ΑρχικήΑΡΘΡΑH Συνέντευξη Παπαδόπουλου στα Νέα της Μεγαλόπολης

H Συνέντευξη Παπαδόπουλου στα Νέα της Μεγαλόπολης

Για όσους δεν είχαν την δυνατότητα να διαβάσουν την συνέντευξη του Δημάρχου Μεγαλόπολης κ. Παπαδόπουλου στην εφημερίδα  Τα Νέα της Μεγαλόπολης, το Καφενείο της Μεγαλόπολης δημοσιεύει σήμερα ολόκληρη την συνέντευξη. Ευχαριστούμε πολύ τον Κώστα Φίλανδρο για την παραχώρηση των κειμένων.

Μιλώντας σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης με τον εκδότη των «Ν.τ.Μ.» Κώστα Φίλανδρο, οκτώ μήνες μετά την ανάληψη του δημαρχιακού θώκου, αποκαλύπτει τα πιστεύω του και δίνει το στίγμα των προθέσεών του για το πώς θα πορευτεί η δημοτική αρχή την τετραετία, μέσα στο ιδιαίτερα πιεσμένο οικονομικό πλαίσιο των μνημονίων και της συνακόλουθης οικονομικής ασφυξίας των ΟΤΑ.

[blockquote style=”1″]«Θα έβλεπα θετικά μία πρόταση μελλοντικής αξιοποίησης των παλαιών ορυχείων που να αφορά και διαχείριση σκουπιδιών…» «Εάν γίνουν μια – δυο προτάσεις μελλοντικής αξιοποίησης των παλαιών ορυχείων και μέσα σε αυτό είναι μία πρόταση που να αφορά διαχείριση σκουπιδιών, θα έβλεπα θετικά οτιδήποτε βγαίνει μέσα από δημοκρατική διαβούλευση και ότι θα ήθελε ο κόσμος του λεκανοπεδίου μετά από πραγματική ενημέρωση και συζητήσεις πραγματικού διαλόγου» δηλώνει ο δήμαρχος Μεγαλόπολης Διον. Παπαδόπουλος. [/blockquote]

Στις προτεραιότητες της δημοτικής θητείας του, ως δήμαρχος Μεγαλόπολης, είναι: η καλή διαχείριση της καθημερινότητας, θέματα καθαριότητας, θέματα εξυπηρέτησης των πολιτών από τις υπηρεσίες του δήμου, η κοινωνική πολιτική, η τηλεθέρμανση, η συνδετήρια οδός και το αρχαίο θέατρο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα των πρώτων μηνών δημοτικής διακυβέρνησης αναφέρει ότι «πετύχαμε την παραμονή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην πόλη».
Για την συνδετήρια οδό, τονίζει ότι «εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε λύσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα. Είναι θέμα Πολιτείας και εταιρίας».
Για την Τηλεθέρμανση αποκαλύπτει ότι η δημοτική επιχείρηση θα προχωρήσει άμεσα σε συνδέσεις, με ιδίους πόρους, ξέχωρα από το έργο που προωθείται μέσω ΕΣΠΑ.
Για το Αρχαίο Θέατρο, ότι απαιτείται επανυπογραφή της σύμβασης από τη νέα Γεν. Γραμματέα, ενώ για τις απευθείας αναθέσεις αναφέρει ότι «είναι και λειτουργικό και ηθικό και πρακτικό και νόμιμο μέσο εκτέλεσης έργων».

Ο βιολογικός καθαρισμός έχει πολύ μεγάλες ζημιές, πρέπει ο Δήμος να προχωρήσει σε άλλη λύση!
Για Μουσείο, βασική προτεραιότητα είναι το Παλαιοντολογικό Μουσείο στο Ίσιωμα Καρυών. Επίσης θα γίνει μετεγκατάσταση της αρχαιολογικής συλλογής στην πρώην καντίνα της ΔΕΗ, στο οικισμό της ΔΕΗ. Το θέμα του αρχαιολογικού μουσείου έχει κολλήσει.

Στις προτεραιότητες ακόμη είναι η αξιοποίηση της Αγίας Θεοδώρας Βάστα, η επένδυση στον αθλητισμό καθώς το κλειστό στάδιο Μεγαλόπολης είναι από τα ωραιότερα της χώρας και μπορεί να φιλοξενήσει αγώνες υψηλού επιπέδου και ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας κυρίως με την απόδοση εδαφών από τη ΔΕΗ, απευθείας σε καλλιεργητές.
Τέλος, ζητά να κριθεί αυστηρά, μετά το πέρας διετίας, τριετίας μέσα στην πενταετία και όχι από τους πρώτους μήνες. «Ο δήμος ανήκει στο σύνολο των δημοτών του.

Η προσπάθειά μας είναι όλοι να έχουν την ευκαιρία τους, όλοι να αισθάνονται ότι δεν είναι τα μισά παιδιά της Μεγαλόπολης δικά μας και τα άλλα να είναι πάντα έξω από όλα» καταλήγει ο κ. Παπαδόπουλος.

neamegalopolis

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ

Γνωρίζετε ότι κάποιοι σας καταλογίζουν ότι δεν διοικείτε εσείς το δήμο, αλλά η γνωστή τρόικα των τριών πρώην δημάρχων, τι έχετε να πείτε;

Νόμιζα ότι όλη αυτή η παραφιλολογία ήταν υπερβολές της προεκλογικής περιόδου. Τόσους μήνες μετά δεν έχει αξία ούτε να σκεφτώ να απαντήσω σοβαρά σε κάτι τέτοιο. Παιδάκι δεν είμαι. Και ουδείς να κρίνει τα αλλότρια εξ’ ιδίων. Άλλωστε η υποστήριξη και οι συμβουλές είναι πάντα ευπρόσδεκτες, απέχει όμως αυτό πολύ από την καθοδήγηση.

Υπάρχει η αίσθηση ότι ο Δήμος βρίσκεται σε ακινησία τελευταία. Ότι ενώ ξεκινήσατε “φουριόζοι”, και θυμίζω τις κινήσεις που κάνατε για τη συνδετήρια οδό, για το αρχαίο θέατρο, για την τηλεθέρμανση… τελευταία υπάρχει μία αίσθηση στον κόσμο ότι έχετε κολλήσει, τι έχετε να πείτε;

Η αίσθηση τους πρώτους μήνες ήταν ότι πραγματικά κάτι αλλάζει, ή να μην το πω έτσι, θα είμαι μετριοπαθής, ότι γίνεται κάτι διαφορετικό από ότι γινόταν πριν αναλάβω εγώ. Πού, σε ποια θέματα. Στο θέμα της συνδετήριας οδού, στο θέμα το οποίο έμοιαζε χαμένο με τη μετεγκατάσταση της πυροσβεστικής, στο θέμα του αρχαίου θεάτρου και στο θέμα της διαχείρισης της καθημερινότητας. Για να δούμε αν έχουμε κολλήσει και πώς έχουμε και γιατί έχουμε κολλήσει σε όλα αυτά.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η συνδετήρια οδός…

Θα ξέρετε πολύ καλά ποιο ήταν αυτό που μας καταλόγιζαν – από πλευράς υπουργείου και από πλευράς εταιρίας – τα τελευταία πέντε χρόνια, όταν διαμαρτυρόμασταν ότι η πόλη είναι αποκομμένη. Έλεγαν, έχετε ζητήματα με ιδιώτες, με το Σ.τ.Ε. με προσφυγές κατοίκων, λύστε τα προβλήματα και εμείς εδώ είμαστε να σας συνδέσουμε το δρόμο. Νομίζω το γνωρίζουμε όλοι αυτό. Εμείς λύσαμε αυτά τα προβλήματα στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Νοεμβρίου. Δεν υπάρχουν πλέον αντιδράσεις. Περιμέναμε την άλλη πλευρά, λοιπόν, αφού λύσαμε όλα τα θέματα ταχύτατα, να έρθει να μας συνδέσει το δρόμο. Δυστυχώς δημιουργήθηκαν νέα δεδομένα. Τώρα που είμαστε εμείς έτοιμοι, μετά από πέντε χρόνια, δεν υπάρχει θέμα προσφυγής, δεν υπάρχει θέμα Σ.τ.Ε., δεν υπάρχει θέμα αντιδράσεων, δυστυχώς μετά από την πολιτική αλλαγή που έγινε στις εκλογές του Ιανουαρίου, έχουν μείνει στάσιμα τα θέματα από την άλλη πλευρά, και δεν έχουμε συζητητές στο θέμα. Ακόμη και από χείλη υπεύθυνα αρμόδιου υπουργού, έχουμε ακούσει και εμείς και ο δήμος Σπάρτης και οι Μεσσηνιακοί δήμοι που ενδιαφέρονται άμεσα για αυτό το θέμα, ότι όλα θα αναθεωρηθούν και θα επανεξεταστούν. Τα έχουμε κάνει όλα από τα τέλη Νοεμβρίου. Και γι’ αυτό ήρθανε τα μηχανήματα και ξεκινήσαμε στη διάνοιξη και ήταν θέμα χρόνου, αλλά δυστυχώς τώρα που μετά από τέσσερα – πέντε χρόνια είμαστε έτοιμοι εμείς από τη δική μας πλευρά να υποδεχθούμε τη νέα συνδετήρια οδό, οι άλλοι έχουν σταματήσει, και όταν λέω οι άλλοι εννοώ την Πολιτεία και την αρμόδια εταιρία. Πρέπει να συνεννοηθούν πρώτα η εταιρία με την Πολιτεία. Πρέπει να ξεκαθαρίσει η Πολιτεία τι θα κάνει με όλο αυτό το έργο στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο.

Το Αρχαίο Θέατρο;

Και εκεί υπογράφηκε μία πρώτη αρχική σύμβαση με τα πρώτα 500.000 ευρώ. Το περάσαμε από το δημοτικό συμβούλιο. Πραγματικά συγκινημένος και χαρούμενος, ανακοίνωσα κάποια πράγματα. Υπάρχει η τριμερής σύμβαση μεταξύ Υπουργείου Πολιτισμού, Δήμου Μεγαλόπολης, Περιφέρειας Πελοποννήσου, υπάρχουν τα χρήματα, υπάρχει συγκεκριμένη μελέτη. Η τριμερής συμφωνία είχε την υπογραφή της κας Μενδώνη, της πρώην Γενικής Γραμματέως. Ήταν τυπικό θέμα να βρεθεί η αντικαταστάτρια. Βρέθηκε, και τώρα είμαστε σε συνεργασία με τον κ. Τατούλη στη διαδικασία της επανυπογραφής της ήδη υφιστάμενης σύμβασης, η οποία πρέπει να υπογραφεί από τη νέα Γενική Γραμματέα. Είναι θέμα ημερών να την υπογράψουμε.

Υπάρχει πρόβλεψη για πεζοδρόμιο στο δρόμο προς το Αρχαίο Θέατρο; Όταν υπάρχει παράσταση όλοι περπατάνε πάνω στο δρόμο και υπάρχει κίνδυνος ακόμα και ατυχήματος.

Έχει συζητηθεί πολύ. Να μη ξεχνάτε ότι οτιδήποτε αφορά όλο αυτό το χώρο, τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο τον έχει το Υπουργείο Πολιτισμού και οι αρχαιολογικές υπηρεσίες.

Στην εξαγγελία της ένταξης του έργου της Τηλεθέρμανσης στο ΕΣΠΑ με 15εκατ. , είχε πει ο υπουργός ότι μπορείτε να ξεκινήσετε άμεσα με το να πάρετε τον εξοπλισμό, να ξεκινήσει από εκεί, έχει γίνει κάτι;

Συνεργαστήκαμε πριν από 20 μέρες ειδικά για αυτό το θέμα, και για κάποια άλλα θέματα, με τον κ. Περιφερειάρχη. Έχουμε τις διαβεβαιώσεις ότι δεν κινδυνεύουν τα χρήματα, όπως και άλλα ποσά από το ΕΣΠΑ. Εμείς είναι βέβαιο ότι θα προχωρήσουμε όπως ακριβώς είχαμε εξαγγείλει όταν διεκδικούσαμε το Δήμο Μεγαλόπολης. Ειδικά για την τηλεθέρμανση δεν έχουμε μόνο στις άμεσες προτεραιότητές μας την πρόοδο σε αυτό που εξαγγείλαμε το χειμώνα για τα 15 εκατ. μέσω ΕΣΠΑ. Στο ήδη υφιστάμενο δίκτυο, εκεί που υπάρχει ζήτηση – και υπάρχει ζήτηση μεγάλη – για νέες, άμεσες συνδέσεις, με νέα νοικοκυριά, σκοπεύουμε μέσα στη συγκεκριμένη χρονιά να ξεκινήσουμε τις συνδέσεις με ιδίους πόρους του δήμου. Άλλη είναι η χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ για την επέκταση του δικτύου και άλλη είναι η αύξηση των συνδέσεων σε αυτόνομα νοικοκυριά.

Είπατε προηγουμένως για την μετεγκατάσταση της Πυροσβεστικής…

Το θέμα της Πυροσβεστικής το έχουμε σώσει. Όπως βλέπετε η Πυροσβεστική παραμένει στην πόλη. Δεν έχει γίνει η μετεγκατάσταση, όπως προβλεπόταν, από τον Οκτώβριο. Στο σχεδιασμό της Πυροσβεστικής και του Υπουργείου, προβλεπόταν η μετεγκατάσταση σε κτίρια της εταιρίας στην Βελιγοστή. Δεν έγινε αυτό. Στο επόμενο διάστημα θα γίνει μετεγκατάσταση, όπως είναι ο σχεδιασμός, με παραχώρηση του δημοτικού κτιρίου, όπως έχουμε συμφωνήσει με τα αρμόδια υπουργεία.
Καλά όλα αυτά, αλλά οι πολίτες έχουν σπάσει τα αυτοκίνητά τους από τις λακκούβες…

Ένα πολύ μεγάλο μέρος της πόλης είναι γεμάτο από λακκούβες εδώ και πάρα πολλούς μήνες. Δυστυχώς είναι ένα από τα επιγενόμενα, κυρίως στο χώρο της παλαιάς ΜΟΜΑ, όπου έχουμε πάρα πολλές απογοητεύσεις και πολλές συγκρούσεις με τον εργολάβο.

Ήδη από τις αρχές Οκτωβρίου τον έχουμε αναγκάσει να διορθώσει κάποια πράγματα. Δυστυχώς είναι σε πολλά δεμένα τα χέρια μας από τη σύμβαση η οποία είχε υπογραφεί. Ούτε ο ίδιος ο εργολάβος είναι ευχαριστημένος, αλλά πολύ περισσότερο δεν είμαστε εμείς ως δήμος και ως πολίτες. Τον επόμενο μήνα θα κλείσουν πολλές λακκούβες και θα διορθωθούν πολλά.

Τελικά τι παραλάβατε στο ταμείο; Πλεόνασμα ή έλλειμμα; Έχει γίνει μεγάλη κουβέντα στο τι παραλάβατε…

Έχω πει δυο τρεις φορές στο δημοτικό συμβούλιο και σε συζητήσεις και απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Μπούρα, ότι θα μιλούσα για πλεόνασμα ή για έλλειμμα όταν θα ήταν ξεκάθαρα τα πράγματα. Αυτό που είπα την πρώτη φορά που αναφέρθηκα στο θέμα, και σε επανάληψη άλλες δύο φορές, αυτό που ήθελα να ξεκαθαρίσω και που κυκλοφορούσε ευρέως από το καλοκαίρι, μετά τις εκλογές – και ποιος δεν το είχε ακούσει – ότι, ξέρετε είναι πολύ νοικοκυρεμένα τα πράγματα και είσαι τυχερός, μου λέγανε, έτσι ακριβώς, που θα βρεθείς με έξι εκατομμύρια… Όταν στην απλή, στην καθημερινή γλώσσα, μιλάμε για έξι εκατ. τι εννοούμε; Ότι είναι έξι εκατ. στο ταμείο και μπορώ να τα διαθέσω όπου θέλω. Και μας περισσεύουν. Το να λέω ότι έχω έξι εκατ. τα οποία στον επόμενο μήνα, στο επόμενο χρονικό διάστημα, θα πάνε σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις, σε χρέη, σε δαπάνες ανελαστικές… Δηλαδή έξι εκατ. ξέρετε πότε θα είχα; Εάν έπαυε να υπάρχει ο δήμος Μεγαλόπολης.
Από τη στιγμή που ο δήμος Μεγαλόπολης έχει μια συνέχεια και μια ακολουθία, και χρωστάει να πληρώσει σε εργολάβους, και πρέπει να πληρώσει μέχρι το Μάρτιο μήνα συγκεκριμένα ποσά, για τη μισθοδοσία ας πούμε του προσωπικού, δεν μπορεί κανείς να πει ότι είναι περίσσευμα έξι εκατ. Είναι δεσμευμένα.
Αυτό που μπερδεύουν πολλοί είναι αυτό που φαίνεται σαν στιγμιαία φωτογραφία. Το ταμείο σε λογαριασμό όψεως, με την καθαρή θέση…
Αυτό που ήθελα να πω είναι ότι δε βρήκα 6 εκατ. ελεύθερα, με τίποτα, και είμαι υποχρεωμένος να το πω γιατί αύριο μεθαύριο θα έρθουν οι πολίτες και θα μου πουν, σου άφησε και έξι εκατ. και δεν έκανες τίποτα. Και στο κάτω-κάτω, ακόμα και να υπήρχε ένα πολύ μεγάλο περίσσευμα, δεν είναι εταιρία ένας δήμος. Εγώ θα προτιμούσα να έχουν αξιοποιηθεί κάπου αυτά τα χρήματα, δηλαδή και πάλι θα έκανα σκληρή κριτική εάν μου άφηνε… Μπορεί στην καθημερινότητα να λέμε «μακάρι να μου άφηνε έξι εκατομμύρια» αλλά και πάλι για το καλό του δήμου ίσως να στεναχωρηθώ. Γιατί να είχαν μείνει έξι εκατ. και να μην υπάρχει μία ισορροπία, και αυτά τα έξι εκατ., που δεν υπάρχουν, να είχαν διατεθεί σε σοβαρά έργα μέσα στην προηγούμενη θητεία. Δεν είμαστε επιχείρηση να είμαστε κερδοφόροι.

Όμως αυτά τα έξι εκατομμύρια που όπως λέτε θεωρητικά παραλάβατε τότε, υπάρχουν και τώρα… και σήμερα…

Φυσικά, και οι δεσμεύσεις υπάρχουν ακόμα.

Πρόσφατα ο Γιάννης Γεωργακόπουλος, επικεφαλής της 1ης ελάσσονος μειοψηφίας, σας καλεί να σταματήσουν οι απευθείας αναθέσεις, λέγοντας μάλιστα ότι αυτές είναι “στο όριο της νομιμότητας”. Τι απαντάτε σε αυτό;

Η φράση “στο όριο της νομιμότητας” πραγματικά για εμένα δεν είναι κατανοητή. Ή είναι νόμιμο ή είναι παράνομο ή έστω είναι παράτυπο ή είναι νομιμοφανές. Οι απευθείας αναθέσεις είναι ένας από τους νόμιμους, όχι νομιμοφανής, τρόπους που προβλέπονται για την εκτέλεση έργων. Υπάρχει δήμος στην Ελλάδα που να μην χρησιμοποιεί και αυτό τον τρόπο εκτέλεσης έργων; Είτε για 4.000, είτε για 7.000 είτε σε άλλες περιπτώσεις για 11.000 και 12.000 ευρώ; Ποιος δε χρησιμοποιεί αυτό το εργαλείο; Το οποίο επαναλαμβάνω, το έχω πει και στο δημοτικό συμβούλιο, είναι και νόμιμο και ηθικό και λειτουργικό. Νόμιμο είναι γιατί έτσι το προβλέπει ο νόμος. Ηθικό είναι γιατί, πραγματικά, εάν γίνεται με το σωστό τρόπο, μπορεί να παίρνει και έναν χαρακτήρα δικαιοσύνης. Και λειτουργικό είναι γιατί εάν δεν υπήρχε αυτός ο τρόπος εκτέλεσης έργων, δεν θα γινόταν ούτε το παραμικρό έργο, έτσι όπως είναι σήμερα τα πράγματα με τη γραφειοκρατία, στον έλεγχο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, στην αδυναμία τεχνικών υπηρεσιών. Ο δήμος μας δεν έχει οργανωμένη Τεχνική Υπηρεσία, πιστοποιημένη. Μας συνεπικουρεί, με ότι σημαίνει αυτό, όπως προβλέπει ο Νόμος, ο όμορος δήμος της Τρίπολης. Οι απευθείας αναθέσεις, λοιπόν, εάν γίνεται αυτό το εργαλείο με σωστό τρόπο και όσο το δυνατόν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, είναι και λειτουργικό και ηθικό και πρακτικό και νόμιμο μέσο εκτέλεσης έργων. Τι είπα στο δημοτικό συμβούλιο; Ανέφερα δύο χαρακτηριστικά νούμερα. Είπα ότι μέχρι τώρα έχουν υπογραφεί με απευθείας ανάθεση περίπου 17 έργα των 2.500 – 7.000 ευρώ, τα οποία έχουν πάρει 11 ή 12 διαφορετικοί εργολάβοι, και αυτή είναι η αλήθεια. Νομίζω ότι αυτή η μοιρασιά λέει ότι δεν υπάρχει τουλάχιστον καμία συναλλαγή. Δείχνει ότι κοιτάζουμε και το έργο να εκτελεστεί σωστά αλλά και η τοπική αγορά και η τοπική κοινωνία να έχει ένα πρόσοδο ανακουφιστικό έστω και με αυτά τα λίγα χρήματα αυτών των αναθέσεων. Σε εργολάβους, εργολήπτες προερχόμενους από το δήμο της Μεγαλόπολης.

Ας περάσουμε στην κοινωνική πολιτική του Δήμου, στα προγράμματα βοήθεια στο σπίτι, απομακρυσμένη βοήθεια ηλικιωμένων, εάν προγραμματίζετε να λειτουργήσει ο δήμος κοινωνικό παντοπωλείο, ιατρείο, φαρμακείο…

Μέσα στο πρόγραμμά μας είναι και το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό φαρμακείο, εάν είναι εύκολο. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει με μία σύμπραξη που ξεκινάμε με άλλους δήμους της περιφέρειας Πελοποννήσου σε ένα μεγάλο πρόγραμμα, να δούμε πώς θα προχωρήσει αυτή η σύμπραξη… Αν δούμε ότι προχωράει όπως έχει σχεδιαστεί, τότε θα εντάξουμε αυτές τις πολιτικές της κοινωνικής αλληλεγγύης και βοήθειας μέσα σε αυτή τη μεγάλη σύμπραξη των δήμων της περιφέρειας.

Το έργο απομακρυσμένης βοήθειας ηλικιωμένων πού βρίσκεται;

Έχουν υπογραφεί τα πάντα, έχει περάσει και από το δημοτικό συμβούλιο, και από την οικονομική επιτροπή, έχω υπογράψει τη σύμβαση με την εταιρία. Και περιμένουμε να δούμε πώς θα χρηματοδοτηθεί. Έχει χρηματοδότηση.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της τετραετίας – πενταετίας;

Φαίνεται ποιές είναι οι προτεραιότητες που θέσαμε. Καλή διαχείριση της καθημερινότητας, θέματα καθαριότητας, θέματα εξυπηρέτησης των πολιτών από τις υπηρεσίες του δήμου, σίγουρα η κοινωνική πολιτική, και βέβαια τα τρία μεγάλα θέματα που είχαν μείνει, η τηλεθέρμανση, η συνδετήρια οδός, και το αρχαίο θέατρο.

Ο βιολογικός καθαρισμός; Θα καταλογιστούν ευθύνες και τι μέλλει γενέσθαι;

Το τι μέλλει γενέσθαι είναι το κυριότερο. Έχουν δαπανηθεί πολύ μεγάλα ποσά και, δυστυχώς, βιολογικό καθαρισμό δεν έχουμε. Το τελευταίο στο οποίο θα επικεντρωθούμε είναι να καταλογίσουμε ευθύνες. Δεν σημαίνει ότι δεν είναι σημαντικό, αλλά είναι το τελευταίο από τα σημαντικά. Το σημαντικό είναι να δούμε πώς μπορεί να αποκτήσει η πόλη, ο δήμος μας, το βιολογικό καθαρισμό από εδώ και στο εξής. Υπάρχουν πολλά προβλήματα, μεγάλα. Τα ποσά που θα απαιτηθούν στη συνέχεια είναι πολύ μεγάλα. Πραγματικά ακόμα και σήμερα… Δυστυχώς, μας έχουν πει, ότι υπήρξαν πολύ μεγάλες ζημιές, τεράστιες αστοχίες, δεν λειτουργεί όπως είναι, δεν παίρνει μικροεπιδιορθώσεις, πρέπει να πάτε με νέα χρήματα σε κάτι καινούργιο. Αυτό μας είπαν.

Το Βιοτεχνικό πάρκο (ΒΙΟΠΑ);

Σε συνάντηση στο γραφείο του κ. Κωνσταντινόπουλου είχαμε συζητήσεις με μελετητές και είχαμε κάποιες προτάσεις, αλλά, δυστυχώς, είναι μία υπόθεση η οποία σίγουρα θα αργήσει και δεν είμαστε έτοιμοι τώρα άμεσα να πάρουμε συγκεκριμένες αποφάσεις.

Το Μουσείο της Μεγαλόπολης;

Για Μουσείο, η βασική μας προτεραιότητα, πλέον, είναι το Παλαιοντολογικό Μουσείο, στο Ίσιωμα Καρυών. Άμεσο επίσης είναι, στο επόμενο διάστημα να γίνει μετεγκατάσταση της αρχαιολογικής συλλογής σε άλλο χώρο, το οποίο ήδη εδώ και μήνες έχουμε ζητήσει από τη διεύθυνση της ΔΕΗ. Είναι ένας συγκεκριμένος χώρος, η πρώην καντίνα της ΔΕΗ, στο οικισμό της ΔΕΗ. Πιστεύουμε ότι θα μας παραχωρηθεί με τους δικούς μας όρους και προϋποθέσεις. Θα προχωρήσουμε με μια βελτίωση του οικήματος να κάνουμε την έκθεση. Το θέμα του αρχαιολογικού μουσείου έχει κολλήσει σε πολλά θέματα του υπουργείου, αλλά ακόμη και σε κληροδοτικά ζητήματα…

Τι σχεδιάζετε για την Αγία Θεοδώρα Βάστα;

Στο δημοτικό συμβούλιο πέρασε ήδη ένα μεγάλο ποσό από το Πράσινο Ταμείο. Επιλογή μας ήταν τα χρήματα που δικαιούμαστε από το Πράσινο Ταμείο να πάνε για την ανάπλαση του χώρου. Αλλά δε θέλουμε να μείνουμε εκεί. Θέλουμε να βοηθήσουμε ουσιαστικά το προσκύνημα. Θα προσέξουμε πολύ το τι γίνεται με τους χώρους και τις άδειες των μικροπωλητών, με το χώρο εγκατάστασής τους. Είναι μία από τις προτεραιότητές μας, γιατί αν έχει κάτι το λεκανοπέδιο να επιδείξει από πλευράς επισκεψιμότητας, πλέον, είναι μόνον αυτό.

Πως αντιμετωπίζετε το θέμα της πυροπροστασίας του ναού;

Στην πυροπροστασία θέλουμε τη βοήθεια της εκκλησίας, της αρχαιολογικής υπηρεσίας και του δασαρχείου. Στην πρόληψη, στην έγκαιρη ειδοποίηση και στην αποτελεσματική παρέμβαση…

Τι γίνεται με το Κέντρο Νεότητας και τη δωρεά των Κυπρίων;

Είμαστε σε μία διαδικασία μέσα από τις πολιτικές αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου. Ο χώρος που έχει επιλεγεί, και υπάρχει μελέτη, έχει κάποιο ζήτημα πολεοδομικό και θα το λύσουμε. Θα πάμε στη λύση του χώρου δίπλα στο Πνευματικό Κέντρο.

Σχέσεις με ΔΕΗ, τυχόν ανταποδοτικά, χρήση υδάτινων πόρων, ιδιωτικοποίηση, ρύπανση περιβάλλοντος…

Θετική εξέλιξη για όλο τον κόσμο στο λεκανοπέδιο ότι δε θα προχωρήσουν τα σχέδια περί μικρής ΔΕΗ. Προσπαθούμε ως δήμος και ως συγκεκριμένη δημοτική αρχή, να κρατούμε τις καλύτερες των σχέσεων με τη ΔΕΗ. Με τους μηχανικούς, με τους προϊσταμένους των τμημάτων και με τους διευθυντές σε επίπεδο συνεργασίας στη Μεγαλόπολη δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Τα παράπονά μας, όχι μόνο του δήμου αλλά και όλων των δημοτών, έχουν να κάνουν με τη γενικότερη πολιτική, που δεν εξαρτάται, βεβαίως, από τους διευθυντές και τους προϊσταμένους της Μεγαλόπολης, αλλά έρχεται μετά από κεντρικές αποφάσεις. Και για τον τρόπο των προσλήψεων, με την τελευταία προκήρυξη και τα όρια ηλικίας, διεκδικήσαμε σε συνεργασία με τα πρωτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων, αύξηση των ορίων ηλικίας. Δεν ξέρω εάν θα το επιτύχουμε στη συγκεκριμένη φάση, αλλά είναι σίγουρο ότι θα κερδίσουμε κάτι, και είναι δίκαιο ότι κερδηθεί. Ποιος συζητάει σοβαρά σήμερα, στις συγκεκριμένες οικονομικές, κοινωνικές, συνθήκες, όριο για οποιαδήποτε πρόσληψη, και όχι μόνο εξειδικευμένου τεχνίτη, τα 35 έτη. Όταν ακόμη νέοι άνθρωποι στα 28, 30, 32 τους, είναι σε μεταπτυχιακές σπουδές και στο πατρικό σπίτι των γονιών τους. Τα όρια ηλικίας των 35 και 40 ετών είναι εκτός τόπου και χρόνου. Πόσο μάλλον για κάποιες ειδικότητες οι οποίες απαιτούν την πολυετή εμπειρία. Είναι προς όφελος της ίδιας της εταιρίας άνθρωποι με πάρα πολλά οκτάμηνα και γνώση του αντικειμένου να προσλαμβάνονται και ας είναι και άνω των 40 – 45 ετών.

Το θέμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος;

Το περιβάλλον του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης, μετά το κλείσιμο των δυο παλαιών μονάδων της ΔΕΗ και την αποθείωση στην 3η μονάδα, δεν έχει καμία σχέση με το ότι συνέβαινε στο παρελθόν. Λίγες μέρες παρουσιάζεται ένα πρόβλημα με τη σκόνη που σηκώνεται. Ως δημοτική αρχή ζητούμε την τήρηση των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας των ορυχείων και των μονάδων.

Υπάρχουν πολλά προβλήματα από τον τρόπο λειτουργίας των εργολάβων. Τα σωματεία των εργαζομένων μιλούν για «εργασιακό μεσαίωνα», για «ασυδοσία»… Βέβαια δεν είναι αρμοδιότητά σας…

Το είπατε μόνος σας. Δεν είναι στις αρμοδιότητές μας οι ελεγκτικές διαδικασίες. Και εμείς ζητούμε τήρηση της νομιμότητας. Είναι αυτονόητο.

Εν όψει της έναρξης λειτουργίας της μονάδας φυσικού αερίου της ΔΕΗ, ποιο είναι το μέλλον του λεκανοπεδίου;

Δυστυχώς ότι και να σκέφτεται, ότι και να αποφασίζει, ότι και να προγραμματίζει ένας δήμος και μία κοινωνία, οι τελικές επιλογές πάντα, και το έχουμε δει σε όλα τα θέματα, καθορίζονται σε κλειστά γραφεία τεχνοκρατών. Λέω συχνά ότι πρέπει να επιστρέψουμε στις αποφάσεις των πολιτικών. Δυστυχώς σε πάρα πολλά ζητήματα έχουν αφήσει οι πολιτικοί την ευθύνη των αποφάσεων σε «στυγνούς» τεχνοκράτες και διοικητικούς υπαλλήλους, σε μάνατζερ. Δεν θα ήθελα να χαρακτηρίσω το μέλλον με έναν επιθετικό προσδιορισμό. Ούτε απαισιόδοξο, ούτε αισιόδοξο. Θα ήθελα να πω μόνο ότι θα πρέπει να είναι το μέλλον σχεδιασμένο και επηρεασμένο, μέσα από πολιτική βούληση και δημοκρατικές διαδικασίες και μέσα από μια ουσιαστική διαβούλευση. Να φέρω ένα παράδειγμα. Εάν γίνουν μια – δυο προτάσεις μελλοντικής αξιοποίησης των παλαιών ορυχείων και μέσα σε αυτό είναι μία πρόταση που να αφορά διαχείριση σκουπιδιών… Οι εύκολες κραυγές, οι εύκολοι αφορισμοί μπορεί να είναι η μία κατεύθυνση. Τα μετρίσιμα αποτελέσματα είναι η άλλη του γραφειοκράτη. Μία μέση οδό μπορούμε να βρούμε; Με πολιτικό νου, διαβούλευση και συνεννόηση; Για το συγκεκριμένο παράδειγμα θα έβλεπα θετικά οτιδήποτε βγαίνει μέσα από δημοκρατική διαβούλευση και ότι θα ήθελε ο κόσμος του λεκανοπεδίου μετά από πραγματική ενημέρωση και συζητήσεις πραγματικού διαλόγου.

Οι φυλακές;

Τα ίδια ζήσαμε όταν είχαμε και την ευκαιρία με τις φυλακές. Από τη μία μεριά ακραίο επιχείρημα, ο μεγάλος αριθμός θέσεων εργασίας και από την άλλη εξίσου ακραίο ο φόβος της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας. Ψύχραιμα μπορούμε να δούμε με πολιτικούς όρους όλα τα θέματα;

Μεταλιγνιτική εποχή, λιγνιτόσημο, απορρόφηση υπαρχόντων ποσών…

Είναι το μεγάλο πλεονέκτημα του δήμου μας. Τα χρόνια που έχουμε πρέπει να τα αξιοποιήσουμε με το όσο το δυνατόν καλύτερο τρόπο. Αυτό που λέγαμε προεκλογικά. Όχι κατακερματισμό του συγκεκριμένου πόρου σε μικρά και πολλές φορές «ανώφελα ή ανούσια» μικρά έργα. Ναι. Επιμένουμε σε αυτό.
Υπάρχει πιθανότητα χρηματοδότησης και ιδιωτικών επενδύσεων από το λιγνιτόσημο; Θυμίζω ότι στην Περιφέρεια υπάρχει σχετική πρόβλεψη…
Ότι είναι προς την κατεύθυνση της ουσιαστικής, σωστής παραγωγικής αξιοποίησης του συγκεκριμένου πόρου, είμαστε θετικοί. Αρκεί να υπάρχει νομική δυνατότητα.

Απορρίμματα – διαχείριση, Χ.Δ.Β.Α.;

Για το Χ.Δ.Β.Α. δεν έχω ακόμα ενημέρωση για το θέμα, για τη συζήτηση στις Βρυξέλλες. Θα έχετε ενημέρωση από τους ανθρώπους που εκπροσώπησαν το δήμο.
Όσον αφορά τα απορρίμματα βλέπω διασπορά του προβλήματος σε όλη τη νότια Ελλάδα στα επόμενα πέντε – εφτά χρόνια. Την Τρίπολη ακολουθεί κατά πόδας ο Πύργος. Εκεί ίσως φανεί το πρόβλημα ακόμη πιο μεγάλο και δύσκολο στην εξεύρεση λύσης. Θα ακολουθήσουν και άλλες πόλεις. Η Μεγαλόπολη προς το παρόν δεν έχει πρόβλημα. Δεν φαίνεται να έχει για το άμεσο μέλλον τέτοιο πρόβλημα… Υπάρχει και η πρόταση της ΤΕΡΝΑ… Ίδωμεν…

Τουρισμός, Πολιτισμός, Αθλητισμός…

Οι πολιτικές μας δεν είναι ούτε αποσπασματικές, ούτε αμέθοδες, ούτε ευκαιριακές. Είναι όλα κομμάτια ενός πραγματικού σχεδιασμού που έχει γίνει εδώ και μήνες. Είδαμε ότι η Μεγαλόπολη έχει τις αθλητικές υποδομές. Το κλειστό στάδιο της Μεγαλόπολης, σύμφωνα με αυτά που λένε οι ίδιοι οι άνθρωποι του αθλητισμού που το βλέπουν πρώτη φορά ή το βλέπουν ξανά μετά από χρόνια, όπως ο Πύρρος Δήμας, ο Γιώργος Βασιλακόπουλος, ο Κώστας Πολίτης… συμφωνούν ότι είναι ένα από τα ωραιότερα κλειστά σε όλη την Ελλάδα. Η φωτεινότητά του, η εύκολη πρόσβαση, οι χώροι που είναι ασφαλείς, η μεγάλη άνεση, οι 900 καθήμενοι. Άλλαξε ο πίνακας. Κάναμε μεγάλες παρεμβάσεις στα γραφεία των σωματείων και στα αποδυτήρια, όπου έχουμε τώρα τρία αποδυτήρια και θα γίνουν τέσσερα, διότι ένα τουρνουά τεσσάρων ομάδων το χρειάζεται. Η ορατότητα από όλα τα σημεία του σταδίου. Το πολύ ωραίο παρκέ το οποίο δεν έχει φθαρεί μετά από τόσα χρόνια. Και το μεγάλο πλεονέκτημα ότι είναι η Μεγαλόπολη είναι τόσο κοντά στην Αθήνα. Άρα, είναι κοντά και σε συλλόγους που μπορούν να έρθουν. Όλο αυτό αξίζει να στηριχθούμε στον αθλητισμό. Ο αθλητισμός, αν δεν είναι τμήμα της εκπαίδευσης είναι κάτι παράπλευρο. Η πόλη έχει τη στήριξη των γονιών σε αυτό. Βγήκαν κάποια χρήματα για το ποδοσφαιρικό γήπεδο. Θα φτιάξουμε τα αποδυτήρια. Αλλά βασικός μας στόχος είναι το κλειστό. Να το φτιάξουμε σε τέτοιες προδιαγραφές έτσι ώστε άμεσα, από το καλοκαίρι, να έρχονται ακόμα και διεθνούς επιπέδου αγώνες και αθλητές. Επενδύουμε στον αθλητισμό γιατί βοηθάει και την ίδια τη νεολαία της πόλης και αποτελεί ένα μέσο δωρεάν ψυχαγωγίας. Ακούγεται και η πόλη. Και θα επιμείνουμε.

Το θέμα του πολιτισμού… Μόνο καρναβάλι και μερικές εκδηλώσεις το καλοκαίρι;

Και καρναβάλι και Πολιτιστικό καλοκαίρι και στήριξη όσων παράγουν πολιτισμό (θεατρική ομάδα, δημοτική χορωδία, χορευτικός όμιλος, φιλαρμονική, κ.ά.).

Αγροκτηνοτροφικός τομέας και τι θα γίνει με την απόδοση των εδαφών από τη ΔΕΗ;

Πιστεύω πολύ στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα. Όσο για την απόδοση των εδαφών από τη ΔΕΗ, ήρθε ο καιρός να απαιτηθούν με σωστό τρόπο, και να μοιραστούν όπως πρέπει. Υπάρχει μία τάση επιστροφής νέων ανθρώπων και πρέπει να δούμε σοβαρά αυτούς τους τομείς. Υπάρχουν τα εδάφη και πρέπει να ζητηθούν με το σωστό τρόπο, ώστε να πιάσουν τόπο και να βοηθηθεί ο συγκεκριμένος τομέας. Κυρίως θα δοθούν τμήματα γης απευθείας σε καλλιεργητές.

Θερμοκήπια με χρήση τηλεθέρμανσης;

Είναι ένα πολύ καλό σχέδιο να γίνει συμπληρωματικά μαζί με τη τηλεθέρμανση. Θερμοκήπια που θα έχουν το μεγάλο πλεονέκτημα της τηλεθέρμανσης.

Αστυνόμευση, αίσθημα ασφάλειας (κυρίως στα χωριά) φωτισμός, κ.λπ.

Γενικότερα στο δήμο Μεγαλόπολης, όλα τα νούμερα για την παραβατικότητα και εγκληματικότητα μας φέρνουν κάτω από το μέσο όρο της νότιας Ελλάδας. Για το θέμα του φωτισμού, πρόσφατα προχωρήσαμε στην προμήθεια λαμπτήρων… Θα το αντιμετωπίσουμε ριζικά με αλλαγή των υπαρχόντων με λάμπες οικονομίας, μέσω του προγράμματος JESSICA που εγκρίναμε επίσης πρόσφατα.

Κλείνοντας κ. δήμαρχε, δώστε μας το στίγμα της θητείας σας.

Αυτό που θέλω να πω είναι ότι από τις πρώτες ημέρες η νοοτροπία η προσωπική μου ήταν ότι αυτός ο δήμος ανήκει στο σύνολο των δημοτών του. Αυτό ήθελα να περάσω με όλες μου τις αποφάσεις, με όλες μου τις επιλογές. Θα επιμείνω σε αυτό. Μία εύκολη κριτική είναι ότι μία παράταξη, μία πλειοψηφία του δήμου μπορεί να κάνει ότι θέλει και να εκμεταλλεύεται ότι μπορεί να προσφέρει ο δήμος. Εγώ πιστεύω προσωπικά ότι ένας δήμος ανήκει στο 100% των δημοτών του. Θέλω πραγματικά, όλοι να κάνουν κριτική, καλόπιστη κριτική, να είναι αυστηροί. Ακόμη και να παίρνουν σκληρές θέσεις αντιπολίτευσης. Αλλά θέλω όλοι να καταλάβουν ότι η προσπάθειά μας είναι όλοι να έχουν την ευκαιρία τους, όλοι να αισθάνονται ότι δεν είναι τα μισά παιδιά της Μεγαλόπολης δικά μας και τα άλλα να είναι πάντα έξω από όλα. Αυτό είναι δύσκολο πραγματικά, αλλά όλες μου οι επιλογές και η προσπάθειά μου είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Και, παρακαλώ πολύ για αυτό, να κριθώ αυστηρά, αυστηρότατα μετά το πέρας διετίας, τριετίας μέσα στην πενταετία και όχι από τους πρώτους μήνες…

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,842ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,364ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια