ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗO Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας ζητάει την ένταξη της Λακωνίας στο...

O Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας ζητάει την ένταξη της Λακωνίας στο Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Λιγνιτικών Περιοχών

Το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για τις λιγνιτικές περιοχές που περνούν στη φάση της απολιγνιτοποίησης προβλέπει την ενίσχυση των ιδιωτικών επενδύσεων για τις περιοχές που κινδυνεύουν ακόμα και με πλήρη ερήμωση όταν σβήσουν εντελώς οι λιγνιτικές μονάδες. Κακά τα ψέματα, περιοχές της χώρας μας που αναπτύχθηκαν με μόνη παραγωγική δύναμη τα λιγνιτικά εργοστάσια, βρίσκονται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση και αυτό το δεδομένο γίνεται προσπάθεια να ανατραπεί με τον σχεδιασμό.

Από την άλλη, ακόμα και σήμερα τα ερωτήματα ως προς τη «βιάση» να σβήσουν οι λιγνίτες το 2028 που έχει επιδείξει η σημερινή κυβέρνηση είναι πολλά, αφού οικονομίες όπως η Γερμανία θα συνεχίσουν τη λειτουργία των λιγνιτικών τους μονάδων για πολλά χρόνια ακόμα.

Επίσης, «μερίδιο» από το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης ζητούν και περιοχές που βρίσκονται κοντά στις λιγνιτικές και επηρεάζονται λιγότερο ή περισσότερο από τη νέα οικονομική πραγματικότητα. Όπως η Λακωνία.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του προς τον κ. Νίκο Παπαθανάση, αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, αρμόδιο για τις Ιδιωτικές Επενδύσεις και τις ΣΔΙΤ και τον κ. Κωστή Μουσουρούλη, πρόεδρο της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης                                    Αναπτυξιακής Μετάβασης, με ημερομηνία 28 Ιανουαρίου 2022, το Επιμελητήριο Λακωνίας ζητεί να ενταχθεί και η Λακωνία στο εν λόγω σχέδιο.

Ακολουθεί η επιστολή του προέδρου του Επιμελητηρίου Λακωνίας:

Σχετικά με το Σχέδιο Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Λιγνιτικών Περιοχών και συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Μεγαλόπολης, θα θέλαμε να σας ζητήσουμε να εντάξετε στο εν λόγω Σχέδιο και τη Λακωνία, που ιστορικά έχει μεγάλη αγροτική παραγωγή  που αποτελεί τη βάση για τη μεταποίηση  και η οικονομική και κοινωνική σύνδεση μεταξύ των δύο Νομών είναι αδιαμφισβήτητη και συνεχώς αυξανόμενη μετά από την ολοκλήρωση της νέας σύγχρονης οδικής οδού  Λεύκτρου-Σπάρτης. Επίσης, τα έργα, που αναμένονται να δρομολογηθούν για τη βελτίωση του οδικού δικτύου εντός Λακωνίας, θα δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για ιδιωτικές επενδύσεις σε όλους τους τομείς της οικονομίας, με ευνοϊκότερες συνθήκες και δεδομένη βιωσιμότητα.

Θεωρούμε πως η ένταξη επενδυτικών προτάσεων στο σύνολο του Νομού Λακωνίας  και κυρίως της περιοχής της Σπάρτης που απέχει μόλις 20 λεπτά από τη Μεγαλόπολη σαν προέκταση του Σχεδίου Δίκαιης Μετάβασης και η χρηματοδότηση ιδιωτικών επενδύσεων για το σκοπό αυτό, θα λειτουργήσει προς όφελος του Σχεδίου και είναι σύμφωνη με το πνεύμα και την ουσία του, θα είναι δε προς όφελος ολόκληρης της Πελοποννήσου, επειδή θα επιτευχθεί γρήγορη και ομαλή μετάβαση στην μετά-λιγνίτη εποχή σε όλους τους καίριους τομείς της οικονομίας.

Επιπλέον, στην περιοχή της Μεγαλόπολης και στις εγκαταστάσεις της ΔΕΗ δραστηριοποιείται επαγγελματικά, άμεσα ή έμμεσα μεγάλος αριθμός εργαζομένων που προέρχεται από τη Λακωνία και διαμένουν σε όλο το Νομό.

Για τους λόγους αυτούς παρακαλούμε όπως εξεταστεί το θέμα της επέκτασης του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης στο σύνολο του Νομού Λακωνίας, γεγονός που έχει ειδική βαρύτητα την δύσκολη περίοδο που διανύουμε η οποία απαιτεί γενναίες αποφάσεις για προσέλκυση βιώσιμων επενδύσεων με στόχο την αναπτυξιακή επανεκκίνηση της Χώρας.  

Με εκτίμηση
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΡΙΤΗΣ

από το ArcadiaPortal.gr

δείτε την επιστολή:

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ