ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗΕδαφικό σχέδιο Μεγαλόπολης: Μας ξεγέλασαν τελευταία στιγμή; δεν αντιληφθήκαμε όλο αυτό το...

Εδαφικό σχέδιο Μεγαλόπολης: Μας ξεγέλασαν τελευταία στιγμή; δεν αντιληφθήκαμε όλο αυτό το διάστημα τι γινόταν; μήπως κάποιοι γνώριζαν;

Το Σάββατο 13 Μαρτίου 2021 ο δήμαρχος Μεγαλόπολης έδωσε μια έκτακτη συνέντευξη για να μας ενημερώσει για τις αρνητικές εξελίξεις στο θέμα με το εδαφικό σχέδιο δίκαιης και αναπτυξιακής μετάβασης Μεγαλόπολης. (δείτε άρθρο ΕΔΩ)

Το σχέδιο αυτό είναι στην ουσία η επίσημη καταγραφή των περιοχών που θα λάβουν τα κίνητρα και τις επενδύσεις και θα μπορούν να λάβουν χρηματοδοτήσεις από τις συγκεκριμένες δράσεις από συγκεκριμένα προγράμματα. Είναι η συνέχεια του στρατηγικού σχέδιου-master plan και είναι μια απαραίτητη κίνηση που θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την τελικά έγκριση για να μπορούμε να λάβουμε σαν χώρα χρηματοδοτήσεις.

Ακούσαμε λοιπόν τον κ. Χριστογιαννόπουλο να μας λέει ότι όλους τους προηγούμενους μήνες είχε συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις και υποσχέσεις , ότι είχαν ληφθεί αποφάσεις, οι οποίες τελικά δεν τηρήθηκαν. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δήμαρχος , είχαμε άλλη εικόνα, είχαμε διαβεβαιώσεις , “τι να κάναμε να τους βάζαμε να φιλήσουν σταυρό”;

Πάμε να δούμε μαζί ποιες ήταν αυτές οι διαβεβαιώσεις που ανέφερε ο κ. Δήμαρχος , οι οποίες τον είχαν πείσει ότι θα πετύχουμε τους στόχους μας.

Η πρώτη περίπτωση είναι ο κ. Μουσουρούλης που έχει την βασική ευθύνη , που είναι ο εκλεκτός της Κυβέρνησης σαν πρόεδρος της επιτροπής , κατά την επίσκεψη του στην Μεγαλόπολη τον Αύγουστο του 2020 είχε δηλώσει αρκετές φορές ότι τα κίνητρα θα πάνε μόνο στην Μεγαλόπολη. Προφανώς τις διαβεβαιώσεις του αυτές τις έδινε και στην συνέχεια σε κατ ιδίαν συναντήσεις και σε τηλεδιασκέψεις που είχε με τον κ. Χριστογιαννόπουλο αλλά και τον κ. Νίκα.

Ο επικεφαλής του ΣΔΑΜ όμως μαζί με τις δηλώσεις στήριξης εδώ στην Μεγαλόπολη , σε ερώτηση που του έγινε είχε πει και το εξής: Αν υπάρχει κάποια επένδυση σημαντική η οποία δεν μπορεί να γίνει στην Μεγαλόπολη για κάποιους λόγους, τότε θα πρέπει να γίνει σε διπλανό δήμο, τι να κάνουμε; να χάσουμε την επένδυση; Επίσης από τον Αύγουστο είχαν βγει δημοσιεύματα και αναφορές ότι υπάρχει σχεδιασμός να οδηγηθούν επενδύσεις στην Τρίπολη. (δείτε άρθρο ΕΔΩ και ΕΔΩ)

Ταυτόχρονα βλέπαμε όλο αυτό το διάστημα σε πολλά έγγραφα να αναφέρεται η περιφερειακή ενότητα Τρίπολης αντί για την Μεγαλόπολη. Επίσης ξέραμε ότι οι μελέτες και τα στοιχεία που χρησιμοποιούνται είναι σε επίπεδο νομού και περιφέρειας αφού δεν υπήρχαν στοιχεία μόνο για την Μεγαλόπολη. Σχετική ερώτηση είχαμε κάνει στον κ. Μουσουρούλη και είχε δεχθεί ότι αυτό είναι πρόβλημα.

Και επιπλέον όλων των παραπάνω , είχαμε τις απίστευτες δηλώσεις του κυβερνητικού βουλευτή κ. Βλάση ότι μεσολάβησε να γίνει η μεγάλη επένδυση της φαρμακοβιομηχανίας στην Τρίπολη. Από τον Οκτώβριο του 2020 είχαμε δεκάδες αναφορές για την επένδυση αυτή, και όλοι γνώριζαν ότι θα γίνει στην Τρίπολη, ενώ στις κυβερνητικές αναφορές έδιναν την επένδυση στην Μεγαλόπολη. Και μόνο αυτό το παράδειγμα, ήταν σε πλήρη γνώση του δημάρχου και έπρεπε να του έχει δείξει ότι δεν πρέπει να εμπιστεύεται τις διαβεβαιώσεις που του έδιναν. Αντίθετα τον Δεκέμβριο του 2020 στην συνέντευξη για το φυσικό αέριο, ο κ. Χριστογιαννόπουλος ευχαριστούμε τον κ. Βλάση για τις παρεμβάσεις του για την Μεγαλόπολη!!!

Η δεύτερη περίπτωση είναι η Περιφέρεια Πελοποννήσου. Πράγματι ο περιφ. κ. Νίκας έχει κάνει πολλές δηλώσεις ότι είναι υπέρ της Μεγαλόπολης, ότι οι επενδύσεις πρέπει να οδηγηθούν στην Μεγαλόπολη, ότι οι διπλανοί δήμοι πρέπει να κρατήσουν τις ορέξεις τους και ακόμα δεκάδες παρόμοιες. Όμως όταν διαχειρίζεσαι ένα τόσο σημαντικό θέμα πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός. Αν δούμε λοιπόν τις δηλώσεις Νίκα διαχρονικά θα καταλάβουμε πολύ εύκολα ότι σιγά-σιγά αλλάζουν και “απλώνουν” έτσι ώστε στο ξεκίνημα τους μίλαγαν αποκλειστικά για την Μεγαλόπολη, ενώ τώρα έχουν φτάσει να λένε πρώτα η Μεγαλόπολη και μετά οι υπόλοιποι δήμοι. Πριν 3 μήνες δήλωνε ΜΟΝΟ Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ, τώρα δηλώνει ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ Η ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ. Η διαφορά είναι τεράστια και ειλικρινά φαίνεται πολύ περίεργο γιατί δεν καταλαβαίνουν κάποιοι και πρέπει σαν Μεγαλόπολη να λέμε ευχαριστώ και αποκαλούμε συγκλονιστικό τον κ. Νίκα ο οποίος είναι δεδομένο ότι θα κάνει ότι του πει η Κυβέρνηση, είναι κάτι που ο ίδιος το έχει πει αρκετές φορές. Δεν πρόκειται ο κ. Νίκας να στείλει καμία επιστολή διαμαρτυρίας, ούτε να διαφωνήσει με τις κυβερνητικές επιλογές. Ακόμα και αν στείλει αρνητικά σχόλια στην διαβούλευση θα το κάνει ξέροντας ότι δεν παίζει κανένα ρόλο και δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα.

Ο κ. Νίκας έχει δικά του θέματα να λύσει και δεν θα μπει στην διαδικασία να κοντράρει για την Μεγαλόπολη. Αν υπάρχει ακόμα κάποιος στην Μεγαλόπολη να πιστεύει ότι ο Νίκας θα μας υποστηρίξει, τότε θα πρέπει να σας πω ότι μέσα από τα πρακτικά των συνεδριάσεων του ΣΔΑΜ προκύπτει ξεκάθαρα ότι από τα τέλη Νοεμβρίου 2020 ο κ. Μουσουρούλης και στελέχη έχουν αναλύσει τι περιλαμβάνει το εδαφικό σχέδιο Μεγαλόπολης , τον Δεκέμβριο του 2020 υπήρχαν ήδη τα τελικά κείμενα. Οπότε ο κ. Νίκας που συμμετείχε, είχε πλήρη γνώση ότι τα κίνητρα και οι χρηματοδοτήσεις πηγαίνουν και σε άλλους δήμους. Πως αντέδρασε λοιπόν ο συγκλονιστικός υποστηρικτής μας; Ενημέρωσε τον Δήμαρχο; ΟΧΙ , αφού ο κ. Δήμαρχος λέει το έμαθε τον Φεβρουάριο του 2021. Έδωσε καμία συνέντευξη, έκανε δηλώσεις; έβγαλε κανένα δελτίο;. Τίποτα απολύτως, γνώριζε 3 μήνες τις αρνητικές εξελίξεις ο κ. Νίκας και το κράτησε κρυφό. Απλά στρογγύλεψε λίγο τις δηλώσεις του.

Η τρίτη περίπτωση είναι οι φορείς της Αρκαδίας. Μιλάμε για το εμπορικό επιμελητήριο, το τεχνικό επιμελητήριο, το εργατικό κέντρο Αρκαδίας , το Πανεπιστήμιο και άλλους. Πράγματι όλοι οι αυτοί οι φορείς σε αρκετές συναντήσεις έχουν τεθεί υπέρ της Μεγαλόπολης. Τελευταία επίσημη συνάντηση είναι στις Αρχές Δεκεμβρίου όπου υπάρχει πλήρης συμφωνία ότι στο εδαφικό σχέδιο Μεγαλόπολης πρέπει να είναι πληττόμενος δήμος μόνο η Μεγαλόπολη. Αυτή την στιγμή δεν έχουμε επίσημα κάποια διαφοροποίηση από τους φορείς, θα περιμένουμε να δούμε τις απαντήσεις που θα δώσουν στην διαβούλευση του σχεδίου. Το Εμπορικό Επιμελητήριο της Αρκαδίας δια του προέδρου του κ. Τρουπή έχει κάνει μια δήλωση ότι πρέπει να συμμετέχει και ο Δήμος Τρίπολης.(δείτε ΕΔΩ)

Ξεχωριστή περίπτωση είναι ο Δήμος Τρίπολης. Από την διαβούλευση του κεντρικού masterplan τον Οκτώβριο του 2020 ο Δήμος Τρίπολης και ο Δήμος Οιχαλίας έχουν καταθέσει αίτημα να είναι στις περιοχές που θα λάβουν επιδοτήσεις και κίνητρα. Έχουν γίνει τουλάχιστον 2 δημοτικά συμβούλια στην Τρίπολη και έχουν παρθεί σχετικές αποφάσεις. (δείτε σχετικό άρθρο ΕΔΩ)

Στην συνεδρίαση του ΣΔΑΜ τέλος Νοεμβρίου αλλά και τον Δεκέμβριο, ο κ. Μουσουρούλης λέει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν αιτήματα από όμορους δήμους και όμορες περιοχές. Ζητάει μάλιστα να τεθούν και παρατηρήσεις για αυτό. Είναι δεδομένο και το γνωρίζουν όλοι ότι τουλάχιστον ο δήμος Τρίπολης ασκεί πιέσεις. Οπότε και σε αυτή την περίπτωση θα έπρεπε να έχει θορυβηθεί ο δήμαρχος Μεγαλόπολης, θα έπρεπε να μην έχει εφησυχάσει στις διαβεβαιώσεις και να έχει αντιδράσει πιο δυναμικά και πιο έγκαιρα.

Το τελευταίο σοβαρό θέμα είναι η αντίδραση της δημοτικής αρχής Μεγαλόπολης όταν πήρε στα χέρια της το προσχέδιο του εδαφικού σχεδίου για διαβούλευση. Ο κ. Χριστογιαννόπουλος στην συνέντευξη του προσπαθούσε 30 λεπτά να μας πείσει ότι είχε ισχυρές διαβεβαιώσεις, ότι είχε επίσημα έγγραφα (ΦΕΚ Δεκεμβρίου) και μόνο όταν πήρε στα χέρια του το προσχέδιο κατάλαβε ότι τον ξεγέλασαν, ότι δεν τηρήθηκαν οι δεσμεύσεις που του έδωσαν.

Με κάθε σεβασμό στο πρόσωπο του Δημάρχου θα σχολιάσω και θα πω ότι η αναφορά αυτή δεν μπορεί να γίνει δεκτή και ότι πολύ δύσκολα μπορεί να σταθεί σαν απάντηση ή σαν δικαιολογία.Σας παραθέτω τους εξής λόγους:

Πρώτον γιατί είναι απόλυτα σαφές ότι υπήρχαν αρκετά παραδείγματα, τρανταχτές συγκεκριμένες πράξεις, που μας έδειχναν ότι οι χρηματοδοτήσεις και τα κίνητρα θα πάνε και σε άλλες περιοχές. Δεν μπορώ να δεχθώ ότι η δημοτική αρχή Μεγαλόπολης δεν είδε, δεν άκουσε, δεν κατάλαβε, δεν έδωσε μεγάλη σημασία, αγνόησε, (διαλέξτε όποιο θέλετε) όλα αυτά τα παραδείγματα που αναφέρονται πιο πριν. Τουλάχιστον εμένα δεν μου φάνηκε ξεκάθαρο προχθές στην συνέντευξη τι ακριβώς έχει γίνει.

Δεύτερον, δεχόμενος όλα όσα ανέφερε ο κ. Δήμαρχος, όταν πήρε στα χέρια του το προσχέδιο που έδειχνε πλέον ότι οι επενδύσεις πάνε σε άλλους τρεις δήμους και όχι μόνο στην Μεγαλόπολη, τότε είχε αδιαμφισβήτητα αποδείξεις. Τι έκανε λοιπόν; Το κράτησε κρυφό από τους πολίτες, από τις αντιπολιτεύσεις και από πολλούς φορείς τουλάχιστον για 20 ημέρες. Το συγκεκριμένο έγγραφο ήρθε στον Δήμο Μεγαλόπολης από τις 8 έως τις 10 Φεβρουαρίου. Η δημοτική αρχή έκανε μεν κινήσεις με τους ενεργειακούς δήμους αλλά δεν το έβγαλε στην δημοσιότητα. Το έγγραφο βγήκε στον αέρα από το σχετικό άρθρο της σελίδας του Καφενείου της Μεγαλόπολης στις 28 Φεβρουαρίου! (δείτε το άρθρο ΕΔΩ)

Οπότε έχει δημιουργηθεί ένα πολύ σοβαρό ερώτημα, γιατί η δημοτική αρχή το κράτησε κρυφό για τόσες πολλές ημέρες; Ειδικά αφού ξέρουμε το πόσο σημαντικό είναι και πόσο μικρό είναι το χρονικό διάστημα μέχρι την λήξη της διαβούλευσης που είναι στις 19 Μαρτίου;

Θα τονίσω εδώ την απάντηση που μου έδωσε ο δήμαρχος στην συνέντευξη. Όταν τον ρώτησα πότε το έλαβε και πόσες ημέρες το είχε, μου απάντησε: “Αφού το είχες δημοσιεύσει εσύ, ήταν προσβάσιμο σε όλους¨. Μόνο που κύριε Δήμαρχε μεσολάβησαν 20 περίπου ημέρες που το είχατε εσείς και το κρατούσατε κρυφό μέχρι να το βγάλει το Καφενείο της Μεγαλόπολης.

Αναρωτιέμαι τελικά τι να έχει συμβεί στην πραγματικότητα. Μας ξεγέλασαν; Μας δούλεψαν; Αθέτησαν τις δεσμεύσεις τους; Η μήπως εδώ στην Μεγαλόπολη δεν καταφέραμε να αντιληφθούμε τι συμβαίνει; Μήπως τελικά αποτύχαμε να πείσουμε και να διεκδικήσουμε τα αυτονόητα; Μήπως κάποιοι γνώριζαν και υπάρχει σοβαρή ολιγωρία; Τελικά ποιος φταίει για ότι πάει στραβά στην Μεγαλόπολη;

Όλους αυτούς τους μήνες υπήρχαν πολλές παρεμβάσεις που μίλαγαν για λάθη τακτικής, που έλεγαν ότι θα έχουμε πρόβλημα. Υπήρχαν δεκάδες δημοσιεύματα στην σελίδα μας που έδειχναν ότι τα κίνητρα και οι χρηματοδοτήσεις θα πάνε και σε άλλους δήμους. Πάντα άκουγα και υπήρχαν κάποια σχόλια ότι δεν είμαι αξιόπιστος, ότι τα γράφω για να κάνω αντιπολίτευση, ότι κάνω παραπληροφόρηση ακόμα και ότι είμαι φανατικός εναντίον της δημοτικής αρχής. Τόσους μήνες τα λέγαμε και δυστυχώς η επιβεβαίωση έρχεται με μια πολύ αρνητική εξέλιξη.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2020 το Καφενείο Μεγαλόπολης δημοσίευσε αυτό το έγγραφο του ΣΔΑΜ που έδειχνε ξεκάθαρα ότι οι 2 από τις εμβληματικές επενδύσεις θα γίνουν εκτός Μεγαλόπολης!

Τα ερωτήματα πολλά και σοβαρά. Προς το παρόν όμως πρέπει να μας απασχολεί μόνο το τι προλαβαίνουμε να σώσουμε. Είναι αρκετά δύσκολο να αλλάξει η κατάσταση. Είναι απίθανο να αλλάξουν οι κυβερνητικές αποφάσεις γιατί τα συμφέροντα είναι μεγάλα. Είμαστε κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο. Η δική μου εικόνα είναι ότι ελπίζουμε σε ένα θαύμα. Μόνο που δυστυχώς για όλους μας τα θαύματα μας τελείωσαν…..και όσοι έταζαν θαύματα και προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο ας αρχίσουν να κάνουν την αυτοκριτική τους και να αφήσουν τις επάρσεις. Για ακόμα μια φορά στην Μεγαλόπολη οι “Πεφωτισμένοι” είναι το πρόβλημα. Οι επιλογές και οι τακτικές αποδείχθηκαν λάθος, το αφήγημα μας τελείωσε.

Ας μας πει λοιπόν με λίγα λόγια η δημοτική αρχή: Μας ξεγέλασαν τελευταία στιγμή με το προσχέδιο; ή δεν αντιληφθήκαμε όλο αυτό το διάστημα που πήγαιναν τα πράγματα; Ξέραμε και δεν αξιολογήσαμε σωστά; Τι πήγε λάθος τελικά;

Αλεβίζος Παναγιώτης


Για την ακρίβεια όσων αναφέρω , επισυνάπτω και 2 επίσημες αναφορές από τα πρακτικά του ΣΔΑΜ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2020 που φαίνεται ξεκάθαρα ότι όσα μας “ξάφνιασαν” τον Φεβρουάριο του 2021, ήταν γνωστά από τις 23 Νοεμβρίου 2020!!

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Οτι τα λαμογια αλλα λενε και αλλα κάνουν κ.Δημαρχε το ξερει και ο 10 χρονος ανιψιός μου… Οτι συμφωνεις με αυτούς επρεπε να το παιρνεις εγγράφως.

    Επίσης το γεγονος οτι οποιος δεν μιλάει τον θεωρουν μαλακα το ξερει μέχρι και η σκυλα μου, που γαβγιζει για να την ταΐσω.
    Αυτό για εμας τους κατοικους που δεχθηκαμε αμαχητί το κλεισιμο της δημοσιας ΔΕΗ για να τα οικονομανε οι ιδιωτες εις βαρος της κοινωνιας και τωρα παρακαλαμε για κανενα κοκαλάκι…

    Οπότε μην κλαίτε και κατηγορείται τον δημαρχο. Ολοι μαζι ειμαστε αξιοι της μοιρας μας. Και προπαντός ο δημαρχος αποδεικνύεται αλλαζονας και ανεπαρκής.
    Και εγω τον ψήφισα δεν γραφω για να κανω αντιπολίτευση.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ