Θεωρείται από τους κορυφαίους ραδιοαστρονόμους παγκοσμίως, εργάζεται ως ερευνητής του CSIRO, του Αυστραλιανού Επιστημονικού Κέντρου Ερευνών και συγκεκριμένα στο τμήμα του Ραδιοαστρονομικού Συστήματος της Αυστραλίας και είναι αντιπρόσωπος της αυστραλιανής κυβέρνησης στον Διεθνή Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών στη Γενεύη.
Πρόκειται για τον Τάσο Τζιούμη που κατάγεται από το μικρό, αλλά γραφικό χωριό της Αρκαδίας, το Κεραστάρι, και είναι «κολλημένος» με την Ελλάδα γενικά και με το χωριό του ειδικά.
Τόσο «κολλημένος» που έβαλε το χωριό του στον παγκόσμιο χάρτη αφού εκεί οργανώθηκαν τα τρία τελευταία παγκόσμια συνέδρια Ραδιοαστρονομίας-Αστροφυσικής με την συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων απ’ όλον τον κόσμο.
«Όλα ξεκίνησαν στην τύχη. Στα ταξίδια μου, σε όλο τον κόσμο, μιλούσα συνεχώς στους συναδέλφους μου για το χωριό μου το Κεραστάρι. Όταν, λοιπόν, το 2007, συζητούσαμε για το πρώτο Διεθνές Συνέδριό μας τους πρότεινα να γίνει στο χωριό μου, αποδέχθηκαν την πρόσκλησή μου και έγινε. Σημείωσε δε τέτοια επιτυχία που ακολούθησαν και άλλα δύο» δήλωσε ο κ. Τζιούμης στο «Νέο Κόσμο».
Όπως εξήγησε, πιθανότατα θα υπάρξει και συνέχεια γιατί οι σύνεδροι ενθουσιάστηκαν αλλά και ο ίδιος είχε την αμέριστη υποστήριξη των κατοίκων του χωριού αλλά και όλων των αρμοδίων παραγόντων της Τρίπολης.
«Εξάλλου», πρόσθεσε, «ένας ομογενής έχει φτιάξει έναν ξενώνα στο χωριό με μεγάλη αίθουσα που χωρά 200 άτομα και αρκετά δωμάτια και αυτό συνέβαλε καθοριστικά να διεξαχθούν εκεί τα συνέδριά μας».
Ο κ. Τζιούμης γεννήθηκε στο Κεραστάρι και μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1970 έχοντας τελειώσει το 2ο Γυμνάσιο της Τρίπολης. Και έτσι από τα βοσκοτόπια του χωριού του βρέθηκε στα χαώδη μονοπάτια του σύμπαντος.
«Ραδιοαστρονόμος έγινα τυχαία» δηλώνει και προσθέτει: «Στο χωριό μου βοηθούσα τον πατέρα μου με τα πρόβατα. Συχνά έβοσκα το κοπάδι. Σε ηλικία 18 ετών, έφυγα μετανάστης στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας. Δούλεψα δυο χρόνια, έβγαλα χρήματα, έμαθα τη γλώσσα. Όταν πέρασα με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ, σπούδασα Φυσικομαθηματικά και Μηχανολογία – Ηλεκτρολογία. Κατόπιν δούλεψα δυο χρόνια ως βοηθός καθηγητή, έκανα το ντοκτορά μου και άλλα πέντε χρόνια μεταπτυχιακά στην Αστρονομία. Εχω τρία πτυχία και ομολογώ πως με βοήθησε το αυστραλιανό κράτος».
Ο ίδιος δεν ξεχνά την Ελλάδα όμως. Την επισκέπτεται τακτικά, έφτιαξε το πατρικό σπίτι στο χωριό, έχει οικογενειακή μερίδα, πέρσι ψήφισε και στις εκλογές, ενώ ο γιός του υπηρέτησε και τον ελληνικό στρατό.
Συνεργάζεται με Έλληνες συναδέλφους του και δηλώνει πρόθυμος να βοηθήσει όσο και όπου μπορεί την Ελλάδα στον χώρο της επιστήμης του. Η αγάπη του για τα άστρα από μικρό παιδί στην Αρκαδία, αλλά και για τα Φυσικομαθηματικά καθόρισε και την κατοπινή του εξέλιξη σε λαμπρό επιστήμονα.
Άριστος μαθητής στο Γυμνάσιο της Τρίπολης, έβλεπε πως η ελληνική επαρχία του ’70, με τη φτώχεια και τις ανύπαρκτες ευκαιρίες, δεν τον χωρούσε. Ετσι, έχοντας στην τσέπη μόνο τα εισιτήρια, επιβιβάστηκε στο αεροπλάνο και στη συνέχεια στο πλοίο που τον μετέφερε στην Αυστραλία.
«Αναγκάστηκα να πετάξω με αεροπλάνο έως το Τζιμπουτί και μετά πήρα το πλοίο για την Αυστραλία. Ηταν κουραστικό το ταξίδι, κράτησε δύο εβδομάδες αλλά τότε δεν με έπιανε τίποτα, ούτε περονόσπορος, που λένε και στο χωριό μου» λέει.
Ο νεαρός τότε Τάσος, που ήταν το πρώτο από τα έξι παιδιά μιας φτωχής αγροτικής οικογένειας, δεν είχε ούτε τα χρήματα για το ταξίδι της επιστροφής σε περίπτωση που έβλεπε πως το κλίμα στην Αυστραλία δεν τον σήκωνε. «Μου είπε ο πατέρας μου: “Πήγαινε να δεις. Αν δεν σ’ αρέσει, θα δανειστώ λεφτά για να γυρίσεις”».
Στην Αυστραλία βρήκε τους θείους και τη θεία του από την πλευρά της μητέρας του. Η θεία του, μια δυναμική γυναίκα που κατάφερε να ξεπεράσει όλα τα εμπόδια που όρθωνε η εποχή της για τις γυναίκες και να γίνει καθηγήτρια Αγγλικών χιλιάδες μίλια μακριά από την πατρίδα της, ήταν εκείνη που τον παρότρυνε να κάνει το μεγάλο ταξίδι προς την επιτυχία. Σιγά-σιγά ακολούθησε και η υπόλοιπη οικογένεια. Σήμερα άλλος είναι οικονομολόγος, άλλος μηχανικός ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι δε αδελφές του έχουν γίνει η μία δικηγόρος, η άλλη γιατρός, η τρίτη βιολόγος.
Ο κ. Τζιούμης λέει πως «η ραδιοαστρονομία ασχολείται με την μελέτη των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών, που εκπέμπονται στις συχνότητες των ραδιοκυμάτων απο τον Ήλιο, τους αστέρες τους Γαλαξίες και την διαστρική ύλη και μπορούν να γίνουν αντιληπτές με ραδιοφωνικούς δέκτες».
Και σε ερώτησή μας «σε τι μας ωφελεί» απαντά:
«Ποικιλοτρόπως. Η ραδιοαστρονομία ίσως κάποτε απαντήσει και στο ερώτημα αν υπάρχει ζωή σε άλλους γαλαξίες. Ακόμα και το wi-fi, που είναι αυστραλιανή πατέντα, ανακαλύφθηκε τυχαία μέσω της ραδιοαστρονομίας».
Μας λέει μάλιστα ο κ. Τζιούμης πως το wi-fi το ανακάλυψε ερευνητής του CSIRO, όπου ο ίδιος έχει επιτελική θέση. «Και αυτή η ανακάλυψη και η πατέντα της έφερε στον οργανισμό μας 400 εκατομμύρια δολάρια» προσθέτει.
Από το news4all.gr και το arcadiaportal