8μηνίτες: Αυξήσεις αντί για δώρο δίνει η ΔΕΗ , επικροτεί η ΓΕΝΟΠ και στην Αρκαδία οι συνδικαλιστές αντιδρούν

1
1017
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Στο σημερινό Δ.Σ. της ΔΕΗ αποφασίστηκε να δοθεί αύξηση στην μισθοδοσία των 8μηνιτών. Η απόφαση αυτή πάρθηκε μετά από συμφωνία της ΓΕΝΟΠ και άλλων σωματείων όπως της ΕΤΕ ΔΕΗ και του ΣΠΑΡΤΑΚΟΥ με τον κ. Παναγιωτάκη και έρχεται σαν αντιστάθμισμα των μειωμένων ποσών που έλαβαν σαν επιδόματα και δώρα Χριστουγέννων οι 8μηνίτες εργαζόμενοι.

Αυτή είναι η μια είδηση. Η δεύτερη είδηση είναι ότι αύριο Τετάρτη 16 Ιανουαρίου θα συζητηθεί στην Επιθεώρηση εργασίας η αναφορά του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας για τα μειωμένα ποσά που δόθηκαν για δώρο Χριστουγέννων. Η ΔΕΗ έχει στα χέρια της νoμική γνωμάτευση που της λέει ότι σωστά έδωσε μειωμένα ποσά και οι συνδικαλιστές του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας αλλά και των σωματείων της Μεγαλόπολης έχουν στα χέρια τους νομικές γωνματεύσεις από την ΓΣΣΕ ότι κακώς δόθηκαν μειωμένα ποσά. Άρα αύριο θα έχουμε μια πιο σαφή εικόνα πoια νομική άποψη θα υπερισχύσει. Δεν ξέρουμε βέβαια αν αύριο θα ολοκληρωθεί το νομικό θέμα.

Η ΔΕΗ όμως αποφάσισε ήδη σήμερα να δώσει αυξήσεις και όχι να αλλάξει τον τρόπο υπολογισμού των δώρων. Μαζί της συμφωνούν όπως είπαμε η ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η ΕΤΕ ΔΕΗ και ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ , τα μεγαλύτερα δηλαδή σωματεία. Και εδώ αρχίζουν τα περίεργα. Μέλη της ΓΕΝΟΠ και της ΕΤΕ είναι αρκετοί συνδικαλιστές που εδώ στην Αρκαδία ακολουθούν άλλο δρόμο διεκδίκησης και οι πράξεις τους – που αναφέραμε πριν – δείχνουν ότι δεν συμφωνούν με τις επιλογές των σωματείων τους. Απομένει λοιπόν αν δούμε ποια πλευρά θα δικαιωθεί και ποια θα αναγκαστεί σε υποχώρηση. Μαθαίνουμε ότι η Διοίκηση της ΔΕΗ είναι πλήρως ενήμερη για τις διαδικασίες με την επιθεώρηση εργασίας αλλά και την μήνυση στον τοπικό διευθυντή του Ορυχείου. Ο ίδιος ο κ. Παναγιωτάκης φέρεται να έχει δηλώσει ότι θα περιμένει το αποτέλεσμα της διαδικασίας με την επιθεώρηση εργασίας και θα πράξει αναλόγως, όμως  δεν περίμενε την αυριανή απόφαση και σήμερα πήρε απόφαση για αυξήσεις.

Όλα αυτά που σας περιγράφω , δείχνουν το μπάχαλο που υπάρχει στα θέματα της ΔΕΗ και την αντιμετώπιση των Συνδικαλιστών με τα προβλήματα που τρέχουν. Και για τους 8μηνίτες αλλά και για την ΣΣΕ και την πώληση των μονάδων της ΔΕΗ , υπάρχουν πολλές πλευρές και πολλές απόψεις. Ο καθένας ενεργεί πλέον αυτόνομα και ως γνωστόν το διαίρει και βασίλευε που έχουν καταφέρει κάποιοι να περάσουν παντού φέρνει αποτελέσματα.

Σύντομα όλα τα θέματα θα έχουν πάρει τον δρόμο τους, θα απομείνουν βέβαια οι κόντρες , οι κομματικές και συντεχνιακές ανάγκες του καθενός να έχουν σταθείεμπόδιο στην  διεκδίκηση των αιτημάτων για το καλό των εργαζομένωΝ και των πολιτών. Είναι τελικά φτωχοί στο μυαλό και κατώτεροι των περιστάσεων πολλοί δίπλα μας , που προτάσουν το δικό τους συμφέρον.

δείτε την επίσημη ανακοίνωση της ΔΕΗ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιχείρησης, στο μέτρο των υφιστάμενων δυνατοτήτων, ως έμπρακτη αναγνώριση του έργου που προσφέρουν οι εργαζόμενοι με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου οχτάμηνης διάρκειας, αποφάσισε την αναπροσαρμογή των μηνιαίων αποδοχών τους ως εξής:

Oι προσλαμβανόμενοι, από 1.1.2018, σε θέσεις:

Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης θα λαμβάνουν μηνιαίο μισθό (μικτά) 700 ευρώ, αντί 644,69 ευρώ
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (εκτός τεχνιτών) 750 ευρώ, αντί 685,71 ευρώ
Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (τεχνιτών) 800 Ευρώ, αντί 750,18 ευρώ
Τεχνολογικής Εκπαίδευσης 850 Ευρώ, αντί 791,21 ευρώ
Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης 900 Ευρώ αντί 826,37 ευρώ και
Διπλωματούχων Μηχανικών ΠΕ 1050 Ευρώ αντί 949,45 ευρώ.

’Οσοι εκ των ως άνω εργαζόμενων προσλήφθηκαν από 01.05.2017 και εντεύθεν, θα λάβουν αναδρομικά για έκαστο των μηνών απ ασχόλησής τους έως 31.12.2017 τριάντα (30) ευρώ μεικτά.

Κατά τα λοιπά (επιδόματα εορτών – αδείας, προσαυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας) εφαρμόζονται οι διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας.

 

Facebook Comments

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Στα βορεια δυστυχώς δεν υπαρχει ενοτητα στους 8μηνιτες… επισης ο ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ ειναι “μονοπώλιο” και κανει οτι γουσταρει.
    Στη Μεγαλόπολη αντιδρουν ΜΟΝΟ οι 8μηνιτες και λιγοι συνδικαλιστές. Οι αλλοι “σερνονται” αναγκαστικά σε κινητοποιησεις χωρις να το θελουν. Τις πρωτες μερες η τοπικη ΕΤΕ εκραζε τους 8μηνιτες κ τον ΠΡΟΜΗΘΕΑ που εκαναν σταση. Τωρα το παιζουν θεματοφυλακες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here