Ιστορίες αυτοδιοικητικής τρέλας στην Μεγαλόπολη

0
2083

Λίγες μέρες πριν τελειώσει το 2017, η Μεγαλόπολη βρίσκεται στην πιο δύσκολη κατάσταση που έχει βρεθεί ποτέ.

Οι συνέπειες της κρίσης έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στο μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών και η πώληση των μονάδων της ΔΕΗ εγκυμονεί τεράστιο κίνδυνο ερημοποίησης της περιοχής. Οι πολίτες περιμένουν από τους εκλεγμένους αυτοδιοικητικούς να παλέψουν και να δώσουν λύσεις στα προβλήματα τους.

Όμως τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Κάθε μέρα που περνάει γίνονται και χειρότερα και οι εκλεγμένοι μας άρχοντες δεν  δείχνουν να αντιλαμβάνονται ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος τους.

Η πλειοψηφία του Δήμου έχει σοβαρότατα προβλήματα συνοχής , πολλές φορές δίνει την εικόνα μιας παράταξης που όπως δημιουργήθηκε από 3 διαφορετικούς συνδυασμούς, δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ομάδα. Οι αντιπολιτεύσεις μέχρι σήμερα δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και έχουν αναλωθεί κυρίως σε ανακοινώσεις και δηλώσεις. Πέρασε ήδη η μισή θητεία της δημοτικής αρχής και η κατάσταση είναι δυστυχώς τραγική.

Θα σας αναφέρω 2-3 παραδείγματα που δείχνουν πόσο χάλια είναι η κατάσταση και πόσο απαισιόδοξο φαίνεται το μέλλον.

Εδώ και πάνω από 10 χρόνια η Μεγαλόπολη ζει στους ρυθμούς του Εισαγγελέα. Η λέξη Εισαγγελέας , είναι η πιο πολυφορεμένη . Σε λίγες μέρες έχουμε την εκδίκαση του πασίγνωστου θέματος με τα έργα που έγιναν η δεν έγιναν και πληρώθηκαν η δεν πληρώθηκαν. Στην τελική του κατάληξη έχουμε 2 πρώην Δημάρχους με δημοτικούς συμβούλους να βρίσκονται κατηγορούμενοι και όλο αυτό το διάστημα οι συζητήσεις να δίνουν και να παίρνουν. Μην ξεχνάμε ότι η Μεγαλόπολη είναι επίσης η πόλη που κατάφερε να γίνει “ρεζίλι” με το θέμα των τρυπημένων ψηφοδελτίων!

Και ενώ σε λίγες ημέρες αρχίζει εκδίκαση αυτής της παλιάς υπόθεσης στο Ναύπλιο και όλοι αναμένουμε την απόφαση, ένα νέο δικαστικό θρίλερ ξεκινάει. Το μεγαλύτερο μέρος του προηγούμενου δημοτικού συμβουλίου – όλοι πλην της παράταξης Τσιριγώτη –  μαζί με υπάλληλους του Δήμου ελέγχονται από ανακριτές για μια νέα σοβαρή υπόθεση. Ότι δεν εισέπραξαν λατομικά τέλη από συγκεκριμένη επιχείριση που δραστηριοποιείται στην περιοχή, αξίας πάνω από 200.000 ευρώ! Μάλιστα αυτές τις μέρες γίνονται καταθέσεις στις ανακριτικές αρχές και τα πράγματα δείχνουν να είναι πολύ σοβαρά, σε βαθμό πολύ μεγαλύτερο από την προηγούμενη υπόθεση. Για το θέμα αυτό θα σας ενημερώσουμε πιο αναλυτικά σε νεότερη ανάρτηση μας.

Μιλήσαμε για την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ. Η συμμετοχή των συμβούλων όλων των παρατάξεων στις κινητοποιήσεις και κυριότερα στην οργάνωση τους , δεν είναι αυτή που θα περιμέναμε. Ελάχιστοι σύμβουλοι από την κάθε παράταξη ασχολούνται. Με αφορμή το θέμα της ΔΕΗ θα σας περιγράψω και ένα ακόμα παράδειγμα που δείχνει την σοβαρότητα που υπάρχει.

Κάθε χρόνο ο Δήμος Μεγαλόπολης επιβάλει ένα ειδικό τέλος ανά τετραγωνικό μέτρο στεγασμένου και μη στεγασμένου φωτιζόμενου χώρου. Στην ΔΕΗ λοιπόν μπαίνει κάθε χρόνο αυτό το τέλος που είναι 1,20 ευρώ νομίζω για κάθε τετραγωνικό μέτρο. Από το 2013 και μετά με την προσθήκη της 5ης μονάδας το νούμερο είναι 735.000 τ.μ., άρα περίπου το ποσό ανέρχεται σε 880.000 ευρώ ετησίως. Από την πρώτη στιγμή που μπαίνει αυτό το ειδικό τέλος , πάντα τα χρήματα αποφασίζεται και πηγαίνουν σε έργα ανταποδοτικού χαρακτήρα προς την ΔΕΗ. Η ΔΕΗ πάντα σε αυτές τις αποφάσεις πηγαίνει στα δικαστήρια αφού πληρώσει πρώτα το 40%. Οι νομικές υποθέσεις αυτές έχουν τα μεγαλύτερα έξοδα για δικηγόρους και φυσικά σαν Δήμος αναμένουμε και μεγάλα ποσά.

Ενώ λοιπόν όλα τα χρόνια οι αποφάσεις αυτές παίρνονται σχεδόν ομόφωνα και πάντα τα κείμενα είναι ακριβώς τα ίδια, φέτος πριν λίγες ημέρες η παράταξη του Παναγιώτη Μπούρα σύμφωνα με τα επίσημα πρακτικά δεν ψήφισε την επιβολή του τέλους για το 2018 με την αιτιολογία:

“Κατά της πρότασης ψηφίζουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (3) της μείζονος μειοψηφίας κ. Μπόυρας, κ. Κανέλλος και κ. Κερκεμέζος, δεδομένου ότι, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της παράταξης κ. Μπούρας Μπούρας, δεν έχουμε ακριβώς τη συνολική έκταση που επιβάλλουμε το τέλος και το κυριότερο ότι επειδή είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα δεν θα περάσει για τη συγκρκιμένη πρόταση.”
δείτε τα πρακτικά από την Διαύγεια ΕΔΩ

Αν το κείμενο από τα επίσημα πρακτικά είναι σωστό, μιλάμε για το ίδιο ακριβώς κείμενο που ο ίδιος έβαζε όταν ήταν δήμαρχος και έτσι έχουν παρθεί όλες οι αποφάσεις. Μάλιστα με το ίδιο κείμενο είχε ψηφίσει και τις προηγούμενες αποφάσεις επί δημαρχίας Παπαδόπουλου, φέτος όμως έρχεται και καταψηφίζει!Δεν γνωρίζουμε τι έχει αλλάξει και φέτος δεν το ψήφισε, αυτό που γνωρίζουμε σίγουρα είναι ότι φέτος έχουμε την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ και θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί σε τέτοια θέματα.

Προ ημερών πάλι ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο το θέμα με τα πλαστικά κολονάκια που έχουν μπει στις γωνίες των κεντρικών δρόμων. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα γιατί κατά γενική ομολογία των πολιτών , τα κολονάκια έχουν βοηθήσει πολύ , ειδικά σε θέματα ασφάλειας και αποφυγή ατυχημάτων, αφού έχει βελτιωθεί πολύ η ορατότητα. Το σημαντικό ζήτημα είναι αν έχουν μπει όντως στις διασταυρώσεις που πρέπει, αν από κάποιες διασταυρώσεις κάποιοι τα έβγαλαν γιατί δεν τους άρεσαν. Παρόλα αυτά οι δημοτικοί σύμβουλοι δεν κατάφεραν να πάρουν απόφαση αφού στο συγκεκριμένο θέμα δεν υπήρχε η απαιτούμενη πλειοψηφία. Τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί των συμβούλων μπορεί να είχαν νομική βάση αλλά ήταν  σίγουρα εκτός πραγματικότητας.Και βέβαια το θέμα αυτό αντί να βοηθάει τους πολίτες γίνεται εργαλείο σκοπιμοτήτων και από τις αντιπολιτεύσεις αλλά και από συμβούλους της πλειοψηφίας.Ας απαντήσουν ευθέως , θέλουν η δεν θέλουν τα κολονάκια; Να μείνουν η να βγουν; Ας βρεθεί επιτέλους κάποιος να αποκαταστήσει τα STOP και τις υπόλοιπες πινακίδες που λείπουν και καθημερινά υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος.
δείτε τα πρακτικά από την Διαύγεια ΕΔΩ

Παρόμοια παραδείγματα με το πως συμπεριφέρονται οι παρατάξεις και οι σύμβουλοι , όλων των πλευρών, μπορώ να γράψω πολλά περισσότερα. Επέλεξα το πιο πρόσφατο και τα 2 σημαντικά με τις δικαστικές περιπέτειες. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την πόλη και την περιοχή , δυστυχώς οι εκλεγμένοι μας δείχνουν κατώτεροι των περιστάσεων. Οι πολίτες καθημερινά καλούνται να παλέψουν με τα προβλήματα τους. Ποιος θα τους βοηθήσει; ποιος θα σχεδιάσει , θα αποφασίσει και θα υλοποιήσει αυτά που χρειάζονται για να μην τελειώσει η Μεγαλόπολη; Τα τεράστια προβλήματα δεν είναι θέμα της μιας παράταξης η της άλλης. Ας καταλάβουμε επιτέλους ότι δεν καταφέρνουμε τίποτα όταν χωριζόμαστε σε ομάδες.

Κύριοι σύμβουλοι και επικεφαλής των παρατάξεων, αφήστε πίσω σας όσα ξέρατε. Ασχοληθείτε πιο πολύ με τα καθημερινά προβλήματα του κόσμου. Οι πολίτες περιμένουν από εσάς να σχεδιάσετε όλοι μαζί και να υλοποιήσετε τα έργα που χρειάζονται και όχι να τσακώνεστε !

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here