του Μεγαλομάρτυρας Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Νωρίτερα θα πραγματοποιηθεί το έθιμο του Κουρμπανιού.

 Την Κυριακή 5 Ιουλίου 2020 και ώρα 7:00 π.μ θα τελεστεί ο Όρθρος και εν συνεχεία Πανηγυρική Θεία Λειτουργία εις μνήμην του Μεγαλομάρτυρας Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας θα μοιραστεί το κουρμπάνι σε όλους τους ξένους πιστούς.

  Σας περιμένουμε όλους για να τιμήσουμε μεγαλοπρεπώς τον Άγιο Γεώργιο και να λάβουμε την Θεία Χάρη και Ευλογία του για να έχουμε φωτισμό ψυχής και προστασία σώματος.

Εκ του εκκλησιαστικού συμβουλίου

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here