13 Σεπτεμβρίου 1986: 29 χρόνια από τον φονικό σεισμό της Καλαμάτας

0
709

Το ημερολόγιο έγραφε 13 Σεπτεμβρίου 1986, όταν λίγα λεπτά μετά τις 20.00 η πόλη της Καλαμάτας έγινε μάρτυρας της καταστροφικής μανίας του σεισμού που θα άλλαζε μια για πάντα την πόλη.

Το φονικό χτύπημα του Εγκέλαδου των 6,2 Ρίχτερ άφησε στο πέρασμά του 26 νεκρούς και τουλάχιστον 300 τραυματίες, ενώ βαρύτατο φόρο πλήρωσαν και οι κτιριακές δομές, με το 70% των οικοδομημάτων της πόλης να κρίνονται πλέον ακατάλληλα για διαβίωση: από τα 9.124 κτίρια της Καλαμάτας, το 20% κρίθηκε κατεδαφιστέο, το 16% υπέστη σοβαρές ζημιές, ενώ 36% ακόμα των κτιρίων γνώρισαν μικρότερης έκτασης φθορές.

Ο φονικός σεισμός του Σαββάτου ακολουθήθηκε από πλήθος μετασεισμών, με τον μεγαλύτερο (5,6 Ρίχτερ) να λαμβάνει χώρα τη Δευτέρα, 15 Σεπτεμβρίου, και να αποτελειώνει το ζοφερό έργο του πρώτου: η Καλαμάτα δεν θα ήταν ποτέ πια η ίδια.

Άγιοι Απόστολοι – Φωτογραφία Νίκου Ηλιόπουλου
Οδός Αριστομένους – Φωτογραφία Νίκου Ηλιόπουλου
Η πολυκατοικία στο νησάκι – Φωτογραφία Νίκου Ηλιόπουλου

Ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την πόλη και να καταφύγει στα γύρω χωριά, με σκηνές και λυόμενα να στεγάζουν ανθρώπους και να λειτουργούν ακόμα και ως σχολεία.

Η Καλαμάτα δεν θα ξεχάσει το μοιραίο και φονικό πέρασμα του Εγκέλαδου, ούτε βέβαια και οι άνθρωποι που βίωσαν από κοντά τη φρίκη…

[ot-video][/ot-video]

[ot-video][/ot-video]

Facebook Comments

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here