ΑρχικήΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ13α ΛΥΚΑΙΑ «Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα ουδὲν...

13α ΛΥΚΑΙΑ «Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα ουδὲν εστιν» Ξενοφών

Γράφει ο Ι. Γ. Ασημακόπουλος

Έπεσε η αυλαία της 13ης διοργάνωσης των «αναβιωθέντων Λυκαίων αγώνων». Οι εκδηλώσεις άρχισαν στις 31 Ιουλίου με παραστάσεις, συναυλίες ξεναγήσεις στους αρχαιολογικούς χώρους και τελείωσαν με την κορυφαία εκδήλωση που έγινε στην ιερή κορυφή και στο αρχαίο στάδιο την Κυριακή 7 Αυγούστου, με την τελετή της αφής της φλόγας και αθλητικούς αγώνες.

Οι εκδηλώσεις με βάση το πρόγραμμα, που κυκλοφόρησε καθυστερημένα, λίγες μόλις ημέρες πριν την έναρξη, κράτησαν οκτώ ημέρες.
Έξι από τις οκτώ ημέρες, οι εκδηλώσεις έγιναν στις Άνω Καρυές, μία στο χωριό Λύκαιο και μία στη Μεγαλόπολη.
Με λίγα λόγια και παρά την επιμονή των διοργανωτών για το αντίθετο, τα Λύκαια για μια ακόμα φορά εξελίχθηκαν σε Άνω Καρυώτικο πανηγυράκι.
Αυτή η επιλογή στέρησε από την περιοχή τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί την προσέλευση του κόσμου για παροχή υπηρεσιών, αφού στις Άνω Καρυές, όπως στη συντριπτική πλειοψηφία των χωριών της περιοχής, δεν υπάρχει ούτε καφενείο για ένα αναψυκτικό.

Οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που εντάχθηκαν στα πλαίσια των Λυκαίων, φάνηκε να έχουν επιλεχτεί βιαστικά χωρίς δεύτερη σκέψη, αφού στην πλειοψηφία τους δεν εναρμονίζονταν με το πνεύμα των Λυκαίων.
Με αυτό δεν θέλω να υποβαθμίσω την προσπάθεια των καλλιτεχνικών ομάδων που συμμετείχαν (Πυλάδης, Θεατρική Ομάδα Μεγαλόπολης, Λύραυλος…), οι οποίες ήταν όντως πολύ καλές.
Αρνητικά επίσης λειτούργησε το γεγονός, ότι κάποιες από τις εκδηλώσεις είχαν παρουσιαστεί κατ’ επανάληψη στην περιοχή της Μεγαλόπολης.

Στην εκδήλωση στο Λύκαιο (Ντερμπούνι), η ενημέρωση του καθηγητά κ. Ρομάνο, σε ότι αφορά τις ανασκαφές και τα αρχαιολογικά ευρήματα, ήταν τουλάχιστον ελλιπής.
Μετά από 18 χρόνια ερευνών, δεν έχει γίνει καμιά επίσημη δημοσίευση σε κάποιο εγκεκριμένο αρχαιολογικό περιοδικό ή ανακοίνωση σε κάποιο αρχαιολογικό συνέδριο.
Ο κ. Καθηγητής για άλλη μια φορά μας είπε πως ετοιμάζουν κάποια τετράτομη έκδοση που θα βγει κάποια στιγμή στην Αγγλική γλώσσα, και θα τα λέει όλα. Ουσιαστικά μέχρι τότε θα είμαστε στο σκοτάδι.
Φυσικά δεν λαμβάνονται σοβαρά αυτά που έχουν γραφτεί κατά καιρούς σε διάφορα ηλεκτρονικά ή έντυπα ΜΜΕ.

Αλλά ας έρθουμε στην κορυφαία ημέρα των Λυκαίων. Την Κυριακή 7 Αυγούστου. Η τελετή αφής της φλόγας στην ιερή κορυφή δεν ήταν κακή, ήταν όμως πιστή επανάληψη αυτής των προηγούμενων διοργανώσεων.
Θα πρέπει βέβαια να ομολογήσουμε πως ήταν η μόνη από όλες τις εκδηλώσεις που με κάποιο τρόπο παρέπεμπε στα αρχαία Λύκαια.

Η όλη διοργάνωση στο στάδιο, έβγαζε μια αίσθηση προχειρότητας, όπως λέμε δουλειάς στο γόνατο.
Αυτό γινόταν φανερό από την όλη διαχείριση των δρώμενων, με τις χαοτικές παύσεις, τις αδικαιολόγητες καθυστερήσεις και τον κόσμο να περιμένει αμήχανος στις πλαστικές καρέκλες.

Οι λινάτσες που χρησιμοποιούνταν για σκίαση σε προηγούμενες διοργανώσεις, αντικαταστάθηκαν με τέντες. Παρέμειναν όμως οι πλαστικές καρέκλες.
Ευτυχές γεγονός ήταν η βροχή της προηγούμενης ημέρας γιατί κατακάθισε η σκόνη. Η φιλαρμονική κατά την είσοδο των αθλητών στο χώρο, δεν έπαιξε τούτη τη φορά το εμβατήριο «περνάει ο στρατός», αλλά… «τα χριστιανόπουλα».
Την επόμενη ίσως παίξει κάτι πιο σχετικό.


Στις ομιλίες τους οι διοργανωτές ευλογούσαν τα γένια τους και μισό αιώνα μετά τα πρώτα Λύκαια κανένας δεν αφιέρωσε έστω ελάχιστο χρόνο στους πρωτεργάτες αυτής της ιδέας.
Το κείμενο που διάβασε ο πρόεδρος του Συλλόγου στην έναρξη των Λυκαίων, ήταν η άποψη ενός και μόνον ανθρώπου. Σεβαστή αλλά λίγη για την περίσταση.
Δεν ακούστηκε καθόλου ο ύμνος των Λυκαίων που έγραψε ο ποιητής Ηλίας Σιμοπουλος και μελοποίησε ο Ηλίας Στασινός, ενώ τα ονόματά τους αναφέρθηκαν εντελώς πρόχειρα και σε ανύποπτο χρόνο.

Οι αθλητικοί αγώνες, θύμισαν γυμναστικές επιδείξεις του 60 – 70. Το χορευτικό που προηγήθηκε κράτησε πολύ, με αποτέλεσμα οι «αθλητές» να περιμένουν όρθιοι κάτω από τον καυτό ήλιο με αφόρητη ζέστη, αφού λόγω και των καθυστερήσεων κόντευε να φτάσει μεσημέρι.

Το συνολικό κόστος της όλης διοργάνωσης, παρά την κρίση και ενώ τα υπόλοιπα χωριά βουλιάζουν κυριολεκτικά, φαίνεται να ήταν αρκετά μεγάλο. Θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον αν οι αρμόδιοι και οι εμπλεκόμενοι φορείς έκαμναν ένα δημόσιο οικονομικό απολογισμό των Λυκαίων, όπου εκτός από τις άμεσες πληρωμές, θα συμπεριλάμβαναν και τα κόστη των εργασιών στις υποδομές. Δηλαδή το κόστος των εργασιών στο στάδιο και στους δρόμους μέχρι την ιερή κορυφή, καθώς και το κόστος της βελτίωσης του ασφαλτόδρομου μέχρι το στάδιο, ακόμα και οι ιδιωτικές προσφορές.

Δύο εβδομάδες αφότου έπεσε η αυλαία των Λυκαίων. Τώρα που κατάκατσε ο κουρνιαχτός και μαζεύτηκαν τα σκουπίδια, μπορούμε να αναρωτηθούμε: Τί κέρδισε ο τόπος; Με ποιο τρόπο προβλήθηκε η πολιτιστική μας κληρονομιά και τι θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία; Σε τι ωφελήθηκε η περιοχή; Αφού τα ίδια γίνονται και λέγονται σε κάθε διοργάνωση εδώ και 50 χρόνια, γιατί τα Λύκαια διαγράφουν παρακμιακή πορεία; Τα χρήματα που ξοδεύτηκαν γι αυτή τη φιέστα, που προφανώς στερήθηκαν άλλα χωριά γύρω, γύρισαν με κάποιο τρόπο στον τόπο και στους ανθρώπους που την επόμενη μέρα θα συνεχίσουν να φυλάνε Θερμοπύλες; Οι απαντήσεις εύλογες, ας τις δώσει καθένας μόνος του.

Συμπερασματικά μπορούμε να πούμε πως η 13η διοργάνωση των Λυκαίων φάνηκε κατώτερη από τις προηγούμενες. Άνθρωποι που χρόνια έρχονται στα Λύκαια, μου εκμυστηρεύτηκαν απογοητευμένοι, πως αυτή ήταν η τελευταία φορά και δεν θα έρθουν ξανά. Τα Λύκαια διαγράφουν μια φθίνουσα πορεία. Μια πορεία παρακμής, αφού δεν είναι ούτε σύγχρονοι αθλητικοί αγώνες, ούτε αναβίωση αρχαίων αγώνων, ούτε αναπαράσταση αρχαίων αγωνισμάτων ή τελετών, ούτε μια μεγάλη ποιοτική πολιτιστική εκδήλωση. Είναι ένας αχταρμάς όλων. Και όπως έλεγαν οι αρχαίοι μας πρόγονοι: «Λίθοι και πλίνθοι και ξύλα και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα ουδὲν εστιν»…


Σ.Σ.: Τα Λύκαια εδώ που έφτασαν ή θα αλλάξουν ή θα βουλιάξουν.
Πριν λίγο καιρό είχα καταθέσει με άρθρο στο «Καφενείο της Μεγαλόπολης,
ΛΥΚΑΙΑ – Μπορεί να υπάρξει συνέχεια…
μια πρόταση για άνοιγμα συζήτησης σ’ αυτή την κατεύθυνση. Δεν είχε καμιά τύχη.
Αν ο Σύλλογος των Άνω Καρυωτών και ο Δήμος Μεγαλόπολης θέλουν το καλό των Λυκαίων ας το αποδείξουν.
Ας ξεκινήσει τώρα ένας ανοιχτός δημόσιος διάλογος με στόχο τη μετεξέλιξή τους σε ένα κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός της περιοχής, με δυνατότητα να απλωθεί σε όλη την Αρκαδία και την Ελλάδα.

Facebook Comments

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

8,120ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,236ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
792ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
5,660ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ