ΑρχικήΑΡΘΡΑΣΟΣ ΔΕΗ: Διαχείριση Εργατικών Ατυχημάτων και Επαγγελματικών Ασθενειών των εργαζομένων στη ΔΕΗ...

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

ΣΟΣ ΔΕΗ: Διαχείριση Εργατικών Ατυχημάτων και Επαγγελματικών Ασθενειών των εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε.

Το Σωματείο Ορυχείων Σταθμών  ΔΕΗ Μεγαλόπολης στέλνει μια επιστολή στον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Ιωάννη  Βρούτση και του επισημαίνει ότι  η  Επιτροπή Έρευνας Εργατικών ατυχημάτων δεν έχει συνεδριάσει εδώ και αρκετά χρόνια με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλα προβλήματα στην χώρο του λεκανοπεδίου Μεγαλόπολης, αφού δυστυχώς έχουμε αρκετά εργατικά ατυχήματα.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Θέμα:  Διαχείριση Εργατικών Ατυχημάτων και Επαγγελματικών Ασθενειών των εργαζομένων στη ΔΕΗ Α.Ε.

Προς:  Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας: κ. Βρούτση Ι.

Κύριε Υπουργέ,

Σύμφωνα με το άρθρο 24 παρ. 5 του Κανονισμού Ασφαλίσεως Προσωπικού ΔΕΗ, ο χαρακτηρισμός της ανικανότητας για εργασία των ασφαλισμένων στη ΔΕΗ Α.Ε., αν οφείλεται ή όχι σε εργατικό ατύχημα ή επαγγελματική ασθένεια, πραγματοποιείται από το Διοικητικό Συμβούλιο (πρώην Συμβούλιο Ασφάλισης) με βάση το σχετικό πόρισμα που υποβάλλεται για κάθε ατύχημα από την τριμελή Επιτροπή Έρευνας Εργατικών ατυχημάτων (Ε.Ε.Ε.Α.).

Η πιο πάνω τριμελής Επιτροπή αποτελείται από ανώτερο Διοικητικό Υπάλληλο της Υπηρεσίας, από Δικηγόρο που ασχολείται με ασφαλιστικά θέματα και από ένα γιατρό της υπηρεσίας, μέλος της οικείας ΠΥΕ.

Η αρμοδιότητα αυτή διαχείρισης των εργατικών ατυχημάτων των ασφαλισμένων της ΔΕΗ Α.Ε. υφίστατο στη Διεύθυνση Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ Α.Ε. και στην μετεξέλιξη αυτής σε ΝΠΔΔ (ΟΑΠ/ΔΕΗ –  Ν.2773/99, άρθρο 34) και εν συνεχεία στο ΤΑΥΤΕΚΩ σύμφωνα με τον Ν. 3655/2008.

Με την έκδοση του Ν. 4075/2012, άρθρο 42 και την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του Κλάδου Υγείας του ΤΑΥΤΕΚΩ και του Κλάδου Ασφάλισης Προσωπικού ΔΕΗ Α.Ε. με την μεταφορά του ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού σταμάτησε η λειτουργία της Επιτροπής.

Η λειτουργία της Ε.Ε.Ε.Α. έχει άμεση σχέση και με την λειτουργία των Υγειονομικών Επιτροπών (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια) προκειμένου να χαρακτηριστούν υποθέσεις Επαγγελματικών Ασθενειών και παθολογικών επεισοδίων.

Τέλος με την ΚΥΑ Φ.80000/28375/1942/ ΦΕΚ 38/14-1-2013 στο οργανόγραμμα του ΤΑΥΤΕΚΩ δεν προβλέπεται η αρμοδιότητα διαχείρισης των Εργατικών Ατυχημάτων.

Στο Ενεργειακό Κέντρο της ΔΕΗ στην Μεγαλόπολη τα τελευταία τρία χρόνια έχουν συμβεί 3 θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στα Ορυχεία και ο χαρακτηρισμός τους ως εργατικό ατύχημα καθυστερεί μαζί με περίπου 15 θανατηφόρα ατυχήματα στην Επιχείρηση καθώς και με αρκετές άλλες περιπτώσεις παθολογικών αιτιών.

Επισημαίνουμε ότι η  Επιτροπή Έρευνας Εργατικών ατυχημάτων συνεδρίασε για τελευταία φορά στα μέσα του 2012  και  οι υποθέσεις χαρακτηρισμού που εκκρεμούν αφορά από το 2008 και εντεύθεν.

Το Δ.Σ. του Σ.Ο.Σ. ΔΕΗ Μεγαλόπολης ζητά όπως υπάρξει η αντιμετώπιση του παραπάνω προβλήματος με την ένταξη της διαχείρισης χαρακτηρισμού των εργατικών ατυχημάτων στο ΤΑΥΤΕΚΩ, στο οποίο προϋπήρχε αυτή η αρμοδιότητα και το γνωστικό αντικείμενο.

Για  το  Δ.Σ  του  Σ.Ο.Σ  ΔΕΗ  ΜΕΓ/ΛΗΣ

Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                       Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΚΟΣ Κ.                                                            ΝΙΚΗΤΑΣ Γ.

Ακολουθήστε τo Kafeneio-Megalopolis.gr στο Google News, για να μαθαίνετε πρώτοι όλα τα νέα από τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή.

11,912ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,727ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
6,038ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής
spot_img

«Αρκαδία και Τοσκάνη ενώνονται μέσα από το gravel» -Συνέντευξη με τον Βασίλη Αναστόπουλο, συνδιοργανωτή του Megalopolis Gravel Classic

Βασίλη, φέτος το Megalopolis Gravel Classic επιστρέφει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Πώς νιώθεις λίγες...

Παρουσίαση αγωνιστικού πακέτου & Συνεργασία με την Εκπαιδευτική Κοινότητα για το Megalopolis Theater Run 2026

Η Οργανωτική Επιτροπή του «Megalopolis Theater Run 2026» παρουσιάζει το πακέτο συμμετοχής των δρομέων...

Διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της Μεγαλόπολης την Κυριακή 19 Απριλίου

Σας ενημερώνουμε ότι την Κυριακή 19 Απριλίου 2026  θα γίνει διακοπή ηλεκτροδότησης σε τμήμα της...

Κατολίσθηση στο Πετροβούνι Μεγαλόπολης: Στον «αέρα» σπίτι και δρόμος (pics)

Οι ισχυρές βροχοπτώσεις των προηγούμενων μηνών προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα σε πολλούς Δήμους της Αρκαδίας,...

Προβολή ταινιών από την Β΄τάξη Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης το Σάββατο 18 Απριλίου

Η Β’ Γενικού Λυκείου Μεγαλόπολης προβάλει ταινίες “Moana 2” και “Maria”το Σάββατο 18 Απριλίου...
spot_img
FACEBOOK
spot_img
spot_img
spot_img

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

spot_img