Κατατέθηκε η τροπολογία για τον περιορισμό ισχύος ενεργειακών κοινοτήτων στα 2 MW σε Πελοπόννησο και Εύβοια – Ολόκληρο το κείμενο

Σε τροπολογία που κατατέθηκε στα πλαίσια του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση την Παρασκευή 17 Ιουλίου από το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για τη θέσπιση ορίου (2 Μεγαβάτ) στην ισχύ που μπορούν να έχουν φωτοβολταϊκά έργα ενεργειακών κοινοτήτων που αιτούνται στο ΔΕΔΔΗΕ όρους σύνδεσης για τις περιοχές με κορεσμένο δίκτυο και συγκεκριμένα για Πελοπόννησο και Εύβοια, όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ το energypress.

“Συγκεκριμένα με την προτεινόμενη διάταξη τροποποιείται η παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 4546/2018 (Α’9), ώστε να περιοριστεί η ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών που μπορούν να λάβουν προσφορά σύνδεσης στα κορεσμένα δίκτυα της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, ειδικά σε περίπτωση που γίνεται χρήση του ειδικού περιθωρίου που έχει δοθεί εκ του νόμου και όχι στις περιπτώσεις όπου οι προσφορές σύνδεσης χορηγούνται με βάση το ισχύν αδιάθετο περιθώριο. Σκοπός είναι το μικρό αυτό περιθώριο να μοιραστεί σε περισσότερες Ενεργειακές Κοινότητες”.

Ως γνωστόν, το ειδικό περιθώριο που έχει δοθεί για τις ενεργειακές κοινότητες, είναι 30 MW για την Πελοπόννησο και 10 MW για την Εύβοια, ενώ παραμένει το δίκτυο στις περιοχές αυτές κορεσμένο.

Επαναφορά αδειών

Επιπλέον, στην περίπτωση των κορεσμένων δικτύων, δίνεται η δυνατότητα επαναφοράς της ισχύος αδειών. Πιο συγκεκριμένα, για σταθμούς που είχε μειωθεί η δυναμικότητά τους, κατόπιν αιτήματος του επενδυτή από τη 1η Ιανουαρίου 2016, μπορεί να υποβληθεί αίτηση για αποκατάσταση της ισχύος τους στο ύψος της αρχικής άδειας.

Ευθύνες εξισορρόπησης

Με την ίδια τροπολογία επισπεύδεται η πλήρης ανάληψη ευθυνών εξισορρόπησης από τους σταθμούς ΑΠΕ με συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης (feed-in-premium) και συγκεκριμένα η υποχρέωση αυτή «αρχίζει με την ανάπτυξη και λειτουργία συνεχούς ενδοημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Μέχρι τώρα, κριτήριο για την πλήρη ανάληψη ευθυνών εξισορρόπησης ήταν η επαρκής ρευστότητα στην ενδοημερήσια αγορά.

Δείτε εδώ από το energypress.gr ολόκληρη την τροπολογία του ΥΠΕΝ. 

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,687ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,317ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ