19,6 εκατ. ευρώ το κάθε km – “Το ακριβότερο έργο στον κόσμο” το Παραδείσια – Τσακώνα

0
294

Ως «το ακριβότερο έργο στο κόσμο» χαρακτηρίζει τον αυτοκινητόδρομο Παραδείσια – Τσακώνα ο πρώην βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος, σε επιστολή του με την οποία υπενθυμίζει ότι η κατασκευή του δρόμου ξεκίνησε το 1990 και τελικώς κόστισε περισσότερα από 226 εκατομμύρια ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, το κάθε χιλιόμετρο κόστισε 19,6 εκατ. ευρώ – και σίγουρα το κόστος αυτό διεκδικεί μια θέση στο βιβλίο ρεκόρ Γκίνες.

Ο κ. Λαμπρόπουλος στην επιστολή του αναφέρει ότι βρίσκεται στα χέρια του εισαγγελέα Τρίπολης ο φάκελος με τις κακοτεχνίες που προκάλεσαν την κατολίσθηση του 2003, και σημείωσε ότι η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Αναλυτικά η επιστολή του Γιάννη Λαμπρόπουλου:

«Με την ευκαιρία της παράδοσης στην κυκλοφορία της γέφυρας στην Τσακώνα θα ήθελα να επισημάνω τα παρακάτω.

Το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα άρχισε να κατασκευάζεται το 1990, δόθηκε στην κυκλοφορία το 2000, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, και κατεστράφη ολοσχερώς τον Φεβρουάριο του 2003.

Μετά την κατάρρευση άρχισε η εκπόνηση των μελετών για την επανακατασκευή. Αφού τελείωσαν οι μελέτες, για τις οποίες χρειάστηκε αρκετός χρόνος και αφού με δυσκολίες εξασφαλίστηκαν περίπου 6 εκατομμύρια ευρώ για να τις παραδώσουν τα μελετητικά γραφεία, στη συνέχεια έπρεπε να εξασφαλιστούν περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ από τα ελληνικά ταμεία προκειμένου να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου. Ο τότε υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών αρνήθηκε και η αποκατάσταση της Τσακώνας έμενε “στον αέρα”.

Μετά από αυτήν την εξέλιξη συναντήθηκα με τον τότε ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Γεώργιο Σουφλιά, ο οποίος μου παρέδωσε το αίτημά του προς τον κ. Αλογοσκούφη για χρηματοδότηση με την παρότρυνση να κάνω ό,τι μπορώ γιατί το έργο δεν θα γίνει.

Υστερα από τρεις συναντήσεις που είχα με τον τότε υφυπουργό Οικονομίας κ. Χρήστο Φώλια υπεγράφη, τελικά, από αυτόν η ένταξη του έργου Παραδείσια – Τσακώνα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων με το ποσό των 110 εκατομμυρίων ευρώ, που ήταν το προβλεπόμενο κόστος του έργου.

Κατόπιν αυτών στις 27-2-2006 πραγματοποιήθηκε η δημοπράτηση του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα, με συμβατικό χρόνο παράδοσης στις 13-10-2009.

Από το τέλος του 2009 και το 2010, που ήταν άλλη κυβέρνηση, δεν υπήρξε η αναγκαία εκταμίευση των χρημάτων στους αναδόχους, με αποτέλεσμα μολονότι το έργο είχε κατασκευαστεί σε ποσοστό 85% περίπου, με υπολειπόμενα μόνο μέρος της μεγάλης γέφυρας Τ4, να μην προχωρούν οι εργασίες για την παράδοση.

Το αρμόδιο υπουργείο ΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωνε αρχικά για παράδοση τον Οκτώβριο του 2010, μετά για τον Δεκέμβριο του 2010, ακολούθως για τον Απρίλιο του 2011, με μικρή παράκαμψη της γέφυρας και όλο τον δρόμο τον Οκτώβριο του 2011, κατόπιν το 2012, μέχρι που το έργο εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ και εξασφαλίστηκαν τα υπόλοιπα κονδύλια και φθάσαμε αισίως χθες στην τελική παράδοση της γέφυρας στην κυκλοφορία, μετά από τόσες καθυστερήσεις.

Στις 28-7-2011 κατέθεσα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αναφορά με ογκώδη φάκελο, που έλαβε αριθμό πρωτ. 5938/28-7-11 και με την οποία ζητούσα την δικαστική διερεύνηση της κατασκευής, της κατάρρευσης και του κόστους του τμήματος Παραδείσια – Τσακώνα.

Η έρευνα βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη και συγκεκριμένα η δικογραφία από τον ανακριτή παραδόθηκε πρόσφατα στον εισαγγελέα της Τρίπολης.

Ελπίζω και εύχομαι η δικαιοσύνη να αποκαλύψει και να παραπέμψει τους υπεύθυνους των κακοτεχνιών και της διασπάθισης του δημοσίου χρήματος, διότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έχω δώσει το τμήμα Παραδείσια – Τσακώνα που κατεστράφη ολοσχερώς το 2003, είχε κοστίσει στο Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον 86.940.943,24 εκατομμύρια ευρώ ή 29.625.128.327 δισ. δραχμές, από 8.443.456,10 εκατομμύρια ευρώ ή 2.877.107.666 δισ. δραχμές που βάσει των διαγωνισμών και των εκπτώσεων είχαν συμφωνηθεί.

Εάν προσθέσουμε δε και τα περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ που δαπανήθηκαν τα τελευταία χρόνια για την εκ νέου κατασκευή του Παραδείσια – Τσακώνα, τότε καταλήγουμε στο ότι αυτό το τμήμα σίγουρα θα είναι το ακριβότερο στον κόσμο.

Με την παράδοση στην κυκλοφορία και αυτής της γέφυρας ολοκληρώνεται πλέον ο αυτοκινητόδρομος Τρίπολης – Καλαμάτας, που ήταν ένα όνειρο και έγινε πραγματικότητα. Ενας δρόμος που έφερε την Καλαμάτα 2 ώρες από την Αθήνα και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για εκρηκτική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς και κυρίως τον τουρισμό. Ενα έργο με το οποίο έχω συνδέσει το όνομά μου και είμαι υπερήφανος γι’ αυτό. Ενα έργο το οποίο έγινε και χάρη στην ισχυρή πολιτική βούληση του τότε υπουργού Δημοσίων Εργων κ. Γεωργίου Σουφλιά, τον οποίο για άλλη μια φορά ευχαριστώ δημοσίως για την άριστη συνεργασία και φιλία που είχαμε, και κυρίως για την αποφασιστικότητα και μεθοδικότητα που διέθετε.

Επίσης, ευχαριστώ θερμά και τον τότε υφυπουργό Οικονομίας κ. Χρήστο Φώλια, που υπέγραψε το κονδύλι για την δημοπράτηση.

Ολοι οι Μεσσήνιοι, που ταξιδεύαμε 5 και 6 ώρες για να φτάσουμε στην Αθήνα, καταλαβαίνουμε και εκτιμάμε πόσο μεγάλο έργο είναι αυτό, αφού τώρα πάμε ξεκούραστοι και ασφαλείς σε 2 μόνο ώρες.

Εμείς απολαμβάνουμε τον δρόμο Κόρινθος – Τρίπολη – Καλαμάτα.

Ελπίζουμε να τελειώσει και ο δρόμος Κόρινθος – Πάτρα – Πύργος – Τσακώνα».

από την Ελευθερία

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here