Σήμερα Κυριακή το απόγευμα έγινε στο ξενοδοχείο Radisson Blu Park στην Αθήνα η εκδήλωση κοπής της πίτας του Συλλόγου των Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης».
Την εκδήλωση ευλόγησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως Πατήρ Ιάκωβος, με την παρουσία του Δημάρχου της Μεγαλόπολης Κώστα Μιχόπουλου, του Αναπληρωτή Δημάρχου Δημήτρη Γιώτη, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Β. Χίνη και των Αντιδημάρχων Π. Νικητόπουλου, Γ. Μαρκολιά και Η. Κατσούλα.
Παρέστησαν επίσης οι πρώην Δήμαρχοι Μεγαλόπολης Δ. Παπαδόπουλος, Ιλίου Νίκος Ζενέτος ο Περιφερειακός Συμβουλος Βαγγέλης Γιαννακούρας, ο Πρόεδρος της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Π. Μπένος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου φίλων Αρχαίου Θεάτρου Α. Παντούλης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου φίλων Κάστρου Μεθώνης Α. Τσιρίγος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Τριπολιτών Αττικής Ουρ. Αναγνωστοπούλου, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κοινόν Καρυτινών Ελένη Κουσκουρέλου, η Ομότιμη Δ/τρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών Μαρία- Χριστίνα Χατζηιωάννου, η Αναστηλώτρια- Αρχιτέκτων Ιουλία Βομπίρη και μεγάλος αριθμός Καρυτινών και φίλων της Καρύταινας.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης εκφωνήθηκε η συνημμένη ομιλία από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Γιώργο Αδαμόπουλο με θέμα: «Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΥΤΙΝΏΝ ¨Ο Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ¨. Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ», και ακολούθησε η ομιλία του Δημάρχου της Μεγαλόπολης Κώστα Μιχόπουλου.
ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Ολόκληρη η ομιλία του Προέδρου του Συλλόγου κ. Γιώργου Αδαμόπουλου:
Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΑΡΥΤΙΝΩΝ «Ο Θ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ»
Η ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ.
Ιστορικά, η συμβολή των πατριωτικών Συλλόγων στη ζωή των χωριών που υπηρετούν είναι ιδιαίτερα σημαντική. Θα βρείτε σε κάθε τραπέζι από ένα αντίγραφο της μνημειώδους ομιλίας του πρώτου Προέδρου Νικόλαου Δημητρακόπουλου, που εκφωνήθηκε στα εγκαίνια του αδελφού Συλλόγου «Σύνδεσμος Γόρτυνος», την 21η Δεκεμβρίου 1903, στην αίθουσα της «Εταιρείας των Φίλων του Λαού» στην Αθήνα. Στην ομιλία αυτή, η οποία αποτελεί ύμνο κάθε πατριώτη προς την γενέτειρά του, αναλύεται ο σημαντικός ρόλος που καλούνται να έχουν οι Σύλλογοι, στη στήριξη του τόπου που υπηρετούν. Σήμερα βέβαια η έμφαση στο ρόλο κάθε πατριωτικού Συλλόγου έχει διαφοροποιηθεί. Τότε ήταν ουσιαστικοί αρωγοί των ιδιαίτερα φτωχών αλλά με μεγάλο πληθυσμό χωριών που υπηρετούσαν, σήμερα με τα χωριά μας ερημωμένα, απλά πασχίζουν να τα κρατήσουν στη ζωή.
Στη σημερινή δύσκολη περίοδο που διανύει το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης, στην προσπάθεια ανάκαμψης από τη δεινή πραγματικότητα της ταχείας απολιγνιτοποίησης και αλλαγής οικονομικού προσανατολισμού, η δική μας Καρύταινα κατάφερε να γίνει μια αξιοσημείωτη θετική εξαίρεση, χάριν κυρίως στις δικές της αποκλειστικά δυνάμεις. Μετά τα δύσκολα χρόνια συνεχούς συρρίκνωσης και μαρασμού της κατά το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα, όταν η Μεγαλόπολη ευημερούσε και αναπτυσσόταν με γρήγορους ρυθμούς λόγω του λιγνίτη, άρχισε δειλά μια φάση ανάκαμψης για την Καρύταινα. Αυτή η περίοδος καμπής, ουσιαστικά οριοθετείται από τον χρόνο που με βάση το Ν2539/97 (νόμος ¨Καποδίστρια¨) η Καρύταινα πήρε τις τύχες της στα χέρια της και αποτέλεσε την πρωτεύουσα του Καποδιστριακού Δήμου Γόρτυνος, με διαδοχικούς Δημάρχους τους αγαπητούς και σήμερα παρόντες Γιώργο Παλαμήδη και Κώστα Μιχόπουλο. Στην περίοδο αυτή άρχισε δειλά η οικονομική ανάκαμψη της Καρύταινας με μια άριστη συνεργασία και των δύο Δημάρχων με τον Σύλλογό μας, που απέφερε χειροπιαστά αποτελέσματα.
Δυστυχώς τον νόμο «Καποδίστρια» ακολούθησε το 2010 ο νόμος «Καλλικράτης». Ο Δήμος Γόρτυνος καταργήθηκε και πλέον η Καρύταινα εντάχτηκε στον μείζονα Δήμο της Μεγαλόπολης. Έναν Δήμο με πολύ μεγάλη έκταση, πολλά μικρά χωριά, αλλά δυστυχώς ένα Δήμο που η πρωτεύουσά του μπήκε προοδευτικά σε φάση μείζονος οικονομικής κρίσης λόγω της βίαιης απολιγνιτοποίησης. Πλέον οι προσπάθειες των Δημοτικών Αρχών επικεντρώθηκαν, με επιτυχία ή όχι, στην φθίνουσα Μεγαλόπολη, ενώ τα μικρά χωριά στην κυριολεξία εγκαταλείφθηκαν στην τύχη τους. Η ιστορική Καρύταινα υποβαθμίστηκε στην πράξη, αλλά και σε επίσημες δηλώσεις των αρμοδίων Δημοτικών Αρχόντων εντάχτηκε στο δόγμα : «ένα χωριό από τα 80 χωριά του Δήμου»
Για να γίνει αντιληπτός ο βαθμός εγκατάλειψης των χωριών από τον Δήμο, θα αναφερθώ σε ένα συγκεκριμένο αναμφισβήτητο παράδειγμα. Ένα πραγματικό γεγονός των αρχών του 2023, με την κατανομή πόρων από το λεγόμενο λιγνιτόσημο, που εξ ορισμού θα έπρεπε να λειτουργεί με την αρχή της απόλυτης αναλογικότητας. Πολύ σωστά το μεγαλύτερο ποσοστό κατανέμεται στον Δήμο της Μεγαλόπολης και μικρότερα ποσοστά στους γειτονικούς Δήμους Γορτυνίας και Οιχαλίας. Το ευτράπελο έχει να κάνει με την κατανομή του μεριδίου εντός του Δήμου της Μεγαλόπολης ! ! Φανταστείτε τα γεωγραφικά όρια του Δήμου της Μεγαλόπολης με το Δήμο της Γορτυνίας. Ακριβώς έξω από το νοητό σύνορο, είναι τα μικρά χωριά Ελληνικό, Παλαμάρι, Ψάρι, Σύρνα, Παύλια και λίγο μακρύτερα η Στεμνίτσα. Σε όλα κατανέμονται σημαντικά ποσά από το λιγνιτόσημο. Όμως τα χωριά μέσα από την οριακή γραμμή, που υπάγονται στο Δήμο της Μεγαλόπολης, και τα οποία επηρεάζονται περισσότερο από τις ρυπογόνες δράσεις της ΔΕΗ, καθώς βρίσκονται ακριβώς δίπλα από τα χαίνοντα ορυχεία, όπως η Καρύταινα, το Κατσίμπαλη, τα Μαυριά, τα Κυπαρίσσια, το Ίσωμα, το Λιοντάρι και πολλά άλλα, δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα στο λιγνιτόσημο ! ! . Το σύνολο του ποσού προορίζεται για την Μεγάλη Πόλη, όπως επί Επαμεινώνδα του Θηβαίου ! !.
Όταν προ 8ετίας (το 2015) η διοίκηση του Συλλόγου με την σημερινή περίπου σύνθεσή της διαπίστωσε ότι δυστυχώς δεν είχαμε πολλά να περιμένουμε από τον Δήμο, η ανάγκη ενεργοποίησης των όποιων συλλογικών δυνάμεων προέβαλε πλέον σαν απόλυτη προτεραιότητα και αναγκαιότητα.
Πρώτα καθίσαμε και σκεφτήκαμε : Τι είναι η Καρύταινα ?
Είναι ένα χωριό με βαριά ιστορική διαδρομή, με πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, με σημαντικά αλλά υπό κατάρρευση μνημεία, σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον στη συμβολή των μυθικών ποταμών Αλφειού και Λούσιου.
Στη συνέχεια προφανώς διερωτηθήκαμε : Τί μπορούμε να κάνουμε ?
Καταστρώσαμε ένα μακράς πνοής απλό σχέδιο προβολής όλων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Καρύταινας, συγκεκριμένα αποφασίσαμε :
Α. Να συμβάλουμε στην αναστήλωση και προβολή των Μνημείων.
Β. Να προβάλλουμε την πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά
Γ. Να αναδείξουμε με συγκεκριμένες δράσεις το υπέροχο φυσικό της περιβάλλον, και
Δ. Να εντοπίσουμε τις ελλείψεις και να πιέσουμε Δήμο και Περιφέρεια για τα στοιχειώδη θέματα υποδομών του χωριού.
Α. ΜΝΗΜΕΙΑ. Όσον αφορά την αναστήλωση και προβολή των μνημείων στηριχτήκαμε καταρχήν στην πράγματι οραματική πρωτοβουλία που ο αγαπητός σημερινός Δήμαρχος Μεγαλόπολης Κώστας Μιχόπουλος είχε πάρει ως Δήμαρχος του τότε Δήμου Γόρτυνος. Με επίσκεψή του στον τότε Διοικητή της ΕΤΕ εζήτησε και πέτυχε την χρηματοδότηση μελετών για όλα σχεδόν τα βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία γύρω από το Κάστρο. Μικρού προυπολογισμού υπόθεση, αλλά του αναγνωρίζουμε ότι η εξαιρετική αυτή οραματική πρωτοβουλία του, έμελλε να αλλάξει το μέλλον της Καρύταινας. Τον ευχαριστούμε θερμά. Με τις μελέτες πλέον στο χέρι η ένταξη των έργων αναστήλωσης σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα πήρε σάρκα και οστά με πρωτοβουλίες και του εξαίρετου τότε Διευθυντή της Εφορείας Βυζαντινών της Καλαμάτας, και νυν Διευθυντή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Δ. Αθανασούλη. Έτσι σήμερα διαθέτουμε αναστηλωμένα : τον Πύργο του Ματζουρανόγιαννη, τον Πύργο της Λεβένταινας, το σπίτι του Κολοκοτρώνη, την Παναγία του Κάστρου, τον Άγιο Νικόλα. Πάνω σε αυτές τις στέρεες βάσεις προχώρησε ο Σύλλογός μας, ξετρυπώνοντας καταρχήν τις εντωμεταξύ επί πλέον ανεκτέλεστες ολοκληρωμένες μελέτες της ΕΤΕ, που ήδη είχαν καταχωνιαστεί και είχαν ξεχαστεί στα συρτάρια των μεταβαλλόμενων διοικητικών δομών των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών. Έτσι, σύντομα προχώρησε το έργο της αναστήλωσης της Πύλης του Κάστρου, υπόθεση που ως γνωστόν έκλεισε με έκκληση του Συλλόγου μας κατά την επίσκεψη στην Καρύταινα του τότε Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου. Παράλληλα, με την σημαντική στήριξη όλων, με ιδιαίτερη μνεία στους συμπατριώτες εραστές της Καρύταινας Αποστόλη Κοντογιάννη και Ηλία Μάτσικα, πετύχαμε σημαντικές χορηγίες από τον ευεργέτη της Καρύταινας Θανάση Μαρτίνο.
Έτσι σήμερα είμαστε υπερήφανοι που γίνεται στην Καρύταινα μια πραγματική κοσμογονία σε εκτελούμενα έργα αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, που όλα φέρουν κάποιο μικρό ή μεγαλύτερο αποτύπωμα των προσπαθειών του Συλλόγου των Καρυτινών «ο Θ. Κολοκοτρώνης». Αναφέρω χαρακτηριστικά : 1. Το έργο αναστήλωσης της Πύλης του Κάστρου, 2. Το μεγαλειώδες έργο της αναστήλωσης της Ζωοδόχου Πηγής, 3. Το έργο στερέωσης του Αγίου Αθανασίου Χριστιανουπόλεως που σύντομα ξεκινάει, 4. Το έργο έρευνας και συγγραφής της σύγχρονης ιστορίας της Καρύταινας από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών. 5. Το συνεχιζόμενο έργο της αναστήλωσης του Αρχοντικού του Ν. Δημητρακόπουλου.
Ήδη είμαστε σε συνεννοήσεις με τον νέο Δήμαρχο για ένταξη σε ένα πρόγραμμα μελετών ακόμη περισσότερων μνημείων της Καρύταινας, όπως του Καποδιστριακού Σχολείου, του Οθωμανικού Χαμάμ και αρκετών ακόμη.
Αναφορικά με το μείζον θέμα της αναστήλωσης της Βυζαντινής Γέφυρας του Αλφειού, θέλω να σας ενημερώσω ότι με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού ολοκληρώθηκαν οι σχετικές μελέτες πλήρους αναστήλωσης του Μνημείου (συμπεριλαμβανομένου και του ανατιναγμένου στον εμφύλιο τμήματος) και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο. Δυστυχώς η υλοποίηση του πολύ μεγάλου έργου δεν εξαρτάται μόνο από την εξασφάλιση χρηματοδότησής του, αλλά κυρίως από την επίλυση προηγουμένως, του εξαιρετικά δύσκολου προβλήματος ασφάλειας από την υπερκείμενη απειλή. Την προβληματική, λεγόμενη ¨νέα γέφυρα¨. Ως γνωστόν στο θέμα αυτό δραστηριοποιείται έντονα από ετών ο Σύλλογός μας με αποκορύφωμα την σημαντική εσπερίδα που οργανώνει στις 28 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, με την επιστημονική εποπτεία και συμμετοχή των διακεκριμένων Ομότιμων καθηγητών του ΕΜΠ και Ακαδημαικών Θεοδόση Τάσιου και Μανώλη Κορρέ. Στα τραπέζια σας θα βρείτε την σχετική πρόσκληση για την σημαντική αυτή εκδήλωση. Σας περιμένουμε όλους εκεί.
Β. ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ. Για την προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου προχωρήσαμε την τελευταία 8ετία σε σημαντικές υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις, εκθέσεις, εκδόσεις βιβλίων και συλλεκτικών ημερολογίων. Όλοι θυμούνται τις δύο εκδηλώσεις αναβίωσης του θερισμού και του παραδοσιακού αλωνίσματος με άλογα, δραστηριότητες που προ λίγων ακόμη ετών ήταν μέσα στη ζωή κάθε αγροτικής οικογένειας της Καρύταινας. Ακολούθησε η σε συνεργασία με την ΕΦΑΑΡΚ εκδήλωση η KARYTAINA OF EUROPE (ΚΑΡΥΤΑΙΝΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ), όπου με διακεκριμένους ομιλητές υπογραμμίστηκε η πολυεθνική διαδρομή του ιστορικού τόπου που πέρασε από Φράγκους, Ενετούς, Βυζαντινούς, Τούρκους κατακτητές και Έλληνες.
Το μεγάλο πολιτιστικό κεφάλαιο της Καρύταινας «Νικόλαος Δημητρακόπουλος» αποτέλεσε επίκεντρο δράσεων του Συλλόγου μας. Οργανώσαμε ειδική εσπερίδα για τα 100 χρόνια από τον θάνατό του με διακεκριμένους ομιλητές, όπως τον καθηγητή Ευάγγελο Βενιζέλο και τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου και μετέπειτα Υπηρεσιακό Πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά. Ανακαινίσαμε τον τάφο του στο Α Νεκροταφείο των Αθηνών. Προχωρήσαμε στην έκδοση του βιβλίου «Πολεμικά απομνημονεύματα, 1897», την παρουσίαση του οποίου τίμησε στην Καρύταινα ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος. Επανεκδώσαμε το βιβλίο ¨ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΗΜΗΤΡΑΚΟΠΟΥΛΟΣ, Ο Μέγας Νομοδάσκαλος του Έθνους¨, του εκλεκτού συμπατριώτη μας Γιάννη Αντωνόπουλου, με συμπερίληψη των ομιλιών που εκφωνήθηκαν κατά την παρουσίαση του βιβλίου ¨Πολεμικά απομνημονεύματα 1897¨. Και εδώ πρέπει να υπογραμμισθεί η προνοητικότητα του Δημάρχου Κώστα Μιχόπουλου να αναθέσει την υπόθεση Δημητρακόπουλου, δηλαδή τόσο την αναστήλωση του Αρχοντικού όσο και την προβολή της προσωπικότητας και του έργου του μεγάλου Νομοθέτη, για 25 χρόνια στο Σύλλογο των Καρυτινών. Χωρίς την πρωτοβουλία αυτή, σήμερα δεν θα υπήρχε Αρχοντικό Δημητρακόπουλου. Θα είχε σίγουρα μεταμορφωθεί σε άμορφη σορό ερειπίων. Παρόλο που κατά καιρούς ακούστηκαν πικρόχολα σχόλια αμφισβήτησης, νομίζω ότι τα μέχρι τώρα επιτεύγματα του Συλλόγου μας τόσο στην αναστήλωση του Αρχοντικού όσο και στην ευρεία προβολή της προσωπικότητας και του έργου του Νομοθέτη, τον δικαιώνουν απολύτως.
Οι διαδοχικές περιοδικές εκθέσεις του Συλλόγου αποτέλεσαν δράσεις πανελλήνιας προβολής της πολιτιστικής κληρονομιάς της Καρύταινας. Θυμίζω τις διαδοχικές περιοδικές εκθέσεις στον Πύργο της Λεβένταινας, την πρώτη σε συνεργασία με το Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού του Υπουργείου Πολιτισμού, την δεύτερη με έργα Τήνιων γλυπτών προς τιμήν του Γιαννούλη Χαλεπά, και την τρίτη με πορτραίτα ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης από την συλλογή του Γιώργου Κωστόπουλου με την επιμελητεία του καθηγητή της ιστορίας της τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Μάνου Στεφανίδη.
Πέρυσι, νομίζω ότι όλοι επισκεφθήκατε την έκθεση ασπρόμαυρης φωτογραφίας, «ΘΥΜΟΜΑΣΤΕ – ΝΟΣΤΑΛΓΟΥΜΕ», μια γιγαντιαία και μακρόχρονη προσπάθεια του Συλλόγου, που αποτέλεσε την πρώτη πνευματική εκδήλωση στο υπό αναστήλωση αρχοντικό του Δημητρακόπουλου. Παρακαλώ να σημειώσετε ότι οι περισσότερες εκθέσεις μας συνοδεύτηκαν από επιμελημένες εκδόσεις βιβλίων/καταλόγων, που αφήνουν μια γραπτή τεκμηρίωση και κληρονομιά για τους επιγόνους μας.
Γ. ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ. Εδώ οι κοινές προσπάθειές μας με τον τοπικό Σύλλογο «Κοινόν Καρυτινών» δυστυχώς στέφθηκαν από παταγώδη αποτυχία. Η πλήρης μελέτη διάνοιξης μονοπατιού, με κρεμαστές πεζογέφυρες στο απείρου κάλους, σήμερα απροσπέλαστο φαράγγι του Αλφειού, που θα καταλήγει στην επίσης απείρου κάλλους περιοχή της Κάβιας με το εντυπωσιακό ομώνυμο σπήλαιο, παρέμεινε επί τουλάχιστον επτά χρόνια, για λόγους που ποτέ δεν μπορέσαμε να καταλάβουμε, απλήρωτη από την αναθέτουσα αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Είναι τραγικό ! ! !, Ενώ εναγωνίως αναζητούνται εισαγόμενες επενδύσεις σαν αντιστάθμισμα στην απολιγνιτοποίηση, εμείς αφήνουμε τελείως ανεκμετάλλευτο τον δικό μας φυσικό πλούτο που σε αφθονία ενυπάρχει στον ευλογημένο τόπο μας. Μόλις πέρυσι είχαμε παρέμβαση στο θέμα από τον Δήμο της Μεγαλόπολης ο οποίος ανταποκρίθηκε σε αίτημά μας, κατέβαλε μέρος της αμοιβής των μελετητών και υπέβαλε αίτημα ένταξης του έργου σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Είναι ένα θέμα που πρέπει να δώσει ιδιαίτερο βάρος η νέα Δημοτική Αρχή για την ταχύτερη δυνατή ολοκλήρωσή του. Ολοκλήρωση του έργου αυτού θα αποτελέσει αναπτυξιακό σταθμό, όχι μόνο για την Καρύταινα αλλά για το σύνολο του λεκανοπεδίου της Μεγαλόπολης.
Δ. ΥΠΟΔΟΜΕΣ. Στο θέμα των υποδομών η Καρύταινα υστερεί δραματικά.
Στερείται πλήρους δικτύου συλλογής ακαθάρτων και προφανώς συστήματος επεξεργασίας αποβλήτων. Μόλις πέρυσι ανετέθη η μελέτη μονάδας βιολογικού καθαρισμού, που κατά πληροφορίες μας είναι μεν έτοιμη εδώ και μήνες, αλλά παραμένει απλήρωτη από την αναπτυξιακή εταιρεία της Περιφέρειας (! ! !) και το θέμα βρίσκεται σε στασιμότητα. Στο θέμα της ολοκλήρωσης του δικτύου συλλογής ακαθάρτων από το σύνολο του οικισμού, καμία μέχρι στιγμής μελέτη.
Στο θέμα της ύδρευσης η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη, παρά το γεγονός ότι και εδώ χρειάζονται σημαντικές βελτιώσεις που θα ανεβάσουν την αξιοπιστία του συστήματος, ώστε να αποφεύγονται οι συχνές διακοπές παροχής και θα διασφαλίσουν την άριστη ποιότητα του νερού. Εδώ η μακροχρόνια οικονομική και τεχνική συμβολή του αδελφού Συλλόγου «Σύνδεσμος Γόρτυνος» είναι αξιοσημείωτη και σίγουρα θα συνεχιστεί.
Ο οικισμός στερείται επαρκούς parking αυτοκινήτων. Το θέμα χρειάζεται άμεση μελέτη και δράση.
Θα τολμούσα να συμπεριλάβω στις υποδομές και την ταβέρνα του Συλλόγου. Πρόκειται για μείζον έργο που ενσωματώνει προσπάθειες όλων των διοικήσεων του Συλλόγου μας των τελευταίων 25 – 30 ετών. Κατά την άποψή μας αποτέλεσε τα χρόνια αυτά, την ατμομηχανή της ανάπτυξης της αγοράς της Καρύταινας. Επί πολλά χρόνια ήταν επιδοτούμενη από το Σύλλογο για να μπορέσει να κρατηθεί ζωντανή και ανοιχτή σε καθημερινή βάση. Σήμερα πλέον αποτελεί μια υγιή επιχείρηση εστίασης με καλές κριτικές, στην υπηρεσία των πολλών επισκεπτών της Καρύταινας, η οποία μάλιστα αποφέρει και ένα ικανοποιητικό ενοίκιο/έσοδο για τον Σύλλογό μας.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ. Είναι πλέον κοινή διαπίστωση ότι η δική μας Καρύταινα βρίσκεται σε σταθερή τροχιά ανόδου/προόδου. Με μια απλή επίσκεψη κάποιο Σαββατοκύριακο το διαπιστώνει κανείς, από το πλήθος των επισκεπτών που με δυσκολία βρίσκουν ελεύθερο χώρο να παρκάρουν και γεμίζουν τα όμορφα καταστήματα του χωριού μας. Όσο για επισκέψεις τους στα μνημεία, πλεονάζει η απογοήτευση. Παρότι η Καρύταινα εξελίσσεται σε σημαντικό χειμερινό προορισμό, η υπεύθυνη Αρχαιολογική μας Αρχή φροντίζει να προστατεύει ( ! ! !) τα μνημεία μας την περίοδο του χειμώνα, κάθε χρόνο (από Νοέμβριο έως Απρίλιο) λόγω έλλειψης αρχαιοφύλακα, με την μέθοδο του κλειδαμπαρώματος, κρατώντας τα κλειστά, μη επισκέψιμα, με τα κλειδιά στην Τρίπολη. Τι και αν διαμαρτυρηθήκαμε. ¨Φωνή βοώντος εν τη ερήμω¨. Η παρέμβαση του Δήμου στο θέμα αυτό απολύτως απαραίτητη και υπερεπείγουσα. Η βασική αρχή της Ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτισμού, ότι Πολιτισμός και Ανάπτυξη είναι έννοιες συμβατές, φαίνεται ότι δεν έχει εφαρμογή στην δική μας Καρύταινα .
Ο Σύλλογός μας θα συνεχίσει με την ίδια ένταση τις προσπάθειές του για την παραπέρα ανάπτυξη της Καρύταινας. Χρειάζεται όμως πάντοτε και την συμπαράσταση της Δημοτικής Αρχής. Δεν ζητάμε τίποτα υπερβολικό και παράλογο. Ο Σύλλογος μπορεί να αποτελέσει τον καλύτερο σύμβουλο του Δήμου για να κάνουμε από κοινού την Καρύταινα μεγάλη, όπως το επιβάλει η ιστορία της και η προσφορά της στο Έθνος. Μπορούμε μαζί να κάνουμε την Καρύταινα υπόδειγμα ταχύρρυθμης, αειφόρου και βιώσιμης ανάπτυξης, ένα υπόδειγμα όχι μόνο για τον Δήμο της Μεγαλόπολης, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Αρκαδίας.
Είμαστε βέβαιοι ότι η νέα Δημοτική Αρχή θα ακούσει την έκκλησή μας, θα εκτιμήσει το όραμά μας για μια κραταιά Καρύταινα και θα ανταποκριθεί.
Αγαπητοί συμπατριώτες, αγαπητοί φίλοι. Αυτός είναι ο Σύλλογος των Καρυτινών !. Αυτό είναι το έργο του !. Αυτό είναι το όραμά του για την Καρύταινα που όλοι αγαπάμε!. Αν κρίνετε ότι ο ρόλος του Συλλόγου μας είναι πράγματι κομβικός στην ανάπτυξη και προβολή του ιστορικού μας τόπου, σας καλώ όλους να συνταχθείτε και να συμβάλλετε με την προσωπική σας παρουσία και τις ιδέες σας. Την πρώτη Τετάρτη κάθε μήνα και ώρα 18.00, πραγματοποιείται στα γραφεία του Συλλόγου μας, Νικηταρά 5-7 Αθήνα, πάντοτε ανοιχτή συνάντηση του Διοικητικού Συμβουλίου, με ευπρόσδεκτη την παρουσία και ενεργό συμμετοχή κάθε συμπατριώτη ή φίλου της Καρύταινας που θέλει να συμβάλει με τις ιδέες και τις προτάσεις του.
Κλείνω την ομιλία μου με αποσπάσματα από την μεγαλειώδη ομιλία του Νικόλαου Δημητρακόπουλου, της 21ης Δεκεμβρίου του 1903 :
¨Ακράδαντον έχω την πεποίθησιν ότι νικηφόρος εν πάσιν έσται ο αγών εις το έργον του ημετέρου Συλλόγου. Τα πατριωτικά αισθήματα, ερριζωμένα εις την καρδίαν παντός Έλληνος, εξεδηλώθησαν εις ευεργετικήν υπέρ των κοινών δράσιν, πρωτίστως και κατ εξοχήν παρ εκείνοις, οίτινες μακράν της πατρίδος εγκατασταθέντες προήχθησαν εν τη κοινωνική και οικονομική τάξει. Αναμφίβολον, ότι η εκ της πατρικής εστίας απομάκρυνσις, αντί να χαλαρώση κρατύνει καταπλημτικώς τον προς αυτήν έρωτα. Ούτε τοπική απομάκρυνσις οθενδήποτε, ούτε χρονική απόστασις οσηδήποτε, ούτε η εν τη αλλοδαπή μόνιμος εγκατάστασις, ουδ αυτή η εκεί πολιτογράφησις, εδείχθη ποτέ ικανή να αφανίση παρά τω Έλληνι την εθνικήν συνείδησιν, ή να χαλαρώση τον αισθηματικόν δεσμόν προς την μητρικήν γην.
Ο ταύτα έχων υπ όψει, πως δύναται να πιστεύση, ότι θα υστερήσωμεν ημείς οι Καρυτινοί εν τη τοιαύτη εκδηλώσει του εθνικού χαρακτήρος ; Και πως δύναταί τις να πιστεύση, ότι δεν θα σπεύσωσιν αθρόοι προς ενίσχυσιν και παγίωσιν του πατριωτικού ημών Συλλόγου, κεκλημένου να ανταποκριθή εις τας ανάγκας του τόπου, εν ω το πρώτον είδομεν το φώς του ηλίου, της περιοχής οπόθεν έχομεν τας πρώτας παιδικάς αναμνήσεις, της γής όπου υπήρξαν αι κοιτίδες ημών ή των πατέρων μας οι τάφοι ;¨
ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ.
Αθήνα 15/01/2024
Γιώργος Αδαμόπουλος
Πρόεδρος Συλλόγου Καρυτινών