ΑρχικήΑΡΘΡΑΤην κατάργηση του φόρου λιγνίτη υπέρ ΑΠΕ ζητούν Κινέζοι και Τσέχοι ενόψει...

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

Την κατάργηση του φόρου λιγνίτη υπέρ ΑΠΕ ζητούν Κινέζοι και Τσέχοι ενόψει αποεπένδυσης

Το εγχείρημα της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ ήταν ούτως ή άλλως δύσκολο και έχει γίνει ακόμη πιο δύσκολο εξαιτίας των δυσμενών εξελίξεων στην αγορά των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων. 

Οι επενδυτές που συμμετέχουν στο διαγωνισμό έχουν ξεκινήσει τους υπολογισμούς και βλέπουν ότι απαιτούνται προσαρμογές και αλλαγές προκειμένου οι μονάδες να είναι βιώσιμες στην αγορά και επομένως να έχει νόημα η πώληση.

Στην κατεύθυνση αυτή υπάρχουν συγκεκριμένα αιτήματα που έχουν υποβληθεί και εξετάζονται προκειμένου να διευκολυνθεί η πώληση.

Ένα από αυτά – κοινό καθώς έχει υποβληθεί τόσο από τους Κινέζους όσο και από τους Τσέχους – αφορά στην κατάργηση του φόρου λιγνίτη υπέρ ΑΠΕ 2%. Πρόκειται για τον έναν από τους δύο φόρους που επιβαρύνει το κόστος λιγνίτη, αφού έχει θεσπιστεί και πληρώνεται ένα ακόμη τέλος που καταλήγει στις τοπικές κοινωνίες. 

Βεβαίως, το αίτημα για κατάργηση του συγκεκριμένου φόρου, ενδεχομένως να δημιουργήσει νέα δεδομένα στην αγορά και για αυτό το λόγο εξετάζεται προσεκτικά. Και αυτό διότι εκτιμάται ότι μέσω του φόρου εισρέουν στον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ του ΛΑΓΗΕ περί τα 50 εκ. ευρώ ετησίως, ποσό που δύσκολα θα μπορεί να αναπληρωθεί από άλλες πηγές. 

Πιθανή κατάργηση του φόρου, ενδέχεται να δημιουργήσει νέα τρύπα στον πολύπαθο λογαριασμό και για αυτό το λόγο υπάρχει ανησυχία και εγρήγορση και από άλλους φορείς θεσμικής εκπροσώπησης, όπως για παράδειγμα οι βιομηχανικοί καταναλωτές. 

Ανεξάρτητα από το τι θα αποφασιστεί σε σχέση με το φόρο, το αίτημα που έχει υποβληθεί από τους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό δείχνει ότι τα νούμερα για τις μονάδες είναι οριακά και ότι οι επενδυτές ζητούν πρόσθετες ελαφρύνσεις ή/και ενισχύσεις (ΑΔΙ) προκειμένου οι πωλούμενες μονάδες (και κατ᾽επέκταση και οι εταιρείες) να είναι βιώσιμες.

Χρήστος Στεφάνου από το energypress.gr

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,912ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,727ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img

«Αρκαδία και Τοσκάνη ενώνονται μέσα από το gravel» -Συνέντευξη με τον Βασίλη Αναστόπουλο, συνδιοργανωτή του Megalopolis Gravel Classic

Βασίλη, φέτος το Megalopolis Gravel Classic επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πώς νιώθεις λίγες...

Παρουσίαση αγωνιστικού πακέτου & Συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα για το Megalopolis Theater Run 2026

Η Οργανωτική Επιτροπή του «Megalopolis Theater Run 2026» παρουσιάζει το πακέτο συμμετοχής των δρομέων...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της Μεγαλόπολης την Κυριακή 19 Απριλίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 19 Απριλίου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της...

Κατολίσθηση στο Πετροβούνι Μεγαλόπολης: Στον «αέρα» σπίτι και δρόμος (pics)

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλούς Δήμους της Αρκαδίας,...

Προβολή ταινιών από την Β΄τάξη Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης το Σάββατο 18 Απριλίου

Η Β’ Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης προβάλει ταινίες “Moana 2” και “Maria”το Σάββατο 18 Απριλίου...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img