ΑρχικήΑΡΘΡΑ26 χρόνια ακούμε για κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγαλόπολης!!

26 χρόνια ακούμε για κατασκευή Αρχαιολογικού Μουσείου Μεγαλόπολης!!

Σε προηγούμενο άρθρο μας με τίτλο: Η επανένωση των γλυπτών της Λυκόσουρας και οι αναφορές της κας Μενδώνη για το νέο μουσείο της Μεγαλόπολης, κάναμε μια σύντομη αναφορά για το θέμα του αρχαιολογικού μουσείου Μεγαλόπολης που πρόκειται να γίνει στον χώρο που είναι το παλιό γηροκομείο δίπλα στον οικισμό της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη.

Στο άρθρο αυτό είχαμε μια τοποθέτηση μέσω σχολίου από τον Κωνσταντίνο Σ. Ι. Κίσσα , Προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας.


Η παρέμβαση του κ. Κίσσα αναφέρει:

Αξιότιμοι κύριοι,
πληροφορήθηκα για την δημοσίευση του κειμένου σας από τον Δήμαρχο Μεγαλόπολης κ. Αθ. Χριστογιαννόπουλο.
Δράττομαι λοιπόν της ευκαιρίας να σας ενημερώσω ότι την ερώτηση του βουλευτή κ. Κ. Αρσένη μας κοινοποίησαν από το Γραφείο Κοινοβουλευτικού Ελέγχου του ΥΠΠΟΑ για να εκφράσουμε απόψεις.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας, αλλά και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (στο οποίο επίσης κοινοποιήθηκε η ερώτηση του κ. Αρσένη) απάντησαν εγγράφως.
Η ΕΦΑΑΡΚ δια του Προϊσταμένου της κ. Κ. Κίσσα απάντησε αυτό που στη δευτερολογία της κατηγορηματικά η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Στυλιανή Μενδώνη. Τα γλυπτά του συμπλέγματος (συντάγματος) θα επανενωθούν και θα εκτεθούν στο υπό ίδρυση Αρχαιολογικό Μουσείο της Μεγαλόπολης, στο παλαιό δηλαδή Γηροκομείο, το οποίο παραχωρεί ο Δήμος Μεγαλόπολης μετά την ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Την απάντηση της Προϊσταμένης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπου βρίσκονται οι κεφαλές των αγαλμάτων, αλλά και κάποια μέλη των γλυπτών, θα μπορέσετε να την πληροφορηθείτε από την ιδία.
Σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία


Για να υπάρχει πιο αναλυτική ενημέρωση για το θέμα της κατασκευής του αρχαιολογικού μουσείου της Μεγαλόπολης, θα σας δημοσιεύσουμε τι ειπώθηκε κατά την διάρκεια της διάλεξης για το Αρχαίο Θέατρο που έγινε στις 24 Ιουνίου 2022 στην Μεγαλόπολη.

Όπως θα δείτε και θα ακούσετε στο 1:39:40 του βίντεο στο τέλος του άρθρου , ο κ. Κίσσας λέει:

Να δούμε κ. Δήμαρχε τι θα γίνει με το μουσείο γιατί αν δεν έχουμε μια σωστή αίθουσα που να εκθέσουμε; και ο δήμαρχος Μεγαλόπολης παίρνει το μικρόφωνο και αναφερόμενος στον κ. Κίσσα του απαντάει:

Στην αναφορά σας για το αρχαιολογικό μουσείο , Δήμαρχε τι θα γίνει με το μουσείο, θέλω να ενημερώσω τους πολίτες όπως έχω ενημερώσει και εσάς, ότι είναι θέμα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Το δημοτικό συμβούλιο πήρε πρόσφατα μια απόφαση ότι παραχωρεί στο Υπουργείο Πολιτισμού τον συγκεκριμένο χώρο με 2 δεσμεύσεις:

Η μια δέσμευση είναι ότι παραχωρεί τον χώρο για 99 χρόνια

Η άλλη δέσμευση είναι ότι αν εντός 5 ετών δεν γίνει κάτι, ο χώρος επιστρέφει στον δήμο Μεγαλόπολης.

Κάτι που είναι αναγκαίο για αν γίνει νόμιμη η απόφαση αυτή.

Από την αποκεντρωμένη Περιφέρεια για να είναι νόμιμη αυτή η απόφαση μας , πρέπει να υπάρχουν αυτοί οι 2 όροι. Έτσι και έγινε.

Το Υπουργείο Πολιτισμού όμως λέει ότι με τους όρους αυτούς, δεν αποδέχεται την προσφορά.

Εμείς σαν δήμος Μεγαλόπολης είμαστε σε αδιέξοδο, ή παίρνουμε την απόφαση χωρίς αυτούς τους όσους και η αποκεντρωμένη δεν μας την εγκρίνει, ή βάζουμε τους όρους και το Υπουργείο δεν το δέχεται.

Αυτό πρέπει να δούμε πως θα διευθετηθεί, γιατί είναι αδιέξοδο.

Η απάντηση του κ. Κίσσα ήταν ότι αυτό είναι θέμα του Υπουργείο και όχι της εφορείας Αρχαιοτήτων και ότι η Εφορεία είναι υπέρ του να δοθεί το κτίριο και να γίνει σύντομα το μουσείο. Είναι διαδικαστικό το θέμα και θα τελειώσει ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα ακούγονται , υπάρχει πρόβλημα διαδικαστικό, αδιέξοδο , όπως το περιγράφει ο κ. Δήμαρχος και πολύ σωστά εκφράζει την αγωνία του. Το Υπουργείο Πολιτισμού πρέπει να αποδεχθεί την παραχώρηση και να προχωρήσει τάχιστα στην κατασκευή του Μουσείου, μέσα σε 5 χρόνια.

Σε ότι αφορά την επανένωση των γλυπτών είναι ξεκάθαρη απόφαση του Υπουργείου, το πρόβλημα όμως είναι η αναφορά για μουσείο της Μεγαλόπολης την στιγμή που βλέπουμε να γίνεται λόγος για αδιέξοδο και για μη αποδοχή του χώρου από το Υπουργείο. Πως δηλαδή η κα Μενδώνη δηλώνει στην Βουλή ότι θα γίνει η επανένωση των γλυπτών σε ένα μουσείο, που την ίδια στιγμή δεν αποδέχεται την παραχώρηση του χώρου;

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες είναι ότι μιλάμε για ένα θέμα που έρχεται από το 1996.

Πριν 26 χρόνια είχε παρθεί η 98/13-5-1996 απόφαση από το δημοτικό συμβούλιο Μεγαλόπολης και από τότε είχε παραχωρηθεί ο συγκεκριμένος χώρος στο Υπουργείο Πολιτισμού για τον ίδιο ακριβώς σκοπό, την κατασκευή του μουσείου!

Ακολούθησε η ίδια πάλι απόφαση παραχώρησης το 2012 δείτε ΕΔΩ και τέλος έχουμε την απόφαση του 2020 , δείτε ΕΔΩ

Άρα μιλάμε για μια υπόθεση που εδώ και 26 χρόνια παραμένει στα χαρτιά και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα! Για αυτά ζητάμε απαντήσεις και εξηγήσεις από το Υπουργείο Πολιτισμού και οποιονδήποτε άλλον. Από τους Βουλευτές που έχουν διατελέσει μέλη Κυβερνήσεων και από πολλούς άλλους αρμόδιους. Ξαναλέμε, 26 χρόνια ακούμε για μουσείο και πλέον έχουμε κάθε δικαίωμα να μην πιστεύουμε κανέναν!

Είναι προφανές ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αρκαδίας δεν είναι αρμόδια για την λήψη της απόφασης , οπότε δεν κατανοούμε για ποιο λόγο αισθάνθηκε την ανάγκη ο κ. Δήμαρχος Μεγαλόπολης να ενημερώσει τον κ. Κίσσα για το άρθρο μας και επίσης για ποιο λόγο ο κ. Κίσσας έκανε την παρέμβαση που βλέπετε η οποία δεν αναφέρει τίποτα για το πρόβλημα με την αποδοχή της παραχώρησης.

δείτε το σχετικό βίντεο με όσα σας αναφέρουμε:

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια