Tα επόμενα σήριαλ στην πώληση των μονάδων

0
1084

Στον αέρα σκοπεύει να τινάξει, σε πρώτη τουλάχιστον φάση, το χρονοδιάγραμμα απόσχισης και πώλησης των μονάδων της ΔΕΗ, η ΓΕΝΟΠ. Και σε αυτό το πλαίσιο, η κατάληψη των γραφείων της επιχείρησης που οδήγησε σε αναβολή της προγραμματισμένης για χθες συνεδρίασης του διοικητικού της συμβουλίου, δεν ήταν παρά μια πρόβα τζενεράλε.

Στόχος του συνδικάτου είναι να καθυστερήσει όσο περισσότερο μπορεί την προκήρυξη του διαγωνισμού που βάσει χρονοδιαγράμματος τοποθετείται στις 31 Μαίου, αναγκάζοντας ως τότε τη διοίκηση της επιχείρησης να συνεδριάζει μέσω… FaceTime, εμποδίζοντας με τέτοιες και άλλες ενέργειες, τη σειρά των βημάτων που απαιτείται να προηγηθούν.

Βήματα τα οποία σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει εισηγηθεί η διοίκηση, είναι πολλά και προυποθέτουν κι άλλες συνεδριάσεις του Δ.Σ., όπως για παράδειγμα στις 23 Μαίου.Τότε, θα πρέπει να εγκριθούν ξανά από το Δ.Σ. της ΔΕΗ, τα σχέδια των όρων απόσχισης και οι σχετικές λογιστικές καταστάσεις, με πιο σημαντική την προκήρυξη για την εκδήλωση ενδιαφέροντος (express of interest) στο διαγωνισμό.

Οπως όμως και τώρα, έτσι και τότε, η διοίκηση της ΔΕΗ θα αναγκαστεί να καταφύγει στη χρήση του… Skype, δηλαδή στη μέθοδο των τηλεδιασκέψεων. Οπως ακριβώς θα συμβεί την επόμενη Δευτέρα, όπου το Δ.Σ. της επιχείρησης πρόκειται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης, προκειμένου να εγκρίνει την έναρξη της διαδικασίας απόσχισης, παρόμοια τύχη αναμένεται να έχει και το Δ.Σ. της 23ης Μαίου.

Και πιθανότατα, μπλόκο της ΓΕΝΟΠ να δούμε και στις 26 Ιουνίου, όποτε και προγραμματίζεται να διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση Μετόχων της ΔΕΗ. Οπως και με τις συνεδριάσεις του ΔΣ, έτσι και τότε, είναι εξαιρετικά πιθανό οι συνδικαλιστές να μπλοκάρουν την έγκριση αφενός του σχεδίου της σύμβασης απόσχισης, αφετέρου της δημιουργίας των καταστατικών και των Δ.Σ. των δύο νέων προς πώληση εταιρειών, όπως και τον ορισμό εκπροσώπων.

Κατενάτσιο

Βέβαια, το μόνο που καταφέρνει αυτή η τακτική, δεν είναι παρά να τρενάρει τις διαδικασίες, και όχι να τις αποτρέπει, αφού απλώς μεταθέτει όλα τα χρονοδιαγράμματα προς τα πίσω. Αλλά και πάλι, διαφορετικό είναι να προκηρυχθεί ο διαγωνισμός στις 31 Μαίου, και διαφορετικό αυτό να συμβεί για παράδειγμα τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο.

Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι η υπόθεση αποκτά όλο και πιο έντονα στοιχεία σουρρεαλισμού. Ενώ ο πρόεδρος της ΔΕΗ τάσσεται υπέρ της ταχείας ολοκλήρωσης της διαδικασίας πώλησης των μονάδων, οι δυνητικοί ενδιαφερόμενοι ιδιώτες στέλνουν με κάθε ευκαιρία μηνύματα πως δεν πρόκειται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Και ενώ η ΓΕΝΟΠ δηλώνει αποφασισμένη να μπλοκάρει τη διαδικασία, τυχόν καθυστέρηση ή κύρηξη άγονου του διαγωνισμού, θα μπορούσε να φέρει από την πίσω πόρτα ξανά, το θέμα των υδροηλεκτρικών.

Επειτα εκτός των μπλόκων της ΓΕΝΟΠ, είναι και οι αντιρρήσεις των τραπεζών. Είναι πολύ πιθανόν οι τράπεζες να θέσουν τους δικούς τους όρους, αφού πουλώντας μονάδες απομειώνεται η περιουσιακή βάση της ΔΕΗ, άρα τίθεται σε κίνδυνο η εξυπηρέτηση των υφιστάμενων προς αυτήν χρηματοδοτήσεων.

Σε πρώτη φάση, οι τράπεζες θα έχουν περιθώριο να εκφράσουν αντιρρήσεις ως προς το σχέδιο απόσχισης και τη διαδικασία στο διάστημα του ενός μηνός που μεσολαβεί μεταξύ 25 Μαίου και 26 Ιουνίου. Στο ίδιο διάστημα μπορούν να παρασχεθούν και εγγυήσεις.

Τυχαίο δεν είναι και το γεγονός ότι η επιχείρηση διαπραγματεύεται όπως λέγεται με τις τράπεζες τη διάθεση των όποιων εσόδων που θα έχει από τη πώληση των μονάδων της, προκειμένου να της αναχρηματοδοτήσουν το κοινοπρακτικό δάνειο, ύψους 1,3 δισ ευρώ, που λήγει το 2019.

Σειρά με πολλές σεζόν επισοδείων

Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον τα μπλόκα της ΓΕΝΟΠ δεν φέρουν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, ο πρώτος κύκλος επισοδείων στο σίριαλ “ΔΕΗ” θα κλείσει κάπου στα τέλη Ιουνίου. Εν προκειμένω στις 26 Ιουνίου, όποτε και προγραμματίζεται να διεξαχθεί η Γενική Συνέλευση Μετόχων της ΔΕΗ.

Ελάχιστες ημέρες μετά, θα υπογραφεί και η συμβολαιογραφική πράξη της απόσχισης καθώς και των νέων καταστατικών, εν συνεχεία θα υποβληθούν τα σχετικά έγγραφα στο ΥΠΕΝ, ενώ γύρω στις 30 Ιουνίου αναμένεται να έχει δοθεί και η έγκριση από το ΓΕΜΗ, όπως επίσης και να έχουν ιδρυθεί οι νέες προς πώληση θυγατρικές.

Ο δεύτερος κύκλος του σίριαλ, τοποθετείται κάπου προς τα τέλη του 2018. Τότε, καλώς εχόντων των πραγμάτων αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης των μονάδων, εφόσον υπάρξει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον, και το τίμημα υπερβεί την αποτίμηση.

Ο τρίτος κύκλος επισοδείων, θα ξεκινήσει αν και εφόσον ευοδωθεί ο διαγωνισμός, και οι νέοι ιδιοκτήτες εισέλθουν μέσα στις μονάδες. Η ΓΕΝΟΠ έχει προαναγγείλει ότι δεν θα τους επιτρέψουν να τις λειτουργήσουν.

Εάν πάλι ο επικείμενος διαγωνισμός του Μαίου κηρυχθεί άγονος, το σενάριο θα γραφτεί διαφορετικά. Σε μια τέτοια περίπτωση θα αναλάβουν δουλειά οι Βρυξέλλες, θα ανοίξει ξανά η συζήτηση για πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων, η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κερδίσει χρόνο, σύμμαχό της σε αυτή τη προσπάθεια θα έχει και τους συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ, κ.ό.κ.

Γιώργος Φιντικάκης από το energypress.gr

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here