ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ συνέντευξη Μιχόπουλου και η ανάλυση των γεγονότων που οδήγησαν στην κόντρα...

Η συνέντευξη Μιχόπουλου και η ανάλυση των γεγονότων που οδήγησαν στην κόντρα της Δημοτικής Αρχής με την αντιπολίτευση (video)

Πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή 5 Απριλίου , έκτακτη συνέντευξη τύπου του επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας του Δήμου Μεγαλόπολης , κ. Κώστα Μιχόπουλου.

Η συνέντευξη αφορούσε την απάντηση από πλευράς του συνδυασμού ΝΕΑ ΑΡΧΗ στα όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κ. Χριστογιαννόπουλος στη δική του συνέντευξη που δόθηκε την Παρασκευή 3 Απριλίου.

Τα όσα ανέφερε ο κ. Μιχόπουλος θα τα παρακολουθήσετε στο βίντεο που υπάρχει στο τέλος του άρθρου.

Επειδή τώρα έχουμε την άποψη των δυο εκ των τριών παρατάξεων, θα προσπαθήσω όσο πιο σύντομα μπορώ να σας παρουσιάσω τι έχει γίνει.

Το θέμα έχει ως εξής:

Στις 30 Μαρτίου 2020 βγήκε πρόσκληση για συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης , η οποία θα γινόταν την Παρασκευή 3 Απριλίου στις 15:30 , με 23 θέματα και με την διαδικασία της περιφοράς, χωρίς δηλαδή την φυσική παρουσία των συμβούλων. Η σχετική πρόσκληση είναι δημοσιευμένη και μπορείτε να την δείτε ΕΔΩ

Την Παρασκευή το μεσημέρι κάποια στιγμή οι παρατάξεις του κ. Μιχόπουλου και του κ. Τσιριγώτη έστειλαν μέσω εμαιλ (όπως προβλεπόταν) τις απαντήσεις τους για τα θέματα του συμβουλίου. Οι δυο παρατάξεις ανέφεραν ότι δέχονται σαν κατεπείγοντα θέματα και ψηφίζουν μόνο τα 3 πρώτα τα οποία αφορούσαν επιχορηγήσεις του Δήμου από το Υπουργείο Εσωτερικών και τα υπόλοιπα 20 δεν τα θεωρούν κατεπείγοντα , οπότε ζητούσαν και ψήφιζαν την αναβολή τους.

Στην συνέχεια ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης κάλεσε έκτακτη συνέντευξη το ίδιο απόγευμα και αφού ανέφερε το νομικό πλαίσιο και τις διαδικασίες, επέρριψε ευθύνες στις 2 παρατάξεις, ότι συνεργάζονται από κοινού για να βάλουν εμπόδια στο έργο του, ότι παρανομούν, ότι κακώς αρνούνται να συζητήσουν τα υπόλοιπα θέματα και έκανε αναφορά σε νόμους και εγκυκλίους και τι έπρεπε να έχει γίνει.

Τι ισχύει τώρα με βάση την νομοθεσία και τις εγκυκλίους.

Μέχρι τις 11 Μαρτίου 2020 για να γίνει συμβούλιο δια περιφοράς, έπρεπε να γίνεται μόνο για κατεπείγοντα θέματα και να αιτιολογείται αυτό. Στις 11 Μαρτίου 2020 βγαίνει μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και δημοσιεύεται στο ΦΕΚ Τεύχος A’ 55/11.03.2020. Εκεί λοιπόν στο άρθρο 10 αναφέρει συγκεκριμένα:

Άρθρο 10
Κατεπείγουσες διατάξεις για τη λειτουργία Δήμων και Περιφερειών κατά τη διάρκεια της λήψης μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 – Κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, η λήψη των αποφάσεων των πάσης φύσεως συλλογικών οργάνων των ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού και των διοικητικών συμβουλίων των εποπτευόμενων νομικών τους προσώπων μπορεί να λαμβάνει χώρα είτε διά περιφοράς κατά τις προβλέψεις της παρ. 5 του άρθρου 67 και της παρ. 1 του άρθρου 167 του ν. 3852/2010 (Α’ 87), είτε διά τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο. Στην περίπτωση της δια ζώσης σύγκλησης των συμβουλίων, οι συνεδριάσεις πραγματοποιούνται κεκλεισμένων των θυρών.

δείτε την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου ΕΔΩ

Όπως βλέπετε το άρθρο 10 έτσι όπως γράφτηκε δεν ξεκαθάριζε συγκεκριμένα τον τρόπο που θα γίνεται η δια περιφοράς συνεδρίαση και χρειάστηκε να εκδοθεί η 18318 εγκύκλιος δυο ημέρες μετά στις 13 Μαρτίου , η οποία έδινε πιο σαφείς οδηγίες. Συγκεκριμένα η εγκύκλιος 18318/13-03-2020 αναφέρει:

  • τα πάσης φύσεως συλλογικά όργανα διοίκησης των δήμων (δημοτικό συμβούλιο, εκτελεστική επιτροπή, οικονομική επιτροπή, επιτροπή ποιότητας ζωής, επιτροπή διαβούλευσης, κ.ά.),
  • τα πάσης φύσεως συλλογικά όργανα διοίκησης των περιφερειών (περιφερειακό συμβούλιο, εκτελεστική επιτροπή, οικονομική επιτροπή, επιτροπή διαβούλευσης, συμβούλια κοινοτήτων με πληθυσμό άνω των 300 κατοίκων, κ.ά.) και
  • τα διοικητικά συμβούλια των εποπτευόμενων νομικών τους προσώπων
    συνεδριάζουν κεκλεισμένων των θυρών, εκ της ευθείας και ρητής πρόβλεψης της ΠΝΠ.
    Για το διάστημα αυτό, επομένως, δεν έχει εφαρμογή η πρόβλεψη της παρ. 1 του άρθρου 67 και παρ. 1 του άρθρου 167 του ν. 3852/2010 στο βαθμό που η ΠΝΠ ορίζει διαφορετικό τρόπο σύγκλησης των δημοτικών και των περιφερειακών συμβουλίων αντιστοίχως.
    Σε όσες περιπτώσεις δεν πραγματοποιηθεί δια ζώσης συνεδρίαση των ανωτέρω συλλογικών οργάνων, η λήψη της απόφασής τους, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, μπορεί να λαμβάνει χώρα:
    α) είτε δια περιφοράς, με τη διαδικασία των διατάξεων των άρθρων 67, παρ. 51 και 167, παρ. 12 του ν. 3852/2010, δηλ. με έκδοση πρόσκλησης από τον Πρόεδρο, με την οποία θα περιγράφεται η δια περιφοράς λήψη της απόφασης, και με τη συμμετοχή τουλάχιστον των δύο τρίτων των μελών του συλλογικού οργάνου. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα εκ της διάταξης της ΠΝΠ, χωρίς να απαιτείται αιτιολόγησή της, αναφορικά με τον κατεπείγον χαρακτήρα των θεμάτων, για τα οποία είναι αναγκαία η άμεση λήψη απόφασης και με την βάσιμη πιθανολόγηση κινδύνου εκ της αναβολής λήψης απόφασης. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται με τον τρόπο αυτό, ανακοινώνονται από τον πρόεδρο του συλλογικού οργάνου στην πρώτη συνεδρίαση, μετά τη λήξη των μέτρων αποφυγής της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19,
    β) είτε διά τηλεδιάσκεψης με κάθε πρόσφορο τηλεπικοινωνιακό μέσο όπως εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης με δυνατότητα βιντεοκλήσης κλπ

δείτε την σχετική εγκύκλιο ΕΔΩ

Στις 13 Μαρτίου λοιπόν αποσαφηνίζεται πλήρως από το Υπουργείο ότι λόγω των μέτρων οι συνεδριάσεις των συμβουλίων μπορούν να γίνουν κανονικά ( δια ζώσης) αλλά με κλειστές πόρτες , χωρίς την παρουσία άλλων πλην των συμβούλων. Σε περίπτωση που δεν γίνει αυτό τότε η εγκύκλιος δίνει ακόμα 2 τρόπους: είτε δια περιφοράς χωρίς να χρειάζεται αιτιολόγηση του κατεπείγοντος, είτε με τηλεδιάσκεψη. Δεν γνωρίζω να σας πω γιατί δεν κανονίστηκε να γίνει η συγκεκριμένη συνεδρίαση της 3ης Απριλίου με τον πρώτο τρόπο (δια ζώσης) και έγινε δια περιφοράς.

Επειδή υπάρχουν πολλές απορίες και ερωτήματα το Υπουργείο Εσωτερικών στις 31 Μαρτίου κυκλοφορεί και άλλη εγκύκλιο , την υπ αριθμόν 40/31-03-2020 , η οποία στην ουσία αναφέρει πάλι ότι στις συνεδριάσεις εκ περιφοράς δεν χρειάζεται να αιτιολογείται το κατεπείγον. Αναφέρει συγκεκριμένα η εγκύκλιος:

Όπως σας έχουμε ήδη επισημάνει, με την αρ. 18318/13.03.2020 εγκύκλιό μας, κατά το διάστημα λήψης των μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19, η δια περιφοράς συνεδρίαση μπορεί να λαμβάνει χώρα εκ του νόμου, χωρίς να απαιτείται αιτιολόγησή της.

δείτε την εγκύκλιο ΕΔΩ

Η απάντηση του κ. Μιχόπουλου

Η απάντηση λοιπόν του κ. Μιχόπουλου στην χθεσινή συνέντευξη , ήταν ότι δεν είχε λάβει γνώση της εγκυκλίου που βγήκε στις 13 Μαρτίου, γνώριζε μόνο για την δεύτερη της 31ης Μαρτίου η οποία όμως βγήκε μετά την πρόσκληση για το συμβούλιο και επίσης η απάντηση που έστειλε η παράταξη του και η απόφαση που πάρθηκε να ζητηθεί αναβολή για τα 20 θέματα, στηρίχθηκε στην πρόσκληση που είχαν λάβει και έκανε λόγο για κατεπείγοντα θέματα. Με βάση την πρόσκληση θεώρησαν ότι το συμβούλιο γίνεται με την προηγούμενη διαδικασία και έκριναν ότι δεν συντρέχουν λόγοι κατεπείγοντος και ζήτησαν την αναβολή. Ο κ. Μιχόπουλος απέρριψε τα όσα του καταλόγισε ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης περί προσπάθειας να μπουν εμπόδια στο έργο της Δημοτικής Αρχής , λέγοντας ότι η παράταξη του έχει υπερψηφίσει τα περισσότερα θέματα και δεν μπορεί να καταλάβει από που προκύπτει αυτή η αναφορά του κ. Χριστογιαννόπουλου. Επίσης ο κ. Μιχόπουλος είπε ότι κατεπείγοντα θέματα είναι η λήψη αποφάσεων για μείωση τελών των δημοτών και μέτρα ανακούφισης τους από την κρίση.

Σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κ. Μιχόπουλου η άρνηση τους να συζητηθούν τα 20 θέματα , έχει να κάνει επίσης με το γεγονός ότι για πολλά από αυτά υπήρχαν ερωτήματα που έπρεπε να συζητηθούν. Ήταν λάθος γραμμένη η πρόσκληση της συνεδρίασης, έπρεπε να αναφέρει και τις πρόσφατες εγκυκλίους , είπε επίσης στην συνέντευξη του.

Τέλος σύμφωνα με όσα ανέφεραν και ο κ. Χριστογιαννόπουλος αλλά και ο κ. Μιχόπουλος μια ώρα πριν την συνεδρίαση έγινε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ τους, ο Δήμαρχος Μεγαλόπολης ενημέρωσε τον κ. Μιχόπουλο για τις νέες εγκυκλίους αλλά όπως είπε ο κ. Μιχόπουλος είχε άλλη εικόνα και ενημέρωση και δεν μπορούσε να αλλάξει την απόφαση της παράταξης του και επέμεινε στην αναβολή.

Το θέμα είναι δύσκολο , ιδιαίτερα από την στιγμή που έχουμε δυο πολύ διαφορετικές προσεγγίσεις από την κάθε πλευρά, ενώ δεν έχουμε ακόμα την άποψη της παράταξης του κ. Τσιριγώτη. Σαν Καφενείο Μεγαλόπολης σας παρουσιάζουμε τι ακριβώς αναφέρουν οι εγκύκλιοι και ο νόμος, τι αναφέρει η πρόσκληση του συμβουλίου , δημοσιεύσαμε το την συνέντευξη του Δημάρχου ΕΔΩ και θα δείτε και στην συνέχεια το βίντεο με τα όσα είπε ο κ. Μιχόπουλος.

Προσπάθησα να σας δώσω την πλήρη εικόνα των πραγμάτων και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματα του. Το μόνο που θα προσθέσω είναι ότι βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο και οι πολίτες περιμένουν από τους εκλεγμένους εκπρόσωπους τους να αγωνιστούν για τα όσα δύσκολα ζούμε και ότι πρέπει να μην δημιουργούνται προβλήματα που θα μπορούσαν να λύνονται αμέσως. Οι αιρετοί άρχοντες μας πρέπει επιτέλους να βρουν τον τρόπο να συνεννοούνται και να δίνουν λύσεις και όχι να διχάζονται. Το συγκεκριμένο θέμα θα έπρεπε να έχει λυθεί αμέσως και να μην πάρει την διάσταση που πήρε.

Aλεβίζος Παναγιώτης

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την συνέντευξη του κ. Μιχόπουλου:

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,827ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια