Η διαδικασία παραγωγής τσίπουρου στο χωριό Παύλια Τρικολώνων (video-photo)

0
1667

Το Καφενείο Μεγαλόπολης βρέθηκε στο χωριό Παύλια Τρικολώνων και παρακολουθήσαμε την διαδικασία παραγωγής (απόσταξης) τσίπουρου. Οικοδεσπότης μας ο κ. Παναγιώτης Μαρκολέφας μαζί με την παρέα του από το χωριό, μας φιλοξένησαν και μας έδειξαν πως βγαίνει το τσίπουρο.

Η διαδικασία παραγωγής τσίπουρου είναι λίγο-πολύ η ίδια σε όλα τα αποστακτήρια. Τη διαφορά στο τελικό προϊόν κάνουν η ποιότητα των στεμφύλων, οι αρωματικές ύλες που προστίθενται (γλυκάνισος, μάραθος, φύλλα καρυδιάς, καρποί μυρτιάς, μήλα, κυδώνια, άλλα φρούτα, σπόροι, φασκόμηλο, μοσχοκάρυδο, μαστίχα, γαρύφαλλο, κ.ά.) και η διπλή απόσταξη.

Αφού πατηθούν τα σταφύλια για την εξαγωγή του μούστου, που προορίζεται για την παρασκευή κρασιού, τα παραμένοντα στέμφυλα (τα ράκη των σταφυλιών) τοποθετούνται σε κλειστά δοχεία. Το αζύμωτο σάκχαρο, που έχει απομείνει στα στέμφυλα, υφίσταται αλκοολική ζύμωση. Όσο πιο πολύ ζουμί έχουν τα στέμφυλα τόσο περισσότερο και καλύτερο τσίπουρο θα δώσουν.

Στην Παύλια είδαμε πως λειτουργεί η διαδικασία με ένα καζάνι πολύ παλιό, πάνω από 200 ετών, γνωρίσαμε ανθρώπους που σε πείσμα των καιρών ξέρουν να κρατούν ζωντανές τις παραδόσεις , να περνάνε ευχάριστα και να κρατάνε ζωντανά τα χωριά μας.

Τους ευχαριστούμε για την φιλοξενία τους.

δείτε το βίντεο και φωτογραφίες:

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here