5η μέρα κατάληψης στο Διοικητήριο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη

Σήμερα η short list για τους λιγνίτες της ΔΕΗ - H προκήρυξη του διαγωνισμού ευνοεί τις συμπράξεις - Έντονες οι ζυμώσεις

0
150

Σήμερα Παρασκευή συμπληρώθηκαν 5 ημέρες που οι εργαζόμενοι κάνουν κατάληψη στο διοικητήριο του ΑΗΣ Α΄, εμποδίζοντας έτσι να λειτουργήσουν τα γραφεία με τις υπηρεσίες της νέας θυγατρικής της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.

Για 5 ημέρες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για την πώληση των μονάδων. Η κατάληψη ξεκίνησε την Δευτέρα 2 Ιουλίου και όπως λένε οι συνδικαλιστές θα βρίσκονται εκεί για πολύ καιρό ακόμα.

Η ΔΕΗ και τα νέα Δ.Σ. των 2 θυγατρικών σε Μεγαλόπολη και Μελίτη συνεχίζουν όμως κανονικά τις διαδικασίες για τον διαγωνισμό.

Διαβάζουμε στο energypress.gr: Σήμερα πέφτει και τυπικά η αυλαία της πρώτης φάσης του διαγωνισμού για την πώληση των λιγνιτών της ΔΕΗ και όπως έχει ήδη προαναγγελθεί ανεπίσημα από πηγές της εταιρείας όλοι οι συμμετέχοντες κρίθηκε ότι πληρούν τα κριτήρια ώστε να περάσουν στη 2η φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Αυτό αποτελεί καλή είδηση για τη ΔΕΚΟ η οποία προσβλέπει στον ανταγωνισμό προκειμένου να ανέβει ο πήχης του τιμήματος.

Θυμίζουμε ότι μη δεσμευτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε από:

1. Την κοινοπραξία BEIJING GUOHUA POWER COMPANY LIMITED (Κίνα) και DAMCO ENERGY S.A. (όμιλος Κοπελούζου)

2. Τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

3. Την  ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΧΑΛΚΟΥ ΚΑΙ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

4. Την  ENERGETICKÝ ΑPRŮMYSLOVÝ HOLDING, Α.S. “EPH” (Τσεχία)

5. Την INDOVERSE (CZECH) COAL INVESTMENTS LIMITED (Τσεχία)

6. Τη ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΟΜΙΛΟΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Αρκεί όμως η συμμετοχή των έξι εταιρειών από μόνη της στην επόμενη φάση του διαγωνισμού για να επιτευχθεί ο στόχος της ΔΕΗ να κατατεθούν υψηλές δεσμευτικές προσφορές;

Ακόμη και η διοίκηση της ΔΕΗ έχει επισημάνει ότι χρειάζονται επιπλέον κίνητρα όπως πχ η εξασφάλιση πιστοποιητικών ΑΔΙ για τις υπό πώληση μονάδες.

Η ανακοίνωση της short list πάντως οδηγεί στο επόμενο βήμα του διαγωνισμού που είναι το άνοιγμα από τη Δευτέρα και για 2 μήνες του data room όπου οι επενδυτές θα αποκτήσουν πρόσβαση – αφού πρώτα υπογράψουν σύμφωνο εμπιστευτικότητας – σε πρόσθετες πληροφορίες, οικονομικά και τεχνικά στοιχεία για τις υπό πώληση εταιρείες και μονάδες.

Επίσης την επόμενη εβδομάδα θα γίνουν γνωστοί στους συμμετέχοντες οι όροι της προκήρυξης της β φάσης του διαγωνισμού.

Και εδώ πάντως η ΔΕΗ και οι σύμβουλοι καταβάλουν προσπάθειες για να γίνει πιο ελκυστικό το πακέτο και να ικανοποιηθούν τα “θέλω” των επενδυτών. Συγκεκριμένα όπως ανέφεραν πηγές της ΔΕΗ με τους όρους της προκήρυξης στόχος είναι να διευκολυνθούν ή ακόμη και να ενθαρρυνθούν οι συμπράξεις μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις που περιλαμβάνουν όχι μόνο ελληνικές εταιρείες αλλά και τις εταιρείες από την Τσεχία, οι οποίες μάλιστα εμφανίζονται εξαιρετικά κινητικές.

Επίσης στους όρους αναμένεται να υπάρξουν οι απαραίτητες διευκρινίσεις για θέματα που αφορούν στον αριθμό των εργαζομένων, τις υποχρεώσεις των επενδυτών προς αυτούς κλπ.

Ένα ακόμη ζήτημα που θα ξεκαθαρίσει με τους όρους συμμετοχής στην επόμενη φάση αφορά στο εάν οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλουν μία ενιαία προσφορά και για τις δύο εταιρείες (Μελίτη και Μεγαλόπολη). Όπως ανέφεραν πηγές της ΔΕΗ ο διαγωνισμός θα επιτρέπει την υποβολή ενιαίας προσφοράς, καθώς έχει βρεθεί φόρμουλα αξιολόγησης κατά το πρότυπο του διαγωνισμού για τα περιφερειακά αεροδρόμια.

Να σημειωθεί τέλος ότι χθες στο περιθώριο της υπογραφής της συμφωνίας του ομίλου Κοπελούζου με την China Energy, το ελληνοκινεζικό σχήμα ξεκαθάρισε ότι διατηρεί ενδιαφέρον και για τις δύο εταιρείες και θα καταθέσει πρόσφορά και για τη Μελίτη αλλά και για τη Μεγαλόπολη.

Υπενθυμίζουμε για ακόμη μια φορά τις συνθέσεις των Δ.Σ. των 2 νέων θυγατρικών:

Μεγαλόπολη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε.
Βασιλόπουλος Βασίλειος, κάτοικος Καλαμάτας – Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος
Μελαχροινός Κωνσταντίνος, κάτοικος Π. Φαλήρου – Μέλος
Παναγιωτόπουλος Νικόλαος, κάτοικος Μεγαλόπολης – Μέλος
Αντωνέλλος Ιωάννης – Μέλος
Δαλιάνης Γεώργιος, κάτοικος Ν. Ηρακλείου – Μέλος

Μελίτη Ενεργειακή Λιγνίτη Α.Ε.
Καλαϊτζής Θεόδωρος, κάτοικος Βέροιας – Πρόεδρος
Μάγγος Κυριάκος, κάτοικος Δροσιάς – Διευθύνων Σύμβουλος
Χατζηφώτης Γρηγόριος, κάτοικος Κοζάνης – Μέλος
Παπαβραμίδης Δημήτριος, κάτοικος Κοζάνης – Μέλος
Δεληγιώργης Χρήστος, κάτοικος Φλώρινας

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here