ΑρχικήΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑΤα σενάρια καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας έρχονται πάλι στο προσκήνιο -...

Τα σενάρια καύσης απορριμμάτων για παραγωγή ενέργειας έρχονται πάλι στο προσκήνιο – Οι αναφορές για την Μεγαλόπολη

Κάθε λίγο έρχονται στο φως της δημοσιότητας διάφορα άρθρα με αναφορές στην παραγωγή ενέργειας από καύση απορριμμάτων και μέσα σε αυτά υπάρχει πολλές φορές και το όνομα της Μεγαλόπολης.

Το πιο διαδεδομένο σενάριο που ακούγεται έντονα εδώ και δεκαετίες είναι ότι θα γίνει τροποποίηση σε κάποια μονάδα από τις παλιές της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη και θα την κάνουν να καίει σκουπίδια.

Πολλοί συμπολίτες μας είναι εναντίον μια τέτοιας ενέργειας, αρκετοί όμως είναι και υπέρ, αφού φτάσαμε πλέον σε σημείο να έχουμε συνεχώς απώλειες θέσεων εργασίας, να κλείνουν επιχειρήσεις, να φεύγουν νέοι και εργατικό δυναμικό από την Μεγαλόπολη αφού δεν μπορεί κανείς να σκεφτεί το μέλλον του εδώ. Οπότε οποιαδήποτε επένδυση που θα έδινε θέσεις εργασίας φαίνεται σαν θαύμα και σαν λύτρωση.

Όλα όσα ακούγονται λοιπόν για την παραγωγή ενέργειας από καύση απορριμμάτων είναι μόνο σενάρια, φήμες και στην καλύτερη περίπτωση ειδήσεις που κάποιοι αφήνουν επίτηδες να βγαίνουν για να μετράνε αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

Μέχρι σήμερα πραγματικότητα είναι κάποιες μελέτες που έχουν γίνει, η νομοθεσία που έχει συμπεριλάβει την δυνατότητα παραγωγής ενέργειας από καύση σκουπιδιών και σχεδιασμοί με υποψήφιες περιοχές που θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια εγκατάσταση.

Η περιοχή της Μεγαλόπολης είναι ανέκαθεν μέσα σε όλα αυτά τα σχέδια, είτε για καύση σκουπιδιών, είτε για χώρο ταφής αποβλήτων, είτε για οποιαδήποτε άλλη βαριά και αντί-περιβαλλοντική χρήση, αφού όλοι θεωρούν ότι εδώ έχουμε μάθει να ζούμε με την ρύπανση και με όλα τα υπόλοιπα στραβά και ανάποδα.

Πριν λίγες ημέρες δημοσιεύθηκε για ακόμη μια φορά ένα σχέδιο για μονάδες καύσης απορριμμάτων και για ενδεχόμενη χωροθέτηση στην Μεγαλόπολη. Σε σχέση με όσα έχουν ήδη γίνει γνωστά τα προηγούμενα χρόνια, βλέπουμε ότι γίνεται συγκεκριμένη αναφορά, πως σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε το Υπουργείο Ενέργειας , προκύπτει η ανάγκη δημιουργίας τριών ή τεσσάρων μονάδων θερμικής επεξεργασίας σύμμεικτων υπολειμματικών αποβλήτων.

Σε ότι αφορά τις πιθανές θέσεις που θα μπορούσαν να γίνουν αυτές οι μονάδες , σύμφωνα με τα έως σήμερα δεδομένα, απαραίτητες είναι τρεις μονάδες καύσης, μία στην Κρήτη η οποία θα εξυπηρετεί και τα νησιά, μία στην Αττική και μία στην Πτολεμαΐδα.

Σύμφωνα πάντα με ανεπίσημες πηγές, μόνο στην περίπτωση που κριθεί ότι χρειάζεται και τέταρτη μονάδα, αυτή ενδεχομένως θα μπορούσε να γίνει στην Μεγαλόπολη.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ έπειτα από την ανάκτηση των ανακυκλούμενων υλικών από την επεξεργασία των περίπου 5,5 εκατ. τόνων αστικών απορριμμάτων που παράγονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, εκτιμάται ότι περίπου 800.000 τόνοι υπολειμμάτων και δευτερογενών καυσίμων θα καταλήγουν στο δίκτυο των μονάδων ενεργειακής αξιοποίησης και άλλοι 800.000 τόνοι στις τσιμεντοβιομηχανίες.

Αυτό που δημιουργεί πιο μεγάλες πιθανότητες για την Μεγαλόπολη είναι το γεγονός της λειτουργίας της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στην Παλαιόχουνη, από την οποία θα μπορούσε το υπόλειμμα να πηγαίνει σε κοντινή απόσταση στην Μεγαλόπολη για καύση.

Είναι σαφές ότι στις νέες μελέτες αναφέρεται ότι η καύση θα αφορά μόνο το υπόλειμμα από τις μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων. Επίσης η πιθανότητα δημιουργίας τέτοιας μονάδας στην Μεγαλόπολης θα προχωρήσει μόνο αν χρειαστεί να γίνουν 4 ή αν υπάρχει πρόβλημα με την χωροθέτηση των πρώτων 3 μονάδων.


Διαβάστε το σχετικό πρόσφατο άρθρο από τον Οικονομικό Ταχυδρόμο

Απορρίμματα: Το σχέδιο για τις μονάδες καύσης


δείτε παλιότερα άρθρα από την σελίδα μας

Καύση σκουπιδιών αντί για Λιγνίτη στη Μεγαλόπολη;

Καύση αστικών αποβλήτων σε μονάδες της ΔΕΗ που κλείνουν προτείνει στέλεχος της ΔΕΗ!!

Παραγωγή ηλεκτρισμού από καύση απορριμμάτων εξετάζει η ΔΕΗ στην θέση μονάδων που θα κλείσουν

Nέες τεχνολογίες για τις μονάδες καύσης απορριμμάτων εξετάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας

Μετατροπή μονάδων εξετάζει η ΔΕΗ σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη για καύση ή αεριοποίηση απορριμμάτων

Θα νοσταλγήσουν τον… λιγνίτη – Στην καύση σκουπιδιών θα εστιάσουν οι επενδύσεις στη δυτική Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ