Kafeneio.gr- Banner 728x180
ΑρχικήΑΡΘΡΑΟμιλία του Χρήστου Κουμουνδούρου στο 53ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών...

Ομιλία του Χρήστου Κουμουνδούρου στο 53ο Πανελλήνιο Δημοσιογραφικό Συνέδριο της Ένωσης Συντακτών Επαρχιακού Τύπου

Ο κ. Κουμουνδούρος παραβρέθηκε στο Συνέδριο της ΕΣΕΤ και το Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023, έκανε δεκάλεπτη ομιλία – παρέμβαση, με τις ιδιότητες του:

  •  Προέδρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Μεγαλόπολης
  •  Αντιπροέδρου των Συλλόγων: των Φίλων Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης, των Φίλων του Παρράσιου Πάρκου Πολιτιστικής Κληρονομιάς και του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Καρυωτών Αρκαδίας ”Ο Λύκαιος Δίας”
  • Μέλους του Parrhasian Park Foundation (με έδρα τις Η.Π.Α.),

και αναφέρθηκε σε θέματα τα οποία θεώρησε ότι έχουν, κατά την εκτίμησή του, εξέχουσα θέση για το μέλλον και τη θετική πορεία της Μεγαλόπολης στη μεταλιγνιτική περίοδο.

Στην αρχή της ομιλίας του, συνεχάρη τα Μέλη του ΔΣ της ΕΣΕΤ  και τον Πρόεδρό της κ. Γιώργο Κουλουρά για την άρτια οργάνωση και άκρως ενδιαφέρουσα θεματολογία του Συνεδρίου. Ζήτησε δε την δημοσιογραφική κάλυψη, υποστήριξη, ανάδειξη και προβολή σε ό,τι θα αναφερόταν.

  1. Αναστήλωση Αρχαίου Θεάτρου Μεγαλόπολης και Μουσείο Αρχαιολογίας στη Μεγαλόπολη

Θεώρησε ως εμβληματικά και επιβεβλημένα τα δύο προαναφερόμενα έργα, για τα οποία χάθηκαν στο παρελθόν ευκαιρίες από σημαντικούς πόρους/χορηγίες της ΔΕΗ και των Ομογενών μας από τις Η.Π.Α. Νικολάου και Αθηνάς Κάραμποτς. Αναρωτήθηκε γιατί δεν προβλέφθηκε τίποτα ούτε στο Ταμείο Ανάκαμψης, ούτε ακόμα περισσότερο στο Ταμείο Δίκαιας Μετάβασης – επενδύσεις μόνο για ανεμογεννήτριες καθ’ υπερβολή και μάλιστα πλησίον αρχαιολογικών χώρων.

Δεν θα ήταν δικαιότερη η μετάβαση για την Μεγαλόπολη και τις αναπτυξιακές της προοπτικές, αν περιλαμβάνονταν τα δύο  έργα στα  προαναφερόμενα Ταμεία, όπως συζητήθηκε πρόσφατα, μεταξύ της Υπουργού ΥΠΠΟΑ κας Μενδώνη και του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ Νίκα και εάν επισπεύδονταν οι εργασίες;

 Κάθε μέρα που περνά το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης υποφέρει από καθιζήσεις και καταστροφές και η ανάταξή του απαιτεί περισσότερο χρόνο και χρήμα. Να ασκήσουμε όλοι μαζί πίεση για να αλλάξει η κατάσταση.

  • Ανάπτυξη Πρωτογενούς Τομέα (Γεωργία – Κτηνοτροφία) με τη διάθεση γης από τη ΔΕΗ και τη Δημιουργία Γεωργικής Σχολής στη Μεγαλόπολη

Αναφερόμενος στο ως άνω θέμα, ο κ. Κουμουνδούρος έθεσε ως επιτακτικό το θέμα της αντιμετώπισης της έλλειψης εκπαίδευσης στον πρωτογενή τομέα , τόσο σε επίπεδο ΕΠΑΛ (και στη Μεγαλόπολη και σε ολόκληρη την Αρκαδία), όσο και επίπεδο ΑΕΙ. Χρειάζεται να ετοιμάσουμε τη νέα γενιά των “Φροντιστών της Γης”, που να είναι καταρτισμένη με τις νέες τεχνολογίες και διατεθειμένη να παραμείνει Μεγαλόπολη για να μεγαλουργήσει και να βιοπορισθεί. Η δημιουργία Γεωργικής Σχολής θα φέρει, μέσα σε τέσσερα χρόνια από την έναρξη λειτουργίας της, εισροή τουλάχιστον 200 φοιτητών και η πόλη θα ανασάνει οικονομικά. Για δε τους προερχόμενους από Μεγαλόπολη φοιτητές, η φοίτηση θα είναι δωρεάν.

Πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή είναι το Μνημόνιο Συνεργασίας (12/2021) μεταξύ της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής στη Θεσσαλονίκη και του Ιστορικού Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Καρυωτών Αρκαδίας “Ο Λύκαιος Δίας”.

Το πρόγραμμα τελεί υπό την Αιγίδα του Δήμου Μεγαλόπολης και προβλέπει σε ετήσια βάση την επιλογή 15 μαθητών/τριών του Γυμνασίου Μεγαλόπολης που θα μεταβαίνουν, με συνοδεία Καθηγητών τους, το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στη Σχολή στη Θεσσαλονίκη φιλοξενούμενοι για επτά ημέρες για να εκπαιδευτούν να  αποκτήσουν ολοκληρωμένη εικόνα πρωτογενούς παραγωγής και διάθεσης αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων.

Στη συνέχεια, στο τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, θα φιλοξενούνται, συνοδευόμενοι από Καθηγητές τους και στελέχη της Σχολής, στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του προαναφερόμενου Συλλόγου στις Άνω Καρυές για πέντε ημέρες, για να κανουν την “πρακτική” τους άσκηση, να δουν τις παλιές μεθόδους των αγροτών/κτηνοτρόφων, και να επισκεφθούν τις πλέον οργανωμένες μονάδες του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

 Το πρόγραμμα είναι δωρεάν για τους επιλεγόμενους, χάρη στη γενναιοδωρία Συμπατριωτών μας των Η.Π.Α. της Έλενας Αμπατζή και των Αδελφών Θεόδωρου και Γιάννη Βάκρινου, οι οποίοι επιπρόσθετα προσφέρουν και δύο υποτροφίες σε όσους θα επιθυμούσαν να σπουδάσουν στη Σχολή στη Θεσσαλονίκη.

Γιατί λοιπόν να μην σκεφτούμε την δημιουργία Γεωργικής Σχολής στη Μεγαλόπολη με τη συνεργασία της Αμερικάνικης Σχολής και ενός Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου; Κτίρια υπάρχουν και Χορηγοί  επίσης για να τα διαμορφώσουν κατάλληλα. Εκτάσεις και γη για καλλιέργειες για τις ανάγκες της Σχολής μπορούν να διατεθούν από τη ΔΕΗ (στα πλαίσια της μεταλιγνιτικής εποχής) και η Μεγαλόπολη μπορεί να υποδεχτεί φοιτητές για να τους στεγάσει, τους σιτίσει και εν γένει να τους φιλοξενήσει. Απαιτείται συντονισμός ενεργειών, μεταξύ των συναρμόδιων φορέων και Υπουργείων (π.χ. Αγροτικής Ανάπτυξης, Παιδείας).

  • Αρκαδικά Μονοπάτια του Παρράσιου Πάρκου στην περιοχή της Μεγαλόπολης

Στη συνέχεια ο κ. Κουμουνδούρος αναφέρθηκε στη διάθεση 800.000 ευρώ, μέσα από πρόγραμμα του Υπουργείου Ενέργειας, σε κάθε Δήμο για μονοπάτια. Αυτή τη στιγμή το μόνο πιστοποιημένο διεθνώς μονοπάτι στην Αρκαδία είναι το “Menalon Trail”.

 Είναι ευκαιρία η Μεγαλόπολη που διαθέτει μέσω της Περιφέρειας Πελοποννήσου ώριμη μελέτη, να σπεύσει να  την  επικαιροποιήσει εδώ και τώρα πριν εξαντληθούν οι διαθέσιμοι πόροι (από ανταγωνιστικές προτάσεις άλλων Δήμων) και να υποβάλλει άμεσα στο Υπουργείο Ενέργειας την πρόταση για να λάβει την προαναφερόμενη επιχορήγηση, επικαλούμενη μάλιστα τις δυσκολίες της μεταλιγνιτικής εποχής.

  • Αναβιώσεις Λυκαίων Αγώνων

Στο τέλος της ομιλίας του, ο κ Κουμουνδούρος αναφέρθηκε στις Αναβιώσεις των Προ-Ολυμπιακών Λυκαίων Αγώνων στο Αρχαίο Στάδιο του Λυκαίου Όρους, που συνδιοργανώνονται από την Περιφέρεια Πελοποννήσου, τον Δήμο Μεγαλόπολης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Άνω Καρυωτών Αρκαδίας “Ο Λύκαιος Δίας” και τελούνται ανά τετραετία. Πλέον έκλεισαν 50 χρόνια από την Αναβίωσή τους (1973 – 2023) και έχουν καταστεί στην πράξη θεσμός.

Αλλά η δημιουργία ενός ειδικού φορέα για να τους αναβαθμίσει και στηρίξει οικονομικά πρέπει να εξεταστεί. Εξετάζεται επίσης και η καθιέρωση ενδιάμεσων εκδηλώσεων ανά έτος.

Ο κ. Κουμουνδούρος αποχαιρέτησε το Συνέδριο με ποίηση, απαγγέλοντας, και εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας Ποίησης (21 Μαρτίου) τον “Ύμνο στα Λύκαια” του Μεγάλου Αρκάδα – από Καστανοχώρι –  Ποιητή μας Ηλία Σιμόπουλου, που προτάθηκε το 2011 από την Ένωση Ελλήνων Λογοτεχνών για το βραβείο Νόμπελ ποίησης. Ο ποιητής των Πανανθρώπινων Αξιών της Ελευθερίας, της Ειρήνης, και της Δικαιοσύνης.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,834ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,362ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια