ΑρχικήΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗMasterPlan Απολιγνιτοποίησης: Ο θάνατος της Μεγαλόπολης, η διαβούλευση, η νεκρική σιγή και...

MasterPlan Απολιγνιτοποίησης: Ο θάνατος της Μεγαλόπολης, η διαβούλευση, η νεκρική σιγή και η απάθεια όλων

Απολιγνιτοποίηση λοιπόν και μετά από ένα χρόνο ανακοινώσεων, εξαγγελιών και μεγάλης προπαγάνδας επιτέλους βγήκε στην δημοσιότητα το περιβόητο MasterPlan. Το σχέδιο δηλαδή με το οποίο η Κυβέρνηση μας είχε υποσχεθεί ότι θα δώσει απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα της βίαιης μετάβασης της περιοχής , μετά το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Μετά από ένα χρόνο λοιπόν και έχοντας ακούσει χιλιάδες αναφορές για μεγαλεπήβολα σχέδια, για θέσεις εργασίας, για επενδύσεις και για χρήματα που θα πέσουν στην Μεγαλόπολη, έρχεται η ανακοίνωση του MasterPlan και όλοι μούδιασαν.

Ξαφνικά μέσα σε μια νύχτα ανακαλύψαμε στην Μεγαλόπολη ότι η Κυβέρνηση τόσο καιρό άλλα μας έλεγε και άλλα κάνει. Ξαφνικά ξυπνήσαμε και αντιληφθήκαμε ότι η μετάβαση δεν θα είναι καθόλου δίκαιη. Ξαφνικά φαίνεται σε όλους ότι οι διαβουλεύσεις, οι προτάσεις, οι επαφές και όλα τα υπόλοιπα που κάναμε οι Μεγαλοπολίτες πήγαν στον κάλαθο των αχρήστων.

Και όσοι πολίτες τόσο καιρό φωνάζαμε και αντιδρούσαμε , δεχθήκαμε μεγάλες επιθέσεις , μας κατηγορούσαν σαν γραφικούς, σαν κινδυνολόγους, σαν στημένους και πόσους χαρακτηρισμούς ακόμα, τώρα όλοι βλέπουμε να γίνονται πράξη όλα όσα λέγαμε ότι θα συμβούν. Και φυσικά εξαφανίστηκαν από προσώπου γης όσοι λαλίστατοι μας κούναγαν το δάχτυλο!!

Δυστυχώς η Μεγαλόπολη βγαίνει η μεγάλη χαμένη και το MasterPlan της Κυβέρνησης είναι η θάνατος της!

Στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου διαβάζουμε:

Για τις Περιφερειακές Ενότητες Κοζάνης, Φλώρινας και Τρίπολης εκτιμάται πως, όσον αφορά στα κίνητρα που αφορούν στην υλοποίηση νέων επενδύσεων, το συνολικό ύψος της ενίσχυσης χρειάζεται να αυξηθεί σε 60% για τις μεγάλες επιχειρήσεις, 70% για τις μεσαίες και 80% για τις μικρές.”

Δεν πρόκειται για τυπογραφικό λάθος, όλες οι δράσεις και οι επενδύσεις πλέον αναφέρονται στην Τρίπολη και όχι αποκλειστικά στην Μεγαλόπολη!!!

Τώρα όμως το παιχνίδι έχει κριθεί , έχει χαθεί ένας ολόκληρος πολύτιμος χρόνος που δεν αντιδράσαμε και απομένει μόνο η επίσημη διαβούλευση του σχεδίου που λήγει στις 10 Νοεμβρίου.

δείτε την σελίδα της διαβούλευσης ΕΔΩ

Παρόλο όμως που πλέον έχουμε όλοι δει τα αποτελέσματα και πόσο άσχημα μας έχει φερθεί η Κυβέρνηση, ακόμα και τώρα στην Μεγαλόπολη επικρατεί μια απόλυτη νεκρική σιγή. Οι μέρες περνούν με δημοσιευμένο πλέον το σχέδιο και είναι απόλυτα βέβαιο ότι οι πολίτες της Μεγαλόπολης δεν έχουν καν μπει στον κόπο να το διαβάσουν. Το μεγαλύτερο ποσοστό είναι ικανοποιημένο να μαθαίνει τι λέει το σχέδιο με αποσπασματικές πληροφορίες πέριξ της πλατείας , με την συνοδεία φρέντο, φραπέ και τσίπουρου. Ενώ τα δεδομένα και τα στοιχεία είναι όλα δημοσιευμένα και πλέον υπάρχει πρόσβαση σε αυτά, ελάχιστοι έχουν μπει στον κόπο να τα δουν. Άπαντες όμως έχουν εδώ και καιρό πλήρη άποψη και γνώμη και είναι έτοιμοι να αντιπαρατεθούν κιόλας. Μιλάμε για την απόλυτη κατάντια.

Το Masterplan λοιπόν είναι γεγονός και είναι σε διαβούλευση μέχρι τις 10 Νοεμβρίου. Μάλλον προσχηματική αφού δεν φαίνεται καμία διάθεση να αλλάξει κανείς κάτι. Μπορούμε να το δούμε αυτό αν διαβάσουμε τι στοιχεία πήρε από την Μεγαλόπολη και τον Δήμο η ομάδα που το έφτιαξε. Μόνο την παροχή στοιχείων για τις υφιστάμενες χρήσεις γης πήραν !! Τίποτα άλλο και το αναφέρουν και στα επίσημα κείμενα! Όλες οι προτάσεις των πολιτών, των φορέων και του Δήμου, δεν υπάρχει καμία πουθενά!!

Μας δουλεύει λοιπόν καθαρά και επίσημα η Κυβέρνηση και δεν λαμβάνει υπόψιν της τίποτα από όσα της είπε η Μεγαλόπολη. Παρουσιάζει μόνο τις λεγόμενες εμβληματικές , 16 τον αριθμό επενδύσεις , από τις οποίες μόνο οι 5 είναι για την Μεγαλόπολη και αυτές μάλλον δεν θα τις δούμε ποτέ.

Στη Δυτική Μακεδονία είναι:

 1. Φωτοβολταϊκά πάρκα 2 Γιγαβάτ από τη ΔΕΗ και τα Ελληνικά Πετρέλαια. Υπό κατασκευή βρίσκονται συστήματα 230 MW ύψους 133 εκ. ευρώ από την πρώτη και 204 MW ύψους 130 εκ. ευρώ από τη δεύτερη.
 2. Μονάδα παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου μέσω Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ύψους 1 δις ευρώ από την Solaris Bus & Coach.
 3. Μονάδα αποθήκευσης ενέργειας 250 Μεγαβάτ, ύψους 280 εκ. ευρώ από τη Eunice.
 4. Εργοστάσιο παραγωγής μπαταριών ύψους 200 εκ. ευρώ με 600 θέσεις εργασίας. Την επενδυτική πρόταση έχει κάνει πανεθνικός όμιλος.
 5. Εργοστάσιο παραγωγής μερών και ανταλλακτικών αυτοκινήτων από διεθνή αυτοκινητοβιομηχανία ύψους 5,3 εκ. ευρώ.
 6. Μονάδα παραγωγής ντομάτας με τη χρήση της υδροπονίας ύψους 100 εκ. ευρώ και 400 θέσεις εργασίας από διεθνή εταιρία στο χώρο των τροφίμων. Υπάρχει πολλαπλό επενδυτικό ενδιαφέρον και μεταξύ άλλων συγκαταλέγεται και διεθνής εταιρία τροφίμων.
 7. Οικοσύστημα οινικού τουρισμού στα πρότυπα της Βόρειας Ιταλίας. Υπάρχει ενδιαφέρον από ηγετική εταιρία στην οινοποιία. Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 25 εκ. ευρώ.
 8. Δημιουργία υπερσύγχρονης κλινικής αποκατάστασης ύψους 60 εκ. ευρώ, με στόχο την ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού στη Μακεδονία.
 9. Κέντρο έρευνας καθαρής ενέργειας ύψους 50 – 60 εκ. ευρώ μέσω ΣΔΙΤ του Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας και ιδιωτών επενδυτών. Οι εκτιμώμενες θέσεις εργασίας είναι 2.200.
 10. Δημιουργία μονάδας διαχείρισης αποβλήτων
 11. Κέντρο επεξεργασίας βιομάζας

Στη Μεγαλόπολη είναι:

 1. Φωτοβολταϊκά πάρκα 50 Μεγαβάτ από τη ΔΕΗ ύψους 250 εκ. ευρώ
 2. Βιομηχανία φαρμάκων ύψους 90 εκ. ευρώ με 400 θέσεις εργασίας
 3. Μονάδα ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών και έξυπνες μονάδες αγροτικής παραγωγής ύψους 40 εκ. ευρώ.
 4. Πρότυπο θεματικό πάρκο περιπέτειας, ψυχαγωγίας κι εκπαίδευσης από μεγάλο επενδυτή ύψους 40 εκ. ευρώ.
 5. Άλλες δημόσιες επενδύσεις 30 εκ. ευρώ.

Από τις 5 εμβληματικές επενδύσεις που ορίζεται ότι θα στηρίξουν την Μεγαλόπολη, έχουμε:

 1. Φωτοβολταϊκά πάρκα 50 MW – Αυτό έχει ήδη αποφασιστεί από πριν και αναμένεται η έναρξη κατασκευής, ελάχιστες θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και ακόμα λιγότερες για την λειτουργία. Αρχικά γινόταν λόγος για 1.000MW , μετά έπεσε στα 500MW και τώρα στα 50MW!
 2. Βιομηχανία φαρμάκων – Αυτή η επένδυση δεν θα γίνει στην Μεγαλόπολη αλλά στην Τρίπολη. Το κέρδος για την Μεγαλόπολη θα είναι να μας “χαρίσουν” κάποιες θέσεις εργασίας και οι Μεγαλοπολίτες αφού περάσουν από το γραφείο του Βουλευτή που είναι οικογενειακός φίλος του επενδυτή, να πηγαίνουν στην Τρίπολη.
 3. Μονάδα ευφυούς κτηνοτροφίας και ζωοτροφών – Αυτή η επένδυση αναμένεται να γίνει σε χώρο στο λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης , αναμένουμε λεπτομέρειες για τα στοιχεία της πρότασης.
 4. Πρότυπο θεματικό πάρκο περιπέτειας, ψυχαγωγίας κι εκπαίδευσης από μεγάλο επενδυτή – Η Κυβέρνηση υπόσχεται να φτιάξει μια “επαρχιακή Disneyland” και εμείς εδώ τρίβουμε τα μάτια μας με αυτά που διαβάζουμε.
 5. Άλλες δημόσιες επενδύσεις 30 εκ. ευρώ – Υποσχέσεις οι οποίες δεν έχουν καν μελετηθεί, δεν μπορούν καν να γίνουν αναφορές, προφανώς η αναφορά αυτή μπαίνει για να γεμίσει η λίστα. Κάποια στιγμή στην θέση αυτή γραφόταν η δημιουργία φυλακών στην Μεγαλόπολη, τώρα βλέπουμε ότι δεν αναφέρεται καν στις προτάσεις.

Η πίτα της απολιγνιτοποίησης και τα χρήματα έχουν ήδη μοιραστεί σε συγκεκριμένα έργα και επενδυτές, φίλους και γνωστούς της Κυβέρνησης. Τα λεφτά είναι πολλά αλλά όχι για τους πολίτες, εμείς είμαστε απλά αναλώσιμοι αριθμοί. Βιομηχανία Φαρμάκων DEMO, Μπαταρίες Γερμανός, CHIPITA, μαζί με Γερμανικές εταιρίες φωτοβολταϊκών θα λάβουν τις επιδοτήσεις.

Θα ξαναγράψω για ακόμη μια φορά ότι όλα τα δεδομένα και οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες για μελέτη. Για να ξέρουμε όλοι τι θα μας περιμένει. Το Καφενείο της Μεγαλόπολης από τον Αύγουστο έγραψε ότι από τα χρήματα της απολιγνιτοποίησης θα πάρουν και άλλες περιοχές. Έχουν δημοσιευθεί δεκάδες άρθρα που μίλαγαν για όσα θα γίνουν. Το Καφενείο έχει ήδη από τις αρχές Σεπτέμβρη δημοσιοποιήσει τα κείμενα του Masterplan.

δείτε ολόκληρο το σχέδιο :

Το πλήρες κείμενο του Masterplan του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης για Δ. Μακεδονία και Μεγαλόπολη

Βρισκόμαστε πλέον στο τέλος και όλα φαίνεται ότι έχουν κριθεί. Και δυστυχώς η Μεγαλόπολη συνεχίζει να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και όλοι εξακολουθούν να παραμένουν απαθείς. Το μόνο που βλέπουμε είναι κόντρες, διαφωνίες και ουδείς να ασχολείται με το μείζον πρόβλημα.

Αυτή την κατάσταση την γνωρίζει πολύ καλά η Κυβέρνηση, σχεδίασε και εκτέλεσε και πράγματα για να την πετύχει, είχε και την αμέριστη βοήθεια κάποιων συμπολιτών μας, τώρα πλέον θα βλέπουμε απλά να συμβαίνουν όλα τα άσχημα και να πεθαίνει η περιοχή μας και εμείς όπως έχω ξαναγράψει θα τσακωνόμαστε πάνω στα ερείπια , ποιος έφταιξε πιο πολύ , ποιος ήταν πιο χειρότερος και όλα γύρω μας θα καταρρέουν.

Αλεβίζος Παναγιώτης


Ας θυμηθούμε μερικά άρθρα του Καφενείου της Μεγαλόπολης:

Αχ καημένη Μεγαλόπολη , δεν σε χάλασαν οι ξένοι, σε ξεπούλησαν οι δικοί σου άνθρωποι που ήταν κατώτεροι των περιστάσεων!

Βασίλης Κουρουνιώτης: Οδηγούν τις επενδύσεις που προορίζονται για την Μεγαλόπολη σε άλλους Δήμους – Θα το επιτρέψουμε;

Χρηματοδοτήσεις, κίνητρα , επενδύσεις και θέσεις εργασίας ΜΟΝΟ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΗ!

Τα “παιχνίδια” εις βάρος της Μεγαλόπολης με τις χρηματοδοτήσεις για την απολιγνιτοποίηση

Χοντρό δούλεμα με το κεντρικό Μasterplan !!

Κανείς δεν δίνει απαντήσεις για το Βιομηχανικό Πάρκο Μεγαλόπολης !!

Επειδή ελάχιστοι θα μπουν στον κόπο να διαβάσουν τα κείμενα του Masterplan σας βάζω και μερικές φωτογραφίες για να δείτε τι αναφέρει…

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,829ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,358ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια