Το Καφενείο της Μεγαλόπολης αναδημοσιεύει σήμερα ένα άρθρο από το ιστολόγιο sikam.wordpress.com , το οποίο παίρνει σαν αφορμή όλα όσα διαδραματίζονται με το θέμα της επεξεργασίας απορριμμάτων στην Πελοπόννησο και ειδικότερα μια δημοσίευση στην Καθημερινή. Μπορεί η καύση σκουπιδιών έτσι όπως αναφέρεται στο άρθρο του sikam.wordpess.com να μην είναι εφικτή σήμερα στις μονάδες της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη αλλά καλό είναι να διαβάζουμε και μερικές άλλες απόψεις, ίσως στο μέλλον κάποια από αυτά να τα βρούμε μπροστά μας.
ΤΟ άρθρο έχει ως εξής:
Για να ξεκινησουμε.Καθε σπιτι εχει αυτους τους καδους ανακυκλωσης στο Ποουις Ουαλιας.
Καθε σπιτι.Καθε δυο εβδομαδες περνα το φορτηγο της ανακυκλωσης και μαζευει τα διαχωρισμενα στη πηγη ανακυκλωσιμα χαρτι -πλαστικο , καθε δυο βδομαδες το φορτηγο για τα συμμεικτα και τα οργανικα σε κομποστ. Τα υπολοιπα στο Πρασινο Σημειο της περιοχης με τα δεκα επτα ρευματα ανακυκλωσιμων.
Ποσα ετη φωτος απεχει η Ελλαδα απο αυτο το μοντελλο;Οσα και η σκεψη του κ Βρουστη που αναφερεται στην καυση απορριμματων στον Βολο. Τα ιδια θα ακουσετε συντομα για την Μεγαλοπολη.
Παμε στα δικα μας λοιπον και ας αφησουμε τους κουτοφραγκους(Ουαλους) να μαζευουν σε ρευματα τα ανακυκλωσιμα απορριμματα
Καλό το αρθρο. Μαθαινουμε.Δειτε πως γινωνται οι δουλειες.
Αποσπασματα με τους τονισμους δικους μου
………..Η σύμβαση ανάμεσα στην Περιφέρεια Πελοποννήσου και την «Περιβαλλοντική Πελοποννήσου» (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Μεσσηνία και Λακωνία υπεγράφη στις 14 Ιουνίου.
………..Βασικό ρόλο άλλωστε έπαιξε η απουσία εναλλακτικής: όλοι οι δήμοι –πλην ενός– της Περιφέρειας εξακολουθούσαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια να θάβουν τα πάντα σε χωματερές, ενώ ακόμα και σήμερα διαθέτουν περιορισμένες «μεταβατικές» εγκαταστάσεις.
…………..Το πρόβλημα που ανέκυψε από τις αρχές του καλοκαιριού αφορά τη γη. Βάσει των όρων του διαγωνισμού, ο ιδιώτης έπρεπε να βρει και να αγοράσει την απαραίτητη γη (για τις εγκαταστάσεις διαχείρισης και τους ΧΥΤΥ) και κατά την υπογραφή της σύμβασης να την παραδώσει στην Περιφέρεια απολύτως καθαρή από κάθε είδους βάρη ή διεκδικήσεις. Eτσι, η Περιφέρεια απέφευγε «να βγάλει το φίδι από την τρύπα», καθώς οι χωροθετήσεις πάντα εγείρουν τοπικές αντιδράσεις. Το μεγαλύτερο μέρος του κόστους (έως 2 εκατ. ευρώ) της αγοράς καλύπτεται από την Περιφέρεια και το υπόλοιπο (περίπου 1,2 εκατ. ευρώ) από την ΤΕΡΝΑ.
Μόνο που για μία από τις τρεις θέσεις που επελέγησαν, την Παλαιοχούνη Αρκαδίας, έχουν ήδη ασκηθεί πέντε δικαστικές προσφυγές από πολίτες που διεκδικούν την ιδιοκτησία μέρους της έκτασης. Με δεδομένο ότι η μία προσφυγή ασκήθηκε πριν από την υπογραφή της σύμβασης, θα μπορούσε να υπάρξει νομικό πρόβλημα για την ισχύ της σύμβασης. Η λύση που επελέγη είναι να προχωρήσει η Περιφέρεια σε απαλλοτρίωση της έκτασης (υπάρχει σχετική δυνατότητα στη σύμβαση) και μάλιστα προ ημερών ελήφθη απόφαση της Επιτροπής Μεγάλων Eργων ώστε να ενεργοποιηθεί η νέα νομοθεσία για τις απαλλοτριώσεις. Μόλις το ΥΠΕΝ κηρύξει την περιοχή υπό απαλλοτρίωση, η γη θα μπορεί να επιταχθεί. Η παράδοση της γης είναι κρίσιμης σημασίας καθώς αυτή ενεργοποιεί το χρονοδιάγραμμα του έργου.
…………..Oσο για το οικονομικό σκέλος, για το οποίο γινόταν τόσα χρόνια η συζήτηση: μέχρι τους 150.000 τόνους ετησίως, ο ιδιώτης χρεώνει τη διαχείριση προς 80,5 ευρώ/τόνο (συν ΦΠΑ). Για τις υπόλοιπες ποσότητες (από τις 150.000 έως τις 200.000 τόνους) η τιμή πέφτει στα 35 ευρώ/τόνο (συν ΦΠΑ). Αν οι ποσότητες ξεπεράσουν τους 200.000 τόνους, τότε η Περιφέρεια και ο ΦΟΣΔΑ οφείλουν να συζητήσουν με τον ιδιώτη αν και με ποιους όρους μπορεί να δεχθεί τις επιπλέον ποσότητες. Αν ο ιδιώτης δεν μπορεί ή Περιφέρεια και ΦΟΣΔΑ δεν συμφωνούν με τους όρους, τότε πρέπει να αναζητηθεί άλλη λύση στην οποία όμως να συναινεί ο ιδιώτης. Ο ιδιώτης μπορεί να δεχθεί αστικά απορρίμματα και από άλλες περιοχές, αλλά και βιοτεχνικά, μη επικίνδυνα απόβλητα, πάντα όμως με τη συναίνεση του Δημοσίου.
…………….Από τη στιγμή που θα παραδοθεί η γη στην Περιφέρεια, θα καθοριστεί μια ημερομηνία «εκκίνησης» του χρονοδιαγράμματος. Δέκα μήνες αργότερα, ο ιδιώτης θα πρέπει να έχει κατασκευάσει τους ΧΥΤΥ και κάποιες βασικές εγκαταστάσεις διαλογής ώστε να είναι σε θέση να υποδεχθεί «μεταβατικά» το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων (δηλαδή σε κάθε περίπτωση μέσα στο 2019). Μετά 14 μήνες θα ξεκινήσει η κανονική λειτουργία των μονάδων (που περιλαμβάνει και την παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο). Οι δήμοι οφείλουν να παραδίδουν το σύνολο των σύμμεικτων απορριμμάτων τους, ενώ απαγορεύεται στην Περιφέρεια να χρηματοδοτήσει εναλλακτικές μονάδες (για τα σύμμεικτα), ειδάλλως θα πρέπει να καταβάλει αποζημίωση στον ιδιώτη. Αντίθετα οι δήμοι είναι ελεύθεροι να μειώσουν τα σύμμεικτα (λ.χ. μέσω ανακύκλωσης) με όποιον τρόπο μπορούν. Οι έγκαιρες πληρωμές είναι κρίσιμης σημασίας: για παράδειγμα, ο ιδιώτης μπορεί να ζητήσει τη διάλυση της σύμβασης εις βάρος της Περιφέρειας αν αυτή καθυστερήσει περισσότερο από έναν μήνα οποιοδήποτε ποσό υπερβαίνει τη μηνιαία χρέωση ή οποιοδήποτε ποσό της χρηματοδοτικής συμβολής του Δημοσίου στο έργο.
Προσεξτε τωρα.Η συμφωνια ειναι για 26 χρονια.
1.Οι Δημοι δινουν σε ιδιωτες την συλλογη των απορριμματων για τους γνωστους λογους.Οι ιδιωτες αυτοι που πληρωνουμε εμεις απο τα δημοτικα μας τελη δινουν τα συμμεικτα σε αλλο ιδιωτη την ΤΕΡΝΑ που τον πληρωνουμε εμεις παλι.
2.Καθε Δημος θα δεσμευτει απεναντι στην ΤΕΡΝΑ να της παραδιδει το ποσοστο που του αναλογει απο την συμφωνια των 150 χιλιαδων τονων για τους 5 νομους.Αν ξεπερασει αυτο το ποσο αν δηλαδη εχει περισσοτερα συμμεικτα η τιμη ΠΕΦΤΕΙ στα 35 ευρω +ΦΠΑ απο 80,5 +ΦΠΑ που ισχυει μεχρι τοτε.Αυτο δειχνει και τα περιθωρια κερδους της ΤΕΡΝΑ απο την διαχειριση απορριμματων.
3.Αν λοιπον ο Δημος δεν θελει την «ευκολη λυση» οικονομικη των 35 ευρω +ΦΠΑ πρεπει να κανει την δυσκολη (οπως η πραξη εχει δειξει )της ανακυκλωσης /κομποστοποιησης ανακτησης των υλικων μεσα απο τα συμμεικτα μιας και διαχωρισμος στην πηγη δεν γινεται ποτε και πουθενα στην πραγματικοτητα οπως ξερουμε.
4 Και τι θα τα κανει τα ανακυκλωσιμα οταν δεν υπαρχουν κρατικα εργοστασια να τα ξανακανουν πρωτη υλη; Θα πρεπει να βρει ιδιωτη να τα πουλησει (μπας και τα στειλει στην Κινα)με τις τιμες αγορας να εχουν πιασει πατο.Και δημοτικες εγκαταστασεις να τα αποθηκευσει και δημοτικο προσωπικο να τα επεξεργαστει. Λεφτα δηλαδη.Φεξε μου και γλυστρισα .Αν οι Δημοι θελαν ανακυκλωση /κομποστοποιηση θα τα ειχαν κανει ολα αυτα εδω και χρονια.
5.Ο Δημος θα συνεχισει αυτο που κανει.Μονο που αντι Ραψωματιωτη τα τιμολογια θα γραφουν ΤΕΡΝΑ.Ολα εκει θα πανε.Τα σκουπιδια μας και τα δημοτικα μας τελη.Γιατι αργα η γρηγορα θα παρει και την συλλογη η ΤΕΡΝΑ.Με υπεργολαβους.Ολο το πακετο.
6.Η ΤΕΡΝΑ θα τα παρει ολα.Για 26 χρονια.Και τα ποσα που συμφωνηθηκαν θα ανεβουν κι αλλο. Και θα το δεχτουμε γιατι θα ειναι μονοδρομος. Γιατι δεν εχουμε ΧΥΤΥ. Γιατι δεν κανουμε ανακυκλωση/κομποστοποιηση. Απλα πραγματα.
7.Ομως η ΤΕΡΝΑ και ο υπερ ΧΥΤΑ της θα βουλιαξουν σε λιγα χρονια αν δεν γινει εργοστασιο καυσης ενεργειακης αξιοποιησης εκτος κι αν μερος των ανακυκλωσιμων σε μορφη RDF/SRF παει στο γειτονικο εργοστασιο της ΔΕΗ που επισης αγοραζει η ΤΕΡΝΑ(με την INDOVERSE ευρωπαικο -Τσεχικο-παρακλαδι της seven energy Νιγηριανης πολυεθνικης).Δοκιμασμενη μεθοδος απο τα τσιμενταδικα στο Βολο (των Ιταλων) και δεσμευση των ΣΥΡΑΝΕΛ στην ΕΕ η καυση απορριμματων.
Αλλα υπαρχει και το αλλο ερωτημα που βρισκει την απαντηση του στην καυση απορριμματων.
Γιατι η ΤΕΡΝΑ-SEVEN ENERGY (INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED, a member company of SEVEN ENERGY Group, and GEK TERNA Group, have entered a partnership ειναι οι Γερμανοι πισω απο την Τσεχικη εταιρεια;) ενδιαφερεται να αγορασει μια λιγνιτικη μοναδα που για διαφορους λογους εχει ορισμενο χρονο ζωης;(Ετσι αναγκαστικά η λίστα συμπληρώθηκε με την III και IV μονάδες της Μεγαλόπολης.Το Ενεργειακό Κέντρο Μεγαλόπολης σήμερα αποτελούν:- I και II μονάδες ισχύος 125 MW έκαστη (εκτός λειτουργίας)- III και IV μονάδες ισχύος 300 MW έκαστη (προς πώληση)- 1 Μονάδα Φυσικού Αερίου 800 MW- Και τα λιγνιτωρυχεία με εναπομείναντα κοιτάσματα περίπου 110 εκατομμύρια κυβικά, που αρκούν για να λειτουργήσουν η μονάδα III έως το 2025 και η μονάδα IV έως το 2032-33. Δηλαδή, το τέλος του λιγνίτη είναι ούτως ή άλλως προ των πυλών. Η μεταλιγνιτική εποχή για τη Μεγαλόπολη έχει αρχίσει, και πρέπει από χθες να είχαμε ξεκινήσει το σχεδιασμό για την αντιμετώπισή της.)
8.Και καλα τα σκουπιδια της Παλαιοχουνης θα πηγαινουν Μεγαλοπολη για καψιμο.Τα σκουπιδια των αλλων δυο ΧΥΤΥ;(Σκαλας /Οιχαλιας;)Θα τα φερνουν απανω;
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ.
Ξεχαστε την ανακυκλωση /κομποστοποιηση. Ξεχαστε την παραγωγη ενεργειας απο τον ηλιο τον αερα την γεωθερμια. Ο ρεαλισμος του κεφαλαιου αλλα προσταζει.Καυση. Καλα κερδη ΤΕΡΝΑ και πολυεθνικες.Το μνημονιακο κρατος τα εγγυαται για 26 χρονια .