ΑΡΘΡΑH τοποθέτηση της Δημοτικής Ενότητας για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Μεγαλόπολης...

H τοποθέτηση της Δημοτικής Ενότητας για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου Μεγαλόπολης έτους 2022

Το Ετήσιο Τεχνικό Πρόγραμμα αποτελεί τον καθρέφτη των προτεραιοτήτων μιας διοίκησης και της δυνατότητάς της να αξιοποιεί πόρους ίδιους, εθνικούς και κοινοτικούς για την βελτίωση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας και την ανάπτυξη.

Δυστυχώς το προς συζήτηση Τεχνικό Πρόγραμμα δείχνει την επιχειρησιακή ανεπάρκεια της σημερινής διοίκησης να ανταπεξέλθει στις αναπτυξιακές δυνατότητες του Δήμου, δεν ακολουθεί ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχεδιασμό ανάπτυξης και επομένως το τεχνικό πρόγραμμα είναι πλασματικό και ανεφάρμοστο, ενόψει μάλιστα της μεταλιγνιτικης περιόδου.

Το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2022 δεν διαφέρει σε τίποτα από το Τεχνικό Πρόγραμμα των προηγούμενων ετών είναι ασαφές και εντελώς αναξιόπιστο, συντάχθηκε με προχειρότητα και είναι μια καταγραφή τυχαίων επιθυμητών έργων.

Για παράδειγμα στη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 29-12-2021 ομόφωνα το Δημοτικό Συμβούλιο αποφασίζει την αναμόρφωση του προϋπολογισμού όπου μεταξύ άλλων εγγραφεί και το ποσό των 4.537.501,91€ για πληρωμές έργων Ειδικού Τέλους, ενώ στο τεχνικό πρόγραμμα έχουν εγγραφεί έργα αξίας 3.131.579,00€. Δηλαδή μια διαφορά 1.405992,00€. Μόνο και μόνο αυτό το παράδειγμα υποδηλώνει την αναξιοπιστία και τη προχειρότητα σύνταξης του προγράμματος.

Επίσης δεν υπήρξε ουσιαστική εισηγητική έκθεση που να αποσαφηνίζει την γενική φιλοσοφία της κατάρτισης του τεχνικού προγράμματος, απλώς έγινε μια συσσώρευση- ευχολόγιο -όλων των προτάσεων παλαιών και νέων.
Καμία ανάλυση της κατάστασης των συνεχιζόμενων έργων (φάση κατασκευής, ποσοστό εκταμίευσης , σωστή κατασκευή, οικονομική διαφάνεια).

Η ανάπτυξη στο Δήμο μας, εξαρτάται πραγματικά από τον ερασιτεχνισμό. Χαρακτηριστικό δείγμα της απαξίωσης που έχει επιφέρει στο Δήμο η Δημοτική Αρχή, είναι ότι λειτουργεί με αλαζονεία, αυταρχισμό, χωρίς σχεδιασμό σε βάθος χρόνου, με ιεράρχηση των στόχων.

Θέλω να επισημάνω για άλλη μια φορά το τραγικά χαμηλό ποσοστό υλοποίησης του Τεχνικού Προγράμματος το 2021 ποσοστό που δεν ξεπερνά το 8%. Έτσι λοιπόν φαίνεται ξεκάθαρα ότι ήταν ανεφάρμοστο και δεν μπορέσατε να το υλοποιήσετε.

Για παράδειγμα το 2021 στις Τοπικές Κοινότητες των Εδαφικών Ενοτήτων Γόρτυνος Μεγαλόπολης και Φαλαισίας δεν έγινε κανένα έργο.
Πολλά έργα που αναγράφονται στους πίνακες των έργων που είχαν προϋπολογιστεί το 2020 το 2021 δεν πραγματοποιήθηκαν και αρκετά από αυτά έχουν μεταφερθεί στους πίνακες του νέου Τεχνικού Προγράμματος χωρίς καν να έχουν ξεκινήσει.
Χαρακτηριστικά από τα 102 έργα που αναγράφονται στο τεχνικό πρόγραμμα τα 90 είναι ίδια με τις προηγούμενες χρονιές.
Γεγονός που επιβεβαιώνει την ανεπάρκεια σας στο να σχεδιάσετε να προκηρύξετε και να υλοποιήσετε επιτυχώς νέα έργα.

Συνεχίστηκε και φέτος η παλιά τέχνη της εικονικότητας, να προβλέπονται δηλαδή έργα μόνο για εντυπώσεις, χωρίς να πραγματοποιούνται.
Πέρσι είχαν προβλεφθεί στο Τεχνικό Πρόγραμμα, μικρά έργα, μελέτες, προμήθειες.
Τελικά φέτος αποδείχθηκε ότι αυτή η πρακτική είναι μια συνειδητή επιλογή, γιατί και πάλι προβλέπονται μικρά έργα, μελέτες προμήθειες και λοιπές δαπάνες, αναλογικά περισσότερες από πέρσι.
Πρόκειται για απ’ ευθείας αναθέσεις που ελέγχονται από τον κ. Δήμαρχο.

Σας είχαμε τονίσει στη ψήφιση του περσινού τεχνικού προγράμματος, ότι είναι η στιγμή εν όψει μάλιστα της μεταλιγνιτικής περιόδου, να συνεννοηθούμε, να συμφωνήσουμε σε θέματα που συγκεντρώνουν την ευρεία αποδοχή των δημοτών και χωρίς τακτικισμούς να συγκλίνουμε.

Σας είχαμε προτείνει συγκεκριμένα έργα για ένταξη στο τεχνικό πρόγραμμα που δυστυχώς για άλλη μια φορά δεν τα έχετε συμπεριλάβει με συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις από το 5ο ΕΑΠ, το ΕΣΠΑ ΤΑΠ-ΤΟΚ και άλλες πηγές χρηματοδότησης όπως:
1.Κατασκευή κέντρου νεότητας και ανάπλαση του περιβάλλοντος χώρου στον ΟΣΕ
2.Δημιουργία Μουσείου Τεχνολογίας και Ενέργειας στο Δήμο Μεγαλόπολης
3.Κατασκευή Κολυμβητηρίου
4.Κατασκευή πίστας ταχύτητας αυτοκινήτου και μηχανοκίνητων δίκυκλων με μελέτη του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
5.Βελτίωση και συντήρηση των υποδομών της πίστας motocross σε συνεργασία με την ΑΛΜΑ
6.Συντήρηση αθλητικού κέντρου ΤΚ Δυρραχίου
7.Ανέγερση Πολιτιστικού Κέντρου (το σπίτι του Κολοκοτρώνη) στη Τ.Κ. Ακόβου
8.Κατασκευή Θηρευτικού Πάρκου και σκοπευτηρίου σε συνεργασία με τον κυνηγητικό σύλλογο
9.Πρόγραμμα ανακύκλωσης ενόψει μάλιστα της κατασκευής και λειτουργίας του εργοστασίου απορριμμάτων στη Παλαιόχουνη .
10.Ολοκληρωμένο σχέδιο δράσης ωρίμανσης καινοτόμων παρεμβάσεων για τη δημιουργία οικολογικού πάρκου αναψυχής στην παραχωρηθείσα έκταση από τη ΔΕΗ στη δεύτερη ανατολική εξωτερική απόθεση χωρεμίου-Θ1, συνολικού ενδεικτικού π/σμού 900.000,00€ σύμφωνα με την 549/2017 απόφαση Δ.Σ. και όχι 171.742,52 που αναφέρεται στο φετινό τεχνικό πρόγραμμα και πολλές άλλες προτάσεις που σας έχουμε καταθέσει.

Το τεχνικό πρόγραμμα του 2021 το είχαμε ψηφίσει με επιφύλαξη, φέτος όμως δεν το ψηφίζουμε όχι γιατί δεν συμφωνούμε να γίνουν έργα, αλλά γιατί:
α)Περιλαμβάνει εικονικά έργα, μόνο για εντυπώσεις, κατατμήσεις και απ’ ευθείας αναθέσεις.
β)Δεν υπακούει σε έναν γενικότερο σχεδιασμό ανάπτυξης, είναι κατώτερο των δυνατοτήτων του Δήμου και των προσδοκιών αφού συντάχθηκε με προχειρότητα.
γ)Είναι ένα πλασματικό και μη εφαρμόσιμο, αυτό μας το έχει αποδείξει και η μέχρι σήμερα εμπειρία.

Δελτίο τύπου

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,764ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,330ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ