ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ Επιχειρηματική Ευκαιρία: Μεγαλόπολη!
spot_img

Η Επιχειρηματική Ευκαιρία: Μεγαλόπολη!

Του Κωνσταντίνου Ηλ. Φίλανδρου*

Η ανάπτυξη της Μεγαλόπολης ήταν στηριγμένη στην «μονοκαλλιέργεια» ΔΕΗ, η οποία όμως τελειώνει, καθώς τελειώνει ο λιγνίτης της περιοχής. Τα πολύ σε 15 χρόνια, και με τις μονάδες να λειτουργούν εκ περιτροπής. Η περιοχή ήδη έχει μπει στη μεταλιγνιτική εποχή και οι νέοι, κυρίως, καλούνται να βρουν νέες προοπτικές απασχόλησης…

Η Μεγαλόπολη βρίσκεται σε φάση αναζήτησης νέου μοντέλου ανάπτυξης. Ψάχνει να βρει δραστηριότητες που θα δημιουργήσουν πολλές και βιώσιμες θέσεις εργασίας.

Όμως, γιατί να επιλέξει κάποιος να επενδύσει στη Μεγαλόπολη; Γιατί είναι επιχειρηματική ευκαιρία η Μεγαλόπολη;

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η περιοχή Μεγαλόπολης συγκεντρώνει μια σειρά πλεονεκτήματα:

Βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου, πάνω στον κόμβο του αυτοκινητόδρομου.

Απέχει λιγότερο από 2 ώρες από Αθήνα και είναι πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά κέντρα (15 λεπτά από Τρίπολη, 20 από Καλαμάτα, 25 από τη Σπάρτη, κ.λπ.)

Είναι κοντά σε λιμάνια (Καλαμάτα, Γύθειο) και αεροδρόμιο (Καλαμάτα), με εύκολη πρόσβαση – οδική και σιδηροδρομική.

Έχει άφθονη και φθηνή γη. Υπάρχουν οι εκτάσεις της ΔΕΗ όπου έχει τελειώσει η εκμετάλλευση του λιγνίτη και μπορούν να διατεθούν για πολλές χρήσεις.

Υπάρχει νερό. Κάτω από λεκανοπέδιο υπάρχει η μεγαλύτερη υπόγεια λίμνη των Βαλκανίων με άριστης ποιότητας νερό.

Υπάρχει η Τηλεθέρμανση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε θερμοκηπιακές μονάδες ή βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

Υπάρχει εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό. Ειδικά σε τεχνικές ειδικότητες (ηλεκτροτεχνίτες, μηχανοτεχνίτες, τορναδόροι κ.α).

Υπάρχει ο αγωγός του φυσικού αερίου.

Υπάρχει ειδικό μειωμένο τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος στα νοικοκυριά και αναμένεται η επέκτασή του και στις επιχειρήσεις.

Υπάρχουν πολύ σημαντικά μνημεία πολιτισμού, όπως το Αρχαίο θέατρο Μεγαλόπολης, τα μοναδικά Παλαιοντολογικά ευρήματα στο Ίσιωμα Καρυών, το Λύκαιον όρος με τις εκεί αρχαιότητες, η Αρχαία Τραπεζούντα, η Αγία Θεοδώρα Βάστα, τα βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία, τα ονομαστά μοναστήρια της περιοχής, τα κάστρα, οι παραδοσιακοί οικισμοί…

Υπάρχει φύση. Πλούσια η χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, ποτάμια, φαράγγια, μονοπάτια…

Υπάρχουν χρήματα. Υπάρχει το λιγνιτόσημο (20 εκατ. ευρώ οφείλει η ΔΕΗ για τα έτη 2013-2017) το οποίο χρηματοδοτεί δημόσια έργα. Το λιγνιτόσημο αντικαταστάθηκε πρόσφατα από το Ειδικό Τέλος Λιγνίτη που την επόμενη 10ετία θα δώσει πάνω από 25 εκατ. ευρώ στην περιοχή Μεγαλόπολης.

Υπάρχει το ΤΑΠΤΟΚ της Περιφέρειας Πελοποννήσου (για τους Δήμους Μεγαλόπολης, Γορτυνίας, Τρίπολης εκτός της πόλης) ένα καινοτόμο και πιλοτικό πρόγραμμα ύψους 19 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 3 εκατ. αφορούν ιδιωτικές επενδύσεις με ποσοστό επιχορήγησης 65%. Αναμένεται η ενεργοποίησή του στις αρχές του 2019.

Υπάρχει το πρόγραμμα leader, μέσω της ΑΝΒΟΠΕ για τις Δ.Ε. Μεγαλόπολης και Γορτυνίας και της Αναπτυξιακής ΠΑΡΝΩΝΑ για τη Δ.Ε. Φαλαισίας, με αντίστοιχες επιχορηγήσεις. Το πρόγραμμα ξεκίνησε ήδη.

Υπάρχει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Ένα νέο και μοναδικό εργαλείο

το οποίο με συγκεκριμένα ποσά (60 εκατ. ευρώ) θα στηρίζει τους ενεργειακούς Δήμους της χώρας (και της Μεγαλόπολης) κυρίως για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Μερικά σημαντικά σημεία:

– Κυρίως θα χρηματοδοτηθούν ιδιωτικές επενδύσεις που θα δημιουργούν μόνιμες θέσεις εργασίας.

– Δεν υπάρχει “ποσόστωση”. Όποιος έχει έτοιμες προτάσεις μπορεί να χρηματοδοτηθεί. Οι τομείς είναι αρκετοί.

-Tα 60 εκατ. πρέπει να απορροφηθούν από τον Σεπτέμβριο 2018 έως το τέλος του 2020, μέσα σε δυόμισι χρόνια.

-Tα ποσοστά της επιχορήγησης δεν έχουν καθοριστεί. Γενικά θα είναι στο ανώτερο κλιμάκιο που έχουν αντίστοιχα προγράμματα (π.χ. LEADER). Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τουλάχιστον 50%.

(Έχω καταθέσει πρόταση στη διαβούλευση για ένα επιπλέον 15% ποσοστό επιχορήγησης και να φθάνει το 65%. Θα είναι συγκριτικό πλεονέκτημα για να επενδύσει μια επιχείρηση στη Μεγαλόπολη, αλλιώς μπορεί να πάει π.χ. στη ΒΙ.ΠΕ. Τρίπολης όπου έχει μια σειρά άλλα πλεονεκτήματα).

 

ΔΥΝΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

  1. Στον τομέα της ενέργειας. Ανάπτυξη καθαρών μορφών ενέργειας & εξοικονόμηση ενέργειας.
  1. Στον πρωτογενή τομέα. Προώθηση ενεργειακών καλλιεργειών (αγριαγκινάρα, ελαιοκράμβη, ευκάλυπτος, ψευδακακία κ.λπ.) για παραγωγή βιομάζας για την τροφοδοσία εναλλακτικών συστημάτων τηλεθέρμανσης.

Ενίσχυση τοπικών καλλιεργειών υψηλής προστιθέμενης αξίας με εξαγωγικό χαρακτήρα (ρίγανη, τσάι του βουνού, αρωματικά φυτά – βότανα, κ.λπ.). Μελισσοκομία. Κτηνοτροφία. Ενίσχυση θερμοκηπιακών καλλιεργειών και θερμοκηπιακών πάρκων με χρήση τηλεθέρμανσης ή γεωθερμίας.

Η Μεγαλόπολη είναι ιδανική περιοχή για υψηλής τεχνολογίας γεωργία, με τη δημιουργία θερμοκηπίων & ανθοκηπίων υδροπονικής ή αεροπονικής καλλιέργειας, με χρήση τηλεθέρμανσης & ανανεώσιμων πηγών  ενέργειας (φωτοβολταϊκά & αιολική ενέργεια). Ακόμη και για υδατοκαλλιέργειες (καραβίδες του γλυκού νερού, σπιρουλίνα, κ.ά.).

Και είναι ιδανική γιατί έχει τη γη (χιλιάδες στρέμματα στα εξαντλημένα ορυχεία), έχει τηλεθέρμανση, νερό, ανθρώπινο δυναμικό, αγοραστικό κοινό στην ευρύτερη περιοχή, μειωμένο μεταφορικό κόστος για την Κεντρική Λαχαναγορά σε σχέση με την Κρήτη, κ.ά.

Η υψηλής τεχνολογίας γεωργία είναι το μέλλον της γεωργίας. Είναι αυτή που εφαρμόζουν στο Ισραήλ, στο Βέλγιο, στην Ολλανδία και άλλες προηγμένες χώρες. Είναι ακριβώς αυτό που προβλέπει και χρηματοδοτεί το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Καινοτόμος ανταγωνιστική δραστηριότητα με δημιουργία θέσεων εργασίας και παραγωγή ποιοτικών προϊόντων.

3) Στον τομέα του μηχανοκίνητου αθλητισμού – τουρισμού:

1) Με τη δημιουργία αυτοκινητοδρόμιου σε υπάρχουσα έκταση του εξαντλημένου ορυχείου της Μεγαλόπολης (πρόταση του Αναπτυξιακού Συλλόγου «Αλφειός – Μαίναλο 2020»).

2) Στην ίδια περιοχή υπάρχει η πίστα motocross όπου γίνονται πανελλήνιοι αγώνες και στο παρελθόν έχουν γίνει αγώνες παγκοσμίου πρωταθλήματος. Μάλιστα το 1997 ανακηρύχτηκε η καλύτερη πίστα του κόσμου!

3) Δίπλα ακριβώς στην πίστα, υπάρχει ο αεροδιάδρομος Μεγαλόπολης, όπου λειτουργεί αερολέσχη, μπορούν να προσγειωθούν ελαφρά αεροπλάνα και να διασκεδάσουν οι αερομοντελιστές.

4) Στον θηρευτικό τουρισμό. Στην περιοχή έχει ωριμάσει η ιδέα δημιουργίας ενός μεγάλου θηρευτικού πάρκου (πάνω από 15.000 στρέμματα στις απελευθερωμένες εκτάσεις του ορυχείου), το οποίο θα συγκεντρώνει τους κυνηγούς της μισής Ελλάδας.

5) Επενδύσεις (καταλύματα, εστίαση κ.λπ.) μπορούν να γίνουν στον τομέα του τουρισμού – πολιτισμού μιας και η περιοχή, όπως προείπα, συγκεντρώνει και πολύ σημαντικά μνημεία πολιτισμού. Ακόμη στον θρησκευτικό τουρισμό (η Αγία Θεοδώρα Βάστα είναι πασίγνωστη όπως και τα μοναστήρια της περιοχής), στον φυσιολατρικό-πεζοπορικό τουρισμό (μονοπάτια κ.λπ.) και στις εναλλακτικές δραστηριότητες (ράφτινγκ, καγιάκ, κ.λπ.)

Για όλες αυτές τις επενδύσεις, το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης συγκεντρώνει όλα τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που προανέφερα. Και κυρίως το ξεχωριστό και μοναδικό χρηματοδοτικό εργαλείο, το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης.

Είναι ή δεν είναι, λοιπόν, η Μεγαλόπολη επιχειρηματική ευκαιρία;

*Ο εκδότης των «Ν.τ.Μ.», Κωνσταντίνος Ηλ. Φίλανδρος, είναι οικονομολόγος. Οι ανωτέρω προτάσεις είναι αποσπάσματα από την εισήγησή του στην προσυνεδριακή ημερίδα της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας, Αθήνα 24/6/2018.

 

Ανάγκη εκπόνησης Επιχειρησιακού Σχεδίου μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή

Εδώ και χρόνια γράφουμε για την ανάγκη εκπόνησης ενός Στρατηγικού Επιχειρησιακού Σχεδίου μετάβασης στη μεταλιγνιτική εποχή. Μάλιστα, προτρέπαμε να αντιγράψουμε τους Κοζανίτες που εδώ και χρόνια ασχολούνται συστηματικά και έχουν εκπονήσει το δικό τους Σχέδιο. Επιτέλους, ας αντιληφθούν την αναγκαιότητά του οι διοικούντες τον Δήμο Μεγαλόπολης. Χωρίς Σχέδιο, δεν πάμε πουθενά. Απλώς θα «απορροφηθούν» οι όποιοι πόροι και θα χαθεί η «ευκαιρία»… -Κ.Φ.

 

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. 15 λεπτά για Τρίπολη, 20 για Καλαμάτα, 25 για Σπάρτη κανεις αν πας του σκοτωμου… τα φορτηγά που υποτίθεται θα μεταφέρουν οτι παράγει η Μεγαλόπολη χρειάζονται το διπλασιο +++ χρόνο

  2. Εκτος τοπου και χρονου ο Κυριος ! Εδω στην τριπολη που εχει περισοτερους αγωνες αυτοκινητου και μοτοσυκλετας ερχονται οι επισκεπτες την μερα του αγωνα και φευγουν κατευθειαν μολις τελειωσει ο αγωνας και κανουν σταση για φαγητο στο Ναυπλιο και στο Λουτρακι ,που ειδε αναπτυξη αυτος απο τον μηχανοκινητο αθλητισμο στην πολη μας ,δεν παει να ρωτησει στους αγωνες παγκοσμιου που εμειναν οι ξενοι οδηγοι και οι συνοδειες τους ,μεχρι στην κυπαρισσια ειχαν νοικιασει καταλύματα
    Καποιοι ευρωπαιοι οδηγοι,Τωρα για τον θρησκευτικο τουρισμο (που τον ειδε ) μηπως νομιζει οτι θα σωθει η πολη μας οικονομικα απο τις ημερισιες εκδρομες που ερχονται απο διαφορες ενοριες στην αγια Θεοδωρα ,και δεν νομιζω να εχει επισκεφτει τα μοναστηρια μας που μονο μια κυριακη και αν, εχουν κοσμο !Πρεπει να καταλαβουν ολοι οτι μονο απο την βιομηχανια θα σωθει αυτη η πολη (εχει πολλα νερα και καλη γεωγραφικη θεση )αλλα αυτο επρεπε να ειχε ξεκινησει 30 χρονια πριν, πως ομως οταν καποιοι αντιδρουσαν για την δημιουργια του φωτοβολταικου της Δεη επρεπε να καταλαβουμε οτι δεν υπαρχει σωτηρια !

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια