ΑρχικήΑΡΘΡΑΣπυριδούλα Μαράκα: Η Καλαματιανή επιστήμονας που έστειλε ινσουλίνη σε ασθενή με drone
spot_img

Σπυριδούλα Μαράκα: Η Καλαματιανή επιστήμονας που έστειλε ινσουλίνη σε ασθενή με drone

Η Σπυριδούλα Μαράκα είναι κόρη του Αθανάσιου Μαράκα που είναι εργαζόμενος στον θάλαμο ελέγχου της μονάδας 3 στην Μεγαλόπολη. Διαβάστε το άρθρο που ακολουθεί από το tharrosnews

Η πρώτη στον κόσμο παράδοση ινσουλίνης με drone σε διαβητικό ασθενή, ο οποίος ζούσε σε απομακρυσμένο μέρος, έγινε στην Ιρλανδία, με υπεύθυνη μια Ελληνίδα επιστήμονα και μάλιστα Καλαματιανή, τη Σπυριδούλα Μαράκα! Πρόκειται για μια νέα μέθοδο η οποία προγραμματίζεται να αξιοποιηθεί αρχικά σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών ή έντονης κακοκαιρίας, προκειμένου να εφοδιάζονται με φάρμακα εκείνοι που τα έχουν άμεσα ανάγκη.

Από καλαματιανά χέρια
Το συντονισμό του εγχειρήματος είχαν η Καλαματιανή επίκουρη καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών του Αρκάνσας στις ΗΠΑ  και γιατρός του Νοσοκομείου των Βετεράνων στο Κεντρικό Αρκάνσας (central Arkansas veterans healthcare system) Σπυριδούλα Μαράκα, η οποία είναι απόφοιτος της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών (2006) – και ο ενδοκρινολόγος Ντέρεκ Ο’ Κιφ του Εθνικού Πανεπιστημίου Ιρλανδίας.

Η πτήση διάρκειας 16 λεπτών έγινε από το Γκόλγουεϊ της δυτικής Ιρλανδίας προς τις νήσους Άραν, σε απόσταση περίπου 20 χιλιομέτρων. Η εταιρεία Wingcopter προσέφερε το μεγάλο αυτόνομο drone, η εταιρεία Novo Nordisk την ινσουλίνη και η διεθνής ιατρική ομάδα έκανε τη σχετική παρουσίαση στο πλαίσιο του ενδοκρινολογικού συνεδρίου ENDO 2020 στην Ουάσιγκτον, ενώ θα ακολουθήσει και σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Journal of Endocrine Society.

Το drone επέστρεψε με δείγμα αίματος που είχε ληφθεί από τον ασθενή.

Μπορεί να σώσει ζωές
Όπως τόνισε στην παρουσίαση η κα Μαράκα: «Η ινσουλίνη μπορεί να μείνει έξω από το ψυγείο για ώρες, όμως δεν είναι δυνατό να εκτεθεί σε ακραία θερμοκρασία, συνεπώς την τοποθετήσαμε σε ένα μονωμένο πακέτο που κατέγραφε και τη θερμοκρασία εν πτήσει. Επίσης βάλαμε μια κλειδαριά ασφαλείας στο πακέτο, σε περίπτωση που το drone δεν έφθανε στο σωστό μέρος», ανέφερε.

Επιπλέον, πρόσθεσε, το drone επέστρεψε με δείγμα αίματος που είχε ληφθεί από τον ασθενή, για να αναλυθεί η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη του. «Θέλαμε να βρούμε έναν τρόπο για εξ αποστάσεως γλυκαιμικό έλεγχο, ολοκληρώνοντας έτσι την παροχή ιατρικής φροντίδας, κάτι που ποτέ έως τώρα δεν είχε γίνει μέσω drone». Όπως είπε η Ελληνίδα γιατρός, η εξ αποστάσεως διάγνωση μπορεί να σώσει ζωές, αφού «ένας ασθενής με διαβήτη τύπου 1 μπορεί να εμφανίσει απειλητική για τη ζωή του διαβητική κετοξέωση μετά την παραμονή πάνω από μία μέρα χωρίς ινσουλίνη. Ένα δείγμα αίματος θα επιτρέψει να κάνουμε διάγνωση και να θεραπεύσουμε το πρόβλημα».

Στο «Θάρρος»
Όπως είχε πει στο «Θάρρος» μιλώντας το 2013 ως ένας δικός μας άνθρωπος που επέλεξε να φύγει για το εξωτερικό, έφυγε για την Αμερική το 2009. Η Σπυριδούλα Μαράκα σπούδασε στην Ιατρική Σχολή Αθηνών, ενώ εργάστηκε στην Καλαμάτα ως αγροτικός ιατρός. Στη συνέχεια συμμετείχε στην κλινική έρευνα για το Σύνδρομο των Πολυκυστικών Ωοθηκών στο Northwestern University, Chicago. Έπειτα ολοκλήρωσε την ειδικότητα της Παθολογίας στο University of Connecticut και ξεκίνησε την ειδικότητα της Ενδοκρινολογίας στη Mayo Clinic.

Στις αρχές της εβδομάδας η κα Μαράκα, μιλώντας και πάλι στο «Θάρρος», είχε αναφερθεί στις μέρες του κορωνοϊού, επισημαίνοντας ότι και στην πολιτεία που ζει υπήρχαν αρκετά επιβεβαιωμένα κρούσματα και νεκροί, με τους αριθμούς να αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

Σχετικά με τη δουλειά της, είχε αναφέρει ότι πηγαίνει στο νοσοκομείο, όπου συντονίζει την προσπάθεια τα ραντεβού να μετατραπούν σε εξωτερικές επισκέψεις μέσω τηλεδιασκέψεων, ενώ άλλοι συνάδελφοί της έχουν ήδη κληθεί να αναλάβουν καθήκοντα πέραν των καθιερωμένων, προκειμένου να αντεπεξέλθουν στο αναμενόμενο κύμα κρουσμάτων.

Μιλώντας δε για τους δικούς της ανθρώπους στην Καλαμάτα, είχε σημειώσει ότι ανησυχεί και είναι σε καθημερινή επικοινωνία, ενώ όλοι μένουν στο σπίτι, εκτός από τον πατέρα της που έχει αναλάβει βάρδιες στη ΔΕΗ Μεγαλόπολης.

Τέλος, σχετικά με το αν έχει σκεφτεί να γυρίσει στην Ελλάδα, μας είχε απαντήσει ότι το καθήκον της είναι να μείνει εκεί και να βοηθήσει το νοσοκομείο που εργάζεται με όποιον τρόπο. Άλλωστε, είχε προσθέσει, όλες οι άδειες έχουν ανακληθεί, ενώ ευχήθηκε η πανδημία σύντομα να αποτελεί παρελθόν και η ίδια, όπως και όλος ο κόσμος, να χαρεί τις παραλίες της Καλαμάτας.

Β.Β. από το tharrosnews

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια