ΑρχικήΑΡΘΡΑΤι έγινε με το έλλειμμα της Πελοπόννησος ΑΕ - Οι απαντήσεις δόθηκαν...

Τι έγινε με το έλλειμμα της Πελοπόννησος ΑΕ – Οι απαντήσεις δόθηκαν στο ΠεΣυ (video)

Σε κατεπείγουσα συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη κλήθηκαν τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Πελοποννήσου την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου. Το θέμα που απασχόλησε κυρίως το σώμα είχε να κάνει με την «Πελοπόννησος Α.Ε».

Συγκεκριμένα ο τίτλος του πρώτου θέματος της ημερήσιας διάταξης είχε να κάνει με την «Ενημέρωση – συζήτηση για το πόρισμα των Ορκωτών Λογιστών και της Έκθεσης της Αρχής Διαφάνειας για την ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ Α.Ε. – Ανώνυμη  Αναπτυξιακή Εταιρεία ΟΤΑ».

Ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Λαμπρόπουλος Χρήστος εισηγήθηκε του θέματος, αναφέροντας ότι στην «Πελοπόννησος ΑΕ» διενεργήθηκε έλεγχος για το έτος 2019 που περιλάμβανε πράξεις και προγραμματικές συμβάσεις που είχαν γίνει το διάστημα 2017-2019 και έγινε από τους ίδιους ορκωτούς λογιστές οι οποίοι έκαναν ελέγχους τα τελευταία 6 χρόνια και είχαν οριστεί από την προηγούμενη διοίκηση.

Από τον έλεγχο αυτό προέκυψε ένα διαχειριστικό έλλειμμα της τάξεως του 1.300.000 ευρώ.

Μετά τα συγκεκριμένα ευρήματα οι επιλογές της αναπτυξιακής είναι δύο. Η πρώτη είναι να κλείσει και τα τεθεί σε εκκαθάριση και η δεύτερη να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που θα της δώσει την δυνατότητα να συνεχίσει να λειτουργεί.

Ο κ. Λαμπρόπουλος ξεκαθάρισε ότι η πρόθεση της περιφερειακής αρχής είναι να παραμείνει ενεργή η «Πελοπόννησος ΑΕ».

Στην συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον ορκωτό ελεγκτή εκπρόσωπο της εταιρίας που έκανε τον σχετικό έλεγχο κ. Μάνο ο οποίος είπε ότι δεν έχει γνώση του διαχειριστικού ελέγχου ούτε για την επιτροπή διαφάνειας και δεν είναι αυτή η δουλειά τους.

Η εργασία μας είναι η ορθή απεικόνιση των συναλλαγών της «Πελοπόννησος ΑΕ» στα λογιστικά βιβλία και τις οικονομικές καταστάσεις

Όπως ανέφερε ο κ. Μάνος κατά τον μήνα Νοέμβριο του 2019 τους προσκομίστηκε μία επιστολή από την περιφερειακή διοίκηση για να γίνει απολογισμός του κόστους ανά προγραμματική σύμβαση. Με βάση τον έλεγχο που έκαναν προέκυψε ότι κατά τα προηγούμενα έτη, δεν γινόταν διαχωρισμός των εσόδων ανά προγραμματική σύμβαση και απολογιστικά δεδομένα από την εταιρία.

Από τα νέα στοιχεία που μας δόθηκαν προκύπτουν τα 1 εκατ. και πλέον ευρώ για το σύνολο των συμβάσεων

Οι περιφερειακοί σύμβουλοι ζήτησαν να βρεθεί ο εκπρόσωπος που έκανε τον διαχειριστικό έλεγχο και όχι τον ισολογισμό είπαν, ο κ. Δέδες και ο κ. Πετράκος.

Ο κ. Νίκας απάντησε ότι η αρχή διαφάνειας έκανε η ίδια πρωτογενή έλεγχο.

Ο κ. Τατούλης στην συνέχεια τόνισε ότι το κρίσιμο κομμάτι είναι αυτό που αφορά την γενική συνέλευση της εταιρίας. Ασφαλώς και σε καμία περίπτωση δεν βάζουμε θέμα να μην γίνει συζήτηση, άλλωστε είμαστε εμείς οι πρώτοι που είχαμε ζητήσει την συνεδρίαση του ΠεΣυ για την συζήτηση του θέματος, είπε.

Από τον Μάρτιο που αναλαμβάνει τον διαχειριστικό έλεγχο η Αρχή Διαφάνειας δεν μπορεί να κανένας άλλος έλεγχος

Ο κ. Μάνος στην συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις των περιφερειακών συμβούλων επισημαίνοντας ότι η κάθε προγραμματική αναφέρει ότι τα χρήματα που δίνονται είναι για συγκεκριμένη προγραμματική και όχι για άλλη.

Η “Πελοπόννησος ΑΕ” πρέπει να επιστρέψει χρήματα στην περιφέρεια, είναι υποχρεωμένη, δεν λείπουν τα χρήματα από τα ταμεία απλά η εταιρία πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα

Ο κ. Γόντικας ζήτησε να μάθει για τα έξοδα διοίκησης του 2018. Επίσης ζήτησε να μάθει για τις αμοιβές και τα έξοδα τρίτων το 2018.

Ο κ. Μάνος απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Γιαννακούρα και του κ. Ρουμελιώτη για το αν έχει διαπιστώσει κάποια κλοπή ανέφερε ότι αυτό που ξέρει να πει ότι τα χρήματα από ένα έργο πήγαν σε ένα άλλο.

Ο κ. Τατούλης ζήτησε να του ξεκαθαριστεί αν υπάρχει λογιστικό ή ταμειακό έλλειμμα στην «Πελοπόννησος ΑΕ» με τον κ. Μάνο να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα λογιστικό έλλειμμα, ή ακόμα καλύτερα μια υποχρέωση στην περιφέρεια, αφού τα χρήματα αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε άλλα έργα.

Ο κ. Μπουντρούκας κατά την τοποθέτησή του ζήτησε να μάθει για τα έργα που έγιναν  με αυτά τα χρήματα, τονίζοντας ότι «πρέπει να δούμε ποια έργα έγιναν με το 1.300.000 ευρώ που πήγαν αυτά τα χρήματα, μπορεί η περιφέρεια να χαρίσει τα χρήματα στην «Πελοπόννησο ΑΕ;»

Η κυρία Νικολάκου είπε ότι από την παραπάνω συζήτηση αποδείχθηκε ότι κανείς δεν καταχράστηκε χρήματα, αφού υπάρχουν καταστάσεις για το πού πήγαν τα χρήματα.

Τώρα αν κάποιος διαφωνεί για το πού πήγαν, αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Εμείς παραδώσαμε τεχνογνωσία και η νέα περιφερειακή αρχή θα πρέπει να την συνεχίσει

Ο κ. Νίκας μίλησε για το θέμα που τον έχει απασχολήσει τονίζοντας ότι στόχος είναι η περιφέρεια να λειτουργήσει καλύτερα και δεν πρόκειται για ένα κυνήγι μαγισσών.

Ο δρόμος θα είναι μακρύς και καθόλου εύκολος

Στην συνέχεια επικράτησε ένταση μεταξύ του κ. Νίκα και  της παράταξης του κ. Τατούλη σχετικά με το έλλειμμα που πρέπει να καλυφθεί . Οι σύμβουλοι Ρουμελιώτης, Γιαννακούρας και Νικολάκου ανέβασαν την ένταση του ΠεΣυ.

Είσαι στα καλά σου;

Στην συνέχεια η ένταση συνεχίστηκε μεταξύ του κ. Γόντικα και της κυρίας Νικολάκου.

Δεν θα με λέει εμένα κλέφτρα ο κ. Γόντικας, είπε η κυρία Νικολάκου με τον κ. Γόντικα να συνεχίζει παραθέτοντας στοιχεία για την “Πελοπόννησος ΑΕ”

Τέλος, ο κ. Γόντικας τόνισε ότι πρέπει να γίνει ολοκληρωμένος γενικός έλεγχος στην «Πελοπόννησος ΑΕ» , αλλά και η περιφέρεια.

Η κ. Λυμπεριπούλου είπε ότι ευθύνη για την σημερινό τραγέλαφο έχουν οι κυβερνήσεις που στήριξαν τις περιφερειακές αρχές.

Το αν υπάρχει κακοδιαχείριση, πρέπει να το αποφασίσει το δικαστήριο

Ο κ. Πέτράκος ζήτησε την εκκαθάριση της «Πελοπόννησος Α.Ε» και συζήτησε εκ νέου νέα συνεδρίαση.

Ο κ. Κάτσαρης μίλησε για τους λόγους που ιδρύθηκαν οι αναπτυξιακές, τονίζοντας ότι ο δημόσιος τομέας φθίνει, ψηφίζοντας εκκαθάριση και ενδελεχή έλεγχο όλων των έργων.

Έστω για μια φορά να ψάξουμε και να αποδώσουμε ευθύνες όπου πρέπει και να φτιάξουμε μία νέα αναπτυξιακή.

από το ArcadiaPortal.gr

https://youtu.be/3H2F1JKzEQY

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,817ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,348ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια