ΑρχικήΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗRe:Think - Συνοικιακή κομποστοποίηση απορριμμάτων στην Καλαμάτα

Re:Think – Συνοικιακή κομποστοποίηση απορριμμάτων στην Καλαμάτα

Το δίκτυο συνοικιακής κομποστοποίησης στην πόλη μας απαριθμεί μέχρι στιγμής 38 συνοικιακούς κομποστοποιητές, διάσπαρτους σε όλη την Καλαμάτα, τοποθετημένους ανάλογα με το ενδιαφέρον ( από ομάδες κατοίκων-φορέων) που έχει προκύψει.
Συγκεκριμένα από τον Μάιο μέχρι και τώρα η ομάδα του Re:think εχει κάνεις δεκάδες εκπαιδευτικών εργαστηρίων, όπως και ενημερωτικών δράσεων πάνω στην οικιακή και συνοικιακή κομποστοποίηση, στην επανάχρηση υλικών, και στην οικειοποίηση της έννοιας της αυτοδιαχείρισης των απορριμάτων μας προς δικό μας όφελος.

compost-kalamata (1)
Οι συνοικιακοί κομποστοποιητές αποτελούν ένα περιβαλλοντικό και κοινωνικό πείραμα προκειμένου να μπορέσει ο καθημερινός άνθρωπος να συνεργαστεί και να αυτοδιαχειριστεί τα οργανικά του σκουπίδια, χωρίς κόστος και επιτυγχάνονας την παραγωγή υψηλής ποιότητας κομπόστ. Οι συνοικιακοί κομποστοποιητές υιοθετούνται από ομάδες πολιτών, φορείς ή επιχειρήσεις που έχουν αποφασίσει ότι θα τους λειτουργούν και θα τους επιμελούνται και οι ίδιοι παίρνουν το τελικό παραγόμενο κομπόστ.

compost-kalamata (2)
Με το δίκτυο Συνοικιακής κομποστοποίησης φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε εν τέλει ένα αυτοδιαχειριζόμενο απο τους πολίτες δίκτυο κομποστοποίησης μεγάλου μέρους των οργανικών μας υπολειμμάτων. Κάθε πολίτης που μετέχει στο δίκτυο του δίδεται η δυνατότητα να μειώσει έως και 50% τα απορρίμματα του, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να έχει εντελώς δωρεάν πλούσιο εδαφοβελτιωτικό χούμο ή αλλιως κομπόστ, για τις δικές του ανἀγκες, αφού ο ίδιος από παραγωγός σκουπιδιών γίνεται παραγωγός του ίδιου κομπόστ που ο ίδιος δημιουργεί.
Έτσι θέτουμε τις βάσεις της κοινωνικής διαχείρισης των απορριμάτων μας με πρακτικές υπέρ του κοινωνικού συνόλου
Χωρίς μηχανικά μέσα, χωρίς περιττές υπεραξίες αξιολογούμε ότι η καλύτερη μηχανή διαχωρισμού είναι ο ίδιος ο ανθρώπινος εγκέφαλος και μέσα από ορθή εκπαίδευση μπορούμε να επικοινωνήσουμε στον κόσμο την φυσική, αληθινή και χωρίς έκδοχα κομποστοποίηση για χρήση υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Το Re:Think, ξεκίνησε με αφορμή τα περιβαλλοντικά προβλήματα από την ύπαρξη ανεξέλεγκτων χωματερών στην περιοχή μας.

Print
ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ
Α. ανοιχτό εργαστήριο οικιακής και συνοικιακής κομποστοποίησης, στο ΠΑΡΚΟ ΝΕΔΟΝΤΑ (πίσω απο το Δημαρχείο) όπου θα δούμε όχι μόνο πως γίνεται η διαδικασία αλλά και πώς συλλἐγεται το κομπόστ, πως το χρησιμοποιούμε και τι πρέπει να προσἐχουμε για να έχουμε πλούσιο και εύφορο χωματάκι για τις ανάγκες μας. Επιπλέον για τους μικρούς μας φίλους θα έχουμε εργαστήριο δημιουργίας σποροφύτων από το κομπόστ του κομποστοποίητή μας και χρησιμοποιὠντας αποκλειστικά παραδοσιακούς σπόρους από την σποροτρἀπεζα του αγρόκτημα Φυσικής και Παραδοσιακής καλλιέργειας Φοίφα.
Το εργαστήριο θα γίνει δίπλα από τον κομποστοποιητή στον χωρο του ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ. Να σημειώσουμε ότι για τον συγκεκριμένο κομποστοποιητή υπεύθυνοι δεν είναι ομάδα κατοίκων , αλλά 2 επιχειρἠσεις της πόλης μας , το ΚΕΝΤΡΙΚΟΝ, καθώς και ο συναιτερισμός ΠΡΟΣΕΧΩΣ, ενώ η λίστα μπορεί να συμπληρωθεί και με όποιον άλλον ενδιαφέρεται.
Το δίκτυο της συνοικιακής κομποστοποίησης απευθύνεται σε όλους όσους θέλουν να το υποστηρίξουν, ομάδες κατοίκων, συλλογικοί φορείς, ή και επιχειρἠσεις.
Όσοι θέλουν να αιτηθούν κάδο στην γειτονιά τους , θα μπορέσουν να απευθυνθούν στην ομάδα του RE:THINK και να λἀβουν το σχετικό πληροφοριακό υλικό.

compost-kalamata (1)
Β. Την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου θα γίνει τοπόθετηση δεύτερου Κομποστοποιητή στην οδό Μπουλούκου, στο κέντρο.

Γ. την Παρασκευή 17 Οκτωβρίου ολοήμερο εργαστήριο στο 3ο Γυμνάσιο Καλαμάτας απευθυνόμενο στους μαθητές του σχολείου.

Την ερχόμενη εβδομάδα 20 εως 26 Οκτωβρίου αναμένεται νέα σειρά δράσεων.
Στο χώρο της Πολεμικής Αεροπορίας (120 ΠΕΑ) θα γίνει τοποθέτηση δεύτερου κομποστοποιητή καθώς και εργαστήριο κομποστοποίησης.
Παρόμοιο εργαστήριο και τοποθέτηση θα πραγματοποιηθούν και στο ΤΕΙ Καλαμάτας.
Για τις ακριβής ημερομηνίες καθώς και πιθανές άλλες δράσεις μας θα ενημερωθείτε με επόμενο μήνυμα.

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,827ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,356ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια