H ΔΕΗ διαλύεται και ο Σκουρλέτης με τον Παναγιωτάκη τσακώνονται

0
184

Μια ακόμα κόντρα είχαμε μεταξύ του Υπουργού Ενέργειας κ. Σκουρλέτη και του Πρόεδρου της ΔΕΗ κ. Παναγιωτάκη , μετά τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός κατά την επίσκεψη του στο ενεργειακό κέντρο της Πτολεμαΐδας.

Η ΓΕΝΟΠ, παίρνει σαφώς θέση υπέρ Σκουρλέτη στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Παναγιωτάκη.

Πριν λίγη ώρα ο Πάνος Σκουρλέτης αντικαταστάθηκε στην υπουργική καρέκλα από τον κ. Σταθάκη αλλά οι κόντρες και οι διαφωνίες που είχε με την διοίκηση της ΔΕΗ στοίχισαν ακριβά στην επιχείρηση.

Η τελευταία λοιπόν κόντρα ξεκίνησε όταν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας άσκησε κριτική στα πεπραγμένα της διοίκησης της ΔΕΗ και στον πρόεδρο Μανώλη Παναγιωτάκη, για το εργοστάσιο φυσικού αερίου στην Μεγαλόπολη όπου «δουλεύει μόνο στο 30% της ισχύος του στερώντας έσοδα από την ΔΕΗ».
Στο ίδιο πλαίσιο, μίλησε για 600 διευθυντικά στελέχη που θα έπρεπε να έχουν βγει ήδη στην σύνταξη, ανοίγοντας τον δρόμο στους νεότερους, αλλά μένουν με ευθύνη της διοίκησης, και αναφέρθηκε σε πρόσφατη ομιλία του προέδρου της ΔΕΗ όπου «ανέβηκε στο βήμα μισή ώρα μετά τον υπουργό για να δηλώσει ότι το 51% των μετοχών του Δημοσίου είναι το ίδιο με το 34% αφού έλεγχο θα ασκεί πάλι το Δημόσιο». Κάλεσε δε, τους εργαζόμενους, να υπερασπιστούν το δημόσιο χαρακτήρα της επιχείρησης, ενώ μίλησε και για «πληρωμένους εκτελεστές δημοσιογράφους», που παραποιούν τα γεγονότα και την αλήθεια για τον ίδιο και την κυβέρνηση.

Η απάντηση από την ΔΕΗ ήταν άμεση και ανέφερε :

Σχετικά με ορισμένες αναφορές για συγκεκριμένα θέματα της ΔΕΗ, οι οποίες δημοσιεύονται στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και μάλιστα αποδίδονται στον Υπουργό κ. Π. Σκουρλέτη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Πτολεμαΐδα-Κοζάνη διευκρινίζονται τα εξής :

1. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα ότι σήμερα στη ΔΕΗ υπηρετούν 600 στελέχη προχωρημένης ηλικίας, τα οποία μάλιστα «εμποδίζουν την εξέλιξη νεωτέρων». Είναι γεγονός ότι αρκετοί εργαζόμενοι, μεταξύ τους και λίγα στελέχη, στην επιχείρηση αν και έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης επιλέγουν να παραμένουν στην εργασία για οικονομικούς κυρίως λόγους.
Η Διοίκηση αντιμετωπίζει το θέμα αυτό με ιδιαίτερη προσοχή, σύμφωνα απολύτως με το συμφέρον της επιχείρησης, δεδομένης αφενός της εμπειρίας και αφετέρου της δυσκολίας πρόσληψης νέου προσωπικού καθώς η ΔΕΗ θεωρείται -ατυχώς- ακόμη ανήκουσα στον ευρύτερο Δημόσιο τομέα.
Στο πλαίσιο αυτό και ύστερα από επισταμένη μελέτη στο Δ.Σ. της 8ης Νοεμβρίου 2016 προωθείται εισήγηση για αποχώρηση 200 περίπου εργαζομένων που έχουν συμπληρώσει τις συντάξιμες προϋποθέσεις.

2. Τα περί λειτουργίας της Μεγαλόπολης Β’ στο 30% της ισχύος της με ευθύνη της Διοίκησης της ΔΕΗ (!) είναι επίσης εντελώς αβάσιμα.
Η Μονάδα αυτή δεν έχει ακόμη παραληφθεί, ούτε προσωρινά, είναι σε περίοδο εγγύησης και για τα όποια προβλήματα αστοχιών ή βλαβών παρουσιάζονται ευθύνεται ο Ανάδοχος, η δε επιχείρηση θα διασφαλίσει τα συμφέροντά της σύμφωνα με τη σύμβαση. Τέτοιες βλάβες παρουσιάστηκαν το τελευταίο διάστημα σε Μετασχηματιστή με συνέπεια τη λειτουργία της στο 50% της ισχύος.

Σχεδόν αμέσως κυκλοφόρησε και ανακοίνωση από την ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ η οποία επιτίθεται και αυτή στην Διοίκηση της ΔΕΗ …
Η ΓΕΝΟΠ, παίρνοντας σαφώς θέση υπέρ Σκουρλέτη στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Παναγιωτάκη για τα θέματα ιδιωτικοποίησης και στρατηγικής ανάπτυξης της ΔEΗ, τονίζει σε ανακοίνωσή της:

«Η αναφορά για αποχώρηση 200 περίπου εργαζομένων είναι ψευδής καθώς δεν υπάρχει σχετική εισήγηση της αρμόδιας γενικής διεύθυνσης για το επόμενο διοικητικό συμβούλιο της ΔEΗ ΑΕ (της 8ης Νοεμβρίου). Δυστυχώς, ο κ. Παναγιωτάκης με τα όσα αναφέρονται στο σημερινό δελτίο Tύπου γίνεται προάγγελος και “λαγός” της τρόικας, των οικονομικών συμφερόντων και των πλέον αντεργατικών επιδιώξεων όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις.

Θα πρέπει να θυμίσουμε στον κ. Παναγιωτάκη ότι οι ΣΣΕ που υπέγραψε προβλέπουν απολύσεις μόνο για οικονομοτεχνικούς λόγους και ότι ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου χρόνου σε αορίστου χρόνου. Κανείς δεν φανταζόταν ότι ένας πρώην πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και διορισμένος από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στη ΔEΗ, θα προχωρούσε σε ομαδικές απολύσεις εργαζομένων.

Χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας από την Κοζάνη εξέφρασε την αντίθεσή του στην πώληση του 17% της ΔEΗ. Σε κάθε περίπτωση, η βιασύνη του πρόεδρου της ΔEΗ για την έκδοση του συγκεκριμένου δελτίου Τύπου έχει να κάνει προφανώς με ένα ιδιότυπο ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών, το οποίο όμως ενισχύει και εξυπηρετεί τα συμφέροντα που εποφθαλμιούν το 17% της ΔEΗ και θέλουν να καρατομήσουν τον υπουργό ΠΕΝ.

Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι αντίθετη στις ομαδικές απολύσεις και σε κάθε είδους «εκκαθαρίσεις» και μαζί με τους χιλιάδες εργαζόμενους στον Όμιλο ΔEΗ θα απαντήσουν στις μεθοδεύσεις αυτές με τον πλέον ξεκάθαρο και σαφή τρόπο».

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here