ΑρχικήΑΡΘΡΑΤα αντιδραστικά κοψίδια της Μ. Παρασκευής

Τα αντιδραστικά κοψίδια της Μ. Παρασκευής

Όπως πέρυσι έτσι και εφέτος, η «Ένωση Άθεων», όπως αυτοπροσδιορίζονται, τουλάχιστον, προσκαλεί τον κόσμο να πάει κόντρα στο «έθιμο», στη «συνήθεια», έτσι το αποκαλούν αυτοί, της νηστείας της Μεγάλης Παρασκευής και διοργανώνουν τσιμπούσια και μπανκέτες κρεατοφαγίας σε «άθεες» ταβέρνες με «άθεους» συνδαιτημόνες που λατρεύουν το κρέας ή τα λαχανικά.

Και όμως.

Προσκαλούν και τους φίλους αυστηρούς χορτοφάγους «και όλους στο ενδιάμεσο». Η πρόσκληση έχει γέλιο:

«Είναι ο καιρός των ανοιξιάτικων διακοπών και η Ένωση Αθέων σας προσκαλεί και φέτος στον Φανερό Δείπνο μας. Μια όμορφη παράδοση πλέον της χώρας μας που δεν απαιτεί κρατική δεισιδαιμονία και κρατικές δαπάνες. Απέχουμε μόνο από το πένθος και τη νηστεία και όχι από τη λογική, και ειδικά όχι με βάση εντολές εκπροσώπων υποτιθέμενων υπερφυσικών όντων.

»Κρεατοφάγοι, αποκλειστικοί χορτοφάγοι και όλοι/ες ενδιάμεσα, είσαστε όλοι καλοδεχούμενοι.

»Δεν θα υπάρχει ενιαίο μενού ή προκαθορισμένο κόστος, μπορείτε να παραγγείλετε ανάλογα με τις προτιμήσεις και τις δυνατότητές σας. Ελάτε να φάμε και να γνωριστούμε!

»Την Παρασκευή 14-04-2017 (γνωστή και με το ψευδώνυμο ”Μεγάλη”) στις 8 μ.μ.».

Κατ’ αρχάς, «είναι ο καιρός των ανοιξιάτικων διακοπών», δηλαδή είναι ο καιρός του Πάσχα! Δεν σας χάλασε… Από πότε έγινε μια «όμορφη παράδοση της χώρας μας» να συγκεντρώνονται άνθρωποι που δεν πιστεύουν στον Θεό -σε κανέναν θεό- και να τρώνε κοψίδια την «γνωστή και ως Μεγάλη» Παρασκευή; Επίσης, εμάς τους υπόλοιπους, τι μας νοιάζει;

«Απέχουμε από το πένθος και τη νηστεία», λένε. Ε, λογικό. Αφού δηλώνετε άθεοι! Πού βρίσκεται το μανιφέστο στη μεγαλοπαρασκευιάτικη κρεατοφαγία; Αφού ως άθεοι, μπορείτε να παντρευτείτε με πολιτικό γάμο, να κάνετε ονοματοδοσία στα παιδιά σας, να ταφείτε πολιτικά.

«Δεν απέχουμε από τη λογική». Λογική σημαίνει, εκτός από το να περνάς από βάσανο το κάθε τι, να ακολουθείς τον δρόμο σου και να μην προσπαθείς να αλλάξεις τον άλλον -ή να τον προκαλείς- επειδή εσύ πιστεύεις ότι… ο άλλος κάνει λάθος που πιστεύει. Τόσο πολύ καταπιέζεστε από κάτι που για σας δεν υφίσταται; Από το πένθος, δηλαδή, και τη νηστεία όλων όσοι πιστεύουν;

Έχω πολλούς φίλους άθεους και άθρησκους. Συζητάμε και προβληματιζόμαστε για τον Θεό, την ύπαρξη ή την ανυπαρξία του. Αλλά σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Και ξέρω ότι οι φίλοι μου οι άθεοι από σεβασμό σε μένα, και όχι στον Χριστό, δεν θα έτρωγαν κοψίδια μπροστά μου τη Μεγάλη Παρασκευή. Όπως και εγώ δεν θα τους κυνηγούσα να ανάψουν ένα κεράκι στην εκκλησία έτσι, «για το καλό».

Άλλο, όμως, ο πραγματικά άθεος και άλλο ο αντιδραστικός με το μεγαλοπαρασκευιάτικο κοψίδι στο πιρούνι. Ο οποίος θα γιορτάσει το Πάσχα στο χωριό και θα ξεπετσιάσει τον οβελία!

Επ! Εβραϊκό έθιμο αυτό. Μόνο με το ορθόδοξο πένθος της «γνωστής και ως Μεγάλης» Παρασκευής δεν τα πάτε καλά;

Πιστεύω βαθιά ότι η προσβολή του συνανθρώπου είναι η μεγαλύτερη ύβρις και όταν υποκύπτουμε σε αυτήν, αυτό συμβαίνει επειδή με τη δική μας ψυχή δεν τα πάμε καλά. Όπως επίσης θεωρώ ότι οι πραγματικά πιστοί και οι πραγματικά άθεοι είναι ήσυχοι και δεν εχθρεύονται, δεν προσβάλλουν. Δεν θέλουν να σε πείσουν για τον δρόμο και την πορεία τους. Δεν γίνονται αντιδραστικοί τρώγοντας κοψίδια, αλλά αντιδρούν ως μέλη της κοινωνίας με επιχειρήματα.

Ειρήνη ημίν και αγάπη. Με μια σταγόνα διάκριση.

Γαλανιάδη Εύα από το ArcadiaPortal.gr

Σχολιασμός μέσω της πλατφόρμας του Facebook Comments Box

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.
Captcha verification failed!
Η βαθμολογία χρήστη captcha απέτυχε. Παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας!
8,826ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,355ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
- Advertisment -
FACEBOOK

Τελευταία Άρθρα

Σχόλια