ΑΡΘΡΑΤηλεθέρμανση Μεγαλόπολης: Θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα η πάει για κλείσιμο;

Τηλεθέρμανση Μεγαλόπολης: Θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα η πάει για κλείσιμο;

H τηλεθέρμανση Πτολεμαΐδας θα συνδεθεί με το φυσικό αέριο – Στην Μεγαλόπολη πρέπει να παρθούν κρίσιμες αποφάσεις!

Διαβάζουμε σε σημερινά δημοσιεύματα:

¨ Από τη μια οι εξελίξεις γύρω από τις λιγνιτικές μονάδες, από την άλλη οι δυνατότητες που προσφέρει η ανάπτυξη του TAP ένα από τα πιο βαθιά θεμελιωμένα ταμπού περί των ενεργειακών στις λιγνιτικές περιοχές είναι κοντά στο να σπάσει στην πράξη: τηλεθέρμανση που δε θα εξαρτάται από τη ΔΕΗ και τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων, αφού για την παραγωγή θερμικής ενέργειας θα χρησιμοποιείται φυσικό αέριο. Το εναλλακτικό αυτό σενάριο δουλεύεται εδώ και λίγους μήνες από τις αρμόδιες υπηρεσίες, με τις επαφές μεταξύ ΔΕΤΗΠ, ΔΕΣΦΑ και ΔΕΔΑ να έχουν ως αντικείμενο την προοπτική τροφοδότησης του δικτύου της τηλεθέρμανσης της Πτολεμαΐδας με φυσικό αέριο, μέσω της διασύνδεσής του με τον TAP.¨

Με λίγα λόγια στην Πτολεμαΐδα έχουν ήδη παρθεί οι σχετικές αποφάσεις και έχει επιλεγεί η λύση να λειτουργεί η Τηλεθέρμανση της πόλης αυτόνομα με χρήση φυσικού αερίου , χωρίς να έχει ανάγκη καμία εγκατάσταση της ΔΕΗ.

Στην Μεγαλόπολη εδώ και πολλά χρόνια βλέπουμε να μην υπάρχει εφεδρική λύση και κάθε φορά που έσβηνε η μονάδα 3, η Τηλεθέρμανση δεν δούλευε. Στο Καφενείο της Μεγαλόπολης έχουμε γράψει δεκάδες άρθρα και πάντα ζητούσαμε από τους αρμόδιους να βρουν λύση και μάλιστα έχουμε πολλές φορές προτείνει και την λύση της λειτουργίας της αντί για πετρέλαιο με το φυσικό αέριο.

Τώρα που σε λίγους μήνες κλείνει οριστικά η μονάδα 3 της ΔΕΗ η Τηλεθέρμανση δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές έχασαν πολύτιμο χρόνο και στην ουσία δεν έκαναν τίποτα για να φροντίσουν , για να εξασφαλίσουν την σωστή λειτουργία της. Οι συνδέσεις στην πόλη είναι λίγες, είναι πάρα πολλοί οι πολίτες που δεν έχουν την δυνατότητα να συνδεθούν και πληρώνουν πολύ περισσότερα, άρα έχουμε μια πόλη με πολίτες δυο κατηγοριών. Δεν έχει γίνει καμία μελέτη για το πόσο κοστίζει η αλλαγή καυστήρων (από πετρέλαιο σε αέριο) η πόσο κοστίζει η σύνδεση με τον ΑΗΣ Β΄.

Και τώρα καλείται η νέα δημοτική αρχή να πάρει αποφάσεις. Η πρώτη απόφαση που θα πρέπει να πάρει είναι αν θα συνεχίζει να λειτουργεί η Τηλεθέρμανση. Αν οι άρχοντες μας θέλουν να λειτουργεί , πρέπει να φροντίσουν πολύ γρήγορα να κάνουν όσα δεν έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Και σε σχέση με το πως θα δουλεύει αλλά και τι ακριβώς συμβαίνει με τα οικονομικά της. Μετά θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα γίνει σύνδεση με κάποια μονάδα η αν μπορεί να λειτουργήσει αυτόνομα με φυσικό αέριο(όπως σχεδιάζουν στην Πτολεμαΐδα). Και μετά θα πρέπει να γίνουν γρήγορες κινήσεις για να δοθεί η δυνατότητα να γίνουν πολλές περισσότερες συνδέσεις.

Ακούγεται πολύ έντονα ότι κάποιοι στην Μεγαλόπολη δεν θέλουν να συνεχίζει η λειτουργία της Τηλεθέρμανσης. Αν κάτι τέτοιο ισχύει θα πρέπει να αποσαφηνιστεί και να γίνει γνωστό στους πολίτες. Ειδικά αν οι σκέψεις για να κλείσει η Τηλεθέρμανση γίνονται από άτομα τα οποία έχουν εκλεγεί στο νέο δημοτικό συμβούλιο. Να βγουν , να μας το πουν και να παρουσιάσουν τις εναλλακτικές προτάσεις τους για να δούμε όλοι τι μας συμφέρει καλύτερα. Αν πάλι δεν υπάρχει η σκέψη να κλείσει η Τηλεθέρμανση , ας προχωρήσουν με γοργά βήματα όλοι σε αποφάσεις ( αναφέρομαι και στους 27 δημοτικούς συμβούλους).

Θα πρέπει όλες οι δημοτικές παρατάξεις να μας ξεκαθαρίσουν ποια είναι τα σχέδια τους και τι προτείνουν για το σημαντικό αυτό ζήτημα.

Ίσως είναι από τα πρώτα δύσκολα θέματα που θα καλεστούν να λύσουν οι 27 νέοι σύμβουλοι μαζί με τον νέο δήμαρχο κ. Χριστογιαννόπουλο. Και θα είναι δύσκολο γιατί η Τηλεθέρμανση είναι από τα μεγαλύτερα έργα στην περιοχή μας, έχουν δαπανηθεί πολύ μεγάλα ποσά και αν δοθούν οι κατάλληλες λύσεις θα αποτελεί μια πολύ σημαντική λύση και επένδυση . Αλλά αυτή την στιγμή έχει πολύ σημαντικά προβλήματα.

Αναμένουμε λοιπόν να δούμε τι θα πουν και τι θα πράξουν οι αιρετοί μας άρχοντες.

Αλεβίζος Παναγιώτης

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,797ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,341ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
FACEBOOK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ