ΑρχικήΑΡΘΡΑΠοια συμφέροντα εξυπηρετεί η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ; Των εργαζομένων ή της Κυβέρνησης;

Ποια συμφέροντα εξυπηρετεί η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ; Των εργαζομένων ή της Κυβέρνησης;

Το τελευταίο διάστημα βρισκόμαστε εν μέσω καταιγιστικών εξελίξεων σε πολλά σημαντικά θέματα που απασχολούν τους εργαζομένους στην ΔΕΗ.

Οι μονάδες της Μεγαλόπολης και της Μελίτης είναι στο τελευταίο στάδιο πριν την ολοκλήρωση του ξεπουλήματος, με εκατοντάδες εργαζόμενους να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Από το καλοκαίρι έχουμε και επίσημα βγει από τα δημοσιονομικά προγράμματα που επέβαλαν τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς, πολλοί κλάδοι εργαζομένων έχουν προσφύγει στα δικαστήρια και οι υποθέσεις όλες βγαίνουν υπέρ τους.

Πριν λίγες μέρες μάθαμε ότι και το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει γνωμοδοτήσει θετικά , ότι οι περικοπές ήταν αντισυνταγματικές.

Ενώ λοιπόν οι εργαζόμενοι έχουν όλα αυτά μπροστά τους και ειδικά στον χώρο μας εδώ στην Μεγαλόπολη η κατάσταση είναι πλέον τραγική, βλέπουμε να είναι εντελώς εξαφανισμένη η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ , που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να κάνει καθημερινές παρεμβάσεις στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Αντί αυτού τα Δ.Σ. της ΔΕΗ και των Θυγατρικών συνεδριάζουν και αποφασίζουν ανενόχλητα.

Επιπλέον η μοναδική εμφάνιση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ , είναι με την μορφή 2 ανακοινώσεων. Μια για το θέμα της περικοπής δώρων και επιδομάτων και μια για το πρόγραμμα υγείας των εργαζομένων.

Λυπάμαι που θα το πω αλλά πολύ φοβάμαι ότι η ΓΕΝΟΠ αντί να στηρίζει τα συμφέροντα των εργαζομένων, με τα όσα κάνει δείχνει ότι στηρίζει τις επιλογές της Κυβέρνησης και της ΔΕΗ.

Και αυτό το λέω για τους εξής λόγους: Δεν είμαι νομικός , νομίζω όμως ότι η ανακοίνωση που η ΓΕΝΟΠ αναφέρει ότι οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ δεν έχουν λόγο να κινηθούν νομικά για τις περικοπές, κάπου δεν είναι σωστή. Οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ έχουν υποστεί περικοπές των δώρων και των επιδομάτων και δεν μπορεί το συνδικάτο να λέει ότι μην μιλάτε σας δίνουν 1000 ευρώ τον χρόνο! Την στιγμή που η αναφορά του ποσού είναι λανθασμένη, αφού είναι μεικτό ποσό και αφού όσο χαζός και αν είναι κάποιος , θυμάται ότι του κόψανε χρήματα. Διαβάζοντας την ανακοίνωση αυτή μπερδεύεται λοιπόν κάποιος και νομίζει ότι διαβάζει εγκύκλιο του Υπουργού κ. Σταθάκη.

Και επειδή οι έμπειροι και λαλίστατοι συνδικαλιστές θα αρχίσουν να λένε πάλι τα γνωστά κόλπα τους, σας παρουσιάζω ένα απόσπασμα από την Συλλογική Σύμβαση του 2012, όπου γίνεται σαφής αναφορά:

Οι περικοπές λοιπόν των δώρων και των επιδομάτων , ακόμα και αν λέγονται μισθολογικές ρυθμίσεις είναι περικοπές.Και έχουν γίνει βάσει συγκεκριμένων νόμων. Αντί λοιπόν η ΓΕΝΟΠ να έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι να διεκδικεί την εφαρμογή της Σύμβασης και να επανέλθει το μισθολόγιο όπως ρητά αναφέρεται, αντί να πιέζει την ΔΕΗ να εφαρμόσει και να τηρήσει τα συμφωνηθέντα, απλά βγάζει μια ανακοίνωση και λέει στους εργαζόμενους να μην κάνουν τίποτα!!

Δεύτερο παράδειγμα των περίεργων κινήσεων της ΓΕΝΟΠ είναι το θέμα με το πρόγραμμα υγείας. Η σχετική της ανακοίνωση και πάλι μπερδεύει τα πράγματα. Η ΓΕΝΟΠ λοιπόν έχει συμφωνήσει και έχει υπογράψει σύμβαση τον Μάιο του 2018, την ώρα που η ΔΕΗ με την Κυβέρνηση έφτιαχναν τις θυγατρικές, που μέσα κάνει σαφή αναφορά για το τροφείο και την ασφάλεια. Το Καφενείο της Μεγαλόπολης σας είχε παρουσιάσει τότε την είδηση και είχαμε γράψει ότι από το 2019 το τροφείο θα πέσει στο μισό και παραπάνω και το υπόλοιπο ποσό θα πάει σε ομαδική ασφάλιση.

Δείτε το σχετικό άρθρο μας :

Υπογράφηκε η Σύμβαση στην ΔΕΗ – Ικανοποιημένη η ΓΕΝΟΠ βλέπει θετικό πρόσημο σε μια κακή σύμβαση

Τώρα έρχεται η ΓΕΝΟΠ με την δεύτερη ανακοίνωση να πανηγυρίσει και να κάνει διαφήμιση στις αποφάσεις της Διοίκησης για το πρόγραμμα υγείας και να μας λέει ότι θα παλέψει να μην κοπεί το τροφείο. Όμως οι πίνακες με την κατανομή των ποσών αλλά και η ίδια η σύμβαση , αφήνει εκτεθειμένη την ΓΕΝΟΠ και μας δημιουργεί για ακόμη μια φορά ερωτηματικά.

Η παράγραφος που αναφέρεται στην μείωση του τροφείου για να πληρωθεί το πρόγραμμα υγείας.
Το κόστος εφαρμογής της ΣΣΕ , που φαίνεται καθαρά πόσο θα στοιχίσει το πρόγραμμα υγείας και ότι το τροφείο θα μειωθεί πάνω από 50%.

Όλα τα στοιχεία που σας αναφέρω παραπάνω είναι επίσημα και οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ τα γνωρίζουν και τα έχουν υπογράψει. Αν εγώ ένας απλός εργαζόμενος κάνω κάπου λάθος, παρακαλώ να με ενημερώσετε και να το διορθώσω. Πιστεύω όμως ότι υπάρχουν ακόμα υγιείς δυνάμεις στις τάξεις του συνδικάτου και πρέπει άμεσα να αντιδράσουν.

Δεν είναι δυνατόν αυτή την ώρα που οι εργαζόμενοι και η ΔΕΗ δέχονται τέτοια επίθεση , η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ να αντιδρά με αυτό τον τρόπο. Να μην γίνεται καμία αναφορά για το άδειασμα των εργαζομένων από τις θυγατρικές, παρά μόνο να νοιάζει την ΓΕΝΟΠ η διαφήμιση του προγράμματος υγείας!

Ελπίζω να είμαι εγώ λάθος, σε αντίθετη περίπτωση μπορείτε όλοι σας να καταλάβετε τι συμβαίνει.

Αλεβίζος Παναγιώτης

Δείτε τα σχετικά έγγραφα:

Ανακοίνωση ΓΕΝΟΠ για πρόγραμμα υγείας-τροφείο

Ανακοίνωση ΓΕΝΟΠ για τη διεκδίκηση δώρων και επιδομάτων

Συλλογική Σύμβαση 2018Συλλογική Σύμβαση ΔΕΗ 2018 by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

Συλλογική Σύμβαση 2012

Συλλογική Σύμβαση ΔΕΗ 2012 by on Scribd

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
794ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ