ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΠαρεμβάσεις στην Διαβούλευση του Masterplan από την Μεγαλόπολη

Παρεμβάσεις στην Διαβούλευση του Masterplan από την Μεγαλόπολη

Στον παρόν άρθρο σας παρουσιάζουμε παρεμβάσεις και σχόλια που γίνονται στον χώρο της δημόσιας διαβούλευσης για το Σχέδιο δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης λιγνιτικών περιοχών. Το άρθρο θα ανανεώνεται όταν υπάρχει νέα παρέμβαση-σχόλιο.

δείτε τον χώρο της διαβούλευσης ΕΔΩ

δείτε τα με ημερολογιακή κατανομή:

Σχόλιο του χρήστη ‘ΔΗΜΟΣ ΟΙΧΑΛΙΑΣ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ‘ | δείτε το ΕΔΩ

Σχόλιο του χρήστη ‘ΤΖΙΟΥΜΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ‘ | δείτε το ΕΔΩ

Σχόλιο του χρήστη ‘ΠΕΡΙΦΕΡ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ‘ | δείτε το ΕΔΩ

Σχόλιο του χρήστη ‘ΚΑΚΚΑΒΑΣ ΠΟΛΥΒΙΟΣ‘ | δείτε το ΕΔΩ

Σχόλιο του χρήστη ‘Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης‘ | δείτε το ΕΔΩ

Σχόλιο του χρήστη ‘ΑΡΚΑΔΙΑ Α.Ε.-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΡΑΣ‘ | δείτε το ΕΔΩ

Σχόλιο του χρήστη ‘REDEPLAN Consultants‘ | 9 Νοεμβρίου 2020, 16:21 Μόνιμος Σύνδεσμος

Στο πλαίσιο της Διαβούλευσης που τέθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020 σχετικά με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Λιγνιτικών Περιοχών, η Εταιρεία Τεχνικών Συμβούλων, REDEPLAN AE Consultants, ως δείγμα ευχαριστίας προς τη Μεγαλόπολη και τους κατοίκους της που μας τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους, μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου και της Αναπτυξιακής Εταιρείας «ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΕ» αναθέτοντας στην εταιρία μας την εκπόνηση του ΤΟΠΙΚΟΥ MASTRER PLAN ΔΙΚΑΙΗΣ ΜΕΤΑΒΑΣΗΣ, δηλώνει τη διαθεσιμότητα της να συμβάλει με κάθε χρήσιμο τρόπο στην εξέλιξη της συζήτησης και της διαβούλευσης για το μέλλον της περιοχής, με αφετηρία την ανάρτηση της μελέτης που εκπονήσαμε, με τη συμμετοχή και αξιολόγηση 60 υπομνημάτων ισάριθμων φορέων που μας προσέφεραν πολύτιμη γνώση και συμβολή για να συνθέσουμε ένα πολύτιμο οδηγό ωρίμανσης 140 μέτρων και πρωτοβουλιών που μπορεί να αλλάξουν ριζικά προς το καλλίτερο την τοπική οικονομία και το περιβάλλον, αποτρέποντας ριζικά την κάθε λογής «ερημοποίηση» που απειλεί τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή. Μαζί με τις ευχαριστίες μας προς την κα Μαργαρίτα Καραβασίλη για την εμπνευσμένη ηγεσία της στην εκπόνηση του MASTRER PLAN, ευχαριστούμε και όλους όσους συνέβαλαν στην άρτια κατάρτιση και περαίωση του σε «χρόνο ρεκόρ». Για την καλύτερη ενημέρωσή σας επί των προτάσεων που έχει καταθέσει η εταιρεία μας, επισυνάπτουμε μέσω e-mail (α) το τεύχος της μελέτης με τίτλο «Εκπόνηση Σχεδίου Ανάπτυξης (Master Plan) περιοχής ενεργειακού Δήμου Μεγαλόπολης και Δήμου Γορτυνίας (Δ.Δ. Τρικολώνων)» και (β) τη σύνοψη των προτάσεων μας, σε μορφή power point presentation. Με εκτίμηση Μανώλης Μπαλτάς Δ/νων Σύμβουλος Re.De – Plan AE


5 Νοεμβρίου 2020, 13:51 | ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΒΕΕ

Αγαπητοί κύριοι ,
Η Επιχειρηματική μας Δραστηριότητα περιλαμβάνει δύο Βιομηχανικές μονάδες παραγωγής προϊόντων χαρτικών με έδρα δραστηριότητας την ΒΙΟΠΑ Ασπροπύργου Αττικής .
Ο Συνολικός Ετήσιος Κύκλος εργασιών και των δύο μονάδων ανέρχεται σήμερα στα 60 εκατ. ευρώ., το δε προσωπικό ως προς ΕΜΕ ανέρχεται σε 150 άτομα.
Η επιχείρηση μας παράγει και διανέμει προϊόντα σε όλες τις Αλυσίδες super Market τις επώνυμες σειρές SLIPAD και STROMAPAD ,(προϊόντα ακράτειας) και (Regina προϊόντα χάρτου) καθώς και πολλές ιδιωτικές ετικέτες.
Σημαντικό στοιχείο επίσης για την Βιομηχανική μας μονάδα είναι ότι εξάγουμε τελικά προϊόντα σε πάνω από δώδεκα χώρες έως σήμερα , επίσης εισάγουμε 25-30.000 τόνους χαρτιού TISSUE (πρώτη ύλη) ετησίως από Τουρκία , Βουλγαρία , Ιταλία , Σερβία , Ινδονησία.
Οι Βιομηχανικές μας μονάδες θέλοντας να αναπτύξουν τον κύκλο εργασιών και την θέση τους στην Ευρωπαϊκή αγορά μελετάνε πολύ προσεκτικά την κατασκευή μιας τρίτης βιομηχανικής μονάδας η οποία θα δραστηριοποιηθεί σε επίπεδο Χαρτοποιητικής Μονάδας , δηλαδή θα παράγει τις πρώτες ύλες για τις δύο υφιστάμενες μεταποιητικές μονάδες ώστε ολόκληρη η προστιθεμένη αξία να παραμένει στην επιχείρηση και στην χώρα μας , και κυρίως να υποκαταστήσει μεγάλο κομμάτι έτοιμων πρώτων υλών από χώρες του εξωτερικού.
Με βάση τον παραπάνω επιχειρηματικό σχεδιασμό και ορμώμενη της διαβούλευσης για την Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβασης στις Λιγνιτικές περιοχές , θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μας ενδιαφέρει πολύ η νέα μας επένδυση να εγκατασταθεί στην περιοχή της Μεγαλόπολης Αρκαδίας και να επιδοτηθεί επιπρόσθετα με το πρόγραμμα της Μετάβασης των Λιγνιτικών περιοχών.
Η νέα αυτή επένδυση θα προσθέσει ένα επιπλέον κύκλο εργασιών της τάξεως των 50 εκατ. ευρώ και θα προσφέρει μόνιμη εργασία σε πάνω από εκατό (100) εξιδεικευμένους ανθρώπους από την πληττόμενη περιοχή.
Παρακαλούμε λοιπόν το Υπουργείο καθώς και την ομάδα έργου που έχει επιφορτιστεί το τελικό σχεδιασμό για τις συγκεκριμένες περιοχές , να δώσουν πραγματικά μεγαλύτερα κίνητρα Επιχορηγήσεων για να γίνουν μεγάλες , μόνιμες και σοβαρές επενδύσεις.
Θεωρούμε αυτό που διαβάσαμε για επιδότηση 70% στις μεσαίες βιομηχανίες , πολύ καλό αρκεί να είναι επιδότηση εις χρήμα και όχι σε αφορολόγητα αποθεματικά αφού το μεγαλύτερο πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα , είναι ρευστότητας , το οποίο εμποδίζει την δημιουργία νέων επενδύσεων που θα βοηθήσουν τόσο την τοπική κοινωνία όσο και την ίδια την χώρα.
Με την μεγάλη οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις περιοχές που κλείνουν τα εργοστάσια εξόρυξης Λιγνίτη , μέσω μεγάλων επενδύσεων , πραγματικά αυτές οι περιοχές μπορούν αυτόνομα να σταθούν όχι μόνο όρθιες αλλά και να αποτελέσουν περιοχές μεγάλου ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος , ώστε να ισοσκελίσουν το μειονέκτημα της απόστασης καθώς και το μειονέκτημα του ειδικευμένου προσωπικού , το οποίο δεν υπάρχει στις περιοχές αυτές και θα πρέπει να εξειδικευτεί.

Εμείς από την δικιά μας πλευρά θα παρακολουθούμε αυτές τις εξελίξεις και Δηλώνουμε παρόν στα νέα μας επενδυτικά σχέδια στις Πληττόμενες αυτές περιοχές ,εφόσον θα υπάρξουν ισχυρά κίνητρα Επιχορηγήσεων για την λειτουργία νέων Βιομηχανικών μονάδων.

ΓΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ ΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ & Δ/ΝΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ


4 Νοεμβρίου 2020, 13:45 | ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ ΣΑΚΕΛΛΑΡΙΑΔΗΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Στο πλαίσιο της Διαβούλευσης που τέθηκε στις 2 Οκτωβρίου 2020 σχετικά με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Λιγνιτικών Περιοχών, υποβάλλουμε τις προτάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης, που περιλαμβάνονται στην αρίθ. 271/19-10-2020 σχετική απόφασή του:

 1. Δημιουργία μίας (1) Ζώνης Απολιγνιτοποίησης (ΖΑΠ)που θα χωροθετηθεί ως εξής: Η ζώνη των Ορυχείων, η οποία θα επεκταθεί περιμετρικά σε ακτίνα πέντε (5) χιλιομέτρων από τα όρια της περιμέτρου, της Ζώνης των Ορυχείων
 2. Δημιουργία τριών Ζωνών Κινήτρων
  – 1η Ζώνη Κινήτρων: Η ζώνη ΖΑΠ
  – 2η Ζώνη Κινήτρων: Ο Δήμος Μεγαλόπολης σε όλη την επικράτειά του
  – 3η Ζώνη Κινήτρων: Ο Νομός Αρκαδίας ή η Περιφέρεια Πελοποννήσου
 3. Δημιουργία τελωνειακής ζώνης στη ΖΑΠ
  4.Φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα, μεταξύ των περιοχών πρώτης και δεύτερης ζώνης
  5.Κατάργηση του ΦΠΑ μεταξύ των εταιρειών που συναλλάσσονται στην Α και Β ζώνη
  6.Σύνδεση της φορολογίας με την απασχόληση, μείωση του φορολογικού συντελεστή αναλογικά με τις δημιουργούμενες θέσεις εργασίας, μέχρι και δέκα μονάδες επιπλέον
 4. Μείωση του ύψους της επένδυσης, από τα πενήντα στα δέκα εκατομμύρια, για να χαρακτηριστεί στρατηγικής σημασίας μια επένδυση, προκειμένου να πάρει τα χρηματοδοτικά και τα επενδυτικά κίνητρα
 5. Δημιουργία Πάρκου Ηλεκτροκίνησης, ως εμβληματικό έργο, μόνο στο Δήμο
  Μεγαλόπολης.
 6. Μονάδα κατασκευής έξυπνων μετρητών από τον ΑΔΜΗΕ

1 Νοεμβρίου 2020, 23:00 | Μπουγιούκος Γιάννης Πρόεδρος & Δ/νων Τηλεθέρμανσης Μεγαλόπολης ΟΤΑ

Δημιουργία Συστήματος Αντλησιοταμίευσης στην Μεγαλόπολη

Η Πολιτεία και η ΔΕΗ ΑΕ οφείλουν να εξετάσουν και να μελετήσουν άμεσα την Δημιουργία Συστήματος Αντλησιοταμίευσης στην περιοχή της Μεγαλόπολης, γιατί αφενός της το οφείλουν ως ανταποδοτικό έργο για τα όσα πρόσφερε όλα αυτά τα χρόνια στην Εθνική οικονομία της χώρας, αφετέρου δε, διότι διαθέτει η περιοχή την κατάλληλη μορφολογία και με σχετικά μικρή επένδυση μπορεί να δημιουργηθεί ένα πράσινο έργο αποθήκευσης ενέργειας με πολλαπλές χρήσεις μέσω της κατασκευής ενός φράγματος στην θέση «Κομπόνα» στο Φαράγγι Μπαρμπουτσάνα, το οποίο διασχίζει ο Ελισσώνας ποταμός.
Συγκεκριμένα:
1.- Η κατασκευή του Φράγματος στην προαναφερόμενη θέση «Κομπόνα» στο Φαράγγι Μπαρμπουτσάνα, σε συνδυασμό με τις λίμνες που θα δημιουργηθούν στα εξαντλημένα ορυχεία (ήδη έχει δημιουργηθεί από μόνη της μία λίμνη 20.000.000 m3 περίπου, στο ορυχείο Κυπαρισσίων), θα αποτελέσουν ένα τέλειο κλειστό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας Αντλησιοταμίευσης, το οποίο θα εκμεταλλεύεται την ημερήσια υπερπαραγόμενη αιολική και ηλιακή πράσινη ενέργεια από τα αιολικά και ηλιακά πάρκα της χώρας με άντληση από τις λίμνες προς το φράγμα και αποδίδοντάς την αντίστροφα, μέσω της εγκατεστημένης διάταξης υδροστροβίλων – ηλεκτρογεννητριών, άμεσα στο ηλεκτρικό διασυνδεδεμένο σύστημα της Χώρας, όποτε αυτό την έχει ανάγκη καθ’ όλη την διάρκεια του 24ώρου.
2.- Με την κατασκευή του φράγματος δίνεται η δυνατότητα να αρδευτεί με φυσική ροή (μηδενικό λειτουργικό κόστος) όλος ο κάμπος της Μεγαλόπολης με αποτέλεσμα να υπάρξουν άμεσα επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας.
3.- Με την κατασκευή του εν λόγω φράγματος (μέση απόσταση 5-7 Κm από τις λίμνες) θα υπάρξει πλήρης εκμετάλλευση του επιφανειακού υδάτινου πλούτου της περιοχής, αξιοποιούνται τα νερά των ποταμών Αλφειού και Ελισσώνα τα οποία σήμερα εκβάλλονται ανεκμετάλλευτα στο Ιόνιο πέλαγος.
4.- Επίσης, τα αντλητικά συγκροτήματα των 6 KV που έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή Κυπαρισσίων και παρείχαν χιλιάδες κυβικά νερού ανά ημέρα για την λειτουργία των τεσσάρων (4) λιγνιτικών Μονάδων και μέρος αυτών θα παραμείνει ανενεργό, δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιηθούν τροφοδοτώντας το φράγμα με νερό από τα ανεξάντλητα υπόγεια υδάτινα αποθέματα, όταν η ημερήσια υπερπαραγόμενη αιολική και ηλιακή πράσινη ενέργεια από τα αιολικά και ηλιακά πάρκα της χώρας το επιτρέπει.
Η συγκεκριμένη επένδυση θα συμβάλλει, κατ’ αρχάς τα μέγιστα και για πολλά χρόνια στην Εθνική Οικονομία της Χώρας μας και κατά δεύτερο, στην αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής με την συγκράτηση – μέσω των θέσεων εργασίας που θα δημιουργηθούν – του νέου παραγωγικού της δυναμικού στην πόλη και στα γύρω χωριά.


11 Οκτωβρίου 2020, 16:08 | Βασίλειος Τριαντάφυλλος

Η πρόταση που ακολουθεί αφορά το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μεγαλόπολης στο Νομό Αρκαδίας.

Διανύουμε μια περίοδο τεράστιας οικονομικής αναπροσαρμογής όχι μόνο για την περιοχή της Μεγαλόπολης αλλά και τον υπολοίπων λιγνιτικών περιοχών της χώρας. Η Μεγαλόπολη, ως γεωγραφικό και ενεργειακό κέντρο ολόκληρης της νοτίου Ελλάδος, είναι και θα είναι ένα από τα σημαντικότερα βιομηχανικά κέντρα.

Παράλληλα, όμως, μπορεί να γίνει και ένας πόλος έλξης για τους επισκέπτες διότι διαθέτει πλούσια πολιτισμική κληρονομιά και αντίστοιχους χώρους, οι οποίοι παραμένουν αναξιοποίητοι.

Επειδή, όμως, όπως λέει και ο σοφός λαός «Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια.», ακολούθως θα αναφέρω περιεκτικά τις προτάσεις μου για την πόλη της Μεγαλόπολης, όπου διαμένω και δραστηριοποιούμαι επαγγελματικά, χωρίς να επεκταθώ και να τοποθετηθώ αναλόγως για τις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Κοζάνης, οι οποίες αδιαμφισβήτητα πλήττονται εξίσου.

1) Αρχικά, οι πόροι που θα διατεθούν για την απολιγνιτοποίηση πρέπει να έχουν ως βασικό αποδέκτη το Δήμο Μεγαλόπολης, διότι ενώ το 80% της οικονομικής – και όχι μόνο – δραστηριότητας της πόλης στηρίζεται στη ΔΕΗ, δεν υφίσταται ανάλογη στήριξη. Επιπλέον, όμορες περιοχές θεωρούνται το ίδιο εξαρτημένες από το λιγνίτη.

2) Για να μπορούμε να μιλάμε για επενδύσεις, χρειάζεται να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον των επενδυτών, μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων και κάλυψη των ενεργειακών τους αναγκών (π.χ. παροχή φυσικού αερίου). Ταυτόχρονα, η Ευρωπαϊκή οικονομική ενίσχυση των υφιστάμενων και νέων επιχειρήσεων να διαμορφώσει κατάλληλα το πλαίσιο, ισχυροποιώντας έτσι την ανταγωνιστικότητα της πόλης για εξέλιξη και ανάπτυξη επιχειρήσεων που θα επιλέξουν τη Μεγαλόπολη ως τόπο δραστηριοποίησης. Ακόμη, η δημιουργία ενός Βιομηχανικού Πάρκου, αποτελεί ισχυρό κίνητρο για κάθε είδους επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή, παρέχοντας τα παραπάνω.

3) Μεγάλες πρέπει να είναι και οι κρατικές παρεμβάσεις στην ανάπλαση των παλαιών ορυχείων. Πάρκα και ανάπλαση της λίμνης, είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των δυνατοτήτων της περιοχής.

4) Επιπλέον, όσον αφορά τις αγροτικές φυλακές, είναι απαραίτητο να δημιουργηθούν αφενός για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος αφετέρου για τη δυνατότητα που έχει η περιοχή της Μεγαλόπολης να παρέχει καλλιεργήσιμες εκτάσεις για την πλήρη κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων. Ταυτόχρονα, μέσω των νέων τεχνολογιών, οι κρατούμενοι δύνανται να εκπαιδευτούν στη χρήση και εφαρμογή καινοτόμων, φιλικών προς το περιβάλλον μεθόδων καλλιέργειας, ικανοποιώντας έτσι ένα βασικό άξονα του master plan.

5) Η Μεγαλόπολη με τα 50 χρόνια συνεισφοράς της στη βαριά βιομηχανία της χώρας, μπορεί να αποτελέσει ένα σημείο αναφοράς επισκεπτών, μέσω της δημιουργίας ενός αντίστοιχου μουσείου, όπου θα αναδεικνύεται η πολυετής και σπουδαία παρουσία της ΔΕΗ στην περιοχή. Κάτι τέτοιο, αυτονόητο είναι πως θα ωφελήσει συνολικά το νομό Αρκαδίας.

6) Δημιουργία τεχνολογικού ινστιτούτου, το οποίο θα αποτελεί σημείο επιστημονικής και ερευνητικής δραστηριότητας στον τομέα των νέων μορφών ενέργειας φιλικών προς το περιβάλλον, κλάδος ο οποίος αναπτύσσεται ταχύτατα και διαφαίνεται ως το κυρίαρχο μέλημα των εταιρειών για την εξέλιξη τους.

Εύχομαι και ελπίζω, η υλοποίηση των άνωθεν προτάσεων να πυροδοτήσει την ανάπτυξη όχι μόνο της περιοχής της Μεγαλόπολης αλλά και της ελληνικής οικονομίας συνολικά. Ολοκληρώνοντας, πιστεύω πως πολλά θα μπορούσαν να βελτιωθούν, αν ο καθένας από εμάς συμμετείχε ενεργά σε αυτή τη διαβούλευση, παραθέτοντας τις προτάσεις του.

Με εκτίμηση, Τριαντάφυλλος Γ. Βασίλειος


ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ 7/10/2020 | Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης

1. Καταρχήν πρέπει να επισημάνουμε την φράση ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΉ ΕΝΟΤΗΤΑ ΤΡΙΠΟΛΗΣ. Δεν μιλάμε για την Τρίπολη αλλά για την Μεγαλόπολη. Δεν ξέρω αν η διατύπωση είναι απλό λάθος ή ένα συνειδητό λάθος.

2. Σε ότι αφορά τις «λιγνιτικές περιοχές » και τις » επηρεαζόμενες περιοχές», πρέπει για την Μεγαλόπολη να ταυτιστούν οι όροι και να αφορούν μόνο το Δήμο Μεγαλόπολης. Η μόνη ΠΛΗΤΤΌΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΉ είναι ΜΟΝΟ η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Το αντίκτυπο από την απολιγνιτοποίηση στις όμορες περιοχές είναι μηδαμινό. Μολονότι η Μεγαλόπολη έχει μικρό πληθυσμό η συμμετοχή στο εισόδημα της πόλης από τους εργαζόμενους στα εργοστάσια και τις δορυφόρες εταιρείες είναι πάνω του 80%. Συνεπώς τα κίνητρα πρέπει να δοθούν αποκλειστικά στον Δήμο.
3. Σημαντικό ζήτημα για την Μεγαλόπολη είναι η εξεύρεση γης. Μολονότι έχει έκταση 727.300 στρέμματα και είναι από τις πιο αραιοκατοικημένες περιοχές της Ελλάδας δεν υπάρχουν εκτάσεις για την εγκατάσταση επιχειρήσεων, αλλά και δράσεων στον πρωτογενή τομέα.
Η Λιγνιτοποίηση στην Μεγαλόπολη επέφερε απαξίωση του πρωτογενούς τομέα και εγκατάλειψη όλων των μέχρι τότε καλλιεργούμενων εδαφών. Πέραν αυτού η στοχοποίηση από όμορες περιοχές των αγροτικών προϊόντων σαν μολυσμένα, κατέστησε τα παραγόμενα τοπικά προϊόντα μη αποδεκτά από την αγορά. Συνέπεια των ανωτέρω όλες οι εκτάσεις να εγκαταλειφτούν και να μετατραπούν σε δασικές. Γίνεται λοιπόν αντιληπτό από τον καθένα ότι πέρα από την εισφορά της Μεγαλόπολης στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, το Κράτος <> με ατελείωτες δασικές εκτάσεις. Συνεπώς δίκαιο είναι, να αποχαρακτηριστούν τμήματα από αυτές τις εκτάσεις και να αποδοθούν για δράσεις επιχειρηματικές του πρωτογενούς τομέα.
Ο πυλώνας 3 του Master plan , αναφέρεται στην έξυπνη αγροτική παραγωγή. Βασική προϋπόθεση για να γίνει είναι η ύπαρξη εδαφών. Προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση σε γη των εν δυνάμει επενδυτών σε γεωργία και κτηνοτροφία πρέπει να καθοριστεί μια περιοχή στην Μεγαλόπολη και να οριστεί σαν ζώνη πρωτογενούς τομέα, για την εγκατάσταση Κτηνοτροφικών μονάδων, Μονάδων υδροπονίας , καλλιέργειας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.

Θεμιστοκλής Σακελλαριάδης
Κτηνίατρος ΑΠΘ
Πρόεδρος ΔΣ Μεγαλόπολης


4 Οκτωβρίου 2020, 02:31 | ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Στην τελευταία παράγραφο της σελ. 36 του κειμένου του ΣΔΑΜ ανεφέρεται:
«Μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το τελικό ΣΔΑΜ θα αποτελέσει τη βάση για την κατάρτιση των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης, σε εφαρμογή των απαιτήσεων του σχεδίου Κανονισμού του νέου Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, τα οποία θα ενσωματωθούν στο νέο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης 2021-2027 που θα κατατεθεί προς έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της διαδικασίας έγκρισης του Συμφώνου Εταιρικής Σχέσης 2021-2027 (ΕΣΠΑ).»

Πράγματι, σύμφωνα με το Σχέδιο του Κανονισμού του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης αποτελούν την Π Ρ Ο Ϋ Π Ο Θ Ε Σ Η για την ο,ποιαδήποτε υποστήριξη των περιοχών που πλήττονται, από τον (υπό διαπραγμάτευση) Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης.

Ουσιώδης συνθήκη για την επιτυχή κατάρτιση των Εδαφικών Σχεδίων Δίκαιης Μετάβασης είναι ο ακριβής Ε Δ Α Φ Ι Κ Ο Σ προσδιορισμός των υπόψη περιοχών.
Στο κείμενο του ΣΔΑΜ γίνεται αναφορά σε «λ ι γ ν ι τ ι κ έ ς περιοχές» και σε «ε π η ρ ε α ζ ό μ ε ν ε ς περιοχές», δύο έννοιες που, ως φαίνεται από το περιεχόμενο του κειμένου, δεν ταυτίζονται κατ’ ανάγκη.
Αυτή η διαπίστωση αφορά κυρίως τη «Μεγαλόπολη», όπου άλλη φαίνεται να είναι η «λιγνιτική περιοχή Μεγαλόπολης» και άλλη, ευρύτερη, η «επηρεαζόμενη περιοχή»…
Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στην περίπτωση της Μεγαλόπολης, η λιγνιτική περιοχή είναι αδύνατον να μη ταυτίζεται με την επηρεαζόμενη περιοχή.
Το κλείσιμο των ΑΗΣ και των ορυχείων Μεγαλόπολης προκαλεί, σχεδόν 100%, αρνητικές επιπτώσεις αποκλειστικά στην ομώνυμη περιοχή και όχι σε ευρύτερες περιοχές.
Η επιρροή είναι ΑΜΕΣΗ και ΚΑΘ’ ΟΛΟΚΛΗΡΙΑΝ στους εποχικούς εργαζόμενους του ενεργειακού κέντρου και τους εργαζόμενους σε εταιρείες που εδρεύουν στην περιοχή και συστηματικά συνεργάζονται με τη Δ.Ε.Η. Α.Ε., η συντριπτική πλειοψηφία των οποίων κατοικεί στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης.
Από την απολιγνιτοποίηση στη Μεγαλόπολη επηρεάζεται, σε μικρότερο βαθμό, η τοπική αγορά και πέραν αυτών ΟΥΔΕΙΣ άλλος. ΟΥΤΕ η Τρίπολη ΟΥΤΕ η Καλαμάτα. Η εξάρτηση επιχειρήσεων εκτός λεκανοπεδίου με τη ΔΕΗ είναι ΜΗΔΑΜΙΝΗ.
Συνεπώς, εάν πράγματι η Κυβέρνηση επιθυμεί να υποστηρίξει τη Μεγαλόπολη, πρέπει κατ’ αρχήν να χαρακτηρίσει ως «λιγνιτική επηρεαζόμενη περιοχή» μόνον το Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης και όχι ευρύτερες περιοχές και, άρα, όποιες ενισχύσεις, με οποιαδήποτε μορφή προκύψουν, πρέπει να «πέσουν» στο Λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης.
Δ Υ Σ Τ Υ Χ Ω Σ, όμως, δείγματα γραφής έχουν ήδη διαφανεί, που δεν δείχνουν κάτι τέτοιο, όπως:
– Ο Νόμος για την ηλεκτροκίνηση (άρθρο 10), που θέτει κίνητρα ανάπτυξης σχετικών επιχειρήσεων ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΝΟΜΟ ΑΡΚΑΔΙΑΣ, χαρακτηρίζοντάς τον ως επηρεαζόμενη περιοχή
– Η αναφορά σε επένδυση «φαρμακοβιομηχανίας» … στη Μεγαλόπολη, όταν αυτή ήδη σχεδιάζεται να γίνει στη ΒΙΠΕ Τρίπολης.

Σημείωση: Η Δυτική Μακεδονία είναι διαφορετική περίπτωση από τη Μεγαλόπολη και, ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατή η ταύτιση των λιγνιτικών περιοχών με τις επηρεαζόμενες περιοχές.


Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια