Μεταμόρφωσαν «χωματερή» σε αστική όαση

Κάποιοι έκατσαν και βρήκαν λύσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων τους. Και δεν εξαφάνισαν απλά τις χωματερές , τις έκαναν πάρκα. Και κάνουν και καύση , και επεξεργασία υπολειμμάτων και ζεσταίνουν σπίτια . Στο ίδιο σημείο που είναι τα λύματα είναι και οι κατοικίες χωρίς όμως να δημιουργείται κανένα πρόβλημα τους πολίτες!

Και κατάφεραν να υποστηρίζουν δημόσιες υπηρεσίες και επιχειρήσεις. Δεν έλυσαν μόνο το πρόβλημα τους αλλά κατάφεραν να μεταμορφώσουν μια ολόκληρη πόλη , το κυριότερο όμως έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν την κατάλληλη παιδεία στους πολίτες τους πως να τα διαχειρίζονται όλα αυτά.

Εμείς εδώ στην Ελλάδα έχουμε μείνει αιώνες πίσω να τσακωνόμαστε  ακόμα σε ποιανού αυλή θα πετάξουμε τα σκουπίδια μας .

Που θα πάει ίσως μετά από μερικούς αιώνες ανακαλύψουμε και εμείς το αυτονόητο. Μέχρι τότε διαβάστε τι κάνουν οι άλλοι και ονειρευτείτε.

στο τέλος του κειμένου θα βρείτε συνδέσμους για να δείτε περισσότερες πληροφορίες

souidia-skoypidia

Μεταμόρφωσαν «χωματερή» σε αστική όαση

Για τον ευρωπαϊκό νότο και τις αποκαλούμενες χώρες της κρίσης, η οικολογία, η ανακύκλωση, η αποτελεσματική διαχείριση των απορριμμάτων, μοιάζουν συχνά μία απρόσιτη «πολυτέλεια». Και όμως. Μία χώρα πρωτοπόρος στην «πράσινη ανάπτυξη», όπως η Σουηδία, αποτελεί χειροπιαστή απόδειξη ότι η αγάπη για το περιβάλλον μπορεί να περάσει από τη θεωρία στην πράξη και να γίνει τρόπος ζωής.

Οι πολίτες δεν αδιαφορούν και το μήνυμα από τον βορρά είναι ότι ανάπτυξη και φύση δεν συνιστούν αναγκαστικά αντικρουόμενες έννοιες. Τα ενοχλητικά σκουπίδια δεν είναι απλώς κάτι που ξεφορτώνεσαι όπως-όπως («αν δεν τα βλέπω δεν υπάρχουν»), αλλά μπορούν να μειωθούν και να χρησιμοποιηθούν ξανά, να μετατραπούν σε καθαρή ενέργεια και εντέλει η διαχείρισή τους να εξελιχθεί σε μία κερδοφόρα επιχείρηση.

To πρωτοποριακό μοντέλο του Χάμαρμπι (Hammarby Sjostad)

Εύφλεκτα απόβλητα και βιοκαύσιμα χρησιμοποιούνται για παραγωγή θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας που διανέμεται στις γειτονιές (district heating/electricity).

Η ηλιακή ενέργεια -και, όμως, αξιοποιείται και αυτή σε μία βόρεια χώρα, όπως η Σουηδία- μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια ή χρησιμοποιείται για θέρμανση του νερού.

Βιοαέριο (biogas) παράγεται από βοθρολύματα και οργανικά απορρίμματα και μετατρέπεται σε καύσιμο για οχήματα ή λίπασμα ύστερα από επεξεργασία.

Ανακυκλώνεται κάθε ανακυκλώσιμο υλικό (χαρτί, γυαλί, μέταλλο). Μόνο τα επικίνδυνα/ηλεκτρικά απόβλητα που δεν δύναται να ανακυκλωθούν καταλήγουν σε χωματερή.

hammarby 2

Σύμμαχος τα «παθητικά κτίρια»

Το «Παθητικό κτίριο» αποτελεί μία νέα σχεδιαστική φιλοσοφία. Κατασκευάζεται με αυστηρές προδιαγραφές που βασίζονται στις αρχές της καλής μόνωσης, της μικρότερης δυνατής ενεργειακής απώλειας και της μίνιμουμ ενεργειακής κατανάλωσης. Το κτίριο λειτουργεί σαν θερμός: Οι τοίχοι έχουν πάχος έως και 50 εκατοστά, τα παράθυρα είναι υψηλών προδιαγραφών, για μην επιτρέπουν απώλειες, έτσι ώστε να διατηρείται «παθητικά» ένα ιδανικό εσωτερικό κλίμα, χωρίς τη χρήση ενεργητικής ψύξης ή θέρμανσης.

hammarby-sjostad

Υπόγεια συλλογή απορριμμάτων

Στο Χάμαρμπι συναντά κανείς ειδικές υποδοχές για την υπόγεια συλλογή απορριμμάτων με τεχνολογία κενού, ένα αντισυμβατικό σύστημα από την εταιρεία Envac που αντικαθιστά το παραδοσιακό σύστημα συλλογής, ολοκληρώνοντας μέσα σε μερικά λεπτά αυτό που τα απορριμματοφόρα χρειάζονται ολόκληρη ημέρα για να κάνουν, χωρίς να ρυπαίνεται η πόλη.

Πώς λειτουργεί: Τα σκουπίδια μπαίνουν στις ειδικές υποδοχές – Στη συνέχεια, απορροφούνται από ένα δίκτυο σωληνώσεων με ταχύτητα 70 χλμ./ώρα – Ανεμιστήρες δημιουργούν το «μερικό κενό» που οδηγεί τα σκουπίδια στις εγκαταστάσεις «υποδοχής» στον τερματικό σταθμό όπου γίνεται η επεξεργασία – Φίλτρα καθαρίζουν τον αέρα προτού αυτός απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα.

Η Σουηδία έχει αναπτύξει τεχνολογία για την αξιοποίηση των απορριμμάτων, αλλά ο κύριος στόχος είναι να μειωθεί, όσο το δυνατόν περισσότερο, ο όγκος των σκουπιδιών. Σε αυτό σημαντικό ρόλο παίζει η ανακύκλωση. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα σε μία δεκαετία ο όγκος των οικιακών απορριμμάτων που κατέληξε σε χωματερές μειώθηκε κατά 90%.

Πηγή: Έθνος, ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Lennart Johansson

 

Local power: tapping distributed energy in 21st-century cities
Harvard University: Precedent Project Resources
Waste solutions in a sustainable urban development

 

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,684ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,312ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ