ΑρχικήΑΡΘΡΑ3.700 στρέμματα της ΔΕΗ στην Δυτ. Μακεδονία παραχωρούνται για καλλιέργεια αρωματικών...

3.700 στρέμματα της ΔΕΗ στην Δυτ. Μακεδονία παραχωρούνται για καλλιέργεια αρωματικών φυτών

Την παραχώρηση 3.700 στρεμμάτων στην τοπική κοινωνία της Δυτικής Μακεδονίας για γεωργική εκμετάλλευση, αποφάσισε ομόφωνα το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ στη συνεδρίαση της Τρίτης.

Πρόκειται για μια σημαντική απόφαση, καθώς ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των τοπικών φορέων για επαναπόδοση εδαφών των ορυχείων του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, μετά την ολοκλήρωση της εξορυκτικής δραστηριότητας, αφού προηγουμένως αποκατασταθούν. 

Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει την παραχώρηση 700 στρεμμάτων του ορυχείου Αμυνταίου, 700 στρεμμάτων του ορυχείου Κομάνου και 2.000 στρεμμάτων του ορυχείου Νοτίου Πεδίου.

 Η έκταση παραχωρείται για δέκα χρόνια, από την ΔΕΗ στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χρήση και όχι για κυριότητα, με σκοπό την

καλλιέργεια αποκλειστικά αρωματικών φυτών. Εάν δεν αξιοποιηθεί στα πρώτα 5 χρόνια, τότε επιστρέφεται. Για τυπικούς λόγους προβλέπεται ένα συμβολικό τίμημα των 10 ευρώ ανά στρέμμα. Ως γνωστόν το υπουργείο εφαρμόζει ένα Πιλοτικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για Καλλιέργεια, Επεξεργασία και Εμπορία Αρωματικών και Θεραπευτικών Φυτών.

 Στο πλαίσιο αυτού του Προγράμματος τα 3.700 αποκατεστημένα στρέμματα γης θα διατεθούν σε «συλλογικές εκφράσεις αγροτών». Σε επίπεδο υπουργείου έχει συσταθεί μία επιτροπή που παρακολουθεί το εν λόγω πρόγραμμα, στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Δυτικής Μακεδονίας. Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση τέθηκε ένα ζήτημα, γιατί τα 3.700 στρέμματα να παραχωρηθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και όχι απ’ ευθείας στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας ή στους δήμους, όπως επίσης γιατί να δοθούν για «χρήση» και όχι για «κυριότητα» . 

Ο αντίλογος που υπάρχει εδώ είναι ότι «η ΔΕΗ δεν μπορεί να εκχωρεί περιουσιακά της στοιχεία», γι’ αυτό και τα παραχωρεί για χρήση, βάζοντας μάλιστα και ένα συμβολικό ενοίκιο, κρατώντας την κυριότητα της έκτασης. 

Επίσης, σημειώνεται ότι με βάση νόμο του 1982 τα εδάφη αυτά μπορούν να παραχωρηθούν μόνο στο δημόσιο, γι’ αυτό και στην προκειμένη περίπτωση παραχωρούνται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Βεβαίως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο προαναφερόμενος νόμος του 1982 τροποποιήθηκε το 2001 επί κυβέρνησης Σημίτη. Η τροποποίηση προβλέπει την παραμονή των εδαφών στη ΔΕΗ. Αξίζει να σημειωθεί ότι προσφυγή κατά της τροποποίησης Σημίτη κατέθεσε στο ΣτΕ η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. 

Πάντως, ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, τόνισε ότι « με βάση την κείμενη νομοθεσία οι εκτάσεις αυτές δεν μπορούν να παραχωρηθούν στην Περιφέρεια και στους δήμους, γι’ αυτό παραχωρούνται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο είναι και υπεύθυνο για το Πιλοτικό Πρόγραμμα Καλλιέργειας Αρωματικών Φυτών. Άλλωστε, το υπουργείο με τη σειρά του αποδίδει την έκταση στην Υπηρεσία Πολιτικής Γης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, η οποία θα διαχειριστεί το πρόγραμμα». Αξίζει στο σημείο αυτό να αναφερθεί ότι κανείς δήμος δεν ζήτησε την απ’ ευθείας παραχώρηση της έκτασης, ούτε έθεσε θέμα κυριότητας. Τέλος, να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ θα εισπράξει από την παραχώρηση με το συμβολικό τίμημα των 10 ευρώ ανά στρέμμα το ποσό των 37.000 ευρώ. 

Επίσης, επειδή κατά καιρούς έχει νοικιάσει και κάποιες εκτάσεις σε αγρότες για καλλιέργεια, έχει και από κει ένα μικρό έσοδο, της τάξης περίπου των 50.000 ευρώ. Δεδομένου ότι τα ποσά αυτά είναι «ευτελή» για τη ΔΕΗ, προτάθηκε τα χρήματα αυτά να δίδονται για ανθρωπιστικούς σκοπούς στην περιοχή. 

 

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια