ΑρχικήΑΡΘΡΑΣυμβάσεις προϋπολογισμού 149.800 ευρώ, που αφορούν στην αποκατάσταση μνημείων στην Πελοπόννησο υπέγραψαν...

Συμβάσεις προϋπολογισμού 149.800 ευρώ, που αφορούν στην αποκατάσταση μνημείων στην Πελοπόννησο υπέγραψαν Μενδώνη και Νίκας

Συμβάσεις, συνολικού προϋπολογισμού 149.800 ευρώ, που αφορούν στην αποκατάσταση μνημείων στην Πελοπόννησο υπέγραψαν σήμερα η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας. Τα παραπάνω χρήματα θα διατεθούν για την αποκατάσταση των όψεων του Ι.Ν. Αγίας Τριάδας στο Βασιλικό Δήμου Σικυωνίων Κορινθίας, την επισκευή της στέγης της οικίας του  σπουδαίου νομοθέτη  Νικολάου  Δημητρακόπουλου, στην Καρύταινα, καθώς και την δημιουργία υποδομών υγιεινής και αποθηκευτικών χώρων στον αρχαιολογικό χώρο του σταδίου Νεμέας.

dimitrakopoulos_karitena
Το σπίτι Νικολάου Δημητρακόπουλου απέναντι από το ιστορικό κάστρο της Καρύταινας κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής της στέγης

Αξίζει να σημειωθεί πως η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε πως μεταξύ των επόμενων συμβάσεων που πρόκειται να υπογραφούν, περιλαμβάνονται οι μελέτες για το Κάστρο Μεθώνης, καθώς και η εκπόνηση μελετών για το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης.

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα η συνεργασία μου με τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, τον κ. Παναγιώτη Νίκα. Με τη σημερινή επίσκεψή του στην Αθήνα δίνει ένα εξαιρετικά καλό τέλος της τρέχουσας δύσκολης χρονιάς για την Περιφέρεια Πελοποννήσου. Υπογράψαμε μία σειρά Προγραμματικών Συμβάσεων για την αποκατάσταση μνημείων και τη δημιουργία πολιτιστικών υποδομών στην Περιφέρεια Πελοποννήσου. Συνεννοηθήκαμε για τις επόμενες Προγραμματικές Συμβάσεις, από τις οποίες θα ξεχωρίσω δύο: Η πρώτη είναι η Προγραμματική Σύμβαση για την εκπόνηση μελετών για το Κάστρο της Μεθώνης, ένα πάρα πολύ σημαντικό μνημείο, το οποίο, παρά τις επενδύσεις οι οποίες έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια μέσω των συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, εξαιτίας της θέσης του, πάνω στη θάλασσα, παρουσιάζει ιδιαίτερα προβλήματα. Συμφωνήσαμε με τον Περιφερειάρχη να προχωρήσουμε σε μία Προγραμματική Σύμβαση, που θα χρηματοδοτηθεί και από τις δύο πλευρές, προκειμένου, το συντομότερο δυνατό, να έχουμε έτοιμες τις μελέτες, για να προλάβουμε να κάνουμε σωστικά έργα, ώστε να μην υπάρξουν άλλες ουσιαστικές ζημίες στο Κάστρο, με απώτερο στόχο η αποκατάστασή του να ενταχθεί στην επόμενη Προγραμματική Περίοδο.

Επίσης, το πάγιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας της Αρχαίας Μεσσήνης, που ήταν η κατασκευή ενός νέου Αρχαιολογικού Μουσείου, φτάνει σε αίσιο τέλος, με τη συμφωνία μας να υπογραφεί Προγραμματική Σύμβαση ανάμεσα στο ΥΠΠΟΑ και στην Περιφέρεια, με χρηματοδότηση της Περιφέρειας, για την εκπόνηση μελετών για το νέο Μουσείο. Τονίζω, ότι το θέμα του νέου Μουσείου και της χωροθέτησής του ταλάνιζε χρόνια την τοπική κοινωνία. Είναι ευτυχής η συγκυρία που βρέθηκε η άριστη λύση, στην οποία συμφωνούν όλοι οι εμπλεκόμενοι, οι τοπικοί παράγοντες, ο καθηγητής κ. Π. Θέμελης, ως ανασκαφέας της Μεσσήνης, η Περιφέρεια και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ήδη συζητήσαμε με τον Περιφερειάρχη την εξέλιξη των έργων και τις νέες εντάξεις στο τρέχον ΕΣΠΑ. Προετοιμάζουμε, από κοινού, τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Η Πελοπόννησος είναι ένας ευλογημένος τόπος, με τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα, σε όλη τη μακρά ιστορική διάρκεια. Πραγματικά, είναι για μένα ευτυχής συγκυρία ότι και για τον Περιφερειάρχη, τον κ. Νίκα, η επένδυση στον τομέα του Πολιτισμού, τόσο στη σύγχρονη δημιουργία όσο και στην πολιτιστική κληρονομιά, αποτελεί προτεραιότητα» δήλωσε η κ. Μενδώνη

Από την πλευρά του, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Νίκας σημείωσε: «Χαίρομαι όταν συναντώ την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού διότι λύνουμε πολλά ουσιαστικά και σοβαρά θέματα, τα οποία αφορούν στον Πολιτισμό. Είμαι βέβαιος ότι η παρουσία της Υπουργού έχει αναβαθμίσει πολιτιστικά την Περιφέρειά μας. Σήμερα υπογράψαμε μία σειρά από Προγραμματικές Συμβάσεις και συμφωνήσαμε για να προωθήσουμε την υπογραφή και άλλων Προγραμματικών Συμβάσεων. Συζητήσαμε για τα έργα, τα οποία συνδέονται με το Περιφερειακό Πρόγραμμα και επιλύσαμε πολύ σημαντικά ζητήματα, τα οποία αφορούν στα πολιτιστικά έργα και στις πολιτιστικές υποδομές της Περιφέρειάς μας. Πολύ σύντομα θα συναντηθούμε για να υπογράψουμε τις νέες Προγραμματικές Συμβάσεις. Εμείς, ως Περιφέρεια, δίνουμε απόλυτη προτεραιότητα στα θέματα του Πολιτισμού, στις ψυχές που εμπεριέχονται στα μνημεία μας, στις ψυχές των προγόνων μας, όλων αυτών που τα δημιούργησαν. Χαιρόμαστε γιατί υπάρχει μία Υπουργός Πολιτισμού, η οποία έχει τις ίδιες απόψεις και αγωνίζεται, κοπιάζει και ιδρώνει για να περισώσουμε την πατρογονική μας κληρονομιά και να προωθήσουμε τον Πολιτισμό στην πατρίδα μας, αυτό το μεγάλο μας περιουσιακό στοιχείο, το οποίο δεν έχουμε φροντίσει διαχρονικά με τον τρόπο που θα έπρεπε. Την ευχαριστώ για την πολύ καλή συνεργασία».

dimitrakopoulos_stegi
Εσωτερική άποψη των εργασιών αποκατάστασης στο κτίριο του Νικολάου Δημητρακόπουλου
pavlopoulos_karitena

Υπενθυμίζεται, ότι τον Σεπτέμβριο του 2019 στην παρουσίαση βιβλίου με τα απομνημονεύματα του Νικολάου Δημητρακόπουλου παραβρέθηκε ο τ. Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος και Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Παναγιώτης Νίκας.
Στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο έργο του σπουδαίου νομοθέτη τονίζοντας: «Ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος επισήμανε ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα της Δικαιοσύνης, το οποίο και σήμερα δεν έχει πλήρως αντιμετωπισθεί και ταλανίζει ακόμη τη λειτουργία της. Πρόκειται για το πρόβλημα της μεγάλης βραδύτητας κατά την απονομή της Δικαιοσύνης». Υπογράμμισε δε ότι «έχω αυτονόητο χρέος, και υπό την ιδιότητά μου ως Προέδρου της Δημοκρατίας, να σταθώ, για μιαν ακόμη φορά, στις θεσμικές και πολιτικές παρακαταθήκες που μας έχει αφήσει ο Νικόλαος Δημητρακόπουλος ως προς την ανάγκη σεβασμού της Ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Το έργο του Νικολάου Δημητρακοπούλου πρέπει να μας εμπνέει και να μας καθοδηγεί και σήμερα».
Τέλος, ο κ. Π. Νίκας σε δηλώσεις του ζήτησε να κατατεθούν άμεσα στην Περιφέρεια οι μελέτες για να προωθήσει τη χρηματοδότηση των εργασιών για την αναστήλωση της εισόδου του κάστρου, που κινδυνεύει με κατάρρευση καθώς και την ανακατασκευή της εθνικής οδού από τη Μεγαλόπολη έως την Καρύταινα, την οποία χαρακτήρτισε επικίνδυνη, ώστε να είναι έτοιμο κατά τις εκδηλώσεις για τον εορτασμό των 200 χρόνων από την Επανάσταση τοιυ 1821.

dimitrakopoulos
Το κτίριο πριν από την έναρξη των εργασιών αποκατάστασης  και το εξώφυλλο του βιβλίου «Πολεμικά Απομνημονεύματα » του Νικολκάου Δημητρακόπουλου

από το protothema.gr

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
790ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ