ΑρχικήΑΡΘΡΑTατούλης: Απαράδεκτη η προσπάθεια χειραγώγησης των ΠΕΣΔΑ

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Tατούλης: Απαράδεκτη η προσπάθεια χειραγώγησης των ΠΕΣΔΑ

Την αυτοτέλεια του θεσμού της αιρετής Περιφέρειας, της μεγαλύτερης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας της χώρας για πολλές δεκαετίες όπως τη χαρακτήρισε, ανέδειξε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ. Πέτρος Τατούλης στην τοποθέτησή του στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Ελληνικής Βουλής τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2015, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι «μέσα από τις αιρετές Περιφέρειες αξιοποιήθηκαν για πρώτη φορά με αποτελεσματικότητα και με ολοκληρωμένο σχεδιασμό οι ευρωπαϊκοί πόροι του ΕΣΠΑ».

Σχολιάζοντας τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο προς ψήφιση πολυνομοσχέδιο και ακυρώνει την αρμοδιότητα των Περιφερειακών Συμβουλίων για την τελική έγκριση των Περιφερειακών Σχεδιασμών ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου τόνισε ότι «οι αιρετές Περιφέρειες απέδειξαν, με συνέπεια προς τη συνταγματικά κατοχυρωμένη θεσμική ευθύνη τους, ότι μπόρεσαν να καταρτίσουν για πρώτη φορά στη χώρα Αναπτυξιακό Στρατηγικό Σχεδιασμό και να τον εφαρμόσουν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται αναμφίβολα και οι ΠΕΣΔΑ, που αποτελούν οριζόντια αιρεσιμότητα στο ΕΣΠΑ, την οποία πλήρως και με απόλυτη νομιμότητα οι Περιφέρειες έχουν εκπληρώσει».

Αναφορικά με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, αφού διαπίστωσε τις προσαρμογές στο ρεαλισμό του εμπνευστή του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, επεσήμανε τις επίσημες αμφισβητήσεις που δέχεται πλέον από ελληνικούς και ευρωπαϊκούς θεσμούς, ακόμα και από τις υπηρεσίες του ίδιου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, και σε ότι αφορά τη νομιμότητά του και σε ότι αφορά την κοστολόγησή του. Υπογράμμισε δε ότι «οι Περιφέρειες, παρότι αυτοτελείς θεσμικοί φορείς, έχουν καταστεί όμηροι ιδεοληψιών και ανεφάρμοστων αντιλήψεων, ιδιαίτερα σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, αλλά και κάτω από την πιεστική απειλή δυσβάσταχτων προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο».

Σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές απαιτήσεις υλοποίησης των ΠΕΣΔΑ, ο κ. Τατούλης τόνισε ότι οι πόροι για τα έργα που είναι ώριμα, και ιδιαίτερα για το έργο της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων με ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο, είναι πλήρως εξασφαλισμένοι. Διευκρίνισε ακόμη ότι σε ένα έργο ύψους 150 εκατομμυρίων οι δεσμευμένοι πόροι από το ΕΣΠΑ είναι 66 εκατομμύρια και οι υπολειπόμενοι πόροι προέρχονται από ιδιωτική επένδυση.

«Σε μια τέτοια ασφυκτική οικονομική συγκυρία για τη χώρα και με σοβαρά πλήγματα στην αξιοπιστία της στην Ευρωπαϊκή οικογένεια, προβληματικές πρακτικές που καθοδηγούνται από ιδεοληψίες και επιδεινώνουν το πρόβλημα δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να γίνουν αποδεκτές» δήλωσε τέλος ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η «προσαρμογή στο ρεαλισμό του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος θα συνεχιστεί».

από το ArcadiaPortal.gr

 

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ
Are you human? Please solve:Captcha


Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
0ΥποστηρικτέςΚάντε Like
0ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img
spot_img

Η Κατερίνα Χαρβάτη τιμάται με το Παγκόσμιο Βραβείο Επιστήμης Albert Einstein

Το Παγκόσμιο Πολιτιστικό Συμβούλιο απονέμει τιμητική διάκριση στην παλαιοανθρωπολόγο, Κατερίνα Χαρβάτη, για την έρευνά...

Εορτασμός των Αγίων Επτά Μακκαβαίων στο εκκλησάκι του Άη Γιώργη στην Μεγαλόπολη την Παρασκευή 31 Ιουλίου

Στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου πίσω από το Αρχαίο θέατρο, είναι η εικόνα των...

«Υπό τη Στέγη του Ταϋγέτου»: Ένα βιβλίο που αναβιώνει τις μνήμες μιας ολόκληρης γενιάς κατασκηνωτών

Το βιβλίο «Υπό τη Στέγη του Ταϋγέτου» αποτελεί μια κατάθεση μνήμης και εμπειριών από...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε χωριά της Μεγαλόπολης την Τρίτη 28 Ιουλίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Τρίτη 28 Ιουλίου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε Δημοτικές...

Αποτελέσματα λαχειοφόρου αγοράς από τον Αναβρυτό

Χρόνια πολλά και του χρόνου με υγεία!!!Ευχαριστούμε πολύ τους δωροθέτες μας.Τα δώρα θα τα...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img