ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣΖΗΤΕΙΤΑΙ ΟΡΑΜΑ! Το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης απαιτείται να αποκτήσει νέα ταυτότητα (Rebranding), πριν...

ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΟΡΑΜΑ! Το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης απαιτείται να αποκτήσει νέα ταυτότητα (Rebranding), πριν είναι αργά

του Κωνσταντίνου Ηλ. Φίλανδρου*

Δυόμιση χρόνια μετά την εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, το λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης πορεύεται κυριολεκτικά «στα τυφλά». Από κυβερνητικούς και αυτοδιοικητικούς (κυρίως) παράγοντες, έχουμε αποσπασματικές εξαγγελίες και διεκδικήσεις χωρίς στόχευση (επιχειρηματικό πάρκο, φυλακές, εκθεσιακό κέντρο, δρόμος Μεγαλόπολη-Ολυμπία…). Το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου, στο βαθμό που υλοποιείται, ακολουθεί λογική περασμένων χρόνων, χωρίς να ακουμπά καν τις ανάγκες του σήμερα και κυρίως του αύριο…

Αυτό που πρωτίστως λείπει, είναι το ΌΡΑΜΑ.
Ένα αναπτυξιακό σχέδιο, δηλαδή, που -κατά την άποψή μας- στηριγμένο τον άξονα Πολιτισμός – Τουρισμός – Αγροδιατροφή και τη διασύνδεσή τους, θα αλλάξει την εικόνα (ενεργειακό κέντρο), θα δώσει νέα ταυτότητα στο λεκανοπέδιο Μεγαλόπολης (rebranding) και μπορεί να δώσει νέα προοπτική.

Το σχέδιο μπορεί να στηριχτεί στους παρακάτω πυλώνες (απαραίτητος ο χωροταξικός σχεδιασμός):

1.Δημιουργία λίμνης ή λιμνών στο χώρο των ορυχείων (έστω σε ότι θα απομείνει, αφού το «φιλέτο» το κρατά η ΔΕΗ για φωτοβολταϊκά -πρέπει οπωσδήποτε να περιοριστούν). Να γίνει αποκατάσταση του περιβάλλοντος, οριοθέτηση της λίμνης, δρόμοι-πεζόδρομοι-ποδηλατόδρομοι περιμετρικά, φυτεύσεις δένδρων κ.λπ., σύνδεση με την πόλη της Μεγαλόπολης, μετατροπή ενός λιγνιτικού σταθμού σε Μουσείο βιομηχανικής κληρονομιάς και κέντρο πολιτισμού, δημιουργία υποδομών για κέντρο Ναυταθλητισμού, δημιουργία υγροβιότοπου κ.λπ.

2.Δημιουργία Κέντρου Μηχανοκίνητου Αθλητισμού (πίστα motocross, αεροδιάδρομος, αυτοκινητοδρόμιο).

3.Δημιουργία Θηρευτικού πάρκου που θα προσελκύει τους κυνηγούς της Νότιας Ελλάδας.

4.Αξιοποίηση του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής με:
α) Το Αρχαίο Θέατρο Μεγαλόπολης. Αναστήλωση Αρχαίου Θεάτρου. Ενοποίηση του χώρου του Θεάτρου και του Θερσιλείου με την απέναντι Αγορά, ως ένα ενιαίο πάρκο πολιτισμού και σύνδεσή τους με το Αρχαιολογικό Μουσείο που θα δημιουργηθεί στο παλαιό Γηροκομείο. Ανασύσταση του Φεστιβάλ Μεγαλοπόλεως (και με ξενόγλωσσες παραστάσεις) δημιουργώντας ένα μοναδικό πολιτιστικό προϊόν της Πελοποννήσου.
β) Το Παλαιοντολογικό Μουσείο στο Ίσιωμα. Ολοκλήρωση Μουσείου. Διαμόρφωση περιβάλλοντος χώρου, δημιουργία προσβάσεων και υποδομών. Συμπληρωματικά δημιουργία «Λαβύρινθου»(μονοπάτια στο υπάρχον δάσος) όπου ο επισκέπτης θα συναντά ομοιώματα ελεφάντων, ιπποπόταμων κ.λπ. Ακόμη (γιατί όχι;) και η δημιουργία ενός τύπου Χόλυγουντ Παλαιοντολογικού Πάρκου – Jurassic Park…
γ) Την Αγία Θεοδώρα Βάστα & τον θρησκευτικό τουρισμό. Η Αγία Θεοδώρα αποτελεί κορυφαίο θρησκευτικό προορισμό με χιλιάδες επισκέπτες, απ’ όλο τον κόσμο. Απαιτείται η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου, η δημιουργία χώρων υγιεινής κ.λπ.
Στην ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού θα συμβάλλει και η ανάδειξη των μοναστηριών του Λούσιου, της Μονής Μπούρα, Μ. Αμπελακίου, Μ. Μακρυσίου, Μ. Παναγίας Κολοκοτρώνη κ.ά.
δ) Την Αρχαία Τραπεζούντα. Από μόνη της μπορεί να αποτελέσει χώρο προσέλκυσης χιλιάδων επισκεπτών (κυρίως Ποντίων), καθώς αναγνωρίζεται ως «μητρόπολη» της Τραπεζούντας του Πόντου (Παυσανίας). Πρέπει να γίνουν αρκετές εργασίες ώστε να αναδειχθεί σε σημαντικό επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο.

Για την οικονομία του χώρου, αναφέρω συνοπτικά χώρους και μνημεία πολιτισμού που μπορούν να συμβάλλουν σημαντικά στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής:
Οι αρχαιότητες του Λυκαίου όρους – Αρχαία Λυκόσουρα – Παρράσιο Πάρκο – Λύκαια.
Η Αρχαία Γόρτυνα και το Μυκηναϊκό Νεκρομαντείο στο Παλαιόκαστρο.
Τα βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία – ναοί – κάστρα και οι παραδοσιακοί οικισμοί.
Η Δημιουργία Μουσείου Αγώνα του ‘21 στη Φαλαισία (η κοιτίδα της επανάστασης).
Ακόμη μεγάλες είναι οι δυνατότητες ανάπτυξης του φυσιολατρικού-πεζοπορικού τουρισμού (μονοπάτια), οι εναλλακτικές δραστηριότητες (ράφτινγκ, καγιάκ, κ.λπ.)

Με την ανάπτυξη – ανάδειξη των ανωτέρω και την κατάλληλη προβολή, δεν είναι υπερβολή να λεχθεί πως η Μεγαλόπολη μπορεί να αποτελέσει τον βασικό τουριστικό προορισμό της κεντρικής Πελοποννήσου με επισκέπτες όλο τον χρόνο.

Ο Αγροδιατροφικός τομέας
Ο Αγροδιατροφικός τομέας μπορεί να αναπτυχθεί με τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου, την προετοιμασία εκτάσεων για ενεργειακές – εκτατικές – θερμοκηπιακές και άλλες καλλιέργειες, για υψηλής τεχνολογίας γεωργία, αμπελώνες, υδατοκαλλιέργειες κ.ά. Ακόμη με τη Δημιουργία Γεωργικής Σχολής (παράρτημα της Γεωργικής Σχολής Θεσ/κης;), την στήριξη ομάδων παραγωγών κ.λπ.

Απάντηση στον Περιφερειάρχη
Οι παραπάνω προτάσεις ας εκληφθούν και ως απάντηση στον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, που, προσπαθώντας να δικαιολογήσει την εξαγγελία του για τον νέο αυτοκινητόδρομο Μεγαλόπολη – Αρχαία Ολυμπία μέσω Λυκαίου όρους (δικής του έμπνευσης η χάραξη), αναρωτήθηκε φωναχτά στο Πε.Συ.: «Πως θα ξοδέψουμε τα 200 εκατ. για δημόσια έργα από το Ταμείο της δίκαιης μετάβασης της Μεγαλόπολης, μετά την ξαφνική απολιγνιτοποίηση;»!
Ιδού, πεδίον δόξης λαμπρόν, κ. Νίκα!

Υ.Γ.: Οι παραπάνω προτάσεις έχουν δημοσιοποιηθεί εδώ και 3-4 χρόνια (στα «Ν.τ.Μ.», σε ιστολόγια, ημερίδες κ.λπ.) και έχουν κατατεθεί στη Συντονιστική Επιτροπή που σχεδίασε το Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης. Η δημιουργία λίμνης με όλα τα συναφή ήταν το ΟΡΑΜΑ του Αναπτυξιακού Συλλόγου «Αλφειός – Μαίναλο 2020» (που έφερε στην Ελλάδα το ΤΑΠΤοΚ). Δυστυχώς δεν ελήφθησαν υπόψη.

  • Ο Κωνσταντίνος Ηλ. Φίλανδρος είναι οικονομολόγος, εκδότης-δ/ντής εφημερίδας «Νέα της Μεγαλοπόλεως».
Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,763ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,329ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ