Tα αποτελέσματα του ερωτηματολογίου για τον ΧΥΤΕΑ

0
210

Σήμερα το πρωί , Δευτέρα 20 Μαρτίου σταματήσαμε το ερωτηματολόγιο που είχαμε βάλει στο Facebook , σχετικά με το πόσο ενημερωμένοι είναι οι πολίτες για το θέμα της κατασκευής Χώρου Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (Χ.Υ.Τ.Ε.Α.) στην Μεγαλόπολη.

Σκοπός του ερωτηματολογίου ήταν να δούμε όλοι μας ποια είναι η ενημέρωση και τι γνωρίζουν οι πολίτες για το θέμα αυτό.

Στο τέλος του άρθρου θα δείτε την εικόνα με τα αποτελέσματα.

 

Πάμε να δούμε αναλυτικά τα αποτελέσματα:

Στις ερωτήσεις απάντησαν 939 χρήστες , το 32% Γυναίκες και το 68% Άνδρες. Επίσης το 44% απάντησε από τον υπολογιστή του και το 56% από το κινητό η το τάμπλετ του.

Στην ερώτηση 1 το 66,3% των απαντήσεων ήταν σωστές.

Στην ερώτηση 2 βλέπουμε πότε έμαθε ο κάθε χρήστης για το θέμα, κυριαρχεί το 27,4% που έμαθε πριν το 2010 και το 33,7% που το έμαθε φέτος το 2017.

Στην ερώτηση 3 το 94,7% δηλώνει ότι θέλει ενημέρωση για το θέμα και αυτό μας δείχνει πολύ καθαρά το πρώτο συμπέρασμα, ότι πρέπει άμεσα να υπάρχει πλήρης και σωστή ενημέρωση.

Στην ερώτηση 4 το 64,2% θεωρεί ότι η Μεγαλόπολη είναι επιλεγμένη θέση και το 35,8% ότι είναι προτεινόμενη. Εδώ να σας πούμε ότι σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα η Μεγαλόπολη αναφέρεται σαν προτεινόμενη θέση. Η διαφορά των 2 όρων ίσως να μπερδεύει μερικούς, θα δούμε στην συνέχεια όμως ποιες είναι οι πραγματικές διαφορές των 2 όρων.

Στην ερώτηση 5 βλέπουμε ότι το 81,1% δεν γνωρίζει με ποιόν τρόπο θα γίνει/έχει γίνει η τελική επιλογή των χώρων. Και εδώ για να το γνωρίζει κάποιος αυτό πρέπει να διαβάσει πολλά κείμενα και είναι φυσικό οι πολίτες να μην γνωρίζουν. Θα δούμε στην συνέχεια και απαντήσεις για το θέμα αυτό.

Στην ερώτηση 6 οι απαντήσεις δίνουν με 48,4% ότι η τελική επιλογή του χώρου θα γίνει από την Κυβέρνηση , με 30% από άλλο φορέα, με 16,8% από την Περιφέρεια, και με 4,2% από τον Δήμο.

Εδώ θα σας δώσουμε την απάντηση στο 4, 5 και 6 ερώτημα. Δεν έχει γίνει ακόμα η τελική επιλογή των χώρων. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στις αποφάσεις, οι τοποθεσίες που αναφέρονται ονομαστικά (π.χ. η Μεγαλόπολη) είναι προτεινόμενοι χώροι. Το σχέδιο προτείνει τοποθεσίες που παράγονται πολλές ποσότητες, προτείνει τοποθεσίες που πληρούν κάποια κριτήρια και προτείνει τέλος μια τοποθεσία σε κάθε περιφέρεια. Υπάρχει και η αναφορά ότι προτείνονται χώροι παλιών εξαντλημένων ορυχείων.

Βλέπουμε δηλαδή ότι η Μεγαλόπολη και αναφέρεται ονομαστικά αλλά και  ‘φωτογραφίζεται’ σε άλλα σημεία των αποφάσεων , παντού όμως σαν προτεινόμενη θέση.  Υπάρχει μια αναφορά ότι στην Μεγαλόπολη υπάρχει αδειοδοτημένος χώρος, αυτή η αναφορά γίνεται για τον χώρο που έχει εγκριθεί για ταφή αμιάντου. Για να έρθουν επικίνδυνα απόβλητα εκεί χρειάζεται διαδικασία αδειοδότησης από την αρχή. Διαβάζοντας τις αποφάσεις βλέπουμε ότι η τελική επιλογή των χώρων θα γίνει κατά την διαδικασία περιβαλλοντολογικής αδειοδότησης.

Στα έγγραφα δεν αναφέρεται αλλά γνωρίζουμε ότι  αυτή  η διαδικασία γίνεται από το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου. Οπότε αν δεν αλλάξει κάτι στην γενικότερη νομοθεσία, η τελική επιλογή της επιλογής η όχι της Μεγαλόπολης θα γίνει από το Περιφερειακό Συμβούλιο.  Αυτό το θέμα θα το ψάξουμε και πιο αναλυτικά γιατί είναι από τα πιο κομβικά σημεία της υπόθεσης.

Για όλα αυτά που σας αναφέρω, στο τέλος του άρθρου θα δείτε ακριβώς πως γίνονται οι αναφορές στο επίσημο πλέον Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Επικίνδυνων Αποβλήτων.

Οι 2 τελευταίες ερωτήσεις αφορούν την γνώμη των πολιτών για 2 σοβαρά θέματα.

Το 65,3% πιστεύει ότι θα δημιουργηθούν ελάχιστες θέσεις εργασίας αν γίνει ΧΥΤΕΑ στην Μεγαλόπολη, το 28,4% πιστεύει ότι δεν θα υπάρξουν καθόλου και το 6,3% ότι θα υπάρξουν πολλές θέσεις εργασίας. Εδώ να σας πούμε ότι δεν υπάρχει κάτι δεδομένο αλλά όλα δείχνουν ότι αν υπάρξουν θέσεις εργασίας αυτές θα είναι ελάχιστες.

Τέλος έχουμε την ερώτηση για τον αν θα υπάρχει υποβάθμιση της περιοχής. Το συντριπτικό 81,1% απαντάει ότι θα υπάρχει υποβάθμιση της περιοχής, το 15,8% εμφανίζεται ουδέτερο ότι δεν θα αλλάξει τίποτα και το 3,2% πιστεύει ότι δεν θα γίνει υποβάθμιση της περιοχής.

Το ερωτηματολόγιο που κάναμε δεν είναι κάτι επίσημο , μας δείχνει απλά την τάση που υπάρχει σε μια μερίδα πολιτών. Οι απαντήσεις όμως 939 πολιτών μας δίνουν μια άποψη και ο καθένας μας θα τις αξιολογήσει όπως θέλει.

Το σίγουρο είναι ότι ο κόσμος χρειάζεται ενημέρωση. Η Δημοτική αρχή της πόλης έχει μεγάλη ευθύνη στο θέμα αυτό. Πρέπει άμεσα να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες. Επίσης πολύ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η επιτροπή κατοίκων που δημιουργήθηκε , η οποία από ότι βλέπουμε ξεκινάει και αυτή συναντήσεις για ενημέρωση των πολιτών.

Το Καφενείο της Μεγαλόπολης θα συνεχίζει να σας παρουσιάζει όλα τα στοιχεία και τα έγγραφα που υπάρχουν. Σύντομα θα μαζέψουμε σε ένα άρθρο όλες τις σχετικές δημοσιεύσεις και όλα τα έγγραφα που υπάρχουν για να μπορείτε να λάβετε γνώση.

 

ΠΕΡΙΛΗΨΗ ΕΘΝΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ by Πάνος Αλεβίζος on Scribd

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here