ΑρχικήΑΡΘΡΑ15 ημέρες με κλειστές τις μονάδες 3-4 της Μεγαλόπολης , αυξήθηκε η...

15 ημέρες με κλειστές τις μονάδες 3-4 της Μεγαλόπολης , αυξήθηκε η χονδρική τιμή ρεύματος – Τι δεν καταλαβαίνετε;

Όπως ακριβώς σας είχαμε ενημερώσει, το πείραμα της Μεγαλόπολης πέτυχε! Η αναστολή λειτουργίας των μονάδων 3-4 μετράει ήδη 15 ημέρες και τα αποτελέσματα είναι πλέον ξεκάθαρα.

Πέτυχε το πείραμα σε ότι αφορά τις αντιδράσεις από την τοπική κοινωνία, που όλοι είδαμε ότι ήταν ανύπαρκτες, πετυχαίνει και στην διαμόρφωση της χονδρικής τιμής ρεύματος. Και όσοι από τους πολίτες έχουν συμβόλαια με ιδιωτικές εταιρίες και τα συμβόλαια τους έχουν μέσα ρήτρα ΟΤΣ (οριακή τιμή συστήματος), θα δουν τους λογαριασμούς τους φουσκωμένους. Στο τέλος του άρθρου σας αναλύω το γιατί.

Διαβάζουμε λοιπόν σε τεχνικά άρθρα την ανάλυση που ακολουθεί:

Σε ανοδική τροχιά η ΟΤΣ το τελευταίο 15νθήμερο

Σε σταθερή ανοδική πορεία βρίσκεται το τελευταίο δεκαπενθήμερο η Οριακή Τιμή του Συστήματος, δηλαδή η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, ασκώντας πιέσεις στη ΔΕΗ που ως προμηθευτής θα πρέπει να αγοράζει από την χονδρεμπορική αγορά για να καλύπτει τις ανάγκες των πελατών της, αφού το μερίδιο της στην παραγωγή είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το μερίδιο της στην λιανική αγορά ρεύματος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μέση Οριακή Τιμή του Συστήματος στο χρονικό διάστημα μεταξύ 7 και 13 Οκτωβρίου ανήλθε στα 65,26 ευρώ/MWh και ήταν αυξημένη κατά 5,84% σε σχέση με τη μέση ΟΤΣ της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας.
Μάλιστα η μέγιστη ΟΤΣ ανήλθε σε 84,40ευρώ/MWh, ενώ η ελάχιστη ήταν στα 35,07 ευρώ/MWh.

Αντίστοιχη ήταν η πορεία της Οριακής Τιμής του Συστήματος και τις επόμενες ημέρες και συγκεκριμένα τη Δευτέρα 14/10 η μέση ΟΤΣ διαμορφώθηκε στα 74,131 ευρώ/MWh την Τρίτη 15/10 στα 70,210 ευρώ/MWh, την Τετάρτη 16/10 στα  68,657 ευρώ/MWh, την Πέμπτη 1710 στα 72,034 ευρώ/MWh και για σήμερα Παρασκευή 18/10 η μέση ΟΤΣ έχει διαμορφωθεί στα 71,032 ευρώ/MWh.

Μάλιστα το τελευταίο διάστημα και μετά το σβήσιμο των δυο λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη (3 και 4) λόγω προβλημάτων στην περιβαλλοντική αδειοδότηση τους, η ΟΤΣ καθορίζεται για πολλές ώρες του 24ώρου από την μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ  Μεγαλόπολη 5.  

Ένα ακόμη στοιχείο που χαρακτηρίζει την ελληνική χονδρεμπορική αγορά, η οποία μάλιστα είναι από τις ακριβότερες στην Ευρώπη, είναι ότι οι μονάδες φυσικού αερίου, κατά κύριο λόγο της ΔΕΗ και δευτερευόντως των ιδιωτών παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας, είναι αυτές που καθορίζουν την Οριακή Τιμή του Συστήματος.

Αλεβίζος Παναγιώτης


Επεξηγήσεις όρων

ΟΤΣ – Οριακή τιμή συστήματος: Η Οριακή Τιμή του Συστήματος είναι η τιμή στην οποία εκκαθαρίζεται η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και είναι η τιμή που εισπράττουν όλοι οι όσοι εγχέουν ενέργεια στο Σύστημα και πληρώνουν όλοι όσοι ζητούν ενέργεια από το Σύστημα. Συγκεκριμένα, η Οριακή Τιμή του Συστήματος διαμορφώνεται από τον συνδυασμό των προσφορών τιμών και ποσοτήτων που υποβάλλουν κάθε μέρα οι διαθέσιμες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, και του ωριαίου φορτίου ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας, που διαμορφώνεται σε καθημερινή βάση από τους καταναλωτές.

Ρήτρα οριακής τιμής συστήματος: Τα περισσότερα τιμολόγια εναλλακτικών προμηθευτών περιλαμβάνουν ρήτρα ΟΤΣ. Έχουν δηλαδή ένα συγκεκριμένο εύρος τιμών της ΟΤΣ για το οποίο ισχύουν οι τιμοκατάλογοι. Όταν η χονδρεμπορική τιμή του συστήματος ξεπεράσει αυτό το εύρος τιμών, τότε ο προμηθευτής έχει δικαίωμα να αναπροσαρμόζει προς τα πάνω, αναλογικά, τις χρεώσεις του.
Στα περισσότερα τιμολόγια των εταιρειών, η «ουδέτερη ζώνη» της ΟΤΣ, δηλαδή το εύρος τιμών για το οποίο ισχύουν οι βασικοί τιμοκατάλογοι , φτάνει στα 55 με 60 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
791ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ