ΑρχικήΑΡΘΡΑΤα νέα του Συλλόγου Βασταίων

Τα νέα του Συλλόγου Βασταίων

Αύγουστος,  Σωτήρος, για τους γονείς μας, αλλά και όσοι από μας θυμούνται το τότε πανηγύρι, ήταν τόπος συνάντησης, συγγενείς και φίλοι από τα δίπλα χωριά αντάμωναν, το χωριό γέμιζε κόσμο και τα σπίτια επίσης, μετά την εκκλησία πήγαιναν στα σπίτια για το παραδοσιακό τραπέζι με κολοκυθόπιτα και βακαλάο, ειδικό φαί της ημέρας, παρά τις δυσκολίες της εποχής, κάθε σπίτι είχε κάνει το κουμάντο του για τους μουσαφίρηδες.

Το γλέντι άρχιζε μετά το μεσημεριανό φαγητό και τέλειωνε αργά το βράδυ, πολλές φορές οι τελευταίοι έφευγαν τα ξημερώματα, δίπλα από το καμπαναριό, και κάτω από τον ίσκιο της αγριομυγδαλιάς, στη μάντρα του Αντώνη Παπανδρέου (Τσιλαντώνη), στήνανε οι οργανοπαίκτες σκαμνιά και καρέκλες, ο κλαριντζής, ο βιολιστής, ο λαουτιέρης και ο τραγουδιστής.

Τα μαγαζιά Παναγιώτη Παπανδρέου (Λούφα) και Πετράκη στις δόξες τους, κρασί αβέρτα, μεζές ο βακαλάος!!!, πάγκο και ο Τζικάκης με κρασί, παστέλι και  λουκούμι για τις γυναίκες,   καραμέλες για τα παιδιά.

Ο χορός τρεις και τέσσερις δίπλες, γλέντι, ξεφάντωμα, διασκέδαση. Κάποια στιγμή τούτη η γιορτή, τούτο το πανηγύρι σταμάτησε, λόγοι πολλοί, ο μεγαλύτερος η μετανάστευση.

Η αναβίωση έγινε το 1983 από το τότε Κοινοτικό Συμβούλιο, όλοι τους νέοι βέβαια! Τώρα αναπολούν και οι ίδιοι! Στη συνέχεια γίνεται συνδιοργάνωση της εκδήλωσης, Κοινότητας και Συλλόγου μέχρι και σήμερα. Τούτη η παραδοσιακή εκδήλωση θέλει χέρια, θέλει ψυχή, για να συνεχιστεί και να πάει στο αύριο.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου και ο εκπρόσωπος του χωριού καρτέρεσε και φέτος μέλη, χωριανούς και φίλους για ένα αντάμωμα στο τόπο μας,  το χωριό μας για λίγες μέρες πήρε ζωή, άνοιξαν τα σπίτια, γέμισαν οι δρόμοι φωνές των παιδιών. Την παραμονή του Σωτήρος έγινε εσπερινός με αρτοκλασία υπέρ υγείας για όλους μας, ανθοστόλιστη η εικόνα της Μεταμόρφωσης από την οικογένεια Αριστείδη Παναγόπουλου. Ανήμερα όλοι οι παρευρισκόμενοι καθίσαμε στο προαύλιο χώρο του σχολείου, τα τραπέζια ήταν στρωμένα με την παραδοσιακή κολοκυθόπιτα, βακαλάο και κρασί ανταποδοτική προσφορά του συλλόγου προς τα μέλη, τους χωριανούς και τους φίλους. Η μουσική βραδιά κύλησε όμορφα με τον Πάνο Σπυρόπουλο και την παρέα του (φιλική συμμετοχή), όλα ήταν περιορισμένα και συγκρατημένα λόγω συνθηκών, κρατήσαμε όλα τα υγειονομικά μέτρα.

Ευχαριστούμε όλους εκείνους που συνέβαλαν με την εθελοντική εργασία τους, διότι οι 2-3 του  Δ.Σ. και ο εκπρόσωπος του χωριού δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα, ευχαριστούμε επίσης την οικογένεια Δάρα από τον Τριπόταμο για την προσφορά των κολοκυθών, τα καταστήματα της Μεγ/λης, τον συνεταιρισμό και τα αγροεφόδια του Κιάτου αλλά και τα καταστήματα της ευρύτερης περιοχής του Βέλου προς ενίσχυση της λαχειοφόρου αγοράς και του συλλόγου.

14 Αυγούστου έγινε εσπερινός και περιφορά της ανθοστόλιστης  εικόνας της Παναγιάς και ανήμερα γιορτάσαμε την Κοίμησή της στην ανθοστόλιστη εκκλησιά μας που συνέβαλαν οικονομικά οι γυναίκες. Ευχαριστούμε τον πατέρα Κωνσταντίνο, ψάλτες, Δ. Παναγοπούλου, Β. Μητροπούλου και Κώτσιρα Αθανάσιο, και όλους εκείνους που συνέβαλαν από το ελάχιστον ως το μέγιστο για τις ανάγκες εκείνων των ημερών. Όλοι της προσφοράς, της κατάθεσης και της παράδοσης είμαστε παρόντες. Θερμά συγχαρητήρια στους επιτυχόντες νέους στα εκπαιδευτικά ιδρύματα παιδιά και εγγόνια των Βασταίων και ευόδωση των προσπαθειών τους. Και του χρόνου με υγεία – καλό χειμώνα.

Πήρε το δρόμο που δεν έχει γυρισμό ο Τάκης ο Ζώης, ένας ακόμα χωριανός της παλιάς γενιάς που κυνήγησε το μεροκάματο, όπως οι περισσότεροι του τότε, τον διέκρινε η εργατικότητα, το ήθος και η αξιοπρέπεια, με την αγαπημένη του Ανδριάνα αξιώθηκαν να αποκτήσουν μια καθόλα καταξιωμένη οικογένεια, καλό δρόμο μπάρμπα Τάκη, θερμά συλλυπητήρια για την οικογένειά σου. 

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

Μητροπούλου Κωνσταντίνα

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,819ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,351ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια