Τετάρτη, 15 Οκτωβρίου, 2025
ΑρχικήΑΡΘΡΑΗ διαδικασία παραγωγής τσίπουρου στο χωριό Παύλια Τρικολώνων (video-photo)

Η διαδικασία παραγωγής τσίπουρου στο χωριό Παύλια Τρικολώνων (video-photo)

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Το Καφενείο Μεγαλόπολης βρέθηκε στο χωριό Παύλια Τρικολώνων και παρακολουθήσαμε την διαδικασία παραγωγής (απόσταξης) τσίπουρου. Οικοδεσπότης μας ο κ. Παναγιώτης Μαρκολέφας μαζί με την παρέα του από το χωριό, μας φιλοξένησαν και μας έδειξαν πως βγαίνει το τσίπουρο.

Η διαδικασία παραγωγής τσίπουρου είναι λίγο-πολύ η ίδια σε όλα τα αποστακτήρια. Τη διαφορά στο τελικό προϊόν κάνουν η ποιότητα των στεμφύλων, οι αρωματικές ύλες που προστίθενται (γλυκάνισος, μάραθος, φύλλα καρυδιάς, καρποί μυρτιάς, μήλα, κυδώνια, άλλα φρούτα, σπόροι, φασκόμηλο, μοσχοκάρυδο, μαστίχα, γαρύφαλλο, κ.ά.) και η διπλή απόσταξη.

Αφού πατηθούν τα σταφύλια για την εξαγωγή του μούστου, που προορίζεται για την παρασκευή κρασιού, τα παραμένοντα στέμφυλα (τα ράκη των σταφυλιών) τοποθετούνται σε κλειστά δοχεία. Το αζύμωτο σάκχαρο, που έχει απομείνει στα στέμφυλα, υφίσταται αλκοολική ζύμωση. Όσο πιο πολύ ζουμί έχουν τα στέμφυλα τόσο περισσότερο και καλύτερο τσίπουρο θα δώσουν.

Στην Παύλια είδαμε πως λειτουργεί η διαδικασία με ένα καζάνι πολύ παλιό, πάνω από 200 ετών, γνωρίσαμε ανθρώπους που σε πείσμα των καιρών ξέρουν να κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις , να περνάνε ευχάριστα και να κρατάνε ζωντανά τα χωριά μας.

Τους ευχαριστούμε για την φιλοξενία τους.

δείτε το βίντεο και φωτογραφίες:

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

1 ΣΧΟΛΙΟ

11,753ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,646ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img

Βράβευση Επιμελητηρίου Αρκαδίας για την έμπρακτη στήριξή του, στο Megalopolis Theater Run

Ένα ξεχωριστό βραβείο παρέλαβε ο Αν. Πρόεδρος του Τμήματος Εμπορίου του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ....

Διάκριση για αθλήτρια από τη Μεγαλόπολη

Από την σελίδα του Fok - Φιλογυμναστικού Όμιλου Καλαμάτας διαβάζουμε: Ολόχρυση επέστρεψε η αγωνιστική μας...

Υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Κατασκευή ιερού Ναού και περιβάλλοντος χώρου Μετοχίου Σινά στην Τ.Κ.Κοτυλίου»

Στα πλαίσια υλοποίησης του 6ου ΕΑΠ του Δήμου Μεγαλόπολης, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες σύμφωνα με...

Απεργιακή συγκέντρωση στην Τρίπολη ενάντια στο νέο Εργασιακό Νομοσχέδιο (pics,vid)

Το πρωί της Τρίτης, το Παναρκαδικό Συνδικάτο Τεχνεργατών Οικοδόμων, η Αγωνιστική Συσπείρωση Εκπαιδευτικών, το...
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img