ΑρχικήΑΡΘΡΑΚατατέθηκε η τροπολογία για τον περιορισμό ισχύος ενεργειακών κοινοτήτων στα 2 MW...

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Κατατέθηκε η τροπολογία για τον περιορισμό ισχύος ενεργειακών κοινοτήτων στα 2 MW σε Πελοπόννησο και Εύβοια – Ολόκληρο το κείμενο

Σε τροπολογία που κατατέθηκε στα πλαίσια του νομοσχεδίου για την ηλεκτροκίνηση την Παρασκευή 17 Ιουλίου από το ΥΠΕΝ, περιλαμβάνεται η πρόβλεψη για τη θέσπιση ορίου (2 Μεγαβάτ) στην ισχύ που μπορούν να έχουν φωτοβολταϊκά έργα ενεργειακών κοινοτήτων που αιτούνται στο ΔΕΔΔΗΕ όρους σύνδεσης για τις περιοχές με κορεσμένο δίκτυο και συγκεκριμένα για Πελοπόννησο και Εύβοια, όπως είχε γράψει σε σχετικό ρεπορτάζ το energypress.

“Συγκεκριμένα με την προτεινόμενη διάταξη τροποποιείται η παρ. 2 του άρθρου 60 του ν. 4546/2018 (Α’9), ώστε να περιοριστεί η ισχύς των φωτοβολταϊκών σταθμών που μπορούν να λάβουν προσφορά σύνδεσης στα κορεσμένα δίκτυα της Πελοποννήσου και της Εύβοιας, ειδικά σε περίπτωση που γίνεται χρήση του ειδικού περιθωρίου που έχει δοθεί εκ του νόμου και όχι στις περιπτώσεις όπου οι προσφορές σύνδεσης χορηγούνται με βάση το ισχύν αδιάθετο περιθώριο. Σκοπός είναι το μικρό αυτό περιθώριο να μοιραστεί σε περισσότερες Ενεργειακές Κοινότητες”.

Ως γνωστόν, το ειδικό περιθώριο που έχει δοθεί για τις ενεργειακές κοινότητες, είναι 30 MW για την Πελοπόννησο και 10 MW για την Εύβοια, ενώ παραμένει το δίκτυο στις περιοχές αυτές κορεσμένο.

Επαναφορά αδειών

Επιπλέον, στην περίπτωση των κορεσμένων δικτύων, δίνεται η δυνατότητα επαναφοράς της ισχύος αδειών. Πιο συγκεκριμένα, για σταθμούς που είχε μειωθεί η δυναμικότητά τους, κατόπιν αιτήματος του επενδυτή από τη 1η Ιανουαρίου 2016, μπορεί να υποβληθεί αίτηση για αποκατάσταση της ισχύος τους στο ύψος της αρχικής άδειας.

Ευθύνες εξισορρόπησης

Με την ίδια τροπολογία επισπεύδεται η πλήρης ανάληψη ευθυνών εξισορρόπησης από τους σταθμούς ΑΠΕ με συμβάσεις λειτουργικής ενίσχυσης διαφορικής προσαύξησης (feed-in-premium) και συγκεκριμένα η υποχρέωση αυτή «αρχίζει με την ανάπτυξη και λειτουργία συνεχούς ενδοημερήσιας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας».
Μέχρι τώρα, κριτήριο για την πλήρη ανάληψη ευθυνών εξισορρόπησης ήταν η επαρκής ρευστότητα στην ενδοημερήσια αγορά.

Δείτε εδώ από το energypress.gr ολόκληρη την τροπολογία του ΥΠΕΝ. 

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Are you human? Please solve:Captcha


Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε χωριά της Μεγαλόπολης την Τρίτη 28 Ιουλίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 28 Ιουλίου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε Δημοτικές...

Αποτελέσματα λαχειοφόρου αγοράς από τον Αναβρυτό

Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!!!Ευχαριστούμε πολύ τους δωροθέτες μας.Τα δώρα θα τα...

ΠΑ.Σ.Α.Σ.-ΔΕΗ: Κάλεσμα στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 5 Σεπτέμβρη

ΠΑ.Σ.Α.Σ. / ΔΕΗ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥΚαλούμε τους συναδέλφους συνταξιούχους να συμμετάσχουν και να δώσουμε το...

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Μεγαλόπολης την Τρίτη 28 Ιουλίου με 18 θέματα

Σας προσκαλούμε όπως, την 28η του μήνα Ιουλίου του έτους 2026, ημέρα της εβδομάδας...

Νέα του Συλλόγου Βασταίων

Η Αγγελική Νικολάου Γαλάνη, μέλος του Συλλόγου μας, πήρε τον δρόμο που δεν έχει...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img